Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 366837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
szef co prawda tymczasowy, bo tylko do końca marca, ale swój chłop...
jak się szefuje prawie samymi chłopami i ma się tylko jedną kobietę w zespole,
a tu nagle wpadają na oddział dwie młode mamy (oprócz mnie jest moja koleżanka, która ma 10 miesięczną córkę) to jest po prostu inaczej...

a jeszcze jak się uchwyci fragment rozmowy z mężem pt "czy kupa rano była?" to jest dopiero ubaw...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
pewnie trochę jest skonsternowany i nie wie za bardzo jak się z wami obchodzić  ;)

dorze ze jest oprócz ciebie jesszcze jedna młoda mama to mozecie czuć się swojsko i miec z kim wymienić uwagi np o kupie (w kocu to powazny temat w życiiu dziecia...)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
konsternacji to po nim nie widać...
umie się znaleźć... ;D

no a jak ta młoda mama, to jeszcze stara dobra kumpela, to jest dopiero wesoło...

ogólnie mówiąc - jest gucio... ;D ;D ;D ;D
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2009, 22:41 wysłana przez liliann »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Tak z ciekawości, kiedy przesadzacie Ewcie do fotelika samochodowego w rozmiarze 2. Pytam bo mój kuzyn rodzi przełom marca i kwietnia i nie wiem czy mogę zadeklarować, ze oddamy mu nasz, Moja Ewa będzie miała wtedy 6 miesięcy skończone.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
aaneta tak jak radzą akspreci
jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy...tak jest dla dziecka najbezpieczniej;
warunkiem zmiany fotelika jest albo przekroczenie przez dziecko deklarowanej wagi, lub wystawanie głowy powyżej górnej krawędzi fotelika;
wystawanie nóżek nie jest wyznacznikiem....
zatem poczekam, aż jej głowa wychychnie, bo na wagę nie mam co liczyć...albo jak się po prostu przestanie mieścić...
— Richard M. Devos

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
aaneta moja Zuzia do większego fotelika przesiadła się tuż po skończeniu 10 miesiaca. Było to pod koniec stycznia i juz naprawdę nie mieściła się w foteliku razem z kąbinezonem. Do tego namiętnie chciała w nim usiąć....czyli się podciągała. Ważyła lekko ponad 9 kg, nogi jej już bardzo wystawały i było jej bardzo ciasno.
moim zdaniem skonczone 6 miesięcy to trochę za wcześnie na zmianę fotelika na większy....chyba ze kupicie taki 0-18 kg, który można montować tyłem do kierunku jazdy. ale nie wiem czy wielkościowo nie będzie on za mały... chodzi mi o to czy nie jest on ciaśniejszy niz taki  przedziału wagowego 9-18kg.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
Lila, jeszcze raz dziękuję za pomoc i radę :-*

Ewcia to sprytna mała dziewczynka i musi swoje odcierpieć, po powrocie mamusi do pracy. Jeszcze trochę i przywita Cię ogromniastym bananem z języczkiem :D
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
moim zdaniem skonczone 6 miesięcy to trochę za wcześnie na zmianę fotelika na większy....chyba ze kupicie taki 0-18 kg, który można montować tyłem do kierunku jazdy. ale nie wiem czy wielkościowo nie będzie on za mały... chodzi mi o to czy nie jest on ciaśniejszy niz taki  przedziału wagowego 9-18kg.  

fakt 6 miesięcy to za wcześnie...

foteliki 0-18 fatalnie się mają w crash-testach; nawet oceny dobrej nie wyrabiają,
jak dla mnie to potencjalna trumienka dla dziecka...

Nadzejko polecam się na przyszłość...
Ewa już przywyczaiła się do nowej rzeczywistości...w końcu lepszej cioci trafić nie mogła...
ma banana na powitanie, ale potem przez jakieś 20 minut jestem zaaresztowana

innym znamiennym znakiem, że wszystko wraca do porządku są  jej próby czołgania, bo pełzaniem trudno to nazwać
Młoda zasuwa jakoś tak bokiem po łuku, jak chce w przód to częściej wychodzi jej w tył...
generalnie jest wesoło, to co wyprawia z tyłkiem naprawdę ciężko opisać...chyba jedynie "wyginam śmiało ciało"
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
dziewczynki inaczej to sie ma dla dziecka ktore urodzilo sie zimą i w momencie kiedy ma pol roku lata w samych gaciach :)
moja mała akurat na pol roku zaczela nosic grube kurtki lub kombinezony więc cięzko jej bylo sie zmiescic
więc zmienilismy ale bardzo dlugo jezdzila polozona na maksa

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
My się przesiedliśmy dopiero w miniony poniedziałek na fotelik 9-18kg. Waga naszej perełki to prawie 10kg i w kombinezonie zimowym już wystawała ok 5cm ponad krawędź górną fotelika..... teraz jeździ w końcu sama z tyłu i ogląda z zaciekawieniem świat, a mama jak przystało obok taty z przodu.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urod
« Odpowiedź #3820 dnia: 29 Stycznia 2009, 08:25 »
U nas bylo tak samo jak u Agaty, Maly sie nie miescil i jak mial 6,5-7mcy zmienilismy fotelik. Tez jedzil na najwiekszym rozlozeniu.

Lilus pytanko mam-szczepic na ta ospe? Jak radzisz?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
moja się mieści...zatem jeszcze pojedzi tyłem...
szkoda, że nie mamy Volvo bo do nich są dedykowane foteliki tyłem właśnie dla starszych dzieci;
ale to szwedzki patent; w statystykach wypadkowych właśnie szwedzkie dzieci wychodzą najlepiej...
niestety do UE to jakoś nie przemawia...

Volvo póki co się nie dorobie, zatem nie ma tematu...
...za to mam obecnie samochód zastępczy (nasz w warsztacie) - wielkie toto i okropnie wolno rusza z jedynki, Zocha była bardziej zrywna, ale za to jak tym się wyprzedza...ma przykop...ehhh

Anula ja Ci mogę tylko napisać, że ja mam zamiar ospę zaszczepić...a co Ty zrobisz to Twoja decyzja...
generalnie ja jestem orędowniczką szczepień...
wg mnie tam gdzie można warto zapobiegać

— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
lilian ja teraz męcze temat fotelika 9-18 i wiem co znaczy dla dziecka jazda tyłem... obejrzałam sobie filmiki na youtoubie i powiem że zderzenie jak dziecko siedzi przodem wygląda strasznie. Orientowałam sie bobolandzie i jest podobno jeden fotelik, który nie wymaga isofixa a można go montowac tyłem (maxi cosi) Więcej szczegółów nie znam ale mam zamiar wybrac sie z Młodym żeby go przypasowac do tego fotelika i zorientowac sie na jakiej zasadzie jest montowany  :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline aaaneta

• Chuck Norris
daj znać bo też jestem ciekawa

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
hmmm patrz nie wiedziałam, że takowy jest...
jak coś będziesz wiedzieć więcej to napisz, a ja sobie jeszcze w międzyczasie poszukam...
pytanie jak się w testach prezentuje

przemawiają te filmiki nie??
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
Przy wypadkach najczęstsze obrażenia u dzieci to urazy karku, szyi i barków, czyli spowodowane silnym wyrzutem w przód. Gdy tylko przeczytałam na fotelik info odnośnie jazdy dziecka tyłem do kierunku jazdy to pomyślałam " kolejna fanaberia, wiecznie coś znajdą żeby się przyczepic". Ale nie dawało mi to spokoju i poszukałam, obejrzałam i zmieniłam zdanie w 100%

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
hee heee aż chciało by się mieć to szwedzkie Volvo

— Richard M. Devos

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
oj chciałoby się, chciało....

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Przekopałam się przez oceny bezpieczeństwa fotelików i o dziwo nie maxicosi a roamer ma najwyższe oceny, niestety nie znalazłam w tym przedziale wagowym absolutnie żadnego montowanego tyłem do kierunku jazdy.

Sorry Lilian, że u Cibie rozpętałam tę dyskusję.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
taa i to jeszcze ten nowszy model Volvo....
na taki i to nie jednego Szweda nie stać :P

póki co trzeba korzystać z tego, że Ewcia jest filigranowa i w obecnym foteliku jeszcze pojeździ...

ostatnio jak naszemu samochodowi zrobiono buzi-dupci to miałam max spokoju, że Ewce nic nie jest, bo siedzi w solidnym sprzęcie...
tylko huk ją obudził...a tak nic...zupełnie nic...

wiem Aanetko...wiem...
ale interesi mnie strasznie, który to jest montowany tyłem...

z rozpętuj sobie...ja tam lubie kokretne gadki
— Richard M. Devos

Offline kwiatek33
  • bywalec
  • data ślubu: 28.04.07
BEBE CONFORT ISEOS NEO I ISEOS SAFE SIDE może być montowany tyłem do kierunku jazdy

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Ten maxi cosi to jest model mobi.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris

Kwiatek dzieki za info... ;D
szkoda tylko, że grupa 0-18kg marnie się w testach prezentuje...
a tego chyba jeszcze na warsztat nie wzięli...
przynajmniej ja nie widze...

będę sobie łeb łamać na wiosnę zapewne...

a może wygram w LOTTO i kupię Volvo ;D ;D ;D

Mobi mówisz...idę sobie oblookać gada...

całkiem sympatyczny....
na razie tylko foto...

— Richard M. Devos

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
z tego co pamiętam nie znalazłam go w testach...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
nie ma go...nowy jest
ale grupa 9-25kg też do tej pory w testach nie brylowała...

no nic...trzeba będzie sie zastanowić przy zakupie...pojechac z modelem i przymierzyć do fotelika;

w grupie 9-18kg dobrze prezentują się wybrane foteliki Roemer, Maxi Cosi, BebeConfort...
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2009, 21:56 wysłana przez liliann »
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Tego MOBI to chyba jeszcze w sklepach nie ma, bo go pierwszy raz widzę.

Cieszę się Lila, że na wiosnę, bo mi ścieżki przetrzesz.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Aanetko najszybciej na wiosnę...być może dopiero z początkiem lata, bo ona mi sie na razie mieści nawet w swoim zimowym puchowym wdzianku...
ale jak się wybiorę to Wam, a szczególnie Tobie coś skrobne...

a Mobi może się do tego czasu pokazać....
— Richard M. Devos

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
taaa wybór dobrego fotelika nie jest łatwy...
ale to już za mną...

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Moja też, więc z przesiadką poczekam na Ciebie. Jako mamy szczuplaczków nie mamy najgorzej, prawda. A nad fotelikiem zastanawiam się teraz żeby jak przyjdzie co do czego nie obudzić się z przysłowiową ręką w przysłowiowym nocniku.
I dzięki z góry.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Jak to dobrze, że ja samochodu nie mam. Przynajmniej jeden problem z głowy  ;D