Autor Wątek: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urodzona.  (Przeczytany 367099 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
taaa Martulka to jest podsumowanie  ;D ;D ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Lilian ja znowu po prośbie ;D
Powiedz mi mniej wiecej jak wyglada ustabilizowany plan karmienia, bo ja juz Ewie nienastarczam cyckowego i dlatego od niedzieli zaczynamy.
Wiem ze na początku powolutku - marchewka, potem marchewka z czymś ..., ale chodzi mi jak później, tzn. rano np flaszka / cyc a ok 12 obiadek, potem 15 itd. Co na kolację - flaszka / cyc? Czy deserek zaraz po po później ? Jak często powinny odbywać się posiłki i co na te posiłki. Mam nadzieję, że się nie powtarzam i przepraszam za głupie pytania, ale teraz to nowe karmienie spędza mi sen z powiek, bo nie chce małej przekarmić, a jednocześnie chcę żeby była najedzona.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
Aanetko a Ty masz jadka czy niejadka?
Bo wiesz schemat swoje a dziecko swoje...
Ja Ci mogę napisać jak u nas wygląda plan karmienia u mojego jedzącego, aczkolwiek nie złaszającego głodu dziecka...

zacznę może od schematu...bo Ty jednak jesteś cycowa...
czyli na początku powinno być prosto (hee heee fajnie się pisze)
cyc na żadanie - (nie wiem czy Wy macie już jakieś w miarę stałe godziny??) i w okolicy południa po cycku wprowadzasz ww marchew tudzież inny słoiczkowy posiłek...potem z tej marchewki zrobi się jakiś warzywny obiadek; i tak masz jedno słoiczkowe danie w ciągu dnia;
potem np na jakiś po obiadowy posiłek po cycku dajesz owoc i masz deser; to już dwa inne posiłki;
a potem np wieczorem zamiast cyca kaszkę np na swoim odciągniętym mleku...a jak nie to na sztucznym;

generalnie karmiąc piersią zawsze dajesz najpierw cyca potem słoiczkowe, później w miarę upływu czasu możesz z tego cycka przed słoiczkiem zrezygnować, to sama zobaczysz...

ja mam taki schemat:
5:00 cyc, 130ml mleka
9:00 130ml mleka z 1 miarką kaszki
13:00 obiad 190g
16:30 cyc, 100ml mleka, 100g owoców
19;30 cyc, gęsta kaszka na 130ml mleka, 30g owoców

Jak widzisz nadal mleko jest podstawą;
Ja musze robić jak widzisz 3-4 godzinne przerwy pomiędzy posiłkami, bo dama nie zje....musi zgłodnieć...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Jak zawsze nieoceniona pomoc. ;D ;D Zaraz przeleje do siebie żeby nie zgubić u Ciebie.
Ja mam jadka na szczęście. Moja Ewa zgłasza głód tylko wtedy gdy jest niemiłosiernie głodna, za rzadko żeby jej nie pilnować. U nas pewnie będzie podobnie, bo Ewa teraz dostaje dwa solidniejsze posiłki - przed spacerem o 13 cyca + flaszkę i wieczorem przed spaniem jest cyc i flaszka (z godzinną przerwa między powyższymi). Tyle ze moje dziecko nie wstaje tak wcześnie, bo budzi się ok 7 i cycuje ze mną do 8-9 i starcza jej tak do ok 12, reszta jak u Ciebie. Może przy takim planie uda się zamienić flachę na jedzonko.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
co do fotelików ja mam chicco x key 1 jestem z niego zadowolona. przymierzałam ją do maxi cosi tobi ale w tym było jej znacznie ciaśniej.  dla mnie ważną rzeczą w foteliku był "zagłówek" co by maluchowi głowa za bardzo przy spaniu nie wisiała.  poza tym słyszałam że ważną rzeczą jest mocowanie fotelika na środkowym śiedzeniu na tylniej kanapie (chodzi o zderzenia boczne) jednak jak sie zorientowałam większość samochodów, także tych nowszych na środkowym siedzeniu mają tylko pas biodrowym a tym nie da sie dobrze fotelika zamocować.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
taaa
podobnie jak ja nie mam isofixa po środku...

Anetko...moja o 5 je i idzie spać dalej aż do około 7:30-8:00
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
My mamy Romera king plus..... powiem, że główka mojego maleństwa znacznie lepiej leży w tym dużym foteliku, bo ładnie oparta do tyłu z zagłówkami po bokach na prosto niż w tym małym foteliku - głowa zwisała do przodu i na zakrętach całą drogę lata w prawo i lewo.

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
taaa roemer i u nas się rewelacyjnie sprawdza...

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
a moje dziecko właśnie "przeczytało" gazetkę reklamową MAKRO
już się nie dowiem co w niej było...
— Richard M. Devos

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
Lila Ewa Ci opowie co było  :D Tylko zapytaj   ;D

Offline aaaneta

• Chuck Norris
My mamy 3 isofixy i środkowy pas bezpieczeństwa taki jak normalny. Roemer bardzo mi się podoba (przede wszystkim ze względu na oceny) tylko, do isofixa trzeba mies ten trzeci górny zaczep (a nie wiem czy mamy), bo chyba nie ma dostępnych tych z noga, jak w przypadku maxicosi.

Lilian, to wychodzi na to ze mamy jedno karmienie mniej, bo Ewa nie je o 5 - może by i chciała jakbym do niej wstała, gdy się przebudzi, ale widać tak znowu strasznie głodna nie jest bo zdecydowanie sie nie domaga - co innego o tej 7  ;D

A propos volvo to maja tez wbudowane foteliki dla starszych dzieci (takie podtyłkowe). Ech - marzenie - my zastanawialiśmy się nad wolvo xc70, niestety wysokie koszty eksploatacji i zakupu (nawet z USA) przerosły nasze możliwości finansowe, mamy Subaru, którym nadal nie umiem jeździć  ;D :-\ bo za duze i za szeroki toto

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
my mamy w aucie ten wbudowany podnoszony fotelik...fajna sprawa dla starszaków...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
ja mam wóz z gatunku klasy B+ czyli średni, zatem isofixy jedynie dwa...

zmiast Volvo to wolę póki co wybudować dom...
z resztą ja bym chciała jakiś taki ala terenowy....coś jak Quashkai;
no i mam taką manierę, że jak wóz to z salonu, czyli że moja dupa jako pierwsza wygrzewa fotele...a Volvo z salonu...hee heee ::) ::) ::)

Ewka ma 5 posiłków, czyli tyle ile wg standardów powinno mieć półroczne dziecko...i nie podjada między posiłkami, nawet chrupy kukurydziane w odstawkę poszły; uruchomię je na wiosnę jako artakcję spacerową...
— Richard M. Devos

Offline aaaneta

• Chuck Norris
Z tymi terenowymi to jest tak dziwnie, ze one tylko na duże wyglądają, brat męża ma ogromnego Nissana, a w środku mniej miejsca niż w naszym starym Focusie, wiec u nas i przy dziecku i przy mojej przemożnej chęci zabierania dużej ilości gratów oraz pasji samolotowo-modelarskiej mojego Męża postawiliśmy na mega duży bagażnik.
Właśnie Volvo z salonu - może kiedyś za 100 lat, jak nad nim myśleliśmy to myśleliśmy nad salonowym z USA ale i tak dużo za dużo.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
wiem...terenówki w środku bywają małe...ale za to jakie fajne z zewnątrz...
teraz jest taki nowy Quaskai ...siedmioosobowy...mniaaaammm...

— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
Lilka - siedmioosobowy?? Taką liczną rodzinkę planujesz  :P

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
nie...
lubie mieć dużo miejsca  :P
— Richard M. Devos

Offline dosiado

• uzależniony
:) :) :)

Miejsce w wozie ważna rzecz - do naszego Peugota gondola się nie mieści...  Jak chcemy ją zabrać to pożyczamy wóz od taty :(

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Ewunia - niedzielna córunia Liliann i Krzysia - mała Smoczyca w czepku urod
« Odpowiedź #3858 dnia: 31 Stycznia 2009, 11:45 »
A mi sie VW Touran podoba :-D planujemy kupic. Quaskai (czy jak to sie tam pisze) tez fajny.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
idzie nowe.....czyżby zębowe...

przy podwieczorku, nota bene fatastycznym budyniu z żółtkiem, odniosłam wrażenie, że łyżeczka haczy po dolnych dziąsłach....
zaglądam
hmmmm nic...
wkładam palucha (umytego off cors) i ewidentnie czuję coś ostrego, niczym koniec igły w rzucie dolnej lewej jedynki...
hmmmm chyba zębisko...ale kataru niet...śpimy dobrze....może nieco większy marudzacz przy zasypianiu...i niania mówiła że dzisiaj byliśmy nadzwyczaj grzeczni...

— Richard M. Devos

Offline beyonce

• uzależniony
  • Tylko w twoich dłoniach jestem jak melodia...
  • data ślubu: 18.08.2007
No no no i u was w domku będzie niedługo kasownik  ;D
U nas dolne jedynki tez wychodziły bez zadnych sensacji  :D

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
idzie zębolek, jak nic! :)

A zdradź, jak zrobiony był budyń?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
150ml ciepłej wody przegotowanej dzielimy na dwie części 100ml i 50ml
100ml wlewamy do garnuszka dodajemy 1 żółtko lub pół w zależności ile miesięcy ma dziecko, do tego łyżeczka mąki zemniaczanej;
gotujemy mieszając aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia
do pozostałych 50ml wody dodajemy 5 miarek mleka modyfikowanego;
łączymy mleko z żółtkiem i mąką ziemniaczaną  intensywnie mieszając
można podawać z owocami;

ja robiłam w termomiksie....i na 120ml mleka, bo mi więcej Ewka nie zje....

— Richard M. Devos

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
Dzięki, zapisałam sobie, jutro zrobię :)

Buziaki dla Smoczycy  :-*

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
mój potencjalny kasownik poszedł spać...

przy zasypianiu nie było większych problemów; był problem przy konsumpcji kaszki, bo mi przy niej popłakiwała...
— Richard M. Devos

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
czyli zębolki...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
noooo
ulge przynosiła metalowa zwykła łyżeczka do herbaty, bo była zimna....chętniej też jadła owocki...bo też zimne...

ale wiesz, ja chcę jeszcze gada zobaczyć na własne oczy, bo na razie tylko go wyczuwam...
ciekawe jak długo będę musiała czekać, aby zobaczyć go w pełnej krasie
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
oj możesz sobie czasem poczekać
ale jak czuć to juz tuż tuż

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Zabcia

• forumowicz
wydaje mi sie, ze dzien, dwa i bedzie go widac  :D

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
ujrzysz ujrzysz...jak Ewcia pozwoli  ;)

aaaaaaa no i znaleźne się należy ;D