Autor Wątek: Na czym NIE oszczędzać? - Wasze zdanie  (Przeczytany 115773 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline biala_dama21
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 21.09.2013
Odp: Na czym NIE oszczędzać? - Wasze zdanie
« Odpowiedź #90 dnia: 2 Kwietnia 2013, 08:04 »
Tego jeszcze nie wymyślili, doradca ślubny!

Offline SlubNaCyprze_net
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 30 Kwietnia 2013, 22:32 »
Tego jeszcze nie wymyślili, doradca ślubny!
Biała dama i to jeszcze finansowany z kredytu ;)
Na czym nie oszczędzać? Na fotografie. Pamiątka musi być idealna, na całe życie. Na oprawie muzycznej. Bez dobrej muzyki, wesele będzie nudne, nieudane. I na jedzeniu, alkoholu. Gości nie mogą być głodni :)

Offline epox

• maniak
  • data ślubu: 18.08.2007 ... podejście x uda sie?...
« Odpowiedź #92 dnia: 2 Lipca 2013, 12:44 »
muzyka i jedzenie to podstawa,kamerzystę miałam znajomego,fotografa nie miałam,każdy coś pstrykał,aleeee wydałam na sesje foto po ślubie,zrobiliśmy ja nad morzem :) taki mały prezent dla nas :)

Offline AnnaMaria87

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 27.06.2014
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Lipca 2013, 10:01 »
ja wolę mieć porządnego fotografa niż kamerzystę wiem że częściej zajrzę do zdjęć niż będę oglądać film!:)

Offline Limonn
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 23.09.2011
« Odpowiedź #94 dnia: 13 Sierpnia 2013, 18:39 »
Moja rada nie oszczędzajcie na alkoholu i dobrej zabawie, dla nas okazało się to strzałem w 10.  Zainwestowaliśmy w weselny drink bar Pimp My Bar, kelnerzy zabawiali gości i robili fajne kolorowe drinki, jest to świetna alternatywa do wódki weselnej na stołach.

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #95 dnia: 13 Sierpnia 2013, 19:23 »
Oj tak drink bar + wiejski stół ...to super sprawa

Offline Malvina

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 14-06-2014
« Odpowiedź #96 dnia: 23 Września 2013, 14:07 »
Nie będę oszczędzała na:

- jedzeniu
- muzyce
- fotografie
- kamerzyście

Można oszczędzić na sali (jak będzie dobra zabawa to nikt na nią nie będzie specjalnie zwracał uwagi), samochodzie (można jechać własnym, pożyczonym od wujka), kwiatach i innych dekoracjach.

Offline arabica123
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 2 Stycznia 2014, 15:24 »
Ja nie będę oszczędzać na pewno na jedzeniu, alkoholu, zespole muzycznym i fotografii ślubnej :) ogólnie to chciałabym zatrudnić jakiegoś znajomego fotografa aby mieć pewność, że rzeczywiście nie zepsuje wyglądu i jakości zdjęć. Znam przypadek u mojej koleżanki, że wszyscy jej polecali jakiegoś super fotografa, a później co się okazało to jakiś niedorajda. W ogóle zdjęcia byle jakie, niewyraźne niektóre mu wyszły, totalna masakra. Przy takiej technologii co jest teraz, to jest aż nie do pomyślenia, ze można taką fuszerkę odwalić. Znajomego wolę bo przynajmniej potem wiem gdzie go ścigać i jakie ma słabe punkty jakby coś nie tak zrobił ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2021, 15:19 wysłana przez zibi »

Offline piotrwygoda

• nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 5 Stycznia 2014, 11:09 »
To po co robić ślub żeby oszczędzać?
Moim zdaniem nie należy oszczędzać na niczym.  Ani na jedzeniu, ani na alkoholu, ani na samochodzie ani tym bardziej na kamerzyście i fotografie ktoś musi porządnie uwiecznić to co będzie się działo.

Dlaczego? Bo to wszystko jest ze sobą powiązane. . .  i tyle.

Ja swój ślub planuję za 2 lata.  Wiem, że będzie w czerwcu.  Mam już wybraną salę (wielka stodoła pod Warszawą).  Mam wybranych 3 fotografów i swoją ekipę wideo.  Wiem, że bedzie bryczka z domu na salę.  Mam już wybranego Dj-a i firmę, która zrobi podświetlenie obiektu oraz efekty pirotechniczne przed oczepinami.  Będzie Drink Bar i tort z Sushi (nie każdy lubi słodycze po wódce - zwykły tort najczęściej w 50% idzie do kosza) To ma być niezapomniany dzień.  Zaraz się zapytacie.  Nie szkoda Ci kasy? Nie.  Odkładam już od roku na weselę.  Wszystko finansujemy sobie sami.  To co dostaniemy w kopertach przeznaczymy sobie na wycieczkę za granicę na 3 tygodnie.  Ale przynajmniej nie bierzemy kredytu jak niektórzy i będziemy mogli z czystym sumieniem zacząć nowe wspólne życie bez długu na wesele.  :) Nie bierzemy kościelnego.  Idziemy wcześniej sami ze świadkami od USC i podpisujemy papiery.  Nikt z rodziny ma o tym nie wiedzieć, a na ślub chcemy wynając aktora i robić go w plenerze.  Ma walnąć taką gadkę żeby wszystkim łzy pociekły :) Tak trochę oryginalnie, ale myślę, że to fajny pomysł :)

Pozdrawiam

Offline DanMilman
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 01.07.2013
« Odpowiedź #99 dnia: 14 Stycznia 2014, 15:00 »
na gościach :) zakwaterowanie :) fotograf :)
Wyjątkowa bielizna damska - duetsklep.  pl

Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 23 Stycznia 2014, 10:34 »
Ciężko oszczędzić na czymś, bo wszystko jest ze sobą związane. Mój jedyny pomysł to porównywanie cen i szukanie tańszych alternatyw

Offline hassi
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 20.08.2011
« Odpowiedź #101 dnia: 27 Stycznia 2014, 19:48 »
Na pewno nie na jedzeniu, muzyce ani fotografie. 

Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 28 Stycznia 2014, 09:23 »
Jakby tak wyliczyć na czym "nie oszczędzać" to w sumie właśnie wyjdzie, że na niczym nie można oszczędzać - gorzej jak fundusze są ograniczone

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #103 dnia: 28 Stycznia 2014, 18:52 »
My już po ślubie, z kopert dużo się zwraca :D A tak na poważnie to nie ma sensu na niczym oszczędzać, bo to jedyny taki dzień w życiu! My zaoszczędziliśmy jedynie na aucie, ponieważ pojechaliśmy swoim ( no bo po co jak mamy fajny :) )i zaoszczędziliśmy na zaproszeniach ślubnych oraz na prezencikach dla gości ponieważ wykonaliśmy je samodzielnie. Na oprawe muzyczną wybraliśmy DJa, bo nie chcieliśmy chałturzącego zespołu - strzał w dziesiątkę! Ślub był wyjątkowy, a dzięki porządnej oprawie foto i filmowej będziemy mieć pamiątkę do końca życia, także na niczym niema sensu  oszczędzać :)

Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 31 Stycznia 2014, 10:26 »
A masz zdjęcia tych zaproszeń może? I jeśli możesz to mogłabyś je tutaj wrzucić, bo jestem ciekawa jak wyszły

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #105 dnia: 31 Stycznia 2014, 11:03 »
Tutaj jest zaproszenie, sorki za niską jakość,ale robione telefonem. Wyniosło mnie około 1zł za zaproszenie, karton ozdobny kupowałam na allegro ( 20sztuk w opakowaniu za 8zł )

fotka za duża

« Ostatnia zmiana: 3 Lutego 2014, 13:34 wysłana przez Maja »

Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 3 Lutego 2014, 13:15 »
Dzięki! Zaproszenia naprawdę bardzo ładne! I pomysł ze zdjęciem jest ekstra

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #107 dnia: 3 Lutego 2014, 13:33 »
Wszystkim bardzo się spodobały, nas kosztowało kilka wieczorów przed telewizorem,ale zrobiliśmy takie jakie chciałam :)

Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 6 Lutego 2014, 11:17 »
Na pewno sporo było przy nich roboty, ale za to jaka satysfakcja!

Offline actrumpeter
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 7 Lutego 2014, 21:02 »
Nie rozumiem tych osób dla których fotograf i kamerzysta to najważniejsze sprawy. Nie oszczędzać na zdjęciach i filmie??? A jak weźmiecie beznadziejną salę, zespół i jedzenie to co będziecie wspominać??? Nawet na najbardziej wypasione zdjęcia czy film nic wam nie dadzą skoro całe wesele będzie do .... Po nieudanym weselu to ja bym takie zdjęcia wyrzucił, żeby mi nie być pośmiewiskiem dla innych... Zespół i sala to najważniejsze sprawy, reszta jest absolutnie zbędna.

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #110 dnia: 7 Lutego 2014, 21:23 »
Mowa o tym, ze skoro tyle kasy idzie na zespol i sale i inne rzeczy, to przy tym wszystkim szkoda oszczedzac na wspomnieniach. I choc chałturzacy zespol moze popsuc wesele, to po latach wracajac do pieknych fotografii nie bedzie sie pamietac jak smakowalo jedzenie czy jak bardzo chałturzył zespół weselny, zostaną tylko zdjęcia, bo o pewnych rzeczach sie zapomina po czasie... I jako PM nie pamietam połowy swojego wesela, tak duzo sie dzialo, i to wlasnie na zdjeciach widac jak dobrze sie ludzie bawili, jakbym nie miala takiej pamiatki to bardzo bym zalowala.

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 7.06.2014
« Odpowiedź #111 dnia: 24 Lutego 2014, 11:16 »
Na pewno nie oszczędzałabym właśnie na zdjęciach, obrączkach, wódce i naszych strojach - chciałabym za 20 lat zobaczyć pięknych uśmiechniętych ludzi a nie siebie ze skwaszoną miną bo but obciera, suknia nie taka a pana młodego w śmiesznym garniturze bo był akurat taki w przecenie  ;) ;) ;) ;)

oszczędziłabym np. na sokach (i tak są w dzbankach wiec nikt nie wie co pije), zaproszeniach (nie muszą być te za 5 pln, wystarczą za 1), dj pod warunkiem ze jest sprawdzony (ja mam dj za 1000 i grał u mojej siostry wiec wiem ze gra super), wszelkich dodatkowych atrakcjach m.in barmanach, jakiś fontannach czekoladowych itp (nie są niezbędne)

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #112 dnia: 24 Lutego 2014, 19:14 »

oszczędziłabym np. na sokach (i tak są w dzbankach wiec nikt nie wie co pije), zaproszeniach (nie muszą być te za 5 pln, wystarczą za 1), dj pod

uff...od dziś nie piję soków na weselach znajomych :)

ja bym aż tak nie oszczędzała na tych sokach, wiadomo-że te soki się miesza z wódką, lepiej żeby potem goście nie zmarnowali nam wesela pawiując marnym sokiem na prawo i lewo:):):) a jest to możliwe!
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #113 dnia: 24 Lutego 2014, 19:18 »
Chodziło mi o to że ja osobiście nie kupie na wesele soków np tymbarka ale pod marką własną które niekiedy nie odbiegają jakością ale zazwyczaj ceną

Offline kluseczka_85

• forumowicz
« Odpowiedź #114 dnia: 24 Lutego 2014, 21:28 »
A i owszem jak sie poczyta sklad soków to czasem te z auchan'a maja wieksza zawartosc owocow niz jakis hortex, a cena nizsza :) Poza tym np napoj bedzie tanszy niz 100% sok, my mielimsy soki w cenie, ale kto tam wie co lali do dzbankow :) Nikt tecza nie zygal, wiec na sokach da sie przyoszczedzic, tylko trzeba to robic z rozsadkiem :)

Offline actrumpeter
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 25 Lutego 2014, 21:50 »
Na pewno nie oszczędzałabym właśnie na zdjęciach, chciałabym za 20 lat zobaczyć pięknych uśmiechniętych ludzi a nie siebie ze skwaszoną miną bo but obciera, suknia nie taka a pana młodego w śmiesznym garniturze bo był akurat taki w przecenie  ;) ;) ;) ;)
A z jakiego powodu ci piękni ludzie mają być tacy szczęśliwi i uśmiechnięci skoro jedzenia nie będzie się dało zjeść, kapela będzie dusić koty, a w sali zabraknie miejsc dla 1/3 gości? Jeżeli będziesz miała złą suknię, a młody za mały garnitur to uwierz, że będziesz wszystko robić, żeby unikać obiektywu aparatu. Pisząc to zdanie:"a nie siebie ze skwaszoną miną bo but obciera, suknia nie taka a pana młodego w śmiesznym garniturze bo był akurat taki w przecenie"[/b] właśnie potwierdzasz moje słowa, że fotograf czy kamerzysta są najmniej ważni bo wcześniej są inne sprawy, które są niezbędne do tego abyś miała ten upragniony uśmiech na twarzy i mogła go podziwiać na zdjęciach. No chyba, że do pełni szczęścia na weselu wystarczy Ci tylko Twój świeżo upieczony mąż..., tylko po co wtedy w ogóle robić wesele... :)

Offline Alis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #116 dnia: 25 Lutego 2014, 22:47 »
Tak jak napisałam na dj można oszczedzic jeśli jest sprawdzony,  ja za sprawdzonego dj zapłacilam 1000, grał u mojej siostry i do 5 rano wszyscy się bawili, w porównaniu do innych płacących po 5000 za kapele jest to dla mnie oszczędność bez utraty jakości na muzyce

Nie napisałam nic o oszczędzaniu na jedzeniu czy miejscach na sali weselnej wiec nie rozumiem skąd ten zarzut

Dla mnie zdjęcia z wesela są bardzo ważne akurat bo zależy mi na uwiecznieniu ślubu w trochę lepszej jakości niż zdjęcia z komórki, a żeby nie uciekać od obiektywu właśnie mam zamiar nie oszczędzać na naszych strojach

Świeżo upieczony małżonek jest dla mnie rzeczywiście najważniejszy tego dnia, na weselu dobrze mają się bawić przede wszystkim goście

Poza tym nie rozumiem z czym masz problem w mojej wypowiedzi bo pytanie dotyczyło na czym nie oszczedzac na weselu wiec odpowiedzialam, może zatem wypowiedz się na czym Ty nie będziesz oszczdzala ?, chętnie się dowiem  :)

Offline actrumpeter
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 2 Marca 2014, 22:09 »
Ja już nie muszę na niczym oszczędzać, jestem już po... ;) I nie mam żadnego problemu z Tobą. :)
Na czym nie oszczędzałem? Na sali, jedzeniu i kapeli. Reszta była zbędna, nawet kamerzysty nie miałem. Fotograf znajomy. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Offline agnieleczka13

• użytkownik
  • **
  • co przyniesie nowy dzień:)
  • data ślubu: 04.10.2014
« Odpowiedź #118 dnia: 7 Marca 2014, 13:34 »
Cytat: veronka17 link=topic=8760. msg409215#msg409215 date=1193306323
Skoro mówimy cały czas , na czym mozna oszczędzić , postanowiłam stworzyć powyższy wątek :)
Znam opinie , że właściwie nie powinno się oszczędzać na niczym , bo to raz w życiu. . . . . . . . .  itd.

Ja na pewno nie będę oszczędzać na jedzeniu i dobrej muzyce.  Co wy na to?
Dokładnie to jest najważniejsze więc warto dać za to każde pieniądze:)Jeżeli chodzi o reszte to na przykład moja koleżanka kupiła sukienkę w stylu greckim od swojej znajomej za UWAGA 200 zł swterdziła, że nie wyda więcej na jeden raz, wyglądała przecudownie:)
carpe diem

Offline gaszyl
  • nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 2 Grudnia 2014, 19:11 »
Z pewnością nie na pamiątkach, a więc zdjęciach, nagraniach itp.  Nie oszczędzałabym także na sukni ślubnej ani garniturze. 
Czeka na Cie wyjątkowa fotografia wykonana czułym okiem, zobacz.