Zagladając tu nie mam zamiaru nikomu narzucac z czego ma zrezygnować, aby koszty slubu i wesela nie były az tak wysokie. Moge natomiast opisać w jaki sposob my ograniczylismy koszty :
-auto - znajomy nas uratował- ma piekne auto, ktore my ustroimy za niewielkie pieniądze a koszt tego to pare zł + paliwo
-obrączki - nie kupilismy u renomowanej firmy że tak to ujmę - (ominelismy apart, kruk czy yes) mielismy wlasne zloto i dalismy do przetopienia u jubilera. Wzor skormny, taki jak nam sie podobal z grawerem, gwarancja na usluge - wyszło o jakies 1100 zł taniej niż tzw. "gotowce"
- dekoracje wokol domu - nie zatrudniamy firmy - bedziemy sami dmuchac balony, sadzic kwiaty, zdobic drzwi itd. itp. wyjdzie taniej :]
-suknia moja ślubna została kupiona w gorącym okresie wyprzedażowym i była o ponad polowe tansza - w tym roku w nowej kolekcji jest prawie identyczna i kosztuje ponad 3250 zł - byłam w ciężkim szoku
-zaproszenia zamowilismy przez internet od bardzo fajnej firmy i za komplet zawiadomien i zaproszen - elegancko wydrukowanych wyszly nam grosze. za szt ok 1,80

- a jak szukałam po drukarniach i sklepach takie zaproszenia powyzej 3,50 zł sie zaczynały :O
-makijaz i fryzura - tutaj mam porownanie - mieszkam w mniejszej miejscowosci i ceny sa ustalane wewnetrznie, roznica pomiedzy miastem a tym, co mam jest zastraszajaca. Uslugi sa wykonane rzetelnie - bo probny makijaz sie sprawdzil, a fryzjer - od dawna wyprobowany. Chcialam sciagnac makijazystke z miasta - ale ceny sa bardzo wysokie.
-poprawiny - robimy u mnie na ogrodzie, mnostwo miejsca, a jedzenie albo sie przygotuje wczesniej, albo z wesela bedzie odgrzewane

-wódka - nie chcielismy drogiej, ale taka, która nam wszystkim przypadnie do gustu - padło na Żubrówkę biała - w hurtowni 17.40 zł/0,5 l
-podziekowania dla gosci w postaci upominków- w ogole czegos takiego nie przygotowujemy . wysle do kazdego podziekowanie pisemne z wspolnym zdj z wesela

-bizuteria - pozyczyłam od znajomej - drogie sa te komplety
- paznokcie - znajoma robi od wielu lat i nie bierze az takich sum za zdobienie czy nalozenie zelu

Natomiast sprawy najwazniejsze wg nas to :
-sala + jedzenie i dodatki [stol wiejski + fontanna czekoladowa]
-zespól - to on nakreca zabawe
-fotograf - piekne wspomnienia