Autor Wątek: Porod - Ciecie Cesarskie  (Przeczytany 107472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Porod - Ciecie Cesarskie
« Odpowiedź #450 dnia: 5 Września 2011, 14:23 »
to ma związek z tym, że sama ciąża, a w szczególności poród jest stanem o większym ryzyku zakrzepicy...
CC zwiększa to ryzyko kilkakrotnie...
a niektóre babki mają je większe niż inne...np otyłe, z nadciśnieniem, cukrzycą, żylakami itp...
niektóre ośrodki rutynowo podają heparyny drobnocząsteczkowe...inne nie...
najlepszą profilaktyką jest szybkie uruchomienie po porodzie jakimkolwiek, a szczególnie po CC...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #451 dnia: 7 Września 2011, 17:13 »
Ja też nie dostawałam takich zastrzyków. Tzn na pewno nie w domu a co w szpitalu to musiałabym sprawdzić w wypisie.

Offline Pisklak

• forumowicz
  • data ślubu: 2009 r.
« Odpowiedź #452 dnia: 8 Września 2011, 08:21 »
Dzięki dziewczyny za odp. Uspokoiłyście mnie  :) Mój kolega jak miał operacyjnie składaną złamaną nogę to w szpitalu dostawał takie zastrzyki i potem w domu też ze 2 tygodnie brał.

Nigdy nie myślałam, że będę mieć CC. Nawet w necie czytałam wszystko co dotyczy porodu sn, ale nie CC. Jakie to życie jest zaskakujące  ::) O dziwo czułam się świetnie po CC, pierwsza doba była ciężka ale potem śmigałam (początkowo na lekach przeciwbólowych ;)).

ciekawa jestem jak to będzie z drugą ciążą, ale pewnie CC....No i zawsze marzyłam o trójce maluszków, ale teraz to niewiadomo :-\
"Tam, gdzie jest wielka miłość zawsze zdarzają się cuda"

Aleksandra & Natalia

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #453 dnia: 8 Września 2011, 09:35 »
Niedługo będę w klubie mam po CC i boje sie jak cho***.. nastawialam
sie na poród naturalny.. Bo to lepiej dla dziecka.. Poza tym ja panicznie boje sie igiel i jak mam bez czynności porodowej zgodzić sie wenflona, cewnik i znieczulenie to juz sie trzese..

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #454 dnia: 8 Września 2011, 09:50 »
maggi-80 nie będzie tak źle.
Ja jestem po dwóch i dobrze zniosłam obie. Z tym, że ja miałam znieczulenie ogólne, a nie zewnątrz oponowe.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #455 dnia: 8 Września 2011, 11:52 »
nie ma się co bac, lekarze wiedzą co robią. też jestem po cc, nieplanowanej, chociaż powina byc zaplanowana (tak wynika z mojej budowy anatomicznej).  znieczulenie miałam podpajęczykowe, ale przyznam , że nie pamietam momentu wkłucia, bo juz byłam wystarczająco obolała. cewnik- wiadomo nieprzyjemny, ale bólu tez nie czułam. a wenflon - odwróc glowe w drugą stronę

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #456 dnia: 8 Września 2011, 23:10 »
nie ma się co bac, lekarze wiedzą co robią. też jestem po cc, nieplanowanej, chociaż powina byc zaplanowana (tak wynika z mojej budowy anatomicznej).  znieczulenie miałam podpajęczykowe, ale przyznam , że nie pamietam momentu wkłucia, bo juz byłam wystarczająco obolała. cewnik- wiadomo nieprzyjemny, ale bólu tez nie czułam. a wenflon - odwróc glowe w drugą stronę

Podpisuję się. Ja cc bałam się i nie myślałam o niej, tak trzymałam się myśli o sn i na niego się nastawiałam, bo wszystko wskazywało na to, że sie uda. Też po pierwszej dobie śmigałam, bo nie było wyjścia przy małych :) Po tygodniu stwierdziłam, że mogłabym rodzić przez cc co tydzień, jeśli tak ma to wyglądać (a naczytałam się tez tu na forum, że tak ciężko po i długo się do siebie dochodzi). Wkłucie z zzo to moment ukłucia a nie bólu, a założenie cewnika było chwilą nieprzyjemności o wiele "przyjemniejszą" niż myślałam ;) tak samo z usunięciem. Pierwsze podniesienie się było też nieprzyjemne, ale nie był to jakiś ogromny ból, ot dyskomfort. Ja przeciwbólowe dostałam tylko raz 4 godz po cc, jak znieczulenie przestało działać i poczułam brzuch. Potem położne proponowały, ale nie było takiej potrzeby. A może to te hormony  tak mnie otłumaniły i znieczuliły ? :P

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #457 dnia: 9 Września 2011, 18:40 »
ja za to mam pytanie do lilian. ostatnio pare razy zaczeło mnie rwac w pachwinie , patrze a tam mała gulka. zastanawiam się czy to może być przepuklina? Czy cc mogło miec wpływ na pojawienie się czegoś takiego? Na razie nie jest to uciążliwe, czasem się odezwie i nie wiem czy mam sie bać i lecieć do przychodni czy poczekać jeszcze troche. Mam to juz od jakis 3 tygodni ( bynajmniej wtedy zauważyłam)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #458 dnia: 9 Września 2011, 21:48 »
przez neta Ci nie pomogę...
ale nie sądzę by CC przez półtorej rokiem miało wpływ na to co teraz się dzieje...
idź do lekarza...nie już teraz tylko "planowo"
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #459 dnia: 10 Września 2011, 00:11 »
rozumiem. też tak myślałam, że cc nie ma wpływu po takim czasie. zobaczymy co lekarz powie. poprosze raczej od razu o skierowanie do chirurga, bo jakos ta moja pani doktor na łuczniczej nie jest zbyt kompetentna

Offline Pisklak

• forumowicz
« Odpowiedź #460 dnia: 19 Września 2011, 16:46 »
Dziewczyny po jakim czasie od CC poszłyście na wizytę kontrolną do gina? Ja jakoś nie mogę się zebrać żeby iść  ::)
I po jakim czasie od zabiegu dostałyście miesiączkę?

U mnie od CC minęło prawie 6 tyg a cały czas mam plamienie. W tamtym tygodniu już prawie zanikało i miało żółty kolor ale w weekend znowu pojawiła się krew w niewielkiej ilości i teraz mam takie śluzowate, brązowe plamienie :(
Nie jest tego dużo, wkładki w zupełności wystarczają a pojawia się głównie po wysiłku np. jak się mocno naprężę żeby wstać z fotela z małą na rękach.

Nie wiem czy mam się martwić? :-\

Aleksandra & Natalia

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #461 dnia: 19 Września 2011, 16:54 »
Ja u lekarza byłam dopiero po 7tyg. (byłam umówiona w 5tyg.ale ,musiałam przełożyć wizytę).
Na wypisie było, że wizyta kontrolna po 4 tyg.

Ja "krwawiłam" przez 5 tygodni, potem był tydzień spokój i znów krwawienie, które trwało z 10 dni - może to była miesiączka, okaże się za dwa tygodnie :(

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #462 dnia: 19 Września 2011, 17:19 »
ja byłam po 6tyg, tak kazali mi w szpitalu, natomiast kiedy dostaniesz miesiączkę? tego nigdy nie wiadomo. Jeśli karmisz piersią możesz dostać dopiero jak przestaniesz karmić,ale to nie jest reguła-moja koleżanka karmiła półtora roku,a w 2 msc dostała już miesiączkę. Ja karmiłam piersią 2, a w 3 dostałam...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #463 dnia: 19 Września 2011, 19:06 »
Ja tez byłam po 6 tygodniach od cc
tak kazali w szpitalu chyba
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #464 dnia: 19 Września 2011, 20:28 »
Mi gin mówił, że między 6 a 8 tygodniem. Ja byłam chyba w 7, bo tak mi akurat pasował termin.

Offline franekkimono
  • bywalec
« Odpowiedź #465 dnia: 20 Września 2011, 08:07 »
no ja byłam  w 6 tyg po porodzie. Dośc szybko przestałam plamic bo 2 tyg od zabiegu był już spokój. A okres dostałam jakies 2 tyg po wizycie u lekarza, nie karmiłam piersią

Offline Pisklak

• forumowicz
« Odpowiedź #466 dnia: 22 Września 2011, 15:51 »
Dzięki za wszystkie odp :)
Wczoraj minęło 6 tyg od cc i w końcu przestałam plamić na brązowo.
Wizytę u gin mam za 2 tyg.

Aleksandra & Natalia

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #467 dnia: 25 Września 2011, 19:58 »
Czy któraś po cc miała w miejscu cięcia bliznowca?
Co z tym można jeszcze zrobić by się zmniejszyło? Smaruję maścią Cepan.

On 2011
Ona 2013

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #468 dnia: 25 Września 2011, 21:27 »
są jeszcze jakieś możliwości, ale to w gabinetach dermatologii kosmetycznej...coś mi się o jakiejś krio-metodzie gdzieś obiło o uszy...
musisz popytać, poszukać  necie...
ale jak masz tendencję do tworzenia bliznowców, to być może wiele z tym nie zrobisz...
— Richard M. Devos

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #469 dnia: 25 Września 2011, 21:37 »
Ja miałam bliznowca po pierwszej CC - pomogła druga CC :)
Zaraz po ściągnięciu szwów przykleiłam plaster na blizny (Sutricon) i teraz mam piękną, gładką, cienką bliznę.
A poprzednia - była okropna, gruba, czerwona.

Oczywiście pomijam fakt, że przy pierwszej CC lekarz się nie postarał i mam strasznie krzywo cięcie i bardzo wysoko. Tak i teraz musiało zostać.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #470 dnia: 6 Października 2011, 09:42 »
Dziewczyny, po jakim czasie od CC można zacząć ćwiczyć (brzuszki). Korci mnie 6 Weidera.

Offline Pisklak

• forumowicz
« Odpowiedź #471 dnia: 7 Października 2011, 17:12 »
Dziewczyny, po jakim czasie od CC można zacząć ćwiczyć (brzuszki). Korci mnie 6 Weidera.

Mnie też to interesuje. Byłam ostatnio u gina, ale pytałam o tyle rzeczy, że to akurat wypadło mi z głowy ::)

Aleksandra & Natalia

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #472 dnia: 24 Października 2011, 14:32 »
Ja usłyszałam - jak już nie boli, to ćwicz, gdy pytałam kiedyś lekarza. Zaczęłam po wyjściu z połogu.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #473 dnia: 22 Grudnia 2011, 08:43 »
Jestem 2,5 miesiąca po cesarce. Rana dalej boli i ciągnie. Ostatnie 2 tygodnie nawet bardziej. Któraś tak miała?

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #474 dnia: 22 Grudnia 2011, 09:38 »
Nie, mi bardzo szybko się goiła i nie czułam prawie bólu po ok. miesiącu.
Lekkie pobolewania czułam dosyć długo, ale prawie niezauważalne i głównie przy silnym napinaniu brzucha... skonsultuj się z lekarzem lepiej.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #475 dnia: 22 Grudnia 2011, 09:40 »
Ja pobolewania miałam po dźwignięciu wózka (jakieś 2 tygodnie po porodzie) ale poza tym wszystko się ładnie goiło, nie ciągnęło, nie bolało

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #476 dnia: 22 Grudnia 2011, 18:23 »
maggi-80, podpytaj chiquity84, albo eli.... obie miały boleści w powikłania związane z raną po cc. Mi też wszystko się pięknie i szybko goiło...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #477 dnia: 22 Grudnia 2011, 20:16 »
noooo po pierwszym cięciu bolałoooo długo ;/

Ale powiem Wam że nawet teraz dwa lata po drugiej CC i 5 lat po pierwszej nadal mnie coś zaboli czy pociągnie .
Czasem mam wrażenie przy podnoszeniu czegoś ciężkiego jak by coś się rozchodziło w środku  :P
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #478 dnia: 22 Grudnia 2011, 21:10 »
Maggi ja 2 miesiące po cesarce miałam ciągle dziure w brzuchu  ::) Ale tak jak Ela pisze- mnie prawie 4 lata po też czasami coś zarwie, czasami boli przy zmianach pogody, ale najgorsze jest to że ta skóra wokół nigdy nie będzie "moja". Jest jakby zdrętwiała :/

♡ Szymon & Leon ♡

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #479 dnia: 22 Grudnia 2011, 21:12 »
oo właśnie moja skóra też zdrętwiała , jak by była za bardzo naciągnięta .
Podejrzewam że jak bym się dźgnęła igłą to nic by nie bolało :)
Ja miałam dziurę przez 6 miesiecy , dopóki nie wyciągnęłam sobie sama resztek szwu wrrr
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -