Autor Wątek: A czy jest tu ktoś z Irlandii??  (Przeczytany 186856 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
Odp: A czy jest tu ktoś z Irlandii??
« Odpowiedź #630 dnia: 22 Lutego 2012, 20:18 »
W Dublinie panuje zapalenie oskrzeli i leżenie włóżku - generalnie nic ciekawego :(
Miłej zabawy w Pl. I czekamy na wieści z frontu salowego :D

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #631 dnia: 22 Lutego 2012, 21:07 »
w Corku nie lepiej,też mi dziecia zapalenie oskrzeli siekło.....

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #632 dnia: 22 Lutego 2012, 23:03 »
A nie... moje dziecię zdrowe - tym razem mamusię dorwało :)
I siedzę i szukam auta... oczywiście jak to ja - zakochałam się w jednym, a mój facet nie popiera mojego wyboru :/

Ehh ci faceci - na niczym się nie znają ;)

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
  • data ślubu: 13.07.2013
« Odpowiedź #633 dnia: 22 Lutego 2012, 23:53 »
Nas w Midlandsach jeszcze chorobsko nie dopadlo i mam nadzieje ze tak zostanie.
Kurujcie sie i swoje rodzinki :)
Daruda- ja mieszkalam w Cork prawie 4 lata i musze przyznac ze tesknie za tym miastem. Na wsi tez jest fajnie, ale za to wszedzie daleko :(
W jakiej czesci Cork mieszkasz? Ja mieszkalam w Douglas, a pozniej w Passage West.
Jakie autko sobie upatrzylas Pileczka? Ja od jakiegos czasu choruje na Peugeocika 206 cc cabrio, chociaz na nasza irlandzka pogode bardzo niepraktyczny :(
Pozdrawiam serdecznie :)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #634 dnia: 23 Lutego 2012, 09:44 »
Mi się zawsze podobały Beetle :)
No i już już go miałam, ale chyba jednak będzemy zimię kupować w PL i kasa pójdzie :( A ja będę jeździła naszym autkiem, a mój chłopak sobe naprawi Fiestę, bo on potrzebuje coś na dobicie i wożenie brudnych części :)

Elvessa mój chłopak dorabia jako mechanik i powiem Ci tylko, że nie ma bardziej psującego się auta niż Peugot. Chociaż mi też się podobają, ale widzę jak on bluzga gdy tylko ktoś mu odstawi takie auto na warsztat, więc nawet nie wspominam, że bym chciała :D

Kiedy jedziesz?

Daruda - zdrówka  dla rodzinki :)

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #635 dnia: 23 Lutego 2012, 11:05 »
Beetle nawet fajne :)
Wiem ze Peugoty maja taka opinie, ale mi sie wydaje ze do samochodu trzeba tez miec szczescie. Moj znajomy mial VW i co chwile mu sie cos sypalo. Jak ja kupowalam moja Renoweczke to wszyscy mi odradzali, bo sie sypia i w ogole. a mi sie Renault coupe zawsze podobal  :auto: Mam moj samochadzik od 3 lat i nic mu sie jak narazie nie dzieje :)
Jesli moge sie zapytac. Masz plan zeby do PL wracac, za jakis czas, ze ziemie chcesz kupowac? Czy raczej, zeby za jakis czas sprzedac?
Jak tam twoje chorobsko? Mam nadzieje ze sie juz lepiej czujesz :)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #636 dnia: 23 Lutego 2012, 23:11 »
Choróbsko jest zdradliwe bardzo. Wydawało mi się, że już tak świetnie się czuję, a jak poszłam dzisiaj na dłuższe zaupy, to źle mi się oddychało jeszcze :(

Bardzo bym chciała wrócić do Polski z jednej strony, a z drugiej... Tu się o wiele łatwiej żyje. Nawet dzisiaj... Poszłam do Peniaka i wydałam ponad 100E, bo mój chłopak nie miał się już w co ubierać do pracy, plus kupiłam parę drobiazgów dla siebie i dla Aimee. Miałam tego dwie ciężkie siaty. A w Pl... za 100 zł, to ja bym sobie max dwie bluzki kupiła.
Nie wspomnę już o zakupach w TkMaxie :D I mojej ulubionej firmie... Dzisiaj też "musiałam" sobie kupić kurteczkę z tej firmy, bo była taka ładna :D
Z kolei nie wiem czy bym chciała, żeby Aimee tu chodzila do szkoły. Tzn. chciałabym, żeby znała też polsą kulturę. Ja wiem, że są polskie szkoły, ale z drugiej strony zmuszać dziecko do nauki w sobotę??
Straszie trudne to jest.

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #637 dnia: 29 Lutego 2012, 12:08 »
Ja nie wyobrazam sobie powrotu do PL. Tak jak mowisz, ze sie tutaj latwiej zyje. Nie trzeba liczyc od pierwszego do pierwszego i odmawiac sobie przyjemnosci. Dla mnie najgorsze jest zalatwianie jakichkolwiek spraw urzadowych w PL :dno: , na sama mysl mam ciarki. Nie mowie ze tutaj to tylko cud, miod i orzeszki, ale mi jednak radosniej sie tu zyje  :D
Co do edukacji, to wiekszosc moich znajomych, ktorzy maja juz dzieciaczki, zawsze mowia ze musza sie zdecydowc czy wracac czy nie, zanim dzieci skoncza 6/7 lat. Tak zeby, w razie powrotu, mogly zaczac szkole z reszta dzieciakow w ich wieku i nie byc 'do tylu' z materialem. Tez mi troche szkoda maluchow, ktore dodatkowo chodza w Soboty do szkoly. Mysle ze mozna samemu w domu dziecku przekazywac polska tradycje, kulture itp. Ciekawe jak to u mnie bedzie jak sie dzieciaczek pojawi z ta polska kultura  ???

Pozdrawiam i zycze zdrowka :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #638 dnia: 29 Lutego 2012, 12:29 »
ja mieszkałam jakiś czas w samym centrum Corku,bo tez tam pracuję-akurat w Penku;-) ,teraz przenieśliśmy się na wiochę- Carrigtwohill i jest tu git......też raczej planujemy zostać,kupić chałupkę,chociaż nie powiem,że plany co jakiś czas się jednak zmieniają......

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #639 dnia: 29 Lutego 2012, 12:44 »
Z Carrigtwohill jeszcze nie jest az tak daleko :) dobry dojaz do Cork :)  teraz ciezko o mortgage, ale chociaz ceny domow spadly  ;)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #640 dnia: 29 Lutego 2012, 16:20 »
Elveesa a Ty już wróciłaś z Polski? Opowiadaj szybko co załatwiłaś :)

U nas też się plany zmieniają jak w kalejdoskopie. Ostatnio tak się wkurzyłam, że nawet chciałam sprzedać swoje mieszjanie w Pl i tutaj coś kupić :)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #641 dnia: 29 Lutego 2012, 16:59 »
jesli chodzi o kredyt,to raczej dostaniemy,zdolność mamy dużo wyższą niż chcemy,czekamy tylko na jeden świstek z mojej roboty...a ceny faktycznie spadły i to jest najlepszy czas na kupowanie czegoś.....

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #642 dnia: 29 Lutego 2012, 20:37 »
Pileczka Dopiero w Niedziele lecimy i wracamy w srode. Napewno napisze jak poszlo z wyborem sali. Mam nadzieje ze bedzie bezproblemowo i ze szybko podejmiemy decyzje :)

Daruda Jak wiesz ze dostaniecie kredyt na chatke to rzeczywiscie nie ma na co czekac. A maciu juz cos na oku? Chcielibyscie cos w Carrigtwohill czy cos blizej centrum? Mi sie bardzo podobalo jak w Douglas mieszkalam :)

Pileczka- A jaka jest sytuacja na rynku nieruchomosci w Dublinie?

Dzisiaj odebralam moj pierscionek zareczynowy  :skacza:
Moj J. kupil troche za duzy i zamowilismy mniejszy rozmiar. Odradzali nam zmniejszanie i zamowili nowy w odpowiednim Czekalismy ponad 4 tyg :o
Juz sie balam, ze do PL bez pierscionka polece :(:(  Ale juz jest  :hopsa: :hopsa:

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #643 dnia: 29 Lutego 2012, 20:40 »
Poprawka
Mialo byc 'Zamowili w odpowiednim rozmiarze'  ::)

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #644 dnia: 29 Lutego 2012, 21:29 »
tak,mamy chałupę zaklepaną u nas na wiosce;-) tu nam dobrze,chałupa nowa,za tę cenę w centrum nie znajdziemy,a zresztą nie chcemy w Cork;-) mój mąż tu pracuje,a ja se mogę dojeżdżać;-)
a Ty gdzie teraz mieszkasz???

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #645 dnia: 29 Lutego 2012, 22:14 »
Ja mieszkam w Midlansach w bardzo, bardzo malej wioseczce niedaleko Moate. Czasem tesknie za Cork i Szczecinem, ale uwielbiam zycie na wsi. Duzo przestrzeni, nikt w okna nie zaglada ;)
Tez w centrum Cork bym nie chciala mieszkac- za glosno, brak ogrodka itp.
To trzymam kciuki, zeby wszystko poszlo po waszej mysli z chatka :)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #646 dnia: 1 Marca 2012, 12:07 »
Daruda rozumiem, że macie już aprovala tak? Super :)

Powiem Wam, że ja pracuję w banku i naoglądałam się dużo różnych hstorii, gdzie ludzie na serio mieli świetną  hstorię rahunków, zdolność kredytową a i tak im odrzucali aplikacje...

Elveesa, a o co doładnie Ci chodzi z tym rynkiem? Ja miszkam na super osiedlu w Dublin 15, które ciągle się rozbudowuje i jeśli mielibyśmy coś kupować to właśnie tutaj. No i super z tym pierścionkiem :) najważniejsze, że zdążyli przed wylotem :D

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #647 dnia: 1 Marca 2012, 13:51 »
Pileczka, chodzi mi czy ceny domow/mieszkan w Dublinie spadly na tyle, ze przy powiedzmy srednich zarobkach mozna sobie na zakup pozwolic, bo dobrych pare lat temu ceny byly kosmiczne  :o (zreszta jak w kazdej stolicy)

Strasznie sie ciesze, ze odzyskalam pierscionek przed wylotem. Moja mama ledwo co uwiezyla, ze 'nareszcie' bede sie chajtac, bo dla niej i polowy moich ciotek to ja juz stara panna jestem  ::) (mam 29 lat) i sie wcale nie czuje zebym bardzo pozno za malzenstwo brala :-[  Juz od dobrych kilku lat czesc rodzinki mnie goni, ze 'juz czas'  :Kill: a mi sie nigdy nie spieszylo  ;D

Jesli moge zapytac, jak to u was z rodzinka bylo? Mialyscie luz, czy tez komentowali ze pozno lub za wczesnie podejmujecie taka decyzje?

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #648 dnia: 1 Marca 2012, 23:40 »
E tam nie ma reguły. Ja tylko dziecko chciałam mieć przed 30 tką :) i mi sę udało :)

Ale zdaje sę że za wcześnie wyszłam za mąż - skoro teraz się rozwodzę :D A może za późno?? Tak bym wcześnie zmądrzała :D

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #649 dnia: 2 Marca 2012, 21:20 »
Nie ma regoly. W zyciu roznie sie uklada i nigdy nie jest sie w stanie przewidziec jak to sie potoczy  ???

Niektorzy rodzice to przeginaja. Mojej psiapsioly mama, zaczela jej podsylac ksiazeczki o zaplodnieniu in vitro jak po 2 latach slubu wciaz byla cisza na temat dzieci  :mdleje: Dziewczyna miala wtedy 28 lat :o
Ja po 30-ce bede sie chajtac wiec dzieci na pewna beda po 30, zreszta chciala bym chociaz z rok po slubie poczekac.

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #650 dnia: 2 Marca 2012, 22:28 »
I bardzo dobrze  naciesz się małżeństwem i tym, że jesteście razem "trochę inaczej" :)
Poza tym w dzisiejszych czasach pierwsze dziecko po trzydziestce, to jest zupełnie normalne :D

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #651 dnia: 8 Marca 2012, 14:57 »
Czesc Dziewczyny,

Pobyt w PL bardzo 'busy'  ;) ale i owocny.  ;D
Bedzie wesele w Zamkowej  :skacza:
Moj J sie ostro wynudzil na spotkaniach w w lokalach  :-[  Myslal ze tylko ja tyle gadam, a tu sie okazalo, ze to juz taki z nas narod, ze nawijamy jak katarynki.  ;D  A poza tym skubany coraz wiecej rozumie!!! Nie wiem jak on to robi :hmmm:
Obejzelismy tez pare kosciolow i nawet mamy cos na oku ale jeszcze nie podjelismy decyzji.

A tak  to otwozyli juz Kaskade w Szczecinie( Nie wiedzialam o tym ::). Jak bylismy w Lipcu zeszlego roku to jeszcze wykanczali. Strasznie wielka, a ja nawet nie mialam czasu na zakupy  :'(
Zimno w Szczecinie ale chociaz sucho.
To tyle z Polski.   ;)
A wy kiedy sie wybieracie do Szczecina?

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #652 dnia: 8 Marca 2012, 15:00 »
Mialam na mysli do Polski  ;)  nie tylko do Szczecina  ;)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #653 dnia: 8 Marca 2012, 18:28 »
Kaskada wyglądała nieziemsko na święta w grudniu - taka cała oświetlona :)

Zamkowa - super ładna sala :D

Ja chyba jadę w kwietniu, ale jeszcze nie wiem...

Dzisiaj sypie śnieg w Szczecinie, więc dobrze, że trafiliście na suchą pogodę

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #654 dnia: 8 Marca 2012, 19:04 »
Dzisiaj sypie śnieg w Szczecinie, więc dobrze, że trafiliście na suchą pogodę
No co ty???!!! Snieg :o To na serio mielismy szczescie  :)

Szczerze to nie znam nikogo kto mial slub w zamkowej i wlasciwie nie znam zadnych opinii na jej temat. Na forum tez za wiele nie znalazlam, ale wydaje mi sie ze nie moze byc zle. Bylismy tam na obiedzie - jedzonko bylo smaczne, kierownik wydawal sie spoko. Maja tez dosc dobra oferte i alhohol juz  wliczony (wodka, wino, piwo bez limitu). No i sala nam sie bardzo podobala :):)

Moge sobie tylko wyobrazic jak ladnie wyglada oswietlona kaskada. W ogole J. powiedzial ze ta cala strona ulicy gdzie kaskada jest zaczyna jakos wygladac- tylko mogli by cos zrobic z druga strona ulicy  ::)
No nic trzeba bedzie nadrobic zaleglosci zakupowe w czerwcu jak bedziemy w PL :)

Dziewczyny mozecie mi powiedziec czy obraczki kupowalyscie w Polsce, czy w Irlandii bo rozgladalismy sie I tu i tu i wlasciwie roznic w cenach raczej wiekszych nie ma, ale chyba za to wiekszy wybor w Polsce jest. Tez co innego radza co do grawerowania obraczek w Polsce i Irlandii.
W Ire powiedzieli ze nie beda grawerowac jesli obraczka bedzie miala jakikolwiek diamencik, bo kamienie moga sie poluzowac podczas grawerki, a w PL mowia ze nie ma zadnych przeciwskazan. I badz tu madry :hmmm: wiecie moze cokolwiek na ten temat?

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #655 dnia: 8 Marca 2012, 19:22 »
Ja bym kupowała w Polsce - tak jak mówisz większy wybór, a i ceny myślę,że jak dobrze poszukasz będą korzystniejsze. Co do graweru, to nie rozumiem co ma diamencik do tego, skoro grawer ma być w środku  :drapanie:

Moja koleżanka pracuje w Zamkowej i mówiła, że zwykle młodzi są zadowoleni. Ja też z tego co pamiętam słyszałam same dobre opinie. No i ten widok :D

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #656 dnia: 10 Marca 2012, 21:07 »
Acha i jeszcze w Ire powiedzieli nam ze nie ma po co grawerowac obraczek bo i tak sie grawer zetrze :drapanie: O tym tez nigdy nie slyszalam.
Tutaj chba zreszta grawerowanie obraczek nie jest tak bardzo popularne jak w PL.

Co do Zamkowej to na forum tez za duzo opinii nie znalazlam  :(

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #657 dnia: 10 Marca 2012, 21:12 »
ja bym nie kupowała w Ire,tu jest złoto do du.....ma słabą próbę;-)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #658 dnia: 11 Marca 2012, 08:36 »
O widzisz - nie kupuj tutaj.

Ale mi źle... wczoraj byli u nas znajomi i przesadziłam z winem  :P

Offline elvessa

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #659 dnia: 11 Marca 2012, 19:59 »
heheheh Wino jest bardzo zdradliwe ;)
Rzadko zdaza mi sie wypic za duzo, ale jesli juz tak sie zdaza ::) to zazwyczaj przez wino  ;D

Macie jakies plany na  Patryka?
U mnie bez planow  :(