Autor Wątek: ZABAWKI godne polecenia...ROCZEK , ŚWIĘTA I INNE OKAZJE :)  (Przeczytany 1013798 razy)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Odp: ZABAWKI godne polecenia...ROCZEK , ŚWIĘTA I INNE OKAZJE :)
« Odpowiedź #4590 dnia: 8 Listopada 2012, 09:04 »
No widzisz, ja własnie nie pozwalam;) mam małe trzepnięcie na tym punkcie. Jak widzę te 13-15latki wymalowane, z tipsami, dekoltami do pępka to wydaje mi się, że one własnie miały przyzwolenie na coś takiego, tylko z biegiem czasu samo maźnięcie nie wystarczało. Oczywiście nie obrażając nikogo i nie uogólniając. Każdy robi jak uważa:)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #4591 dnia: 8 Listopada 2012, 09:07 »
martyna ja myślę, ze tego typu zachowania u nastolatek nie od tego się biorą...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4592 dnia: 8 Listopada 2012, 09:11 »
Oczywiście nie tylko od tego, ale wg mnie ma to duży wpływ. Nie zmienia to faktu, że nie pozwalam na takie rzeczy i nie podobają mi się dziewczynki zrobione na małe kobietki.
Z upływem czasu staję się jednak coraz bardziej wyrozumiała i np do kolczyków już się niemal przekonałam, ale teraz Córa nie chce:)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4593 dnia: 8 Listopada 2012, 09:14 »
Oj...maryna, wydaje mi się, ze takie zachowanie nastolatek wcale nie wynika z takie zabawy.

Chyba każda dziewczynka lubi się stroic, zakladac koraliki, kolczyki itp. Taka nasza natura - babska.
Do momentu kiedy żywie, daje mieszkanie itp moje dziecko powinno się podporządkować zasadom panującym w domu - tak było u mnie w domu - a więc, rozmawiałam z mamą na wszystkie tematy, ale jak był zakaz to był zakaz...wiec nie pozwole 10-latce zafarbowac włosów, a 14 -latce iść wymalowanej do szkoły  ::)
Myślę, że podejście rodzica ma tu największe znaczenie.
Jest jeszcze przkład z góry - ja nie maluję się jak paw i nie mam rózowych włosów..mam nadzieje, ze w tym względzie daje córce dobry przykład ;)
aaaa za szybko wyslalam....a propo "maje kobietki" to np. samo ubieranie w ciuszki np. z Zary (nie mam nic do ciuchó z Zary ;) ) to też upodobnianie dziecka do małej kobietki ;)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4594 dnia: 8 Listopada 2012, 09:17 »
Oj no dobra:) Tak jak napisałam każdy robi jak uważa. Moja nie wygląda na nieszczęsliwą z tego powodu ;) Raz kiedyś wspomni, że Zosia ma pomalowane paznokcie i ona też by chciała. Ale nie wpada w histerię jak mówię, że ona mieć nie będzie.
I tyle:)

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #4595 dnia: 8 Listopada 2012, 11:00 »
a ja Majce od czasu do czasu maluję paznokcie - żebyście widziały jaką ona ma z tego radochę - posikałaby się ze szczęścia ;D
ale maluję je np. w tedy jak jest chora w domu lub na wakacjach, a jak idziemy w pon do przedszkola to zmywam...
i na początku też miałam takie zdanie jak Ty dopóki nie zobaczyłam jak ona się z tego cieszy i to, że jej od czasu do czasu pomaluje paznokcie nie oznacza, że niedługo będę jej farbować włosy...

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #4596 dnia: 8 Listopada 2012, 11:30 »
Moje dziecko często ma pomalowane paznokcie. Pierwszy raz powalowały jej nasze matki, czyli jej babcie :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4597 dnia: 8 Listopada 2012, 11:50 »
moja też se pomalowała...
pisakami... ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #4598 dnia: 8 Listopada 2012, 12:29 »
Martynko ale my tez się malowałysmy jako dziewczynki....czyż nie ?? A zobacz jakie fajne z nas dziewczyny wyrosły :) :). Każda dziewczynka pewnie ma taki etap . A te wypacykowane nastolatki....gdzie mamusie - ja się pytam  :o ::) ??? ??? ???. Pozwoliłybyście na wyjście dziecka w takiej tapecie i takim ubiorze? No litości. Masakara . No i nie wydaje mi się żeby miało to związek z malowaniem się  we wczesnym dzieciństwie.
Moja Zu dostała taki dziecinny kuferek do malowania . Malowała się przed lustereczkiem. Oczywiście mnie i tatusia również. Niestety po kilku razach kuferek wylądował w szafce bo wszystko było upaćkane...
Za to często podkrada moje tusze do rzęs i się maluję ( zakręconymi oczywiście), pudry a lakierów ma chyba ze 20 ;))) i robi z nich pociąg ;)))

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4599 dnia: 8 Listopada 2012, 12:39 »
Moja też pociągi robi z różnych rzeczy  ;)

Martynko ale my tez się malowałysmy jako dziewczynki....czyż nie ??

Ja akurat bawiłam się autami, skakałam z chłopakami po płotach, drzewach ;) naprawdę.

Nie mniej jednak naprawdę nie widzę nic złego w tym, że Wy pozwalacie Waszym Córeczkom na takie zabawy, a ja nie i nie napisałam powyższych informacji po to, żebyście mi udowodniły, że jesteśmy fajne i nasze córki też takie będą  ;) ;) Nic do szczęścia jej nie potrzeba, nie czuję, że psuję jej tym dzieciństwo. Zna zasady i nie prosi o np pomalowanie paznokci:) wiec tym bardziej jestem pewna, że nie brakuje jej tego.

« Ostatnia zmiana: 8 Listopada 2012, 16:26 wysłana przez liliann »

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4600 dnia: 8 Listopada 2012, 12:43 »
JA tez uważam,że akurat tego typu zabawka nie jest do szczęścia potrzebna bo moja Zu wolała się bawic innymi rzeczami . Więc jeśli miałabym wybierac pomiedzy malowidełkami a inną zabawka to na pewno nie wybrałabym malowanek ;)

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #4601 dnia: 8 Listopada 2012, 14:04 »
Oj dziewczyny widzicie to tak jak z tymi tabletami i cudami techiniki, kazdy robi jak uwaza.

Nie na darmo w sprzedazy sa stoliczki z lustrami i krzeslkami dla dziewczynek...skoro sa takie rzeczy to sprzedaja tez malowidelka.

Jedni lubia ogorki kiszone a grudzy konserwowe i tyle na temat.

anusiaaa spytalas co myslimy, to napisalysmy, a zrobisz jak uwazasz kochana. Ja Amelce tez maluje paznokcie (oczywiscie nie do szkoly), make up'owac sie nie pozwalam ze wzgledu na uczulenie, a i tak czasem jak kolezanki przyjda to bawia sie w salon pieknosci i jedna czesze a inna robi makijaze.

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #4602 dnia: 8 Listopada 2012, 14:12 »
Moja też pociągi robi z różnych rzeczy  ;)

Martynko ale my tez się malowałysmy jako dziewczynki....czyż nie ??

Ja akurat bawiłam się autami, skakałam z chłopakami po płotach, drzewach ;) naprawdę.

Nie mniej jednak naprawdę nie widzę nic złego w tym, że Wy pozwalacie Waszym Córeczką na takie zabawy, a ja nie i nie napisałam powyższych informacji po to, żebyście mi udowodniły, że jesteśmy fajne i nasze córki też takie będą  ;) ;) Nic do szczęścia jej nie potrzeba, nie czuję, że psuję jej tym dzieciństwo. Zna zasady i nie prosi o np pomalowanie paznokci:) wiec tym bardziej jestem pewna, że nie brakuje jej tego.

Witaj w klubie martyna :) Od małego byłam chlopczycą :) I Ja jestem tego samego zdania co Ty :) Poza tym na dzien dzisiejszy maluje sie bardzo rzadko, glownie tylko na wieksze wyjscia.

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #4603 dnia: 8 Listopada 2012, 14:34 »
O Aniusia dzięki za pomysł :D Moja też namiętnie maluje się moimi kosmetykami :D oczywiście tylko pod moim okiem, paznokcie uwielbia malować, chociaz ja nigdy nie maluję ;) więc na weekend czasami babcia jej maluje. Dodatkowo jestem stałą klientką Zary :D ;) Mam nadzieję, ze coś dobrego wyrośnie z tej mojej córki ;)

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #4604 dnia: 8 Listopada 2012, 14:51 »
Moja Zuza dostała taki zestaw do malowania od mojego brata jak przyleciał do Polski,także czy chciałam czy nie to dostała i w sumie nawet fajnie.Czasem bierze malowidła i lusterko i się maluje.Te cienie są tak delikatne,że ich nie widać a ile ona ma radochy.Szał był przez tydzień,teraz sporadycznie wyciąga i się maluje.

Offline katarzyna_84

• Chuck Norris
  • Razem od 2-8-2000
  • data ślubu: 2.8.2008
« Odpowiedź #4605 dnia: 8 Listopada 2012, 15:12 »
Dziewczyny proszę o pomoc, waham się między dwoma kuchniami na prezent dla Małej, ograniczeniem jest to, że musi być dość wysoka. Nigdzie nie znalazłam ich do pooglądania na żywo, a tak jest problem, więc pytam doświadczone mamy o opinię:

1 smoby tefal studio
http://lena.waw.pl/upload/images/products/big/Smoby_Kuchnia_Tefal_Studio_2012_Zielona573.jpg

http://miem.home.pl/zdjecia/614873.jpg

A jeszcze dla takich maluszków polecam z duplo klocki z serii kupusia puchatka, prócz klocków do budowy są figurki i zjeżdzalnia, nawet dużo starsze dzieciaki fajnie się tym bawią. Mam zestaw chatka puchatka, pod choinkę dokupiłam wyprawę tygryska i płytkę budowlaną, będziemy się bawić  ;D
« Ostatnia zmiana: 8 Listopada 2012, 21:17 wysłana przez ela »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4606 dnia: 8 Listopada 2012, 16:41 »
no to w temacie dziecięcych kosmetyków ja sobie stoję gdzieś pośrodku...
jakoś nic złego w tym nie widzę, ale córce nie kupuję... ma pomadkę bezbarwną jakąś dorosłą i ma perfumy dziecięce...
i tyle...
uczę ogólnej dbałości o siebie, dobierania kolorów, umiaru w dobieraniu dziecięcej biżuterii itp...
chodzi mi o wyrobienie w niej smaku i klasy...

Po prostu wg mnie pewne zabawki zaszeregowują - panowie do samochodów, panie do garów (skrót myślowy).

A tu się moja wewnętrzna feministka odzywa...

— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #4607 dnia: 8 Listopada 2012, 16:44 »
Mariolka a czemu miałabym skrzywdzic moje dziecko? Nie kumam  ::) Kredek to On ma z milion, róznych gier edukacyjnych tez.
to było anulka ironicznie do dyskusji kilka stron wyżej,gdy tak własnie podsumowano pomysł zakupu tableta dla dziecka
Ja byłam za tym,żeby tak "krzywdzić dziecko" 8)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4608 dnia: 8 Listopada 2012, 16:58 »
martyna a powiedz:Ty na co dzien się malujesz?
w sensie:podkład, tusz, cienie?paznokcie?
 nie wiem, jak wyglądasz na co dzien, ale wydaję mi się,że luźniejsze podejście do tego tematu mają matki, które codziennie robią make up i uważają to za naturalną rzecz. Dzieci bardzo nas naśladują i oczywiste jest to,że jeśli matka robi codzienny make up, to dziecko jest tak z tym obyte,że wydaje się mu to czymś normalnym i naturalnym. Gdy Ja tylko wezmę lakier do paznokci, to moje obydwie wiszą nade mną z wyciągniętymi łapkami i prośbą o pomalowanie. Czasem im maznę, ale pod warunkiem,że nie idą wtedy do przedszkola. Bo wydaję mi się,że Panie przedszkolanki własnie będą na nie patrzeć stereotypowo, Że jest to coś niepoprawnego

A to nie jest nic złego.Po prostu taki etap w życiu.

"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4609 dnia: 8 Listopada 2012, 17:09 »
Ja nie widze nic zlego w tym, ze moja corka bawi sie z kolezankami w salon pieknosci czy fryzjerski...lepiej niech takimi dzieciecymi malowidlami sie maluja niz jakby mialy "na niby" pisakami sie malowac na przyklad.

Ciagnac temat moznaby tu wtracic wlasnie ubieranie m.in. ksiezniczkowe buty na obcasie...moja corka takie ma i dobiera sobie odpowiednia pare do odpowiedniej sukienki ksiezniczkowej.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4610 dnia: 8 Listopada 2012, 17:17 »
to odnośnie maźnięcia czasem paznokci
a jeśli chodzi o takie toaletki to jestem na tak, ale bez tych mazideł
bałabym się,że to jakieś chińskie,że uczuli i wolałabym,żeby się nie mazały tym po twarzy

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #4611 dnia: 8 Listopada 2012, 17:41 »
A to nie doczytałam MAriola :):):)

Być może skrzywdzę moje dziecko :P Zresztą już jest krzywdzone bo porwał mojego tableta i w epoce elektroniki się na nim zna :P

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4612 dnia: 8 Listopada 2012, 18:39 »
Tak Mariola maluje sie.

Lila, blyszczyk moja tez ma.

Katarzyna, my tez rozwzzamy kuchnie, mysle ze jesli sie zdecydujemy to bedzie to tefal,ale ten pelny zestaw.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4613 dnia: 8 Listopada 2012, 18:45 »
my kuchnię mamy taką
http://allegro.pl/smoby-tefal-duza-kuchnia-elektroniczna-excellence-i2773801981.html

szczerze polecam
dzieciaki naprawdę się bawią w gotowanie

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4614 dnia: 8 Listopada 2012, 18:57 »
No właśnie taka chcemy.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #4615 dnia: 8 Listopada 2012, 19:07 »
A jak działa ten kranik ? Zawsze się nad tym zastanawiałam, my may tą uboższa wersję, bez pompki wody, suchy kran ;)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4616 dnia: 8 Listopada 2012, 19:20 »
to działa na zasadzie takiego jakby obiegu zamkniętego
tam pod kranikiem jest rurka, którą leci od odpływu do kraniku
i pompuje wodę wlaną do zlewu i znowu ona leci z kranu.Tak w kółko.Wiecie o co kaman
Ja to zdemontowałam,nie chciałam,żeby mi chlapały jak oszalałe.Moje nie znają umiaru

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4617 dnia: 8 Listopada 2012, 21:37 »
Taka kuchnia fajna sprawa, u nas plastikowa byla ok do czasu, potem dostala drewniana i tez bylo super...na drewnianej nawet lepiej sie dlugopisem pisalo jak to moja corcia zrelacjonowala  ;D

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #4618 dnia: 8 Listopada 2012, 22:10 »
moaj dostalam kuchnie od dziadkow rok temu pod choinke... i to byl strzal w dziesiatke ;) do dzisiaj uzywa :) mamy podobna do tej co wkleila Mariolka :)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4619 dnia: 8 Listopada 2012, 22:30 »
Ja mam teraz inny problem. Musze zrobic dzieciakom prezenty na mikolaja do przedszkola z rady rodzicow. Kazdy prezent po 50 zl. Od 3 dni wieczory spedzam na allegro..

u nas rok temu dzieciaki dostały nawlekanki - takie kulki do nawlekania na sznurki... dziecko losuje karty gdzie jest pokazana konfiguracja kolorów i nawleka te kulki. dość fajne, jak pytałam rodziców to większość dzieci się tym bawiła. i jest to uniwersalny prezent - dla chłopca i dziewczynki.

nie mogę teraz tego namierzyć - nie pamiętam nazwy
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"