Autor Wątek: Czy są już jakieś Pary Młode na 2009r ??  (Przeczytany 54168 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
Odp: Czy są już jakieś Pary Młode na 2009r ??
« Odpowiedź #810 dnia: 17 Listopada 2008, 20:04 »
Dziewczyny, nie wiem co powiedzieć.
My chodziliśmy na kurs przez kilka tygodni co środę na godz. 20:00 i chodziliśmy z przyjemnością.
Każde nauki były sympatyczne, normalne, życiowe, nikt nas nie potępiał za to że mieszkamy razem. To ksiądz nam mówił, że mamy się złościć na siebie, bo to normalne, że miłość to nie tylko sex, że powinno być coś więcej oprócz tego.
Przyjechało do nas młode małżeństwo, które poprowadziło poradnię rodzinną i tak samo zupełnie inaczej mówili- tak normalnie, choć mówili że naturalnie powinniśmy się zabezpieczać a nie ciągle tabletki, prezerwatywy itp...
Znając siebie i mojego B nie wytrzymalibyśmy.

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #811 dnia: 17 Listopada 2008, 20:13 »
mk.mika tak jak wcześniej napisałam, kilka osób i zajęć też było w porzadku. Ale naprawdę KILKA ;)
Z tego co piszesz, to treści takie same u Was jak i u nas, tylko że widocznie u nas przekazywali je w "nieodpowiedni" sposób... b@by dobre z tym łóżkiem ;D i co?? dał im w końcu rozgrzeszenie?? jak juz jedno w kuchni spało ;D

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #812 dnia: 17 Listopada 2008, 20:19 »
b@by dziękuje za wyjaśnienie  ;) Jednak u Nas ta spowiedź jest miesiąc przed ślubem, teraz wiem jak sie na nia przygotować  ;D

A z tymi naukami to mnie nie straszcie  ;D Bo my je jutro rozpoczynamy  :D

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #813 dnia: 17 Listopada 2008, 20:20 »
Ksiądz Rafał rozmawiał z nami jak równy z równym, jak znajomy ze znajomym tylko na trudniejszy temat bo o szacunku, o miłości,i wyobraźcie sobie, że około 15 par chodziło na każde spotkanie i nikt nie narzekał.

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #814 dnia: 17 Listopada 2008, 20:53 »
Heh, dziewczyny ale się rozmowa rozwinęła.
Już zapomniałam co miałam pisać  ;D
W sumie to nie wiem jak jest w mojej parafii z tym mieszkaniem razem, bo to co usłyszałam to usłyszałam od ksiedza z sąsiedniej parafii. No, ale przezorny zawsze ubezpieczony ;D
Heh, zresztą stwierdziłam że My z A. nie mieszkamy tylko się odwiedzamy ;D Co z tego że te odwiedziny trwają po 2, 3 miesiące... ;D
Dziewczyny a wiecie może można sobie zrobić nauki przedślubne w innej parafii niż własna?
Na szczęście nie mam takiej sytuacji że oboje musimy być na naukach. Nie dałoby rady, bo w końcu miałby przylatywać ileśtam razy specjalnie na nauki? Heh, to w końcu nie jest 100 zł, tylko duzo więcej, taki przylot. A co więcej to jeszcze wolne od pracy itd... Uff, na szczęście nie musimy się z tym borykać.
A jestem pewna że tak będzie, chyba że coś zmienią, heh, ale w tym roku A. siostra brała ślub i jej narzeczony też za granicą był. Dostał właśnie książeczkę i potem miał rozmowę z ksiedzem na ten temat ;D
Tylko nie wiem jak w tym przypadku ze spowiedzią będzie...
Justys powodzenia na naukach ;D Obys nie przeżyła takich katuszy ;D I oby wszystko było oki :)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #815 dnia: 17 Listopada 2008, 21:03 »
madzia_kubica można nie w swojej parafii na pewno, bo ja właśnie miałam gdzie indziej :) jak tak sobie myślę, to w sumie ten KURS nie był taki straszny - powiedziałabym że jeden dzień był ok, a drugi męczący. a to co tu napisałam to wszystko oczywiście prawda, z tym, że trzeba brać to na luz i z uśmiechem :) wybrać sobie to co naszym zdaniem warte zapamiętania, a o reszcie zapomnieć ;)

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #816 dnia: 17 Listopada 2008, 21:25 »
hania 3033 nie dostali, poszli do ksiedza irlandczyka do spowiedzi i on im dal.

Offline myszkasc

• Chuck Norris
  • Moje niebo na ziemi...
« Odpowiedź #817 dnia: 17 Listopada 2008, 21:44 »
Hoho, ale temat nauk przedmałżeńskich się wkręcił  :) :) :)
my się wybieramy w przyszłym roku  ;D ;D ;D ;D

Offline evelaz

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #818 dnia: 17 Listopada 2008, 21:46 »
Justyś- a gdzie idziecie do poradni ?? bo z tego,co pamiętam, to macie iść na nauki na Środulę... my za tydzień mamy pierwsze spotknie w poradni... ciekawe jak będzie ;]

Hania3033- tekst pani niezły.... rozbawił mnie mocno ;D ciekawe, czy ta nasza pani też będzie tak "interesująco" mówić ;]

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #819 dnia: 17 Listopada 2008, 21:51 »
Tak idziemy na srodule  ;) pzrynajmniej sa za darmo  ;D i nie obejmuja weekendow na czym nam bardzo zalezało  ;) Do poradni tez sie umawia tam od razu na naukach z taka kobitka i zazwyczaj z dwóch robi jedno spotkanie  ;) I jest to tez tam na Sroduli  ;)
tak mowila siostra G  ;)

Offline myszkasc

• Chuck Norris
  • Moje niebo na ziemi...
« Odpowiedź #820 dnia: 18 Listopada 2008, 09:07 »
Justys, a w jakich terminach są nauki na środuli?? I w jakim kościele??
Możesz mi napisać szczegóły??

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #821 dnia: 18 Listopada 2008, 09:21 »
A już Wam powiem po cichu że Nas prawdopodobniete nauki ominą :) mamy kościół i księdza który totalnie nie robi z tego problemu ku mojej wielkej radości  ;D

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #822 dnia: 18 Listopada 2008, 09:26 »
Ala na środuli jest jeden kościół  ;D - ten tam na górce niedaleko Auchan  ;)
Tam nauki sa co wtorek  ;D obojetnie w ktory wtorek zaczniecie, musicei tylko byc w 3 wtorki z rzedu zeby brac na kazdym spotkaniu co innego  ;)

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #823 dnia: 18 Listopada 2008, 12:22 »
Witam :)

Tak chciałam sobie z Wami wczoraj popisać wieczorkiem, ale internet mi wysiadł :klnie: Potem jeszcze windows Vista odmówił mi współpracy :ekxpert: Nie znam się na technice i nie rozumiem czemu coś raz działa a 3 sekundy później nie :mdleje:
Co do tych rozgrzeszeń i spowiedzi to normalnie jestem w ciężkim szoku... Jak można ludziom rozgrzeszenia nie dać i zakazywać im się mieszkać razem??!! :o Przecież to hipokryzja ze strony kościoła tak podchodzić do tematu....Kupić drugie łóżko i wstawić do kuchni?? Przecież jak się będzie miało ochotę na seks to i na dywanie w salonie można... To takie oszukiwanie samych siebie...  :Kwasny:
A jak się nie ma rozgrzeszenia to ślubu nie udzielą?? ??? Żeby kurcze na spowiedzi trzeba było kłamać to już przesada :evil:

Czasem odnoszę wrażenie, że księża powinni być jak pastorzy w USA- normalnie mieć żonę, dzieci i borykać się z tymi samymi problemami co inni wierzący- może wtedy nie podchodziliby do niektórych spraw w tak beznadziejnie głupi sposób... :)

P.S.Ale mam dziś kaca
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #824 dnia: 18 Listopada 2008, 12:40 »
Fasolek mimo kaca dobrze godosz ;D Nie se mają żony i dzieci i niech im się też seksu chce to zobaczą co to znaczy  :P

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #825 dnia: 18 Listopada 2008, 13:18 »
hania: Dzięki...Szkoda że nie wyglądam równie dobrze jak gadam... Do tej pory siedzę w szlafroku na kanapie i nie mam na nic siły. Może po kąpieli lepiej mi się zrobi  ;) Aż normalnie drżę na myśli o tym, że muszę zrobić obiad jeszcze i jakoś doprowadzić się do ładu przed powrotem mojego lubego z pracy ;D Że o posprzątaniu nie wspomnę... O dopracowywaniu pracy mgr nawet nie myślę dziś ;D

Co do tych wszystkich nauk, przebojów z duchownymi itp....To jeszcze nic w porównaniu do mojej babci, która za cel wzięła sobie doprowadzenie do mojego ślubu kościelnego i i "sprowadzenie Kuby na dobrą drogę"... Tak jak jedni i drudzy rodzice w nic się nie wtrącają i akceptują wszystko co my wymyślimy, a ona normalnie jest takim utrapieniem, jakiego się z jej strony nie spodziewałam. >:( Wy też macie problemy z wtrącającą się rodziną? Jak tak to jak sobie z tym radzicie? Bo ja na razie umiem tylko wrzeszczeć i się wkurzać na babcię. Żadna rozmowa nie kończy się dobrze. Doszło do tego że unikam własnej babci :(
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline myszkasc

• Chuck Norris
  • Moje niebo na ziemi...
« Odpowiedź #826 dnia: 18 Listopada 2008, 13:33 »
Czyli na środuli taka sama zasada jak na Górce Gołonowskiej....

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #827 dnia: 18 Listopada 2008, 13:45 »
Ale ja nie wiem jaka zasada jest na górce Gołonoskiej  ;D

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #828 dnia: 18 Listopada 2008, 16:37 »
Fasolek ja na szczęście takiego problemu nie mam... Na początku mama D. trochę się wtrącała... Wiadomo, ważne są rady rodziców, czasami oczywiście bardzi przydatne, ale jednak ślub i wesele są NASZE, oni już swoje mieli :P Moja przyszła teściowa tak ładnie mówi "ja wam nic nie narzucam, ja tylko sugeruję" ;) czasami dla świętego spokoju przytaknę skinieniem głowy, ale jak przychodzi co do czego, to i tak robimy po swojemu ;D

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #829 dnia: 18 Listopada 2008, 20:57 »
Fasolek Babcią się nie przejmuj. No ją trzeba zrozumieć, w koncu ma swoje przekonania itd, więc wiadomo że jako starsza osoba, bedzie uparta przy swoich racjach.
Ja z wtrącającą rodzinką radze sobie tak, ze ich niby słucham, jak mowią maądrze to ok, a jak mówią cos co mi nie pasuje, to i tak robie po swojemu i mam to w nosie ;) Nie ma po co sie wkurzac i klocic, bo i tak rodzinie sie nie przegada.
Haniu, mam bardzo podobną sytuację ;D tez przytakuję dla swietego spokoju i tez slysze takie slowa jak ty ;D

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #830 dnia: 18 Listopada 2008, 21:53 »
madzia_kubica, Hania: staram się nie przejmować ale czasem to mam serdecznie dość. Zawsze myślałam, że ona jest osobą, z która się da pogadać, a tu się okazuje że raczej narzuca swoje opinie... Może dlatego tak na to alergicznie reaguje... Dobrze że chociaż tu mogę się wygadać :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #831 dnia: 18 Listopada 2008, 22:21 »
Fasolek wiesz w sumie to jakby moja rodzina się dowiedziała że nie chcemy ślubu kościelnego, to tez by pewnie nam nie dali żyć. Więc to z Babcią to nawet rozumiem... Trzeba ją zrozumieć bo to starsza osoba :) A i tak zrobicie po swojemu, i nie będzie miała wyjścia, będzie musiała to zaakceptować :)

Offline sssmakija

• forumowicz
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #832 dnia: 18 Listopada 2008, 22:36 »
Madzia Kubica, wpadłam do Twojego odliczanka i wyczytałam, że jedziecie do slubu Chryslerem 300c. Jejku, jak mi się ten samochód podoba. Znalazłam na allegro ofertę, facet z dojazdem na 6 godzin chce 500zł. Czy to dużo? Bo mój PM uważa, że dużo za dużo :)
Nasz dzień 20.06.2009

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #833 dnia: 18 Listopada 2008, 22:38 »
Wracajac do nauk u Nas bylo spoko trwały 25 min bylo krotko zwieźle i na temat  ;)

co do babci to ja popieram Madzie  ::)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #834 dnia: 19 Listopada 2008, 13:35 »
Fasolku zawsze możesz uspokoić i udobruchać trochę babcię mówiąc, że być może za jakiś czas zdecydujecie sie na ślub kościelny, ale na razie wasza decyzja jest taka i bardzo ją prosisz, żeby was zrozumiała i uszanowała to. w końcu ona sama by nie chciała, żeby jej ktoś coś narzucał. Możesz powiedzieć, ze to jest tak, jaby ktoś ją próbował na siłe odwieść od pomysłu ślubu kościelnego, gdyby to ona właśnie wychodziła za maż. Nie ma żadnej różnicy. A ślub w kościele "na siłę" i tak nie bedzie ważny, więc co za różnica, czy będzie kościelny czy cywilny. A być moze za jakiś czas faktycznie, tak sami z siebie, zdecydujecie się na przysięgę przed Bogiem. Ale NIC NA SIŁĘ. Trzymam kciuki :)

Offline izabelle13

• Chuck Norris
  • data ślubu: 8.09.2007
« Odpowiedź #835 dnia: 19 Listopada 2008, 15:23 »
Czesc dziewczyny-czy możecie troszkę naświetlic mi sytuację jak to jest kiedy ksiądz nie da nam rozgrzeszenia na spowiedzi przedślubnej-szczerze to sie z tym jeszcze nie spotkałam ale chciałabym wiedziec :o :o :o
Myślę że to wszystko zależy od podejścia Księdza.
Czy lepiej jakichś wyznań przy spowiedzi unikac(nieco to dziwne)
Ja mieszkam z moim mężem już 2 lata jesteśmy po ślubie cywilnym ale przecież dla Kościoła to nic nie znaczy co chyba jest ewenementem jedynie w Polsce(mieszkam w Irlandii i ludzie nadziwic sie nie mogą  ze mój ślub cywilny jest niczym dla Kościoła) :D :D :D
Tyle czytam pozytywów na temat nauk przedmałżeńskich natomiast moje okazały się farsą ponieważ ogóle sie nie odbyły.
Poszłam do Księdza polaka który odprawia u nas polskie msze i przedstawiłam mu sytuacje a on mi na to  ze u niego nie ma problemu kosztuje to tyle i tyle  :Dpożyczył mi książkę na 2 tygodnie a po tym czasie wreczył certyfikaty dla mnie i męża-nawet o nic nie pytał-trochę się zawiodłam mój m wręcz przeciwnie :D :D :Djednak co kraj to obyczaj ;) ;)
Rozpisałam się  ;D ;D ;D
pozdrawiam i powodzenia

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #836 dnia: 19 Listopada 2008, 21:33 »
No więc ja Ci powiem tak droga izabelle13. Na naszym kusie był jeden fajny ksiadz, który wprost powiedział, że jeśli jesteś właśnie przy konfesjonale przy spowiedzi i coś Ci się nie podoba to po prostu to powiedz "proszę księdza, nie podoba mi się ta spowiedź, przepraszam, ale ja już dziękuję". I po prostu odchodzisz. I idź do kogoś innego ;) Tak samo, jeśli nie da Ci rozgrzeszenia. Po prostu idź do innego księdza ;) Właśnie dziś rozmawiałam o tym z koleżanką - jej brat nie dostał rozgrzeszenia, poszedł do innego ksiedza W TYM SAMYM KOŚCIELE ;D i ten już mu dał  :P

Offline gulinek85

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 26.09.2009
« Odpowiedź #837 dnia: 19 Listopada 2008, 22:39 »
cześć dziewczyny :) ja też sie zastanawiam jak to będzie z tą spowiedzią...bo z M mieszkamy razem w akademiku i muszę przyznać, że tu z tego co wiem to ksiądz raczej nie robi problemów z tego powodu...ale u nas w DG to może być problem...przecież nie będziemy kłamać, że nie mieszkaliśmy razem przed ślubem...więc chyba nie pozostaje nam nic innego tylko chodzić do spowiedzi do skutku ;)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #838 dnia: 19 Listopada 2008, 22:58 »
Albo do skutku u siebie albo po prostu tam, gdzie nie robią problemów. Nie musisz przecież spowiadać się w swojej parafii :D

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #839 dnia: 19 Listopada 2008, 23:19 »
sssmakija 6 godzin za 500 zł to WCALE NIE JEST ZA DUŻO! My płacimy 99 zł za godzinę. Więc cena naprawde jest przystępna jak za te samochód.
Haniu świetny pomysł - takie podejście do Babci ;)
Czasem gdy nie dostanie się rozgrzeszeinia, to Ksiądz nas sprawdza. Mówi, bysmy przygotowali cos lepiej, inaczej. I sprawdzaja czy faktycznie to zrobisz.jak tak - daje rozgrzeszenie. Spotkalam sie z taka sytuacja u nas w kosciele :) Ale to chyba glownie dla ludzi ktorzy od daaaaaaaawna u spowiedzi nie byli.