Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 513699 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #510 dnia: 15 Grudnia 2008, 22:01 »
wiesz roczne dziecko to ja już bym idywidualniej traktowała...czyli jak mama uważa...

ja bym chciała (zobaczymy co mi z tego wyjdzie), zeby po pierwszych urodzinach Ewa jadła coraz więcej normalnego - naszego jedzenia...jedynie solić wówczas nie będę, no i nie na pikantno...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #511 dnia: 15 Grudnia 2008, 22:04 »
Ja też bym chciała, ale ja albo nie gotuję, albo robię coś smażonego (naleśniki, kotlety) a to odpada dla niej i tak wychodzi, że dostaje słoik...Jedynie zupy jak zrobię to jej daje.

w ogóle moje dziecko ma strasznie nudną dietę...ale w niedzielę jedziemy do babci, a ona już zadba, zeby Gabi jadła normalnie:)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #512 dnia: 15 Grudnia 2008, 22:09 »
Ja jakbym miała karmić go tylko słoikami na pewno bym zbankrutowała, bo Szymek wciąga na raz trzy takie słoiki. Jak jesteśmy na wyjeździe to standardowo dwa małe słoiki z mięskiem i jakieś warzywka, lub dwa duże. Plus do tego deserki, bo moje dziecię mleka nie uznaje ( przemycam mleko w różnych potrawach)
Ale odnośnie tych przypraw, tak sobie kojarzę że zakupiłam jeszcze na początku ekologiczną mieszankę warzyw suszonych... nie pamiętam co tam jest, ale z mojej ówczesnej analizy wyszło że wszystko jadalne dla kilkumiesięcznego... więc chyba się przerzucimy na taki wynalazek  :drapanie:
A curry to ja się osobiście boję bo ostatnio mi zaszkodziła. Dwa dni umierałam, wiec uważam ją raczej za mocną przyprawę. Ale to oczywiście według uznania mamy. Jeśli rodzice jedzą curry to niech dziecko też się uczy :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #513 dnia: 15 Grudnia 2008, 22:10 »
to u mnie bedzie wersja nie gotuję, bo smażyć nie smażę... ;D

możesz zrobic naleśniki na suchej patelni, wtedy wlewa sie olej do ciasta (na szklankę mleka i mąki 2 łyżki oleju) ciasto nie przywiera do patelni, a naleśniki wychodzą suche i delikatne, jak jeszcze z białek zrobisz pianę i dodasz, to będa lekkie jak puszek;
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #514 dnia: 15 Grudnia 2008, 22:11 »
3 słoiki??? :)

oo Lila, dzięki. Może kiedyś sie skuszę:)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #515 dnia: 15 Grudnia 2008, 22:19 »
tak 3  ;D ;D ;D bardziej obrazowo... jak gotuję sama zupkę ładuje to do tych wielkich słoików po hellmansie, do pełna... i on to wszystko wciąga. Czasami mam wrażenie że jakbym jeszcze jeden taki mu dała to tez by dał radę... a i tak z niego chuchro  :)
A naleśniki robię tak jak Lila  :) pyszne i nic się nie przykleja.

♡ Szymon & Leon ♡

• Chuck Norris
« Odpowiedź #516 dnia: 15 Grudnia 2008, 22:24 »
Trafił Ci się żarłoczek :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #517 dnia: 16 Grudnia 2008, 08:58 »
Słoik po Hellmansiee... rettty nieźle nieźle :) ale widocznie tyle potrzebuje.

Wczoraj wyczytałam w gazetce, że roczne dziecko powinno już jeść mniej więcej jak dorośli, tylko oczywiście nie smażone, mocno przyprawione itd.

Ps. Ja tych słoiczków Hippa dalej nie dałam :) zalegają mi w szafce :) z przypraw daję bazylię, pietruszkę i koperek.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #518 dnia: 16 Grudnia 2008, 09:29 »
moja wczoraj zjadła 125g oboadku i 90g śliwek na deser - też nieźle; już widzę, że zdecydowanie woli stałe pokarmy jak mleko; bardzo możliwe, że za jakiś czas melka odmówi;

Elcik, ja te z solą zjadłam sama...tylko się nie śmiej.
Mam jeszcze słoik z domieszką mleka (tego też Ewie nie daję) - zjem chyba dzisiaj..co mi zostało, jak głupio kupiłam ;D ;D ;D
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #519 dnia: 16 Grudnia 2008, 10:16 »
Nie będę się śmiać, tylko się uśmiechnę  :D kto wie czy tak sama nie zrobię.

Z mlekiem chyba coś podałam ostatnio..... i też chyba to był Hipp, do którego od początku sceptycznie podchodzę.. reakcji brak. Wczoraj próbowałam zrobić kisiel.... wyszedł mi tak gęsty, że jakbym rzuciła o ścianę to by się pewnie odbił....dziś zrobię kolejną próbę jego przygotowania :)

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #520 dnia: 16 Grudnia 2008, 15:00 »
Lila a ty deserek dajesz odrazu po obiadku czy czekasz jakąs godzinkę i dopiero potem?

A mój mały narazie zje jeden duży słoiczek zupki.Na mleko ostatnio ma focha,zjada po 90-130 ml.Nie wiem z jakiegoż to powodu.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #521 dnia: 16 Grudnia 2008, 15:46 »
Moja deserków prawie wcale nie je...za cholerę nie mam jak wcisnąć w menu, dlatego będę musiała zastąpić jej sokiem, którego też nie chce pić  :-\ Bynajmniej marchewkowego.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #522 dnia: 16 Grudnia 2008, 15:53 »
A Miłoszek pije i je deserki nie wybrzydza jesli chodzi o "słodkosci" :) ile bys nie dała soczku to wypije.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #523 dnia: 16 Grudnia 2008, 16:24 »
Beti-chyba wiesz ze moze nadejsc czas kiedy Mały sie wypnie na mleko?i np bedzie butle jadł 1x dziennie....lub wcale.Powiedz czy poza zupką dajesz mu inne słoiczki(mięsne,takie po 6mcu,7mcu?)a owoce?
Ja z deserkami na bazie białka niemam problemu-mam zabronione bezwzględnie podawnie ich do 12mż Mai,co do picia -toleruje TYLKO wode(ale tomnie akurat cieszy)
Jak juz pisalam u Lilian ,mała ma ewidentny problem ze pokarmami 'niepapkowymi" ...je chętnie miesne i warzywne słiczki te po 5mcu -ale np tych po 6 z większymi kawałakami boi sie...pluje,trzyma w buzi..wiec odpuszczam-czasem przemyce np 5 łyzeczek rosołku bobovity +marchewka zblenderowna.
Tak wiec wychodzi ze 4xdobe butla +1słoik ok 140g miesny/warzywny/z żółtkiem+ok 30ml wody+2jabłka startez bananem ,z gruszką lub same.
Niewiem czy ten jej menu prowadze dobrze ::) ::) :-\
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #524 dnia: 16 Grudnia 2008, 16:42 »
Ale Miłoszek tez narazie nie radzi sobie z  jedzonkiem po 6m. z bobovity bo wiekszosc to juz są kawałki, drobna kosteczka,on to trzyma w buzi, pluje i nie bardzio chce, czasem nawet sie ksztusi wiec dostaje papki.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #525 dnia: 16 Grudnia 2008, 21:47 »
Lila a ty deserek dajesz odrazu po obiadku czy czekasz jakąs godzinkę i dopiero potem?
teraz daję zaraz po
Młoda je 130g obiadku (cały mały słoik) i widzę, że ma jeszcze możliwości, to daje deserek i idzie 60g (pół słoiczka)
jak zwiększe słoiczek do 190g, to deser wypadnie; bo już pewnie nie wciśnie.

a co do mleka Ewa zje kaszkę na gęsto na 120-150ml mleka, ale jak przychodzi do jego picia to 120ml maks....
już czuję pismo nosem jak mlekiem za jakiś czas pogardzi;
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #526 dnia: 17 Grudnia 2008, 09:08 »
U nas na obiad idzie słoiczek 190g/200g (Hipp) + woda do popicia. U nas na szczęście nie ma problemu z kawałkami w tych słoiczkach po 6 miesiącu (jak otworzyłam ostatnio ziemniaczki z fasolką i wołowinką to się sama przelękłam bo tam normalnie całe groszki...... ale poszło bez problema :) tylko nikt małej nie może rozpraszać podczas jedzenia, bo wtedy rzucie idzie na dalszy plan....). Mleko jak na razie pozostaje bez zmian: 150ml na drugie śniadanko i 210ml na dobranoc.

Deserek daję ok 17 czyli ok 1-2h po obiedzie szacuję (bo obiadek jest u opiekunki) + przeważnie woda do popicia (wczoraj soczek z jabłka i mięty nie wzbudził jej zainteresowania.... pewnie nie lubi mięty po tatusiu). Wczoraj pół bananka rozpapcianego widelcem + pół jabłka startego na grubej tarce + kilka trocinek kiwi sciętych nożem.....  dała rade :) (potem patrze na moją magiczną tabelkę a kiwi jest od 12-stego miesiąca...... obserwuję i na razie więcej nie dam).

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #527 dnia: 17 Grudnia 2008, 10:15 »
Dzisiaj zapodam 190g zupki....zobaczymy czy da radę.

Deser dostnianie na deser... ;D ;D

a nad słoiczkami po 6 m-cu będę dumać za miesiąc, ale mam nadzieję że pójdzie bez problemu, bo z grudkami w kaszce sobie radzi (a ja ich dużo robię  ;D) i chrupy też dzielnie memla, a jak się jej trafi odgryźć większy kawałek nawet sie nie skrzywi;

no ale cały groszek...hmmmm też bym miała stracha....chyba
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #528 dnia: 17 Grudnia 2008, 10:20 »
wczoraj w sklepie odkryłam, że moje dziecko może już pić mleko typu "junior"
a my ciągle jesteśmy na mleku nr 2  :o
kupiłam mleko nr 3 i tak się zastanawiam ile mam mu je dawać i kiedy przejśc na "juniora"
sa może jakies nowe wytyczne (np. mleko nr 2 teraz daje sie od 6 miesiąca a wcześniej było od 4tego) ??

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #529 dnia: 17 Grudnia 2008, 10:24 »
Trąbia w TV, że junior jest po 1 roczki.... i to tam jakies z miodem, o smaku waniliowym.... do wyboru do koloru :)

Ten słoiczek z groszkiem rozdzieliłam na 2 razy.... dodając rozpapciane ziemniaki, żeby zachować ilość. Jeszcze raz ją sama przy okazji tym obiadkiem nakarmię sama, zanim poślę go w tygodniu do opiekunki.

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #530 dnia: 17 Grudnia 2008, 13:36 »
A ja tą zupkę zmiksowałam i podałam z rzadszą...bałam się tego groszku.

A odnośnie tego mleka to rzeczywiście teraz jest od 6msc.Małam to stare opakowanie co było od 4 i to nowe od 6 msc i spojrzałam na skład - też się zmienił. A ja myślałam,że tylko miesiąc podania tego mleka.

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #531 dnia: 17 Grudnia 2008, 16:37 »
Bebilon 2 nadal jest po 4 miesiącu.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #532 dnia: 17 Grudnia 2008, 16:56 »
a to nie jest tak, ze wszystkie mleka nr 2 są po 6 mż ???
niezależnie od firmy

• Chuck Norris
« Odpowiedź #533 dnia: 17 Grudnia 2008, 17:03 »
Ania,wg nowych schematów są po 6 a starych po 4. My zmieniliśmy po 4 m-cu.

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #534 dnia: 17 Grudnia 2008, 17:42 »
A my po 6 :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #535 dnia: 17 Grudnia 2008, 17:57 »
wg nowych schematów wszstkie są po 6 m-cu...
— Richard M. Devos

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #536 dnia: 17 Grudnia 2008, 18:09 »
To widocznie jeszcze stare dostawy maja w sklepach.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #537 dnia: 18 Grudnia 2008, 01:34 »
stare opakowania...
— Richard M. Devos

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #538 dnia: 18 Grudnia 2008, 07:52 »
U nas na pólkach mozna spoktac jeszcze stare i niwe opakowania razem stojące koło siebie.

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #539 dnia: 18 Grudnia 2008, 08:29 »
U nas już wszystkie po 6-stym.... jak ja przeszłam po czwartym na 2 to za jakąś chwilę zaczęto zmieniać że po 6-stym.... już nie wracałam do 1-dynki :)

A tak też myślę, po 10-tym m-cu mam wizytę u pediatry kontrolną i miałam pytać o przejście z Nan Ha 2 na zwykły Nan Active 2... ale czy się opłaca jak po roczku już mam wprowadzać juniora? chyba nie co?