Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 514140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2700 dnia: 19 Grudnia 2014, 11:08 »
Ja to się boję ze ja zaglodze :p Nikola od zawsze dopomina się o jedzenie bo ze mnie taka matka ze dałabym jeść dopiero gdybym sama zglodniala :)

No nic będę próbować chociaż kP jest takie wygodne :p
Tylko polowpołowa ciuchów mi odpada bo zawsze muszę mieć coś z dostępem.

Czyli Marietka je pojedynczo wszystko? Nie je kanapek? Placków?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2701 dnia: 19 Grudnia 2014, 11:46 »
Nie zagłodzisz na twoim mleku  ;) to najlepsze co może dostać  ;)

Marieta prawie wszystko osobno, chociaż już jest lepiej. Kiedyś na obiad jadła albo ziemniaki, albo rybę samą, albo samą zupę - wybierała sobie jeden produkt i nic innego nie ruszyła. A jak była ryba, to zawsze tylko ryba i koniec.
Teraz może mieć na przykład na talerzu mięso, a obok na talerzyku ziemniaczki czy ogórek i trochę ugryzie, albo zupa z makaronem, albo z ziemniakami i warzywami imitującymi ziemniaka ('noga' brokuła, kalarepa) ... ale jak jest ryba to już nic nie istnieje :) Teraz mamy 2-3 razy w tyg. ryby. Ostatnio nawet śledzie smażone wciągała tak, że nie dziadzia nie nadążał jej obierać z ości  ::)
Generalnie musi być jeden kolor, nie papka  ;)
Kanapek nigdy  ;D Masłem się brzydzi, podobnie jak serami i innymi smarowidłami. Wędlina osobno. Jedynie tosta czasem obgryzie póki nie czuć sera.
Klopsiki kilka razy w życiu zjadła, ale teraz żadne klopsy itp, mielone mięso odpada, sosy wszelkie też....
Placków ziemniaczanych dawno nie robiłam, ale kiedyś jadła. Muszę spróbować, bo nieźle się udawało cukinię przemycić ;)
Ciasteczko owsiane zje. Żadnych placków na słodko nie toleruje. Kiedyś jadła z bananem, czy jabłka w cieście, ale to kilka razy po troszeczku, potem wiele razy próbowałam i foch  ::)

Przez to, że nie je mielonych i sosów to też trudniej 'przemycać'  ::) więc muszę walczyć, żeby ją zachęcić do jedzenia poszczególnych warzyw.

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #2702 dnia: 9 Stycznia 2015, 11:39 »
Poradźcie mi co dawać roczniak owi na 2 śniadanie.
Na razie daje jej jajecznice lub chleb z masłem i np. Z twarożkiem.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #2703 dnia: 9 Stycznia 2015, 13:42 »
chleb z szyneczką, naleśniki, pasta jajeczna

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #2704 dnia: 9 Stycznia 2015, 20:26 »
na drugie czyli zakladam ze pierwsze juz jakies bylo
jogurt, owoce, cos innego niz bylo na sniadanie a co nie zapcha tak zeby obiadu nie chciala ;)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #2705 dnia: 9 Stycznia 2015, 22:12 »
u nas jest to owoc, bo niedługo pierwsze danie - zupa  ;)

Offline lolalola

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2706 dnia: 10 Stycznia 2015, 11:06 »
U nas na 1 jest mleko.
Na 2 robie jajecznice z 2x w tyg a w resztę dni daje buleczki, ale ileż można je jeść.
Owoce tylko po obiedzie , bo tak radził dietetyk.
Naleśniki daje na podwieczorek z owocami.
Z obiadem nie ma problemu jak i z innymi posiłkami Lili je wszystko i dużo.
A tak mysle może jogurt z płatkami?
Tylko czy mogę dać każde, owsiane, kukurydziane itp?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #2707 dnia: 10 Stycznia 2015, 11:12 »
Możesz, możesz :) każde. No, wstrzymałabym się z czekoladowymi ;) ale są fajne płatki z Bobovity, tylko nie wiem, jaki skład, bo nie mogę ich w sklepie dorwać. W każdym razie sa przeznaczone dla najmłodszych :) a, ja jeszcze polecam jogurt naturalny zmiksowany z np. malinkami (ja mam mrożone), bananem, wychodzi gęste i pycha, do tego np. płatki jak chcesz :) Ostatnio czytałam też o takich malutkich pierożkach, tj. robisz jak normalne pierogi, tylko w wersji mega mini, na jednego gryzka dzieciątka, a w srodku co chcesz: truskawki, twaróg, co tam masz pod ręką. Fajny pomysł, ale jeszcze nie sprawdzałam. Polecam tę stronę, bo mozna się zainspirować:
http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/zywienie-dzieci/przepisy-dla-dziecka

ale uwaga, niektóre rzeczy przesadzone ;) ale zdrowe, zbilansowane i ciekawe.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2708 dnia: 10 Stycznia 2015, 16:23 »
mój Mały bardzo lubi takie tosty: 3 łyżki otrębów, jajko, szyneczka pokrojona w kosteczkę, czasem dodaję też ser żółty i pokrojoną paprykę, mieszam razem i wlewam do opiekacza do sandwichów. Ja też je bardzo lubię :)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2709 dnia: 10 Stycznia 2015, 19:33 »
A dlaczego owoce po obiedzie? Ze nie na wieczór, to wiem, ale że nie rano?

U nas po roczku mleko przestało być posiłkiem, a zaczęło być czymś do picia po prostu, wprowadziłam śniadania normalne.

Płatków czytaj skład po prostu, po roku to już zwyczajne możesz dawać,  nie muszą być żadne dziecięce.

Offline lolalola

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2710 dnia: 11 Stycznia 2015, 13:10 »
Fajne te tosty.
Co do owoców to one się długo trawia i mogą zakwaszac organizm i fermentowac.
Po obiedzie daje owoce właśnie zazwyczaj na podwieczorek kiedy już obiad jest stawiony, dziecko ma dużo jeszcze energii do szalenstw przed kolacja i spaniem.
Ale daje też między posiłkami soki owocowe.
Szczerze to gdy będą już owoce latem to pewnie nie będę tak na to patrzeć.

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2711 dnia: 28 Marca 2015, 20:58 »
przyłączam się do wątku  :D

Dziewczyny Klarka zaraz skończy 4 miesiące, karmię ją tylko piersią. Z tego co się orientuję, do ukończenia 6 miesiąca życia to wystarczy, ale... ostatnio przeczytalam w kilku publikacjach, że powinnam w piątym miesiacu życia podać jej gluten - w piatym miesiącu, czyli już niebawem.... no i sama nie wiem, zadzwonię do położnej za jakieś 2 tyg. i zapytam, ale ciekawa jestem, jak Wy robilyście?
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #2712 dnia: 28 Marca 2015, 21:57 »
emma z tego co sie orientuje WHO zmienilo zalecenia co do wprowadzania glutenu wlasnie od tego roku, nie ma sie co spieszyc :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2713 dnia: 28 Marca 2015, 22:48 »
Tak zmienili zalecenia gdyż teraz twierdzą że im szybciej człowiek ma kontakt z glutenem tym mniejsze ryzyko nietolerancji. Dlatego tez zaleca się podanie glutenu jakiś w 4-5 miesiącu.

U nas to nie wyszło :) Amelia nie chciała jeść. Więc pierwszy kontakt miała jakoś w okolicy 7-8miesiecy

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2714 dnia: 28 Marca 2015, 22:49 »
Myslicie ze to prawda?
Mi sie wydaje, ze jak czlowiek ma miec nietolerancje to i tak ja bedzie mial, czy wczesniej czy pozniej bedzie mial kontakt z glutenem. Poza tym co to za odstep kilka miesiecy... Zaden tak naprawde.
Takie moje zdanie.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2715 dnia: 28 Marca 2015, 23:02 »
Myslicie ze to prawda?
Mi sie wydaje, ze jak czlowiek ma miec nietolerancje to i tak ja bedzie mial, czy wczesniej czy pozniej bedzie mial kontakt z glutenem. Poza tym co to za odstep kilka miesiecy... Zaden tak naprawde.
Takie moje zdanie.

To są najnowsze badania za kilka lat znów coś zmienią :) by nudno nie było

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2716 dnia: 29 Marca 2015, 08:11 »
Myslicie ze to prawda?
Takie moje zdanie.

To są najnowsze badania za kilka lat znów coś zmienią :) by nudno nie było

Już się zmieniły ;)

Teraz do końca 6 miesiąca zaleca się nie rozszerzanie się diety, zarówno u dzieci karmionych piersią, jak i mm. Dotyczy to również glutenu.
Tu nowy schemat:
http://babyonline.pl/schemat-zywienia-niemowlat-na-2015-rok,rozszerzanie-diety-niemowlaka-artykul,16738,r1p1.html

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2717 dnia: 30 Marca 2015, 12:42 »
Ogłupieć idzie ;D

Ale przy okazji przeczytalam artykuł http://babyonline.pl/herbatki-z-kopru-niebezpieczne-dla-niemowlat,rozszerzanie-diety-niemowlaka-artykul,15556,r1p1.html i musze go babci wydrukować 8)
Wielka zwolleniczka granulowanych herbat zwlaszcza z kopru...fuj.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2718 dnia: 30 Marca 2015, 13:03 »
Nasza pediatra wyśmiała mni gdy się stresowałam że 6 a później 7 miesięczne dziecko nie je nic prócz piersi bo przecież powinna jeść inne smakłyki od 6 miesiąca życia co najmniej - wszędzie tak trąbią. A to nie prawda. Do roku dziecko ma prawo być tylko na piersi. Ale później po prostu może ciężko iśc rozszerzanie diety

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2719 dnia: 30 Marca 2015, 13:42 »
Marta, wydaje mi się, że ciężej może iść jak się bardzo chce, żeby jadło coś więcej przed rokiem, albo nie daj Boże wciska ;) ale co ja tam wiem jako matka dziwnojadka ;)

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #2720 dnia: 30 Marca 2015, 13:57 »
A ja przestalam sie po prostu sztywno trzymac schematow i po prostu wprowadzam wszystko wg mojej intuicji. Przy pierwszym sie trzymalam i co ? gdyby mogl to syn jadlby sloiczki chyba do 3 roku zycia bo nic innego nie chcial i zadne metody nie dzialaly (oczywiscie wczesniej zaczal jesc w miare normalnie choc warzywa to w duzym stopniu jeszcze niestety temat obcy) . Zobaczymy jak Hania bedzie jadla , narazie jest niezle.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2721 dnia: 30 Marca 2015, 15:44 »
Anusia, w tych granulowanych herbatach z hippa kopru jest strasznie mało, jakieś 3 %, reszta sam cukier. Masakra, mój nigdy tego nie pił.

Mój cycowy do 11 miesiąca, rozszerzalam dietę w 6 miesiącu, pierwsze 3 miesiace to było praktycznie próbowanie, maly nie chciał, ale nie odpuszczałam i jak zaczął jesć, przyzwyczaił sie do smaków, to je mi pieknie cały czas i wszystko.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2722 dnia: 31 Marca 2015, 08:34 »
Anusia, w tych granulowanych herbatach z hippa kopru jest strasznie mało, jakieś 3 %, reszta sam cukier. Masakra, mój nigdy tego nie pił.

W zyciu bym nie dala dziecku herbaty granulowanej. Sama bym jej nie wypiła ::)
Ale teściowa twierdzi, że to cud natury i już nawet pytala czy zakupiłam dla kolejnego dziecka ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2723 dnia: 31 Marca 2015, 14:00 »

W zyciu bym nie dala dziecku herbaty granulowanej. Sama bym jej nie wypiła ::)
Ale teściowa twierdzi, że to cud natury i już nawet pytala czy zakupiłam dla kolejnego dziecka ;D

Bo za czasów teściowej był to cud natury :) Tzn cud dla Polaków bo ledwo co z Niemiec przyszedł tak samo jak moda na karmienie mm  ;)

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #2724 dnia: 31 Marca 2015, 14:05 »
Marta karmienie mm to czasami przymus jak mleka w piersi nie ma :-[

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #2725 dnia: 31 Marca 2015, 14:07 »
Do tej pory herbatki z automatów (z kawą  ;D) są z granulatu - raz się tak nacięłam.
Jakie to paskudne w smaku  :-[

Lila herbatek nie piła. Raz dostała wodę koprową i była taka akcja, że zrezygnowałam  ;D Darła się jak opetana, tak bardzo nie chciała tego pić.

Dietę rozszerzałam po skończonym 6 miesiącu.
Nie narzekam na brak apetytu mojego dziecka - wcina praktycznie wszystko, co dostanie.
Czasem jej smak mnie zadziwia

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2726 dnia: 31 Marca 2015, 20:02 »
Marta karmienie mm to czasami przymus jak mleka w piersi nie ma :-[

Nie mam nic do mm jeśli ktoś go używa bo musi a nie dlatego że ma kaprys lub nie jest doinformowany, że karmienie piersią nie wymaga wprowadzania mm
Tylko to miałam na myśli. Pozatym wyznaje zasadę - nie moje dziecko, więc co mi do tego :)

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2727 dnia: 31 Marca 2015, 21:35 »
oooo chiquita bardzo fajna zasada! i ja ją wyznaję  :D bo mamy które uważają ze wiedzą co jest najlepsze nie tylko dla ich dzieci, ale i dla mojego, są irytujące dość... :P co innego kiedy pytam o opinię, radę, ale kiedy ktoś nieproszony wygłasza mi kazania i się mądruje to ... po prostu się wyłączam i myślę o czymś innym, przyjemnym, np. o wakacjach albo czekoladzie milce z ciasteczkami oreo  ;D
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2728 dnia: 31 Marca 2015, 22:01 »
oooo chiquita bardzo fajna zasada! i ja ją wyznaję  :D bo mamy które uważają ze wiedzą co jest najlepsze nie tylko dla ich dzieci, ale i dla mojego, są irytujące dość... :P co innego kiedy pytam o opinię, radę, ale kiedy ktoś nieproszony wygłasza mi kazania i się mądruje to ... po prostu się wyłączam i myślę o czymś innym, przyjemnym, np. o wakacjach albo czekoladzie milce z ciasteczkami oreo  ;D

Też tak mam :) prócz tej milki jakoś nie przepadam :) za oreo też nie

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #2729 dnia: 1 Kwietnia 2015, 13:53 »
anulka w tym linku pisza ze na piersi owszem do 6mca nic innego ale przy mm jest rozszerzanie w sumie tak jak bylo wczesniej..
nie spinam sie jakos strasznie schematami :P dziecko i tak zdecyduje w wiekszosci jak to wyjdzie :P Z Klaudia dostalam lekcje i teraz nie zamierzam sie stresowac ze cos powinnam dac wtedy i wtedy :P

a z 'dobrymi radami' to nie potrafie po prostu przytakiwac :P musze powiedziec swoje albo pozegnac rozmowce :P inaczej nie potrafie. Wczoraj tak skonczylam rozmowe z moim tata bo zaczal jakies bzdury mi gadac zebym dziecku dala cukierkow bo jej cukru brakuje itp   ::) no blagam