Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 514560 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2670 dnia: 1 Grudnia 2014, 13:13 »
To tragiczne co piszesz. Jesteś pewna, że w każdym u Was tak jest?
Ale że batony? :o
Byłam z synem jeden dzień w przedszkolu i jadłam tamtejsze jedzenie - pyszne.
Oczywiście zdarzają się parówki, ale z menu widzę, że średnio raz na 2 tygodnie. Pasztet też. W sumie w menu jest dużo rzeczy, które są u nas w domu.
Do picia mają wodę, mleko, kakao, kawę zbożową, herbatę i kompot. Żadnych soków.
Dodam, że obiady to catering, reszta na miejscu (przedszkole prywatne).
Dodam jeszcze, że nie mają drożdżówek itp. Na deser mają albo jogurty albo ryż z jabłkiem albo kruche ciastka.
We wtorki są zajęcia cukiernicze i wtedy pieką bułeczki, ciasteczka itp. aby we środy zabrać na wycieczkę. Jutro pieką pierniczki 8)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2671 dnia: 1 Grudnia 2014, 13:18 »
Mnie Menu przedszkolne przyprawia o zawrót głowy. Nikola ma wiecznie uczulenie. Nie jadamy takich rzeczy w domu jak moje dziecko obecnie je w przedszkolu

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #2672 dnia: 1 Grudnia 2014, 13:23 »
Kiedyś podawalam menu z naszych przedszkoli, nie pamiętam wątku. Jest koszmar. Oczywiście nie bylam we wszystkich, bo to duże miasto i na każdym osiedlu jest tylko w naszej okolicy, tak do 20 minut od nas.

W katolickim dyrektorka stwierdziła, ze to drogie porządne przedszkole, wiec podwieczorku dostosowane czyli kinder jajka, Merci, Ferrero Rocher itp  ;D

Niedawno byliśmy w bawialni i miał sobie wsiąść cos do picia, wybrał wodę, a pani była w szoku, bo dzieci najczęściej biorą Cole i Fante. To jej powiedzialam, ze nie powinni mieć tego w ofercie tylko wodę i soki. Oburzyla się, ze wtedy by nie zarobili. Oczywiście jako przekąski są chipsy i batony. Mój powiedział po wyjściu, ze nic do jedzenia nie mieli  ;D

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2673 dnia: 1 Grudnia 2014, 16:22 »
Selena ja tylko napisalam ze zdziwila by sie nie jedna forumka patrzac na to co CODZIENNIE je sie w przedszkolu.
Menu wyglada fajnie.rzeczywistosc jest inna..

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2674 dnia: 1 Grudnia 2014, 18:12 »
Sylwia, no chyba jaj w majonezie nie podają  :D Nikt nie pisał, że we wszystkich przedszkolach super menu i że dzieci same super rzeczy tam jedzą, było o majonezie  ;)
Anulka, a ile Twoja ma?
Mój kiedyś ładnie jadł, jakoś do 1,5-2rż. Potem się "zepsuł". Były dni, że jadł ziemniaka w kostkę i kotlecika drobiowego w kostkę. Makaron z sosem pomidorowym też był w miarę codziennie, albo zielona zupa (z cukinii) a na śniadanie czy kolację "jajo mieszane".
Od kilku tygodni otwiera sobie lodówkę i wyciąga np. jogurt naturalny, bierze łyżeczkę i je. Kilka dni temu wyciągnął sobie serek grani i zaczął jeść (twaróg jadł może 3-4 razy w życiu). Teraz musimy mieć w lodówce ZAWSZE jogurt naturalny, serek grani i mleko, bo jak brak to jest nerw 8)

Dużo dało przedszkole. W domu chlebka nie je, a w przedszkolu nawet z marmoladą czy pasztetem.
Bardzo się bałam przed przedszkolem, że będzie głodował, a pierwszego dnia brał już dokładki. Wiem jednak, że zupy tylko próbuje 1-2 łyżki.
Za 2 tyg. kończy 3 lata. Ale nabiału tak nie je, tylko mleko i czasem jogurt z truskawkami - dobrze zmielone... żadnych serów, masła, kanapek, twarogu.. ale reszta podobnie, też nic nie może niczego dotykać, wszystko osobno... W żłobku się tymczasowo poprawiło, ale nie nauczyła się jeść za wiele nowych rzeczy. Nadal jadła tylko suche ziemniaki i samą zupę, a mięso osobno tylko bez sosu, warzywa świeże, chrupiące... Nie lubi papek i ciapek od niemowlaka ;) chleb bardzo rzadko, ale je wafle ryżowe, chrupkie pieczywo, kasze, ryż (suche),  dużo mięska (gotowanego), pomidory, ogórki, groszek (świeży/mrożony), kukurydzę, marchewkę surową, wszelkie orzechy, owoce, no i kocha ryby... to są wszystko malutkie ilości, no i są dni takie, kiedy o jednym kubku mleka może być cały dzień, a są też takie dni, kiedy ładnie je... ale i tak jest dużo lepiej niż kiedyś. Generalnie żadnych udziwnień, żadnych 'potraw', a raczej produkty  ::) Na jajo kiedyś mieliśmy taki szał, że tylko to chciała jeść (jajecznica), a teraz zje może 2 razy w miesiącu. Kakao też nie lubi  ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2675 dnia: 1 Grudnia 2014, 18:18 »
Moja córka ma teraz etap "niejadka" tzn wybrzydza a ma 4lata

Dziś po rozmowie z tatą stwierdziła ze na obiad chce kebab :) podsmażyłam udka kurze, wydlubalan środek bułki napchalam keczupu, sałaty pomidora ogórka i tego mięs ka i kebab gotowy :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #2676 dnia: 1 Grudnia 2014, 18:31 »
Sylwia, menu w przedszkolu to nie tajemnica. Każdy rodzic może codziennie przeczytać, co było.

U Lili dziś na śniadanie - bułka pszenna z serkiem białym i papryka, obiad to krupnik i pełnoziarniste spaghetti z sosem bolońskim z warzywami, a na podwieczorek wafle ryżowe z prażonymi jabłkami

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2677 dnia: 1 Grudnia 2014, 19:09 »
My dostajemy manu tygodniowe na maila, w przedszkolu na drzwiach też wisi.
Dziś Wiktor mówił, że był omlet ale w menu nie widzę ;D Ciocia potwierdziła wersję z listy 8)

Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem (dostępne mleko sojowe), pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, rzodkiew, ziarna słonecznika i sezamu, herbata owocowa
Przekąska: Owoce i warzywa
I danie: Zupa brukselkowa
II danie: Potrawka z kurczaka, ryż, marchew z groszkiem na ciepło
Podwieczorek: Ryż z musem i cynamonem

Dziś było dużo ryżu jak widzę...

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #2678 dnia: 1 Grudnia 2014, 19:38 »
Poczekajcie na menu w szkole... tam to sie dzieje. Regularnie kielbasa z ziemniakami  ::)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #2679 dnia: 1 Grudnia 2014, 19:40 »
W społecznej też czy trochę lepiej?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2680 dnia: 1 Grudnia 2014, 19:41 »
Sylwia, menu w przedszkolu to nie tajemnica. Każdy rodzic może codziennie przeczytać, co było.

U Lili dziś na śniadanie - bułka pszenna z serkiem białym i papryka, obiad to krupnik i pełnoziarniste spaghetti z sosem bolońskim z warzywami, a na podwieczorek wafle ryżowe z prażonymi jabłkami

Piękne

W naszym przedszkolu ziemniaki gonią makaron zwykły, do wszystkiego dodają śmietany

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #2681 dnia: 1 Grudnia 2014, 20:05 »
U nas w szkole bardzo fajne obiady. Kiełbasy jeszcze nie widzalam :)

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2682 dnia: 1 Grudnia 2014, 20:13 »
Anusiaaa moja nalesnikow nie za bardzo lubi.Juz pare razy robilam.

Za to makaron lubi i jutro na kolacje zrobie tylko z czym ???? Moze z twarogiem to chociaz cos tam przemyce.Tyle ze ona jak juz sama chce jesc.Z lyzeczki nie bardzo.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #2683 dnia: 1 Grudnia 2014, 21:03 »
Aż sobie zerknęłam jakie obiady serwują w Tosi przyszłej podstawówce ;)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #2684 dnia: 18 Grudnia 2014, 14:40 »
agulla , Nadia to też hmm może nie niejadek ale łatwo nie jest bo ma swoje ulubione rzeczy , i innych nie chce i z obiadami to mam masakrę bo nie mam pomysłów bo ileż można gulasz gotować czy krupnik ahh

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2685 dnia: 18 Grudnia 2014, 15:30 »
Dziewczyny co mogę dać do jedzenia 8 miesięczniakowi który na odległość pluje papkami :(

Marchew, brokuł  w rękę czasem ujdzie i coś tam zje

Ale jak jej podać jakieś  mięso, co na śniadanie. Do roku mam się nie martwić że nie je nic prócz mleka mojego, ale rok zbliża się nieubłaganie a ona nadal grymasi  ::)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #2686 dnia: 18 Grudnia 2014, 16:18 »
Marta, mój raz je obiadki, a raz nie i od początku tak robił, ale wiesz, co zawsze wciąga, aż mu się uszy trzęsą? "Przyjaciele" Bobovity, czyli obiadek w wyciskanej tubce, z samej ciekawości i innemu sposobowi podania zjada wszystko :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2687 dnia: 18 Grudnia 2014, 16:22 »

Doksik dzięki za radę ale nie daje gotowego jedzenia dziecku. Sama gotuje
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2014, 09:24 wysłana przez Maja »

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2688 dnia: 18 Grudnia 2014, 16:24 »

Za szybko wysłałam. Ze mnie taki przypadek co nie daje dzieciom mm ani słoiczków

A już nie pamiętam co taki maluch może jeść. Pulpety takie duszone? W sumie może jej żółtko dam w łapkę?

« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2014, 09:24 wysłana przez Maja »

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2689 dnia: 18 Grudnia 2014, 16:25 »
Ja większość też gotuję, ale może warto spróbować samą formę i potem wykombinować jak podawać w taki sposób własne obiadki ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2690 dnia: 18 Grudnia 2014, 16:27 »

W akcie desperacji kupiłam kilka słoiczków myśląc ze moze jej moje gotowanie nie smakuje. Plula na odległość i wszystkie słoiczki poszły do kosza mu mojej radości :)

« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2014, 09:25 wysłana przez Maja »

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2691 dnia: 18 Grudnia 2014, 16:36 »
Mogłaś zostawić na przyszłość, może jej się odmieni ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2692 dnia: 18 Grudnia 2014, 16:38 »

Kupiłam 4 każdy otworzyłam i podjęłam próbę podania.ZŹ reszta to było tylko po to by sprawdzić czy coś jej zasmakuje
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2014, 09:25 wysłana przez Maja »

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #2693 dnia: 18 Grudnia 2014, 21:13 »
zoltko jest troche suche moze ja zatkac (moja do dzis wyjada samo bialko z jajka), moze wlasnie jakis kawaleczek pulpecika - mozesz przemycic w nim co nieco warzyw tez- albo male kawaleczki ugotowanego kurczaka (takiego bardziej mokrego to latwiej zjesc)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2694 dnia: 18 Grudnia 2014, 21:41 »
Marta, a może te pulpety z kaszą jaglaną. One się rozpływają w ustach, o ile są dobrze zblendowane.  Przepis krąży w wątku o gotowaniu.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #2695 dnia: 19 Grudnia 2014, 07:20 »
Potwierdzam, ja nie blendowałam tych pulpetów a i tak się rozpływały w ustach!
Natalka 4.11.2012

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2696 dnia: 19 Grudnia 2014, 07:30 »
Marta, no to masz typowe dziecko BLW ;) Kup sobie książkę o BLW.
Moja też papek nie jadła. Nigdy nie pozwoliła się karmić, zawsze sama.
Powoli wszystko możesz dawać do rączki. Mięsko możesz drobno posiekać i na blat, albo takie drobniutko posiekane w rosołku (moja piła taki rosołek z kubka Doidy, bo łyżka odpadała. Poza tym pulpeciki tak jak Lusi napisała - tu można wszystko przemycić.  No i ryba jest miękka. Jak dobrze 'poszarpiesz' na kawałeczki, to sobie poradzi.
Poza tym jajecznica na parze pokrojona i na blat, słupki ziemniaka, marchewki, brokuł, kalafior... Na początek, jeśli się krztusi, to polecam dynię i melona. No i powoli kolejne warzywa... A potem to już wszystko normalnie jak dorośli, ale zdrowo: makarony, ryże, całe obiady można rączkami jeść... a za 5-6 miesięcy dasz widelec do ręki i będzie sama wcinać.
Owoce może przez te siateczki spróbuj? Ja późno się o tym dowiedziałam i nie miałam, więc nie wiem, ale dziewczyny polecały.

No i ilościami się nie przejmuj (i kto to mówi he, he he). Ja wiem teraz że niepotrzebnie się stresowałam. Je ile potrzebuje, do roku podstawą jest mleko, a potem też na spokojnie...

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2697 dnia: 19 Grudnia 2014, 08:01 »
No właśnie do roku się nie stresuje chociaż już mnie trochę to zlosci ( nie nadaje się na mamę niejadka) dziś znów kasza z jabłkiem wylądowała w koszu.

Owoce w siatce już nie przejdą. Było kilka dni ze panna jadła ręka brokuła i marchew, teraz nawet tego nie je

No nic muszę się uzbroić w więcej cierpliwości i próbować. Najgorsze ze Amelia ma 6 zębów a nie umie z nich korzystać wiele. Odgryza kawałki i się dlawi

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2698 dnia: 19 Grudnia 2014, 08:04 »
Mój też w sumie wybredny. Ostatnio je wyłącznie rosół albo mleko. Ewentualnie posili się parówka gotowana. Dużo je niby ale w kolko to samo. Od dwóch tygodni co dwa dni gotuję rosół i makaron swiderki.  On jest dla małego frajda.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2699 dnia: 19 Grudnia 2014, 09:48 »
No właśnie do roku się nie stresuje chociaż już mnie trochę to zlosci ( nie nadaje się na mamę niejadka)
ja też nie, ale tego sobie nikt chyba nie wybiera ;)
Jeszcze jej tak nie szufladkuj, bo może się rozkręcić za miesiac/dwa ;) i zacznie wcinać ;)

Jeśli się dławi, to zacznij od tych rozpływających się, jak pisałam: dynia i melon najlepiej u nas na początku się sprawdzały, potem jabłko podgotowane w kawałkach (ten 'kompot' może wypić), i po kolei coraz 'trudniejsze': brokuł, ziemniak, jajecznica, fasolki, marchewka... no i powoli się uczyła, ale i tak jadła najwyżej 2-5 kawałków jeszcze długo po roku... Noi po roczku różnorodność produktów w menu była większa niż teraz. Potem odrzuciła gotowane warzywa, ale za to wcina pestki i orzechy oraz duże ilości surowej marchwi.
A wczoraj byłam dumna, bo udało mi się Marietkę przekonać do papryki czerwonej, którą wcinała z tatą na wyścigi ;) Ciekawe, czy na stałe wejdzie do menu, czy też to jednorazowy 'wybryk' ;)