Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 514517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2490 dnia: 18 Lutego 2014, 20:41 »
on nawet nie chce do buzi butli z mlekiem wziac, dziwi mnie to strasznie, bo zawsze uwielbial mleko i mogl je pic na sniedanie,obiad i kolacje, a teraz cos mu sie pozmienialo ::) w nocy jeszcze mi przez sen butle jedna wciagnie - dobre i to...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2491 dnia: 18 Lutego 2014, 21:21 »
Ty sie cieszysz, ze pije w nocy, a ja bym wolala zeby moj sie juz nie budzil na butle w nocy  :D
Co najlepsze dawalam wode to od razu byl krzyk, ale spi niby ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2492 dnia: 19 Lutego 2014, 08:13 »
Ja juz daje wszystko Antkowi do jedzenia. Od poczatku mialam taki zamiar zeby po roczku powoli Antka przestawiac na domowe jedzenie, a ze sami sie zdrowo odzywiamy sie ma z tym problemu. Na szczescie je wszystko co mu dam wiec tu problem z glowy.
Aaa jedyne to mleka krowiego sie wystrzegam, bo dalam mu kiedys pol kubka i pozniej jakies krostki dziwne mial wiec stwierdzilam, ze to to.

Mleko krowie jest nie zdrowe (nawet pediatra nam ostatnio powiedział, żebyśmy przypadkiem mleka dziecku nie dawali) Jeśli już mleko do czegoś to albo roślinne (ja jakoś nie mogę się do niego przekonać jak na razie) albo od biedy kozie

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #2493 dnia: 19 Lutego 2014, 10:26 »
Selena ja też się strasznie boję orzechów ::) tyle, że moja już jadła czekoladę, jadła krem Nutellę itp. Więc może te orzechy już nie powinny być dla nas takie straszne?
Natalka 4.11.2012

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2494 dnia: 19 Lutego 2014, 10:31 »
Marta ale co dokładnie zarzucił Twój pediatra mleku krowiemu ??? Ze jest kontrowersyjne to ja wiem. Sama daję sporadycznie np raz w tygodniu budyń (sama robię nie ten z torebki). Ale daję sporadycznie bo Hania cały czas pije modyfikowane więc się nie napinam. Jednak już widzę, że mleko krowie bardzo lubi.
Rozumiem kierunek -> mleka roślinne, ok ale ostatnio kupowałam mleko migdałowe i co?... i tylko 1,5 % zawartości migdałów, przecież to kpina z kupującego.
Mleko kozie jest do mleko od zwierzaka kopytnego krowa też jest kopytna i nawet kiedyś nasza Lilian tu pisała, że potrafi uczulić tak samo jak krowie.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2495 dnia: 19 Lutego 2014, 10:40 »
Naczytałam się tyle o mleku krowim które można kupić w sklepie (nie mówię tu o mleku prosto od krowy bo to nieco inna bajka) że nawet nie dopytywałam pediatry co dokładnie zarzuca mleku.

Rozmawialiśmy między innymi o uczuleniu Nikoli i tym, że mleko u nas pojawia się bardzo sporadycznie. Na co pediatra powiedział "nie kupujcie mleka bo ono w ogóle do niczego nie jest dziecku potrzebne"

Nikola modyfikowanego też nie pije  ::)
Mleko roślinne nigdy nie będzie w 100% z danej rośliny bo musi być rozcieńczone wodą, ale fakt 1,5 % to lekka przesada.
Kupujemy około 1-2l mleka krowiego w miesiącu. Najczęściej wykorzystywane jest do ciasta, lub do budyniu właśnie (choć częściej gości u nas kisiel) czasem do naleśników.

Mleko kozie jest nieco zdrowsze od krowiego.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #2496 dnia: 19 Lutego 2014, 11:00 »
Nie jest potrzebne, a nie jest zdrowe, to różnica jednak... Bez przesady, kiedyś czytałam, że te cięgi na mleko krowie nakładane są w ramach propagandy mleka modyfikowanego... Jeśli dziecka nie uczula to nie zaszkodzi 1-2 porcje mleczne w tygodniu, w ramach budyniu właśnie czy innego dodatku.

Dmonik, teoretycznie teraz wszędzie mogą się znajdować śladowe ilości orzechów :-). Ale chcę dać właśnie, żeby mieć pewność, że nie jest uczulony. Najpierw dam włoskie, później laskowe, na końcu ziemne, ponoć są najbardziej groźne  ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2497 dnia: 19 Lutego 2014, 11:02 »
Mleka może bym nie demonizowała tak do końca. Trzeba tez zwrócić uwagę na to że jest UHT totalnie bezwartościowe g...o, choć mam ochotę napisać jeszcze gorzej ale cenzura się włączy ;D Jest też mleko wyłącznie pasteryzowane z datą ważności nie dłużej niż tydzień, które dzięki bogu zaczęło pojawiać się wreszcie w szczecińskich sklepach i to lubię.
A o mleku roślinnym napiszę tak. Pracowałam kiedyś z Chinkami i one miały taką maszynę, która wyglądała jak blender. Przynosiły do pracy soję surową w ziarnach wrzucały do tej maszyny zalewały wodą i włączały. Urządzenie to robiło właśnie mleko sojowe. Nie wiem na jakiej zasadzie pracowało i co wyprawiało z tą soją (wiem, że było wszystko podgrzewane) proces trwał około godziny. Mleko które z tego powstawało było po prostu cudne. Piłyśmy to codziennie. To co kupić można w sklepie pod nazwą mleko sojowe to pomyje.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2498 dnia: 19 Lutego 2014, 11:15 »
Bo mleko roślinne to nic innego jak woda + podgotowana roślina zblendowana a później pozbawiona "farfocli"
Próbowałam ostatnio robić mleko ryżowe, ale mi nie podeszło.
My kupujemy UHT, bo stoi sobie w szafce czasem miesiąc, albo dwa czekając na okazję  ::)

Selena - nic w umiarkowanych ilościach nie powinno szkodzić :) Ale mleko dostępne w sklepach (mówię głównie o mleku UHT, ale również i tym pasteryzowanym, choć z niego organizm jeszcze jakieś korzyści wyciągnie) do zdrowych nie należy. A największe cięgi mleko dostało chyba po serii kampanii reklamowych "pij mleko będziesz wielki" i podawaniu dzieciom w szkołach jednej szklanki mleka dziennie.

Zresztą, ja nikomu nie zabraniam pić mleka. Warto znać różne  zdania i badania na temat mleka i wyciągnąć z nich własne wnioski, bo prawdy się nie dojdzie  ;)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2499 dnia: 19 Lutego 2014, 11:21 »
Mleka może bym nie demonizowała tak do końca. Trzeba tez zwrócić uwagę na to że jest UHT totalnie bezwartościowe g...o, choć mam ochotę napisać jeszcze gorzej ale cenzura się włączy ;D Jest też mleko wyłącznie pasteryzowane z datą ważności nie dłużej niż tydzień, które dzięki bogu zaczęło pojawiać się wreszcie w szczecińskich sklepach i to lubię.
A o mleku roślinnym napiszę tak. Pracowałam kiedyś z Chinkami i one miały taką maszynę, która wyglądała jak blender. Przynosiły do pracy soję surową w ziarnach wrzucały do tej maszyny zalewały wodą i włączały. Urządzenie to robiło właśnie mleko sojowe. Nie wiem na jakiej zasadzie pracowało i co wyprawiało z tą soją (wiem, że było wszystko podgrzewane) proces trwał około godziny. Mleko które z tego powstawało było po prostu cudne. Piłyśmy to codziennie. To co kupić można w sklepie pod nazwą mleko sojowe to pomyje.
Anulla coś takiego?
http://allegro.pl/chufamix-wlasne-mleko-sojowe-migdalowe-ryzowe-i3970114008.html

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2500 dnia: 19 Lutego 2014, 13:29 »
Podobne ale tamtą maszynkę podłączało się bezpośrednio do kontaktu a przy tej potrzebujesz blender. I nie trwało to 5 min tak jak piszą na allegro.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #2501 dnia: 19 Lutego 2014, 16:22 »
1,5%... :D szalenstwo  ..az spojrze w sklepie jakie maja % mleka migdalowe.. sojowe jakos mnie nie ciagnie :p

a propo orzechow to planuje zrobic ekspozycje troche jak z glutenem.. kiedys w radiu slyszalam ze to daje dobre efekty (badania dot. fistaszkow akurat). Zaczyna sie od mikroskopijnych ilosci wrecz I zwieksza bardzo stopniowo do 1-2 orzechow dziennie

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #2502 dnia: 19 Lutego 2014, 16:56 »
Fistaszki to nie orzechy także badanie niewiarygodne  ;D
One są z rodziny bobowatych i ja bym się obawiała o wzdęcia raczej

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2503 dnia: 19 Lutego 2014, 17:09 »
Lusi nie krępuj się, jak ma uczulić to i tak uczuli :D

Offline lusi251

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2504 dnia: 5 Marca 2014, 14:06 »
zaba Ty dawalas małemu quinoe prawda? Trawi Ci ja normalnie?
Bo Klaudia do tej pory ma w pieluszce wersje niezmieniona.. a już jadla nieraz i nie wiem co o tym myslec :/

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2505 dnia: 5 Marca 2014, 15:37 »
tak, daje caly czas, mniej wiecej raz w tyg, trzeba tylko te saponiny dobrze wyplukac...
a moj to roznie, czasem faktycznie widze te male ziarekna - np dzis :P mysle, ze nie ma sie co przejmowac, dziec musi sie nauczyc trawic, u nas na poczatku dosc dlugo marchewka wychodzila w stanie niezmienionym, a obecnie nie ma problemu z jej trawieniem...

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2506 dnia: 13 Marca 2014, 08:19 »
co dajecie dzieciakom na drugie sniadanie lub podwieczorek? mnie juz sie pomsly koncza, a nie chce by mlody jadal w kolko to samo :P...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2507 dnia: 13 Marca 2014, 10:56 »
U nas w sumie nie ma drugiego śniadania jako takiego, bo mały je dwa dania, o 7 jest śniadanie i o 11 już zupka, chyba że liczyć miseczkę chrupek kukurydzianych.
Podwieczorek nie zawsze jest, jeśli dłużej pośpi w dzień i jest większa przerwa między jednym daniem i drugim, to nie ma, a jak śpi krócej, to na podwieczorek jest owoc lub jogurt, twarożek itp.

Dlatego robię dwa dania obiadu, żeby już nie bawić się w II śniadania i podwieczorki  ;D

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #2508 dnia: 13 Marca 2014, 14:06 »
u nas śniadanko godz 8-9 to kanapeczka plus żółtko jaja  a ostatnio kanapeczka plus twarożek z dżemem i do tego trochę mleka mm ze 100 ml do popicia  na drugie śniadanie godz 12-13 jest mleko mm tak z 150 ml i o godz 15 obiadek , godz 18 kaszka z owocem i godz 20 cycuś i mm jak za mało cycusia

Offline lusi251

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2509 dnia: 13 Marca 2014, 16:08 »
u nas tez ok 11 najczęściej jest zupa wiec nie ma drugiego, ale na podwieczorek to owoc lub jogurt, z tego co kojarze dziewczyny daja tez budyn lub kisiel, możesz zrobić np. ryz z jabłkami albo jakas przekaske do raczki, zależy co lubi jesc i czego jeszcze nie dostal w danym dniu ;)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2510 dnia: 13 Marca 2014, 16:34 »
Ja mam ciągle wrażenie że Młodego głodzę ::)
ok.9 śniadanie = 180 ml mm
czasem ok. 11 w ramach drugiego śniadania zje omlet, albo tosta otrębowego
ok.13 obiad
ok.17 kasza z owocami ale ostatnio woli zjeść twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
między obiadem a kasza zjada wafelek ryżowy albo kilka chrupów kukurydzianych albo banana
ok. 21  ok.180 ml mm
pić ostatnio w ogóle nie chce

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #2511 dnia: 13 Marca 2014, 16:45 »
180 ml to mój 5- miesieczniak pije, czasem i 210, choć zdarza się rzadko, że tylko 150, 2 słoiczki w ciągu dnia (obiadek i deserek), a mleko co ok..3 godziny (znaczy kaszka ;) ). Ale mój to głodomor jest ;)

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2512 dnia: 13 Marca 2014, 18:48 »
moj to mm nie chce pic w dzien, tylko noca wcisne mu 300ml, wiec musze kombinowac w dzien...
sniadanie to zwykle platki kukrydziane/jaglane/quinoa/amarantus/ryzowe na mleku eko z suszonymy owocami albo omlecik z warzywami i amarantusem ekspandowanym
2sniadanie to zwykle owoce z kleikiem
obiadek
podwieczorek np kisiel,budyn czekoaldowy na karobie,palcki z owocami,jogurt z jakimis platkami owsiane/orkiszowe itp
kolacja to jesli najdzie mlodego ochota to kaszka z owocami albo kanapeczki
pije tez duzo, bo w ciagu dnia 2-2,5 butli 250ml herbatki ziolowej lub wody
ogolnie zjada prawie wszystko co mu dam i to wduzych ilosciach, poki co to sie zorientowalam, ze nie lubi kuskusu i twarogu

monka a jak tego tosta otrebowego robisz?
doksik moj w wieku Twojego malucha to jadl podobnie ;)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2513 dnia: 13 Marca 2014, 19:39 »
Monka, ale więcej nie chce? Jak mu tyle wystarczy, to ok, a ile waży?

U nas już jest śniadanie normalne i kolacja, mleko jako dodatek.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2514 dnia: 13 Marca 2014, 19:51 »
Ja to nie powinnam Was tu czytać, bo moja 2,5 latka je mniej niż 10-miesięczniak  :D no ale mniejsza o to...

Selena a Adrian tak codziennie je te chrupki? nie nudzą się mu? bo Marieta też uwielbia, ale od czasu do czas musi być dłuższa przerwa, bo juz ma dość, a potem znowu codziennie.. podobnie z waflami ryżowymi i sucharkami.
Dziewczyny, a ten amarantus można jeść na sucho? u nas nie przejdzie z mlekiem, bo ona je tylko jednoskładnikowe dania.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2515 dnia: 13 Marca 2014, 20:18 »
Monka, ale więcej nie chce? Jak mu tyle wystarczy, to ok, a ile waży?

U nas już jest śniadanie normalne i kolacja, mleko jako dodatek.
no nie chce, niby z jednej strony sie nie martwie ale z drugiej zawsze coś  ;)
waży 12 kg, 82 wzrostu, wesoly, usmiechniety bobas :)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2516 dnia: 13 Marca 2014, 20:26 »
No to wszystko gra :-) Waga piękna, zwłaszcza jak tak je :-). Tzn. dobrze je i dobrze waży, porównuję, bo mój je więcej, 3 miesiące starszy a waży 13kg i ma 84cm, więc niewiele więcej na szczęście. Choć ja znowu martwię się w drugą stronę, czy nie za dużo je, ale tak naprawdę nie mam z czego ograniczać, bo je wg schematów, a ostatnio chciałby więcej.

Wprowadzaj pomału stałe śniadanie i kolacje, nawet niewielkie, chodzi o to, żeby zamieniać posiłki mleczne w 'bezmleczne', a mleko do picia.

Anulka, ostatnio codziennie, zasmakowały mu. Tzn codziennie dostaje swoją małą miseczkę, nie wiem ile tam może by, z 15 chrupek, ale to są takie zwykłe snacki kukurydziane bez soli i cukru, takie co się rozpuszczają na jednym gryzie i ich nie ma  8). Nie takie twarde jak te z hippa.

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2517 dnia: 13 Marca 2014, 21:30 »
amarantus ekspandowany mozna jesc jako przekaske, ja dodaje go do jogutrow, omletow, placuszkow, jest tez maka amarantusowa, platki, i kaszka, wiec mozna cos dla siebie znalezc...
moj ma 11kg i ubranka na 86, wyglada na szczuplaka...
ja tez chrupki snaki polecam, duzo lepsze niz hippa, mieciutkie, wieksze, bez cukru,soli, czego chcec wiecej ;)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2518 dnia: 13 Marca 2014, 21:33 »
to moja na roczek miała 10,6 i nie wyglądała na szczuplaka  ;) wręcz na pultaska  ;)

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2519 dnia: 13 Marca 2014, 21:41 »
jesli Twoja mala lubi jednoskladnikowe dania to mysle, ze quinoa da sie przemycic ;) ja gotuje na wodzie i odstawiam, a te ziarenka wchlaniaja cala wode i wygladaja jak male plemniczki, co moze zaciekawic dzieciaki, moj paluszkami probuje oddzielic ten ogonek ;D