Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 524611 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2460 dnia: 18 Lutego 2014, 10:21 »
wg tabel pomidora można podawać dopiero od 10 m-ca..

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2461 dnia: 18 Lutego 2014, 10:28 »
Ja widzialam rabelke gdzie pomidor jest od 6m ... w dodatku w sklepach sloiczki z pomidorem sa po4m ;D.
To jak to w koncu jest?
I tak chce jeszxze chwilke zaczekac z pomidorem bo najpierw chce cukienie wprowadzic.

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #2462 dnia: 18 Lutego 2014, 10:35 »
Agatko ja pomidora wprowadziłam po 7 miesiącu i wszystko bylo ok. musisz obserwować Julcie

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2463 dnia: 18 Lutego 2014, 10:49 »
gdzieś czytałam że pomidor silnie uczula ..nie wiem jak to jest..my dopiero niedawno wprowadziliśmy i na razie wsio okey ..

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2464 dnia: 18 Lutego 2014, 10:52 »
Alinko właśnie dlatego troszkę się boję wprowadzać ... mamy czas i mi się nie śpieszy.
Narazie pytałam się jak go podawałyście.

Za parę dni wprowadzę cukinię ;).

Offline alinka692

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2465 dnia: 18 Lutego 2014, 10:54 »
coś takiego znalazłam:
http://e-naszedziecko.pl/1410/pomidory-w-diecie-dziecka-czy-moga-uczulac/

no spoko..tak tylko piszę ..

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2466 dnia: 18 Lutego 2014, 11:01 »
Dzięki  ;).

W ogóle u nas te sloiczki są od 4m tzn po ;)i czy z pomidorem czy z mięskiem ... a w PL już tak nie ma.Jest lepiej ... tu to sprawdzam co i kiedy i wtedy kupię.A w kraju nawet widziała słoiczki po 5m ;).
Tak więc jak tu kupowałam te pierwsze słoiczki po 4m to było mi bardzo trudno coś wybrać i poszukać co mała mogła jeść.Np samą marchewkę nie widziałam ... koleżanka za to gdzieś dorwała.A ja sama ugotowałam i zmiksowałam.
W ogólę częsciej daje małej zrobione przezemnie obiadki niż te ze słoiczka.
Mam zamrożnoych parę porcji.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2467 dnia: 18 Lutego 2014, 11:05 »
Jak gotowałyście pierwsze zupki to dodawałyscie np koperek czy cos w tym stylu aby smak był lepszy ?
Czy tylko same warzywka plus miesko/rybka?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2468 dnia: 18 Lutego 2014, 11:16 »
Jak gotowałyście pierwsze zupki to dodawałyscie np koperek czy cos w tym stylu aby smak był lepszy ?
Czy tylko same warzywka plus miesko/rybka?
Ja uznaję zasadę, że maluch nie zna innych smaków prócz mleka. Więc jak rozszerzałam dietę to niczym nie doprawiałam zupek. Najpierw córka przywykła do "bezsmakowych" dań, a dopiero później powoli w ramach przystosowania jej do "dorosłego" jedzenia zaczęłam powoli dosypywać różnych dozwolonych ziół.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2469 dnia: 18 Lutego 2014, 11:47 »
dopiero później powoli w ramach przystosowania jej do "dorosłego" jedzenia zaczęłam powoli dosypywać różnych dozwolonych ziół.
Robiłam dokładnie jak Marta
A i jeszcze odpowiadałam na głupie pytania typu dlaczego to jedzenie nie ma smaku.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2470 dnia: 18 Lutego 2014, 12:05 »
Macie racje.Ja caly czas miksuje tylko warzywka,a od jakiegos czasu plus miesko.
Zastanawialam sie nad koperkiem.I raz czy dwa razy dalam do packi z rybka bo ona mi ryby nie chce jesc.A tak bez dodatkow.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2471 dnia: 18 Lutego 2014, 12:07 »
Co innego jak dziecko czegoś nie chce jeść. Wtedy też bym próbowała różnych "dodatków"
Ale ogólnie doprawianie dla dziecka jest kompletnie bez sensu. To my mamy wyrobiony smak i dla nas smaki dziecka wydają się jałowe.
Maluchy znają tylko smak mleka, więc dla nich każdy nowy smak jest inny i interesujący.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2472 dnia: 18 Lutego 2014, 12:22 »
Próbuj podawać tą rybę kilka jak nie kilkanaście razy. Powinna zaskoczyć. Moja też na początku nie chciała ryby a teraz na rybę to chętna codziennie. Zaczęłam od łososia (salmon) potem dorsz (cod) bardzo lubi też makrelę (mackerel), ostatnio jadłam też śledzia (herring) w oleju w puszce a ta daj i daj no i pozbyłam się śniadania :D Nie kupuj tylko nic o nazwie kipper bo to śledź wędzony tzn jest niesmaczny. Ryby kupuję świeże tzn nie na tych tackach.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #2473 dnia: 18 Lutego 2014, 12:33 »
Ja pierwszych zupek też niczym nie doprawiałam, dopiero jak już sporo warzyw weszło, to jechałam z ziołami.

A co z sałatami typu rucola czy roszponka? One są jakby ostrzejsze, czytałam, że można po roczku, ale nie wiem, czy to nie za ostre rzeczy... Chociaż ząbek czosnku czasem do zupki mu dodam...

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #2474 dnia: 18 Lutego 2014, 14:04 »
A jak tą rybę podać jeśli sama gotuję zupki? Też ugotować osobno, dodać do warzyw i zmiksować? A tak w ogóle to po 7 miesiącu ryby już można, prawda? Nie patrzyłam do schematu ...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2475 dnia: 18 Lutego 2014, 14:07 »
Nie pamiętam od kiedy, wyrzuciłam już moje schematy z lodówki :-). Ja gotowałam głównie na parze i dodawałam, czasem w wodzie.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2476 dnia: 18 Lutego 2014, 14:20 »
Nie pamiętam od kiedy, wyrzuciłam już moje schematy z lodówki :-). Ja gotowałam głównie na parze i dodawałam, czasem w wodzie.
Osobno. Gotowałam na parze.

Offline ~monika~

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2477 dnia: 18 Lutego 2014, 14:28 »
już doczytałam, można już od 6 miesiąca u dzieci na mm, a od 7 u cyckowych:)
No to spróbuję zaprzyjaźnić Hanię z rybką:)
Co na początek? Może dorsz?

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2478 dnia: 18 Lutego 2014, 14:32 »
Moim zdaniem dorsz to świetny wybór. Mięsista, soczysta ryba mniam :)

Offline ~monika~

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2479 dnia: 18 Lutego 2014, 14:33 »
no to będzie dorsz:)

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2480 dnia: 18 Lutego 2014, 14:35 »
Moja lososia tylko jadla.Juz chyba z 4 obiadek ktiry zjadla ledwo ledwo pare lyzeczwk.Ale nie poddaje sie :).

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2481 dnia: 18 Lutego 2014, 14:37 »
Agulla to zmień jej na dorsza, dorsz jest delikatniejszy w smaku od łososia.

Offline ~monika~

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2482 dnia: 18 Lutego 2014, 14:41 »
Też tak właśnie czytałam, ze na początek te mniej tłuste i mniej "pachnące" są wskazane.
Ja się nie nastawiam na entuzjazm, bo znając mojego "francuskiego pieska" to może być ciężko z przeforsowaniem mojego pomysłu rybnego;) No ale spróbujemy.

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #2483 dnia: 18 Lutego 2014, 15:10 »
a moj dziec lubi wyraziste smaki, dodaje mu duzo ziol i przypraw, sery tez ostrzejsze typu salami czy kozi, czosnek to jest na porzadku dziennym, dodaje do burgerow wolowych, u nas kuchnia bardzo liberalna, tylko stawiam na swieze, ekologiczne produkty, zero soli i cukru, smazenia na tluszczu itp, a poza tym to podaje mu rozne rzeczy i sprawdzam jak reaguje, poki co nie ma zadnych problemow...dziec je ogromne ilosci, lubi praktycznie wszystko co mu dam ;)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2484 dnia: 18 Lutego 2014, 18:52 »
U nas przeszła rukola, a jakże by inaczej :-D. I żurawina - wyszła w stanie prawie nienaruszonym  8)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2485 dnia: 18 Lutego 2014, 18:56 »
Ja juz daje wszystko Antkowi do jedzenia. Od poczatku mialam taki zamiar zeby po roczku powoli Antka przestawiac na domowe jedzenie, a ze sami sie zdrowo odzywiamy sie ma z tym problemu. Na szczescie je wszystko co mu dam wiec tu problem z glowy.
Aaa jedyne to mleka krowiego sie wystrzegam, bo dalam mu kiedys pol kubka i pozniej jakies krostki dziwne mial wiec stwierdzilam, ze to to.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2486 dnia: 18 Lutego 2014, 19:26 »
U nas  z tych ryb co są w Polsce, to na początku dorada, dorsz i morszczuk, a potem anchovies smażone z ościami  ;) (ale to tak koło 1,5 roku).
Jednak dorada jest ulubiona.
Mój niejadek rybę zawsze zje. Nawet jak surową zobaczy to chce gryźć... Dziś na obiad wciągneła prawie 2 filety  ;)
Często gotowałam na parze. Kładłam rybkę, na to koperek i na to rzucałam różne warzywa: marchewkę w słupki, fasolkę, seler, por, czasem pomidor... cokolwiek było i w 15 minut był obiad  i mało zmywania ;) Gotowałam tez zupki rybne z fileta z drobno pokrojonymi warzywkami i ryżem, albo makaronem ryżowym.

U nas przeszła rukola
fajnie  :D moja żadnej zieleniny nie ruszy, a mówią, że dzieci naśladują rodziców... no chyba jednak nie do końca, bo u nas rukola co drugi dzień na stole  ::)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2487 dnia: 18 Lutego 2014, 20:04 »
Ja też uwielbiam. Normalnie na kanapkę z twarożkiem mu posypałam i to obficie  :D.

Moje dziecię zrobiło się wybredne co do chrupek kukurydzianych. Uwielbia takie zwykłe snacki bez soli i cukru, a kupiłam ostatnio te tygryski, długie pałki, ze dwie sztuki zjadł i nie chce  ???. Pytam, chcesz chrupka? "Tak", daję tą pałkę, a on kręci głową, nie bierze, wskazuje szafkę gdzie są te zwykłe i woła "Dać? dać?". Rozbraja mnie tym.

Planuję dać orzechy, zacznę od włoskich. W rodzinie nie ma przypadków uczuleń, ale nie wiem czemu boję się  ::)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #2488 dnia: 18 Lutego 2014, 20:04 »
no i sie przechwalilam :P od wczoraj mlody nie chce mleka modyfikowanego pic ::)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2489 dnia: 18 Lutego 2014, 20:38 »
Może to chwilowe, może zęby, a mleko za ciepłe drażni dziąsła, spróbuj chłodniejsze.