Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 524738 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2400 dnia: 26 Stycznia 2014, 20:47 »
A po co chcesz sos mu dawać? Dodatkowe niepotrzebne kalorie jak dla mnie. Jeśli już robię sos, to do makaronu, szpinakowy z jogurtem, pomidorowy itp., mąki tam nie ma. Do mięsa nie robię.

Jeśli chcesz zrobić tradycyjny mączny sos to możesz ugotować mięsko w niewielkiej ilości wody i po prostu zagęścić mąką, zrobić taki biały sos (ja taki robię dla nas przy gotowanych pulpetach), kapnąć jogurtu itp. Tylko wtedy masz sos z wywaru z mięsa, a tego małe dzieci nie powinny jeść.

My jesteśmy po próbie z sezamem, na szczęście wszystko ok.

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #2401 dnia: 26 Stycznia 2014, 20:53 »
wedlug tabel itp to wywar zmiesa mozna podawac po 8mies, tylko bez kosci...
a ja nadal uwazam, ze polskie wytyczne sa zbyt restrykcyjne i trzeba przesiac je przez grube sito...no chyba, ze sie ma dziecko obciazone alergia pokarmowa...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2402 dnia: 26 Stycznia 2014, 21:00 »
No ja póki co nie daję, w wywarze jest jednak tłuszcz niepotrzebny wg mnie, ale też nie smażę mu nic jeszcze. Nie chcę w ten sposób obciążać brzuszka Adriana, smażone w końcu zdrowe nie jest  ;).

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2403 dnia: 26 Stycznia 2014, 21:31 »
No ja właśnie też nic smażonego nie daję. Robię coś ala sos, gotując osobno mięso i do tego duszone warzywka, ale myślałam że macie inne sposoby ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2404 dnia: 26 Stycznia 2014, 21:34 »
to zalezy jakie miesko w tym wywarze sie znajdzie, ja gotuje kurczaka i krolika z dziadkowej ekologicznej hodowli, a smazonego to tez nie daje mlodemu i chyba jeszcze dlugo go nie sprobuje ;)...
od czasu rozszerzania diety dziecku zaglebiam sie w kuchnie wegetarianska, nie po to by dziecku odmawiac mieska, bo my wszyscy strasznie miesozerni jestesmy, ale odkrywam calkiem inne, duuuzo zdrowsze potrawy, przede wszystkim nie ma monotonii, naprawde polecam ;)....

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2405 dnia: 26 Stycznia 2014, 21:52 »
Oj tak, kuchnia wegetariańska jest bardzo urozmaicona, też dużo z niej korzystam. Ja miałam krótkie epizody z niejedzeniem mięsa, ale na tamtym etapie życia zbyt wiele mnie to kosztowało czasu i pieniędzy  8). Jednak nie jemy mięsa bardzo dużo, większość to jednak warzywa i Adrianowi też tak robię, owszem, kawałek mięska, ale nie w takich ilościach, w jakich jada je przeciętny Polak. I mamy dni bezmięsne.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2406 dnia: 27 Stycznia 2014, 11:11 »
Dziewczyny mam pytanie.
Julia w kraju od rodziny pofostawala kaszki mleczno-ryzowe z nestle i bobovity.
Pijr mleko sma.Jak kupowalam kaszki to TYLKO ryzowe lub kukurydziane do ktorych dodaje sie wlasne mleko tak aby jej nie mieszac 2 rodzai mleka.
Wydajr mi sie ze nie wolno mieszac,ale wole sie upewnic.
M9ge jej dac raz dziennie na sniadanie kaszke mleczno ryzowa czy nie?
Sporo tych kaszek mam i szkoda aby sie zmarnowaly,no ale jak nspisalam mi sie wydaje ze nie mozna tak mieszac....

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2407 dnia: 27 Stycznia 2014, 11:21 »
Nie wiem, co to znaczy mleko sma, mała ma jakieś problemy alergiczne lub z brzuszkiem? Jeśli tak, to nie ryzykowałabym mieszania. Jeśli natomiast wszystko w porządku, to czemu nie, ja po 2 miesiącach rozszerzania diety, gdy Adi na nic nie zareagował źle już nie szukałam kaszek z tym samym mlekiem. Wiadomo, obserwowałam reakcje, kupki itp, ale skoro wszystko było w porządku, to dlaczego miałabym się ograniczać w wyborze, różne firmy mają różne fajne kaszki :D.

Takie kaszki na pewno mają długi termin ważności, więc jeśli nie jesteś pewna, odczekaj jeszcze chwilę.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2408 dnia: 27 Stycznia 2014, 11:24 »
Julia z poczatku miala problemy z brzuszkiem i bram kupek.To mleko confort (nie ma polskiego odpowiednika).Ale widze ze po niczym co dostaje do jedzonka nie boli ja brzuszek.Wiec moze dam na sniadanko mala ilosc kaszki i zobacze czy wszystko jest ok.Bede obserwowac.Dzieki za odp.

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2409 dnia: 27 Stycznia 2014, 11:31 »
tez na poczatku nie mieszalam mleka ale od jakiegos czasu kupuje boboity bez cukru, albo holle ale te to bezmleczne...
u nas po mlecznych nestle byly zielone kupy, tak samo bylo po mleku nan, wiec przeszlismy na enfamil i jest wszystko ok...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2410 dnia: 27 Stycznia 2014, 11:43 »
Antos pil wczoraj pierwszy raz mleko krowie, nic po nim nie bylo :) akurat robilam dla siebie i meza kakao, wiec pomyslalam, ze dam sprobowac malemu :)
ogolnie to od roczku mozna dawac tak?

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2411 dnia: 27 Stycznia 2014, 11:55 »
No własnie Agulla, spróbuj i zobacz, początkowe problemu z brzuszkiem często kończą się po rozszerzeniu diety, w końcu układ pokarmowy też się przyzwyczaja do innego jedzonka.

AnioOlek, daj w odstępach jeszcze parę razy niewielkie ilości, bo po jednym to nie wiadomo, nieraz później coś wychodzi. Ale pewnie wszystko będzie ok, ja jeszcze nie dawałam krowiego, ale wkrótce już dam do czegoś, chyba ryż na mleku zrobię.

Wiecie co, znalazłam w szafce jakąś herbatkę z hippa, którą Adi dostał, nawet jej nie otworzyłam, bo z cukrem. Wczoraj otwieram, mąż sopbie zrobił, malinowa jakaś  ;D. Sam cukier! Na pierwszym miejscu cukier, potem glukoza, 3% maliny  ::). Masakra, to mają pić dzieci po 4 miesiącu? ja nie mogłam tego wypić, mąż lubi słodkie, to jemy w smak  ;D.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2412 dnia: 27 Stycznia 2014, 20:06 »
Wiecie co, znalazłam w szafce jakąś herbatkę z hippa, którą Adi dostał, nawet jej nie otworzyłam, bo z cukrem. Wczoraj otwieram, mąż sopbie zrobił, malinowa jakaś  ;D. Sam cukier! Na pierwszym miejscu cukier, potem glukoza, 3% maliny  ::). Masakra, to mają pić dzieci po 4 miesiącu? ja nie mogłam tego wypić, mąż lubi słodkie, to jemy w smak  ;D.

My kiedyś zostaliśmy uszczęśliwieni taką puszką herbatową :) Też mąż wypił, chociaż mimo uwielbienia do słodkości, ciężko mu szło  :P

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2413 dnia: 27 Stycznia 2014, 20:12 »
oooo...to chyba ta sama co u mnie stoi juz chyba pol roku :P ostatnio mlody przewrocil puszke i sie 1/3 wysypala, jakos nie rozpaczalam ;) sama probowalam, mdle takie, slodkie, kompletnie bez smaku...

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2414 dnia: 27 Stycznia 2014, 20:13 »
A orientujecie się czym zastąpić mleko krowie? Mleko kozie, owsiane? Które nie uczula?

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #2415 dnia: 27 Stycznia 2014, 20:21 »
Marta, może mleko ryżowe? Podobno łatwe w zrobieniu, bo koszt w sklepie :o

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2416 dnia: 27 Stycznia 2014, 20:27 »
najmniej alergiczne jest ryzowe i migdalowe...

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2417 dnia: 27 Stycznia 2014, 20:28 »
ryzowe, migdalowe, kokosowe, owsiane...

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2418 dnia: 27 Stycznia 2014, 20:32 »
To mleko confort (nie ma polskiego odpowiednika)
Agulla ale "to" mleko comfort to znaczy które? Bo masz SMA comfort, cow&gate comfort i aptamil też comfort więc o którym konkretnie piszesz? Dwa pierwsze nie mają polskiego odpowiednika. Piszę to dlatego bo Hania też była na mleku comfort, u nas był to aptamil. Mleko to jadła do skończonego 6 miesiąca a potem zaczęłam przechodzić na aptamil 2.
U nas było też dokładnie tak jak pisze Selena
początkowe problemu z brzuszkiem często kończą się po rozszerzeniu diety
Ze względu tego, że dawałam mleko comfort odpuściłam sobie dawanie innego mleka i kaszek mlecznych do czasu aż przeszłam na zwykłe mleko 2 i nie zaobserwowałam żadnych więcej sensacji brzuszkowych. Tobie też to radzę. Nie po to mała jest na mleku comfort, żeby jej dodatkowe zamieszanie robić kaszkami mlecznymi.  Już Ci nie raz dziewczyny pisały po co tak gnasz z tymi nowościami. Ze wszystkim zdążysz. Przestaniesz dawać mleko comfort to wprowadzisz kaszki mleczne.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2419 dnia: 27 Stycznia 2014, 20:43 »
o tym by samemu zrobić mleko nie myślałam nawet  ::) Muszę poczytać.
A muszę coś kupić Nikoli bo wygląda na to, że wysypkę ma od nabiału. A czasem prosi o budyń, raz na ruski rok o płatki z mlekiem i szkoda mi jej tych i tak rzadkich przyjemności odmawiać, bo teraz nawet chleb suchy je by uczulenie jej zeszło :mdleje:

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2420 dnia: 27 Stycznia 2014, 20:50 »

Pijr mleko sma.

spokojnue Anulka ona tylko zapytala.

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2421 dnia: 27 Stycznia 2014, 20:50 »

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2422 dnia: 27 Stycznia 2014, 20:54 »
Już znalazłam :) Może w razie awarii i lenistwa zakupię  jakiegoś kartonowego gotowca. Ale pierwsze co to spróbuję zrobić mleko sama. Zwłaszcza, że można zrobić z brązowego ryżu np. Jak dodać do tego trochę kokosa to musi być to całkiem niezłe w smaku.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2423 dnia: 27 Stycznia 2014, 21:15 »
Wow, nie wiedziałam, że można samemu takie mleko zrobić  :o.

A mm jej do płatków nie możesz dać? Czy już za duża?

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2424 dnia: 27 Stycznia 2014, 21:18 »
Pisałam że SMA confort.
I nie spieszę się , tylko pytam się bo właśnie wydawało mi się że nie powinno się meszać.
I tak chciałam zmienić mleko na aptamil.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2425 dnia: 27 Stycznia 2014, 21:18 »
Nikola nigdy mm nie dostawała  ::) Jakoś nie przekonuje mnie to mleko, bo i nigdy nie było konieczności przekonania się do niego  ;)

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #2426 dnia: 27 Stycznia 2014, 21:31 »
zaba znalazlas już topinambur?
Kupilam dziś w selgrosie.. jakies 10zl za pol kilo.. zadzwoniłam tez do mamy i podobno nadal jest jakas sadzonka tego w ogrodzie ;) to 'samo rosnie' wiec sprobuje taka zakupiona bulwe wsadzić w donice i może po mrozach przenieść do ogrodka u tesciow (chyba ze padnie)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2427 dnia: 27 Stycznia 2014, 21:33 »
Agullku no właśnie ja bym nie mieszała ze względu na ten comfort. Ja właśnie wybrałam aptamil ze względu na pl.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline zaba

• maniak
« Odpowiedź #2428 dnia: 27 Stycznia 2014, 21:35 »
no wlasnie nie moge znalezc niestety :-\
a to podobno wytrzymuje do -30stopni, idealnie pasuje do naszego klimatu i dlaczego nikt tego nie hoduje to nie mam pojecia, jak tylko gdzies znajde to u rodzicow kawalek ogrodka sobie przywlaszcze :P

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #2429 dnia: 27 Stycznia 2014, 21:54 »
U nas topinambur sprzedaja w eko sklepie.

a jak to smakuje?