Autor Wątek: Co i od kiedy ???  (Przeczytany 524808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
Odp: Co i od kiedy ???
« Odpowiedź #2040 dnia: 22 Października 2013, 14:27 »
ile razy dziennie jedzą Wasze dzieci?
bo mam wrażenie, że swojego głodzę...
ok. 9 zjada 180- 200 ml mm
13- 14 zupka z mięsem (z dodatkiem kaszy, ryżu lub płatków ryżowych)
ok. 17 owoce (czasem z dodatkiem kaszki ryżowej jak owoce mi wyjdą rzadkie)
ok. 21 180 ml mm zagęszczonego kaszką lub gęsta kaszka
w ciągu dnia zjada albo wafelka ryżowego albo kilka chrupków kukurydzianych albo ciasteczko orkiszowe
czasem napije się troszkę wody
jaku mu dam jeszcze w łapkę kawałek jabłka czy czegoś innego w międzyczasie to też nie zawsze zje

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2041 dnia: 22 Października 2013, 16:47 »
mon_ka98 Ty chyba masz moje dziecko w domu ;D
Nawet się pytałam pediatry czy taki maluch jedzący 4x dziennie to normalne. Dostałam odpowiedz, że jeżeli przybiera na wadze i nic jej nie dolega to mam się nie martwić bo niektóre dzieci tak mają, że jedzą rzadziej.
Różnicę widzę taką, że koło 17 jadła kaszę na gęsto z owocami a ostatni posiłek to mm ale nie zagęszczane.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2042 dnia: 22 Października 2013, 17:15 »

mon_ka98 Ty chyba masz moje dziecko w domu ;D

;D

z jednej strony wydaje mi się że mało je, z drugiej zaś wiem że nie każdy musi jeść tyle ile normy wykazują ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #2043 dnia: 22 Października 2013, 17:51 »
Rozumiem co czujesz, bo jak patrzałam na schematy to mi się włos na głowie jeżył ;D
Hania w życiu nie jadła tyle ile niby "powinna" jeść

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2044 dnia: 22 Października 2013, 19:12 »

Hania w życiu nie jadła tyle ile niby "powinna" jeść
Franek tylko jak pił samo mleko go wypijał go sporo ponad normę, która była wszędzie podawana ;) widać teraz nie ma potrzeby jeść ;)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #2045 dnia: 22 Października 2013, 19:16 »
Jeśli dziecko nie może zjeść swojego urodzinowego torta to po co go stawiać na stole w takim razie?!

Oczywiście, że zje, pytałam jedynie, ile może. Bo nie chciałabym, żeby go później brzuszek bolał, cukier, śmietana itp, ciężkie nowości  ::).
Na chrzcinach też mieliśmy tort i bynajmniej Ado go nie jadł  :P

Maggi, to je czy nie je?  8)

Mon_ka, jeśli więcej nie zje, to to i tak jest ładnie. Ja jestem w szoku, bo od miesiąca robię Adrianowi dwa dania i on je zjada  8). Z przerwą oczywiście. No i od miesiąca nie tyje, zatrzymał się na 11kg  :D

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #2046 dnia: 22 Października 2013, 20:16 »
hmmm...
moje dziecko ok 5 i 7 rano dostaje cyca, pozniej 9-10 robie musy owocowe zageszczane kleikiem kukurydzianym lub kisielek na soku owocowym, pozniej cyc, obiad ok 13, pozniej cyc, ok 16:30 je albo jogurt albo ciasteczko pszenne/orkiszowe/wafelek ryzowy/chrupki, ok 18:30 robie kaszke na gesto na swoim mleku i idzie spac, o 23 pije 200ml mleka i mniej wiecej ok 2 budzi sie jeszcze na cyca...wydawalo mi sie, ze to jest wystarczajaco, a ostatnio na szczepieniu sie okazalo, ze spadl mi w centylach :-\...
nie mam pojecia co jeszcze moge mu dac zeby ladnie przybieral...
w sumie to strasznie duzo sie rusza, raczkuje, wstaje, zaczyna chodzic, wiec mega duzo spala tych kalorii ale mimo wszystko powinien cus wiecej przybierac...
mam problemy z jedzeniem obiadu, skubaniec nie chce jesc miecha, nie mam juz pomyslu zeby go przekonac, macie moze jakies patenty na niejadkow? bo 40 min obiady to jakas masakra :-\...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2047 dnia: 22 Października 2013, 20:31 »
He he, u mnie Adi 'nie jadł' dwa miesiące, tego początkowego rozszerzania. Potem zaczął wcinać wszystko  :D

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2048 dnia: 22 Października 2013, 21:28 »
Potem zaczął wcinać wszystko  :D
ale mój wcina wszystko ;) tylko jak widać ma zapotrzebowanie na kalorie tylko 3-4 razy w ciągu doby ;)

Offline misia241

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #2049 dnia: 22 Października 2013, 22:18 »
Zaba a moze spróbuj zmiksowac miesko z ziemniaczkiem i warzywkami,nie zje takiej zupki?

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #2050 dnia: 22 Października 2013, 22:50 »
Generalnie cukru nie je z zasady. Oczywiscie jak wyjechalismy na wakacje to na wyjezdzie lody jadl. Sporadycznie jakies ciastka, ale to "od święta". Torta oczywiscie mogl jesc ile chce, w koncu jego urodziny. Generalnie nie ma u mnie kinderkow, danonkow itp. Raz, dwa razy w miesiacu biszkopty. 

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #2051 dnia: 23 Października 2013, 09:04 »
robilam zupki warzywne sama, jadl z checia poki nie zaczelam dodawac miesa, niby wszystko zmiksowane, probowalam juz roznych proporcji i tak nie bardzo mu wchodzi...
teraz probuje ze slokami, bo moze te mu zasmakuja, moze ja cos zle robie ale poki co to nie znalazlam nic odpowiedniego :-\...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2052 dnia: 23 Października 2013, 10:48 »
Antek je o 6 mleko, 8 mleko, 11-12 kaszka na gesto, 13-14 obiadek albo jogurt, 17-18 obiadek albo jogurt, i jak nie pojdzie wczesnie spac to jeszcze kaszke manne na dobranoc i na sen butla, w nocy jedna butla. zawsze wypija tak 180ml, a zje pol duzego sloiczka obiadku i kaszki manny. w miedzyczasie owoc, poskubie troche bulki i dostanie biszkopta albo cos innego :)
ja sie zastanawiam czy on za duzo nie je :P apetyt ma ogromny! jak zobaczy, ze cos jem to od razu idzie do mnie, nawet kawy chce sie napic z kubka :P
a do picia daje wode, bo on tak malo pije, ze sie nie oplaca nawet herbaty parzyc, a kupowac soczek to juz w ogole :P

a w ogole co zauwazylam - Antek mial od zawsze problem z marchewka... nie tolerowal jej od poczatku rozszerzania diety, a teraz jak dostaje to wydala ja w takiej postaci w jakiej zjadl... w ogole nie trawi sie ta marchewka ???

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2053 dnia: 23 Października 2013, 11:04 »
Jagoda ma teraz taki jadłospis

7.30- mleko (  ok 250 zazwyczaj)
ok. 9- śniadanko ( że tak powiem normalne czyli np. kanapeczki )
ok. 11-12 owoc albo jogurt albo jedno i drugie
ok 14 obiad
po obiedzie często zdarza się że znowu jakiś owoc wciąga
18. mleko z dodatkiem kleiku ( ok 250 albo i więcej )
i spać  ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2054 dnia: 23 Października 2013, 11:15 »
Ola obiadydajesz dziewczynom takie jakie Wy jecie, czy robisz im osobno?

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2055 dnia: 23 Października 2013, 11:18 »
No Liwka to wiadomo wciąga to co my, a Jagoda je to co my tylko że nie przyprawione i nie smażone. Ale  jutro zamierzam jej zrobić naleśnika pierwszy raz.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2056 dnia: 23 Października 2013, 11:26 »
Dodam jeszcze że zdarzało się że jadła normalnie doprawiony obiad np. zupę jak byliśmy gdzieś w gościach, żaden to problem dla mnie. Ale jak ja gotuję to odlewam przed doprawieniem.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2057 dnia: 23 Października 2013, 11:46 »
Dodam jeszcze że zdarzało się że jadła normalnie doprawiony obiad np. zupę jak byliśmy gdzieś w gościach, żaden to problem dla mnie. Ale jak ja gotuję to odlewam przed doprawieniem.
zdrowe podejscie :) :ok:

ja ogolnie nie przyprawiam mocno, uzywam duzo ziol, a to dziecku nie zaszkodz na pewno, wiec daje to co my jemy, o ile nie jest to bigos, kapusniak i inne ciezkostrawne rzeczy. wtedy wyciagam sloiczek z lodowki ;)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2058 dnia: 23 Października 2013, 12:04 »
No bo to zależy jak dorośli jedzą. Wiadomo, że jak ktoś na co dzień gotuje główne danie na fixie, zupę na kostce i zaciąga tłustą śmietaną czy zasmażką, posypuje wszystko vegetą, dużo smażonego itp. to nie bardzo, ale jak gotujemy w miarę naturalnie i zdrowo to można większość dań dać dziecku, albo "podciągnąć" pod jego potrzeby, czyli tak jak Ola napisała odlać niedoprawione czy coś nieodpowiedniego odłożyć, a w zamian dogotować trochę świeżych warzywek czy kawałek mięska. Ja zawsze tak kombinowałam, żeby jak najmniej gotować, a żeby wszyscy byli zadowoleni. Do tej pory staram się odlewac dla niej np. rosołek trochę mniej posolony i odlewam nawet więcej do słoiczków i zamrażam, ale jak ma przyprawione "normalnie" to też nie problem.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2059 dnia: 23 Października 2013, 13:38 »
Adas cukru nie je do dzis. Na roczek zjadl 2 lyzeczki tortu, na 2 latka pol kawalka.

heh, to jednak trochę je  ::)

Ja Adrianowi gotuję osobno, mój mąż by nie zdzierżył kalarepki, brukselki czy szpinaku  8)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #2060 dnia: 23 Października 2013, 13:50 »
Ja nie używam żadnych veget, fixów, kostek, glutaminianu. Nic. Same zioła. Syn je to co my, odkąd skończył rok chyba. Tyle, że wybredny jest, muszą być to znajome potrawy.

Teraz jest szał na "zioną zupę".
Najlepiej jakby wszystko było w kolorze zielonym. Może jest jakiś naturalny barwnik? :)

Krem z cukinii ciągle w naszym menu.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2061 dnia: 23 Października 2013, 13:55 »

Ja Adrianowi gotuję osobno, mój mąż by nie zdzierżył kalarepki, brukselki czy szpinaku  8)
u nas to samo ;)
a gotuję osobno m. in. dlatego, że się boję że zapomnę się i doprawię jedzenie "po naszemu"

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2062 dnia: 23 Października 2013, 17:02 »
Mi też o sól chodzi, niestety dość dużo solimy, już w trakcie gotowania, mięsa pekluję itp. Nie dam mu tego, przynajmniej narazie :-)

Offline maggi-80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2063 dnia: 23 Października 2013, 20:46 »
Adas cukru nie je do dzis. Na roczek zjadl 2 lyzeczki tortu, na 2 latka pol kawalka.

heh, to jednak trochę je  ::)

Juz tlumaczylam we wczorajszym poscie. Nie kumam po co te łapanie za słówka.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2064 dnia: 23 Października 2013, 21:11 »
Heh, bo z podziwem przeczytałam, że dwulatek nie je cukru, że da się tak. Po czym się okazało, że jednak je, nieważne, czy co dzień batonika, czy raz w tygodniu coś, to jest jednak jedzenie.
Mój synek NAPRAWDĘ nie je jeszcze cukru, poza jednorazową szczyptą do sosu pomidorowego. Zero ciastek, słodzonych kaszek, soczków itp. Nie łudzę się jednak, że tak będzie zawsze  ::), dlatego się zdziwiłam, że 'da się tak' aż do drugiego roku życia... Bo obawiam się, że po roczku trochę tych słodkości dojdzie, z naturalnych przyczyn, będzie chciał jak któreś z nas będzie jadło...

Nie obrażaj się Maggi, jednak nieprecyzyjnie się wyraziłaś za pierwszym razem  ;)

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #2065 dnia: 23 Października 2013, 21:17 »
O jesooo "je nie je ,je nie je" a niech kazdy robi jak mu talerz i głowa dyktuje.Byleby w tym wszystkim rozsądek zachowac ::) ::) ::),starsza nie jadła NIC absolutnie NIC slodkiego/chipsów/danonków i innych gadów póki do przedszkola nie (3l4mce)-nie jadla bo nie chciala-zaznaczam-kiedy domowe ciasto na stół jechalo-a inne dzieciaki paluchami sie dobieraly -Maja mace wciągala albo wafle ryzowe.Podobnie kiedy dzieci byly czestowane czekolda kinder ;D ;D a w przedszkolu..no cóz i ona od grupy 'odstawac " nie chciala ,a mnie by do łba nie przyszlo aby na kinder party zabronic jej jesc paluszków i ciastek.ALE udało mi sie wykształcic nawyk,że "przegryzka" to nie musi byc slodkie,ze 'nie ma obiadu-nie ma  mamby np jednej.Ze cola jest do niedzielnego obiadu u dziadków itp.

Ja sie sama  w glos smieje (nie pije tu personlanie) kiedy matka peany pisze jak to jej dziecko wychowuje sie bez słodkiego itp..aw chałupie dolną  szuflade zajmują jaja niespodzianki ,wafle czekoladowe -natomiast za sniadanie głownie robią kulki czekoladowe+pączek z budyniem.Zachodze w glowe po co strzepic jezyk po próznicy ::) ::) ::) ::)

Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline maggi-80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2066 dnia: 23 Października 2013, 21:29 »
Dobrze to mowiac dokladnie - do roku nie jadl nic slodkiego. Po roku sporadycznie, gdy szlismy do znajomych i rownolatkowie jedli np ciastko. We wrzesniu jechalismy do Chorwacji to jadl co chcial, w koncu to wakacje:D skupil sie na lodach, inne slodycze nie istnieja. Teraz wrocilismy do normalnego trybu. Kaszki zawsze byly bez cukru, sokow nie pije, zamiast czekolady woli marchewke. Na przekaske chce zupe pomidorowa. Czy to dobrze? Kazdy robi jak uwaza. Ja daze do tego by moje dziecko nie bylo uzaleznione od czekolady jak ja.

Selena - pewnych sytuacji nie unikniesz. Ja nie chcialsm Adasiowi dawac parowek, ale jak spotykamy sie ze znajomymi, ktorzy maja dziecko w tym samym wieku i ono wsuwa parowke, to nie jestem w stanie wytlumaczyc 2 latkowi by nie chcial tez jesc. Z drugiej strony parowke jadl 2 razy w zyciu. Nie wpadajmy ze skrajnosci w skrajnosc.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #2067 dnia: 23 Października 2013, 21:33 »
Oczywiście, ważne, aby zdrowe nawyki zachować. A skoro o czekoladzie mowa, po roczku będę chciała zrobić Adrianowi kakao, na modyfikowanym, czy to może być takie zwyczajne kakao? Na wodzie, dodane do mleka?

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2068 dnia: 23 Października 2013, 21:37 »
tetku nikt inny jak ty potrafi mnie ruszyć do przemyśleń, przyznaje się zjadłam dzisiaj na śniadanie 4 ciepłe lody  :D ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #2069 dnia: 23 Października 2013, 22:04 »
Ja nie używam żadnych veget, fixów, kostek, glutaminianu. Nic. Same zioła. Syn je to co my, odkąd skończył rok chyba. Tyle, że wybredny jest, muszą być to znajome potrawy.

Teraz jest szał na "zioną zupę".
Najlepiej jakby wszystko było w kolorze zielonym. Może jest jakiś naturalny barwnik? :)

Krem z cukinii ciągle w naszym menu.

zblendowana maggi czyli lubczyk nadaje zielonego koloru nawet rosołowi. Ale jest to lekko zielonkawy odcień, nie żywo zielony - no chyba że dużo tej papki by nałożyć do talerza, ale wtedy mogło by być zbyt intensywne w smaku