Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3517518 razy)

Offline jumi_1979

• uzależniony
  • samodzielna mama
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #16170 dnia: 12 Sierpnia 2010, 19:57 »
Mój lekarz zawsze mówi, że badanie ginekologiczne jest badaniem podstawowym, a USG ma tylko wspierać diagnostykę. Przy badaniu jest delikatny, więc nigdy nie odczuwałam bólu. No i szyjki też nigdy specjalnie nie mierzył - ale to pewnie tak, jak anusiaaa pisała kwestia regionu - na Śląsku się nie wpisuje tych danych do karty.

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #16171 dnia: 12 Sierpnia 2010, 20:05 »
ja zawsze byłam badana gin i nigdy nie odczuwałam bólu, wszystko zależy od delikatności i doświadczenia lekarza
zapisu szyjki nie miałam, nawet rubryki do tego właściwej nie było w karcie ciąży, tak więc wszystko zależy od regionu

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #16172 dnia: 12 Sierpnia 2010, 20:08 »
dziewczynki,a ja tak z innej beczki;-) usuwałyście metki z ciuszków dla dzieciaczków???chodzi mi głównie o bodziaki i te rzeczy,które stykają się z gołą skórką malucha,bo nie sądzę ,że jest jakiś sens usuwać metek z kurteczki np;-)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #16173 dnia: 12 Sierpnia 2010, 20:18 »
Usuwam tam gdzie metki magą gryźć ciałko bobasków.

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16174 dnia: 12 Sierpnia 2010, 20:22 »
Usuwam tam gdzie metki magą gryźć ciałko bobasków.

Dokladnie ... a przede wszytskim te półmetrowe z boku bodziaków  :urwanie_glowy:

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #16175 dnia: 12 Sierpnia 2010, 20:39 »
JA nie usuwam. Większość metek jest delikatna i nie widzę potrzeby. Sprawdzam zawsze na sobie. Jeśli jest bardzo gryząca to wtedy wycinam ale to się zdarza bardzo rzadko.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #16176 dnia: 12 Sierpnia 2010, 20:58 »
też nie usuwałam i nie zamierzam... raz z bluzy wyciełam, ale dopiero jak zauważyłam zaczerwienienie na szyjce synka.

Aeniołku, jeśli nie ufasz swojemu lekarzowi to go zmień. Zakazywanie mu czegokolwiek moim zdaniem jest bezsensu.
Dzisiaj byłam na wizycie u swojego gin i mnie delikatnie zbadał, robi to za każdym razem, a wizyty mam co ok 5-6 tygodni. Teraz zaczną się częściej.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #16177 dnia: 12 Sierpnia 2010, 22:21 »
Dziubasku- ufam temu lekarzowi jak nikomu innemu. Już taka jestem, ze szukam dziury w całym tym bardziej jesli słyszałam w bliskim otoczeniu o przypadku przedwczesnego porodu spowodowanego badaniem. Ale na pewno zapytam mojego lekarza o ten fakt, tak z ciekawosci co mysli na ten temat.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #16178 dnia: 12 Sierpnia 2010, 23:04 »
Na zatrzymanie laktacji przepisywany jest Bromergon - ważne tylko żeby zaraz po porodzie nie przystawiono dzi dziecka do piersi a tabletkę należy połknąć w 1h po porodzie. U mnie w 3 dni zatrzymał laktację, może szybciej, bo właściwie jej nie rozkręcałam bo nie karmiłam wcale, na własne życzenie.

Offline kitki82

• uzależniony
« Odpowiedź #16179 dnia: 13 Sierpnia 2010, 06:12 »
ja miałam wpisywaną długość szyjki całą ciążę miałam 2/0/0 i urodziałam po terminie,a lekarz zbadał mnie ginekologicznie na początku i na końcu ciąży a tak to miałam robione usg

co do laktatora, ja wyszłam z założenia, że przyda się przy nawale pokarmu i dla rozkręcenia laktacji, gdyby maleństwo nie chciało ciągnąć.  więc ręczny mam, a życie pokaże czy moje myślenie było prawidłowe :)
laktatorem nie da rady rozkręcić laktacji bo ściąga on tylko nagromadzone mleko a nie ciągnie z tych gruczołów które produkują więc dziecko musi ciągnąć i ciągnąć  ;) ale przy nawale jak najbardziej się przyda :)

metek nie usuwam bo są takie mięciutkie, że nie ma potrzeby

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #16180 dnia: 13 Sierpnia 2010, 08:47 »
Ja na początku usuwalam metki tylko z bodziaków, teraz juz tego nie robie, chyba ze są jakies które bardzo przeszkadzają, sama bardzo nie lubie metek i zawsze ze swoich bluzek wycinam  ;)

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #16181 dnia: 13 Sierpnia 2010, 08:55 »
Ja mam od początku schizę na punkcie metek, wiecznie mi się wydaje że młodą coś drapie albo wkurza, albo że skarpetki ją uciskają więc przecinam je a" nie daj boże" jakby zobaczyła odciśnięty pasek na łydce, mój M tez tak ma, ot rodzice świrki  ;)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #16182 dnia: 13 Sierpnia 2010, 09:00 »
Czasem odcinając metkę robimy więcej szkody niż pożytku - to co pozostaje po metce może podrażnić bardziej niż sama metka ::)

Offline Olucha

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11 lipiec 2009r.
« Odpowiedź #16183 dnia: 13 Sierpnia 2010, 09:01 »
No takiego ubranka to bym w życiu nie założyła, żyć by mi to nie dało, wszystko po odcięciu musi być totalnie na "gładko"  ;D

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #16184 dnia: 13 Sierpnia 2010, 09:20 »
laktatorem nie da rady rozkręcić laktacji bo ściąga on tylko nagromadzone mleko a nie ciągnie z tych gruczołów które produkują więc dziecko musi ciągnąć i ciągnąć  ;)

kitki82, u nas właśnie było odwrotnie niż piszesz. Bartek po urodzeniu nie chciał mojej piersi wcale i dzięki laktatorowi ręcznemu rozkręciłam laktację, bo po cesarce nie miałam mleka. Mały jak wyczuł, że jednak coś leci z cycusia, to sam zaczął ciumkać :)

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #16185 dnia: 13 Sierpnia 2010, 09:38 »
Dziewczyny, czy na badania krwi musze być naczczo?? Kiedyś w szpitalu mi mówili że nie jest to aż takie konieczne, żę jak coś sie przegryzie to nie zmienia wyniku. Tylko nie wiem czy to wszystkich badań tyczy. Ja dziś chciałam porobić wyniki, wybrałam sie naczczo właśnie, ale jak zobaczyłam kolejke w labolatorium to zrezygnowałam, wstąpiłam do netto i przy kasie omal nie zemdlałam, w ostatniej chwili spytałam czy moge gdzieś usiąść, potem nie wiele pamiętam, jakiś facet mnie targał przez pół sklepu na jakieś krzesło, ocknełam sie juz na krześle...masakra:(

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #16186 dnia: 13 Sierpnia 2010, 09:53 »
Na zatrzymanie laktacji przepisywany jest Bromergon - ważne tylko żeby zaraz po porodzie nie przystawiono dzi dziecka do piersi a tabletkę należy połknąć w 1h po porodzie. U mnie w 3 dni zatrzymał laktację, może szybciej, bo właściwie jej nie rozkręcałam bo nie karmiłam wcale, na własne życzenie.

wielkie dzięki za info :) to ważne dla mnie informacje jeśli okażą się praktyką to będę wiedziała co i jak

na badanie krwi ja zawsze na czczo, tak kazali w laboratorium i lekarz
są badania na które nie trzeba być na czczo i o to zawsze pytam i wtedy nie idę rano jak są kolejki tylko ciut później

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16187 dnia: 13 Sierpnia 2010, 09:55 »
JA OSTATNIO SIE zapomniałam i zjadłam sniadanie przed oddaniem krwi i babka z labolatorium powiedziała tylko tyle żebym powiedziala lekarzowi że wynik jest po śniadaniu bo to może wpłynąć na poziom leukocytów bodajże ...

metek nie obcinam

wczoraj byłam na wizycie maluszek już waży koło 3500 g . nic sie nie dzieje szyjka dluga i zero rozwarcia , za tydzień mam w szpitalu ktg i wizyte :) czyli wsio gra ii buczy:D:D
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #16188 dnia: 13 Sierpnia 2010, 10:45 »
Ja przez całą ciąze prowadzona w uk ani razu nie mialam badan na czczo robionych, wizyty zawsze mialam wieczorem i krew pobierana rowniez wieczorem, jak przyjezdzalam do pl to tylko z rana i na czczo byly te badania wykonywane no wiem dlaczego tak ale nie raz zemdlalam oczekując na badanie  :-\

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #16189 dnia: 13 Sierpnia 2010, 10:57 »
No tak ale sama nazwa glukoza na czczo chyba wystarcza ;D

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16190 dnia: 13 Sierpnia 2010, 10:59 »
Glukoza to wiadomo że sie robi na czczo , ale pewnie dziewczyną chodzi o zwykłą morfologie ogólną
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #16191 dnia: 13 Sierpnia 2010, 11:41 »
morfologii nie trzeba robić na czczo...

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16192 dnia: 13 Sierpnia 2010, 12:14 »
Dziubas jak Ty sie czujesz?? jak Nikos reaguje na Twój stan i wieści o maluszku ??
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16193 dnia: 13 Sierpnia 2010, 12:16 »
Dziubas jak Ty sie czujesz?? jak Nikos reaguje na Twój stan i wieści o maluszku ??

... o tym samym myslałam ostatnio .. w koncu z Nikodema już duży chłopak  ;D

Tak sobie ostatnio myslalam jak to bedzie z drugim bobaskiem, odnosnie samego malucha jak i nas rodzicow ... w koncu milosc bedzie podwojnie wieksza do swoich pociech  ;D ;D

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #16194 dnia: 13 Sierpnia 2010, 14:07 »
madziulek, też się pochwal!

miłość podwójna, ale i "kłopoty" podwójne :D
a jak braciszek podrośnie, to dopiero będzie zabawa!

ciekawe, czy też żyłka alpinisty w Kajtku zakiełkuje, czy może bardziej artysta specjalizujący się w ściennych, kredkowych reprodukcjach? ;)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16195 dnia: 13 Sierpnia 2010, 15:07 »
Kuba reaguje fajnie tzn dużo mówi że bedzie pomagał że on bedzie braciszka woził i kąpał  ;D ;D ;D i w zasadzie wszystko chciąlby przy nim robić heheheh ja mysl eże tak do końca a może i wcale on nie jest świadomy jeszcze jak to będzie rzeczywiście , aczkolwiek odkąd sie mówi że bedzie maluszek on zupełnie inaczej reaguje na dzidziusie , wszędzie pokazuje że maly dzidziuś i że bedziemy mieli takiego samego , zagląda do wozków i bada :D:D no zobaczymy jak to bedzie w rzeczywistości ... oczywiście jak przywieźlismy wózek czy łóżeczko to pierwsze co to Kubik chciał poleżeć :) heheh ale zabieramy go na każde zakupy dla malucha to on wybierał pościel i wózek z nami, sam wybrał smoczki i kocyk :)
podejrzewam ze poczatek bedzie fajny bo on bedzie myślał że to tak na chwilke zobaczymy jak sie zorientuje ze to juz tak zawsze bedzie :) poza tym ciesze sie że to chłopiec bedzie drugi, Kuba uwielbia majsterkować i budować pewnie bedzie chciał nauczyc wszystkiego braciszka i może jak juz maleństwo podrośnie i bedzie kumać to będą razem się fajne bawić :)
jestem pozytywnie nastawiona
jeśli chodzi o miłość to myśle że każde dziecko kocha sie tak samo mocno, trzeba tylko umieć wszystko wyśrodkować , każdemu poświecić czas z osobna i razem ... brzmi fajnie mam nadzieje że w praktyce też mi się to uda :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #16196 dnia: 13 Sierpnia 2010, 15:10 »
Na czczo to musi być robiona tylko glukoza, laktator jak najbardziej pomaga w rozkręceniu laktacji (każde pobudzanie brodawek, nawet zwykły masaż imituje ssanie malca a to powoduje, że piersi mówią sobie: "o muszę coś wyprodukować"). Co do metek to zależy, czasami są takie gigant że mi by było w nich niewygodnie to obcinam (np. z pajaców), ale w większości nie.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #16197 dnia: 13 Sierpnia 2010, 15:13 »
Czyli spokojnie mogę zjeść śniadanie i iść na morfologię, OB i tak dalej?? Bo ja zawsze rano jestem bardzo głodna, a tam kolejki ogromne i ledwo wystoję do gabinetu....:(.

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16198 dnia: 13 Sierpnia 2010, 15:14 »
No to super ze malutki tak sie przejal rola starszego brata i chetnie uczestnicy w zakupach i reszcie ... to trzymamu kciuki aby w praktyce poszlo roznie latwo jak w planach  ;)  :ok: :ok: :ok:

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #16199 dnia: 13 Sierpnia 2010, 15:33 »
Możesz tylko wiadomo nie ma co się obżerać, jakoś lekko strawnie, kromeczka czy jogurt nie zaszkodzą a zaspokoją wilczy głód.
A propo nie wchodzisz bez kolejki?