Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3517517 razy)

Gabiś
  • Gość
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #16140 dnia: 11 Sierpnia 2010, 11:40 »
Ja szyjkę mam badaną tylko podczas usg. badania ginekologicznego nie miałam ani raz :) Moja szyjka ma 4cm więc długaśna :D

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #16141 dnia: 11 Sierpnia 2010, 12:40 »
Nie no mój lekarz jest mega delikatny ale pod koniec naprawdę jest nieprzyjemnie. Co prawda ja miałam takie badania tylko kilka razy kiedy dla świętego spokoju chciałam mieć pewność ,że jest ok a tak to badanie przez usg

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #16142 dnia: 11 Sierpnia 2010, 12:57 »
a nie macie w karcie ciąży miejsca na zapis o długości szyjki?
ja na każdej wizycie miałam badaną szyjkę i wysokość dna macicy, co potem gin wpisywał do karty.

dł.  szyjki jest zapisywana razem z ewentualnym rozwarciem, np.  4-0-0 (4cm szyjka i brak rozwarcia zew.  i wew. )

ja od 30 tyg mam skróconą do 1cm i nadal się "bujam" ;)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #16143 dnia: 11 Sierpnia 2010, 13:13 »
Caril konto Ci "wsiąkło"? ;)
W którym już tygodniu jesteś?

Offline .caril.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16144 dnia: 11 Sierpnia 2010, 13:24 »
małgosiu ktoś mi je zachachmęcił ;)
zniknęło po prostu i administrator nie był w stanie mi pomóc, więc musiałam założyć nowe. 
szkoda, bo przez 2,5 roku tu wpadałam, a teraz znów jestem nowicjuszem. . .

dziś dokładnie mamy 38t3d w wersji "double" i nic nie zapowiada rychłego rozpakowania :D
skurcze "wkurzające" (jak dla mnie lepsza nazwa niż przepowiadające) obecne, ale nic poza tym. 
Antonia ma inne plany na ten tydzień ;)

Offline madziulka1021

• entuzjasta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
« Odpowiedź #16145 dnia: 11 Sierpnia 2010, 13:50 »
My po wizycie...Pani doktor powiedziała że jest to prawidłowa długość, ale i tak biorę jeszcze luteinę...i wole jednak uważać...

Offline Kobietkaa
  • użytkownik
  • **
« Odpowiedź #16146 dnia: 11 Sierpnia 2010, 15:53 »

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #16147 dnia: 11 Sierpnia 2010, 17:28 »
caril nie mam w karcie ciąży czegoś takiego....

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #16148 dnia: 11 Sierpnia 2010, 19:45 »
ja też w karcie ciąży nie mam długości szyjki

Dziewczyny mam jeszcze pytanie bo ja pojęcia nie mam.... jak to jest jeśli bym nie mogła karmić maleństwa piersią... to czy wtedy potrzebny mi laktator??

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #16149 dnia: 11 Sierpnia 2010, 19:46 »
U mnie w karcie ciąży jest taka rubryka, ale pusta :(

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #16150 dnia: 11 Sierpnia 2010, 20:39 »
ja też w karcie ciąży nie mam długości szyjki

Dziewczyny mam jeszcze pytanie bo ja pojęcia nie mam.... jak to jest jeśli bym nie mogła karmić maleństwa piersią... to czy wtedy potrzebny mi laktator??

wszystko zalezy od tego czy będziesz miala pokarm, ja na początku nie mialam wcale pokarmu, rozkecilam dopiero po jakims czasie, wiesz wstrzymaj sie z kupnem laktatora do dnia porodu wtedy mozna kupic jezeli bedziesz widziala ze masz bardzo duzo go.
Wiem ze są tabletki na zatrzymanie laktacji bo mi lekarz przepisal ale nie wzielam ich bo sam zanikl

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #16151 dnia: 11 Sierpnia 2010, 23:02 »
Ja mam coś takiego jak Dno macicy i właśnie zauważyłam, że mam to wypelniane od początku prawie. Ale tam chyba jest zapisany jakiś ułamek, najpierw wygląda na 3/5, później na 4/5, a ostatniego nie mogę odczytać- znacie pismo lekarzy  :-\. Na pewno na wizycie zapytam co to oznacza...

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #16152 dnia: 12 Sierpnia 2010, 08:33 »
dzięki nikola :)
możliwe że ze wzgledu na leki nie będę mogła karmić i dlatego zapytałam
bo nawet jak będzie pokarm i nie będę mogła go wykorzystać to się martwiłam co wtedy, ale skoro istnieją choćby tabletki to faktycznie jeszcze poczekam z decyzją

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #16153 dnia: 12 Sierpnia 2010, 09:32 »
Naszej oponki-Agnieszki mozesz zapytac bo cos pamietam ze ona ze wzgledu na przyjmowane leki nie mogla wlasnie karmic  ;)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16154 dnia: 12 Sierpnia 2010, 09:59 »
JEŚLI CHODZI O DŁUGOŚĆ SZYJKI to mam mierzona na każdej wizycie tzn mam normalne badanie gin. i w karcie lekarz wpisyje np. 2-0-0  no i właśnie lekarz zawsze wpisuje 2 a na usg połówkowym jak mi zmierzył szyjke to wyszła ponad 4 cm wiec długaśna ....

Gabiś a propo to dziwne że badania gin. nie miałaś robionego wcale ... a jakby sie tam (odpókać oczywiście) działo to co wtedy jakby lekarz właśnie to przeoczył?? bo chyba na usg nie widać czy jest np rozwarcie tylko własnie podczas badania lekarz moze to dostrzec ...
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #16155 dnia: 12 Sierpnia 2010, 10:04 »
Madziulek szyjka w badaniu usg jest badana głowicą dopochwową - sama tak miałam i z tego co kojarzę to za naszą zachodnią granicą nikt nie gmera przy każdej wizycie w szyjkach kobietom w ciąży - tak kiedyś pisała nasza Marta, ona pracuje w zawodzie właśnie za naszą zachodnią granicą.
Być może za kilka lat i u nas odejdzie się od wielu badań i zastąpi innymi.

Ostatnio w SZR położna nam mówiła, że odkąd im się ordynator zmienił to CC trwa pół godziny, a nie ponad godzinę bo teraz po pierwsze nie tnie wszystkiego tylko np. mięśnie rozdziela palcami, podobnie jak macicę tylko się nakłuwa i rozdziela, a potem nie szyje się każdej warstwy - tak jak kiedyś - co też zapobiega zrostom.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16156 dnia: 12 Sierpnia 2010, 10:20 »
Pewnie Maju masz racje :) nie znam sie na tym wiec wiem tylko po swoim doswiadczeniu ... ale co prawda to prawda wszystko idzie do przodu :D
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #16157 dnia: 12 Sierpnia 2010, 10:21 »
Nie wiem czy mam rację  ;D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16158 dnia: 12 Sierpnia 2010, 10:26 »
Kiedys w tym watku juz rozkminialysmy to, ze jedne maja wpisane ta szyje inne nie, wychodzi po prostu na to, ze w pewnych wojewodztwach to jest norma i np. Szczecinaninki zwykle maja to wpisane, a np. forumki ze slaska nie ;) Dziwny jest ten Swiat :D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #16159 dnia: 12 Sierpnia 2010, 12:34 »
madziulek nie sądzę żeby lekarz nie wiedział co robi. Podczas usg dopochwowoego zawsze mówi że syzjka długa, zamknięta i twarda więc chyba to widzi ;D Poza tym odchodzi się od badań gin w ciąży. Ja nie wiem czy pozwoliłabym się tak badać... Moja znajoma przez takie badanie urodziła w 32tc bo lekarz zbadał ją za mocno i zaczęły się sączyć wody płodowe....

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #16160 dnia: 12 Sierpnia 2010, 13:54 »
Ja też nie byłam w ciąży badana, miałam tylko usg na kazdej wizycie. Dopiero w 35tc jak powiedziałam, że po wysiłku brzuch twardnieje i pobolewa to gin sprawdził "ręcznie" jak tam szyjka.
A długości szyjki też nie miałam wpisywanej do karty.

Offline .caril.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16161 dnia: 12 Sierpnia 2010, 14:36 »
czyli w Szczecinie wpisują dł.  szyjki ;)
a wysokość dna macicy mam mierzone miarką, po brzuchu i np.  na ostatniej wizycie (37t4d pomiar wyniósł 35cm)

gdyby mnie bolało to pewnie bym zasygnalizowała lekarzowi, a na fotelu byłam badana od połowy ciąży.
trafił mi się delikatny gin, więc nie narzekam.  fajnie mnie zawsze asekurował przy wspinaczce na fotel i przy zejściu - co bym mu posadzki nie zarysowała zębami ;)

co do laktatora, ja wyszłam z założenia, że przyda się przy nawale pokarmu i dla rozkręcenia laktacji, gdyby maleństwo nie chciało ciągnąć.  więc ręczny mam, a życie pokaże czy moje myślenie było prawidłowe :)

Offline katarzyna_84

• Chuck Norris
  • Razem od 2-8-2000
  • data ślubu: 2.8.2008
« Odpowiedź #16162 dnia: 12 Sierpnia 2010, 15:16 »
Meldujemy, że podczas dzisiejszej kontroli po usg nt (wiercipięta nie dała pooglądać sródpiersia) nadal dzieć jest dziewczynką i mam nadzieję, że tak zostanie, bo matka już pokój obmyśla motylkowo puchatkowy  :D Mebelki już mamy, teraz czekamy na malowanko.

Ja też nie mam wspisanej dł. szyjki, ale wiem, że dłuuuuga jest.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16163 dnia: 12 Sierpnia 2010, 15:23 »
Czy ja w takim razie powinnam w pewnym momencie zakazać lekarzowi badania mnie ginekologicznie?? Jestem tak badana na KAŻDEJ wizycie póki co, a sama słyszałam od koleżanki o przedwczesnym porodzie spowodowanym właśnie takim badaniem... :-[.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #16164 dnia: 12 Sierpnia 2010, 15:24 »
Maju masz rację;-)))))tu nie ma żadnego badania ginekologicznego podczas ciąży,oj przepraszam,jest jedno chyba tydzień czy dwa przed porodem;-) wtedy lekarz sprawdza czy coś się szykuje;-) ja na początku troszkę się bałam,żer tak jest,ale przecież nie jest to kraj trzeciego świata i chyba wiedza co robią......

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #16165 dnia: 12 Sierpnia 2010, 15:30 »
Oj nie byłabym tego taka pewna...tym bardziej, ze słyszy się o różnych przypadkach. Lepiej dmuchać na zimne  ;).

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #16166 dnia: 12 Sierpnia 2010, 16:28 »
Ja byłam badana ginekologicznie na każdej wizycie i jakoś wcześniej nie urodziłam. bez przesady, lekarz wie co robi. dzięki temu wiedziałam,że od 34 tc robiło się rozwarcie i miałam się oszczędzać

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #16167 dnia: 12 Sierpnia 2010, 19:37 »
Asiu ja bym raczej zwracała uwagę w jaki sposób lekarz to robi.. Jeżeli pcha Ci tam cała łapę że az ją czujesz pod żebrami to na pewno nie ejst dobrze.. A mojej koleżance własnie tak zrobił. Delikatnie na pewno nic nie zrobi...

Offline Madziulka83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.2009
« Odpowiedź #16168 dnia: 12 Sierpnia 2010, 19:40 »
Ja mam wpisywaną długość szyjki, badanie co wizytę... z tym że mój lekarz jest delikatny, nie czuję żadnego bólu :)
Właśnie wróciłam od dentysty, przyjęła mnie bez terminu, bo od wczoraj mega mnie ząb bolał. Okazało się że ząb "podobno" był wyleczony, ale jednak coś się w środku zaczęło dziać, pół zęba nie mam, tkliwy jest nadal, ale ból zelżał... jutro pewnie podejdę do mojej dentystki, bo dziś się do niej dodzwonić nie mogłam :-\

Offline nataliaxp
  • ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #16169 dnia: 12 Sierpnia 2010, 19:43 »
Ja nie mialam nigdy wpisow odnosnie szyjki ... lekarz zawsze mowil "szyjka trzyma - jest ok" i mi to wystarczalo .

Co do bolu to przy ani jednym badaniu bolu nie czulam ... badanie bylo na kazdej wizycie ... nawet masowanie szyjki na godzine przed porodem mnie nie bolalo a czytalam ze to podobno bardzo duzy bol ... mi sie wydaje ze duzo z tym wspolnego ma lekarz, jego delikatnosc .. najwyrazniej dobrze trailam  ;)