Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3517567 razy)

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Denique non omnes eadem mirantur amantque
  • data ślubu: 11.09.1999
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #4830 dnia: 21 Listopada 2008, 17:38 »
Ninka, zapomniałam o tym ktg - też jeździłam do szpitala jak miał dyżur, qrcze czy to znaczy, że ten mój gin jakis dziwny jest? Matko...teraz to sobie nie wyobrażam...że mogło być inaczej...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #4831 dnia: 21 Listopada 2008, 17:41 »
Ola ja nie pisze o Tobie...ale i tak co by nie było to badanie i tak służyło tylko Twojej spokojnej głowie, na przebieg ciąży i rozwój dziecka nie miało to wpływu

Aniusiuu to badanie jest standardem, pierwsze co robił lekarz na porodówce to sprawdził jego wynik w karcie ciąży...niestety nie raz czytam, że medycznie południowa Polska a szczególnie mniejsze miejscowosci niestety odbiegają od norm...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4832 dnia: 21 Listopada 2008, 17:49 »
tak mi sie wydawało,. że to badanie jest konieczne przy przyjęciu do szpitala

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #4833 dnia: 21 Listopada 2008, 18:03 »
KAHA ja też nie wyobrażam sobie, że mogło być inaczej, mój gin odwiedzał mnie po porodzie na porodówce, przynosił świeże wiadomości od pediatrów na temat wyników Poli, po moim wyjściu chciałam się umówić prywatnie do gabinetu na zdjęcie szwów, kazał przyjechać na oddział, chociaż tego samego dnia ma gabinet, więc mógł mnie normalnie skasować!!Poza tym był bardzo spokojny na wiele mi pozwalał, a mimo to nie lekceważył żadnych symptomów, które mogły by być groźne!!Teraz wszystkie moje ciężarne koleżanki są jego pacjentkami!!

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4834 dnia: 21 Listopada 2008, 18:15 »
jeszcze kilka lat temu nikt tych badań rutynowo nie wkonywał...

znalazłam rekomendcję Polskiego Towarzysta Ginekologicznego - badanie to należy do zalecanych pomędzy 35 a 37 tygodniem ciąży...
zainteresowani mogą sobie sami w necie znaleźć....cała tabela jest zapodana;

a tu mam wycinek z prasy:
W Polsce kuleje wykrywanie paciorkowców u ciężarnych kobiet. Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego każdej powinno się pobierać wymazy między 35. a 37. tygodniem ciąży. .... nie refunduje go NFZ, więc lekarze go nie zlecają. Potwierdza to prof. Helwich: - Wszystkie kobiety powinny mieć robiony posiew, ale tylko nieliczne ośrodki go zlecają.

Jak widać nie wszyscy, ale w naszym regionie jest to praktycznie standardem.
Skoro PTG zaleca, to każdy uczący sie na bieżąco ginekolog bedzie to swojej pacjentce proponował...chociaż pacjentka musi za to niestety zapłacić; chyba, ze się coś ostatnimi czasy zmieniło;
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline siva

• Szczęśliwa żonka.
  • uzależniony
  • data ślubu: 08.2007
« Odpowiedź #4835 dnia: 21 Listopada 2008, 19:17 »
Witaski. Ja się troszke martwie, bo tydzień temu plamiłam i zaczełam brać luteinke podjęzykową 2*1 mam jeszcze 2 tabletki, nie wiem czy moge tak po prostu po tygodniu odstawić. (czekam na paczkę z następnym opakowaniem, ale w ostatnim czasie strasznie wolno wszystko idzie  i pewnie dojdzie w przyszłym tyg).  Wiem, nie powinnam brać bez konsultacji z lekarzem, ale tutaj by nic mi nie dali.  Jeszcze na dodatek brzuch i gardło mnie bolą dzisiaj  :(

Offline siva

• Szczęśliwa żonka.
  • uzależniony
« Odpowiedź #4836 dnia: 21 Listopada 2008, 19:57 »
Ach, tego mi tutaj brakuje... troskliwej opieki lekarskiej. Tutaj do spotkania z położną i lekarzami w klinice przedporodowej (ok12 tc) nic nie zrobią. Na macierzyński mogę iść 12 tyg przed rozwiązaniem , a o zwolnieniu mogę pomarzyć. (pracuję w sklepie, ale od kiedy wiem o dzidzi staram się nie pracować na pełnych obrotach)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4837 dnia: 21 Listopada 2008, 20:07 »
ale masz ZZO przy porodzie bez problemu...
nie można mieć wszystkiego...
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4838 dnia: 21 Listopada 2008, 20:09 »
Co do paciorkowcow to też miałam to badanie zlecane ok 35 tygodnia (wymaz z obu dziurek że tak to nazwę). W karcie przebiegu ciąży też jest miejsce żeby wynik badania wpisać więc musi być istotne.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline siva

• Szczęśliwa żonka.
  • uzależniony
« Odpowiedź #4839 dnia: 21 Listopada 2008, 20:25 »
ale masz ZZO przy porodzie bez problemu...
nie można mieć wszystkiego...

a co to jest? Przepraszam, ale ja dopiero zaczynam ...
Już znalazłam  ;D znieczulenie zewnątrzoponowe tak?  Jeny, dobrze że mam czas do lipca bo jak na razie zielona jestem w tych sprawach.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #4840 dnia: 21 Listopada 2008, 20:26 »
dziewczyny czy ktoras z was miala taki dziwny ból prawego boku ,boję się bo nie wiem czemu to tak boli i czy to normalne w ciąży, lekarza zapytac sie nie mogę bo wizyta dopiero w 12 tyg tu w uk za 3 tygodnie ponad

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #4841 dnia: 21 Listopada 2008, 20:38 »
ja takie bóle mam do dziś po obu stronach i lekarz stwierdził że to normalne bo wszystko rośnie oczywiście mnie zbadał i po badaniu to potwierdził

Offline siva

• Szczęśliwa żonka.
  • uzależniony
« Odpowiedź #4842 dnia: 21 Listopada 2008, 20:39 »
Mnie codziennie brzuchol boli, jajniczki kłują. Tam się wszystko teraz rozciąga, macica rośnie.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4843 dnia: 21 Listopada 2008, 20:53 »
mnie tez wczesniej bolalo ale tak inaczej a dzis to nie wiem jak mam lezec

Offline siva

• Szczęśliwa żonka.
  • uzależniony
« Odpowiedź #4844 dnia: 21 Listopada 2008, 21:16 »
weź sobie no-spę.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4845 dnia: 21 Listopada 2008, 21:20 »
no chyba tak zrobie ,moze to przez stresujacy dzien, w sumie to jeszcze tak bede sie bala kazdego dnia przez 3 tygodnie poki usg mnie nie uspokoi

Offline siva

• Szczęśliwa żonka.
  • uzależniony
« Odpowiedź #4846 dnia: 21 Listopada 2008, 21:46 »
Ja miałam usg kilka dni temu (klinika leczenia niepłodności robi tutaj zawsze w 7tc) A masz już wizytę z położna i w klinice przedporodowej? Bo ja tak, na 6 i 12.12

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #4847 dnia: 21 Listopada 2008, 22:02 »
Mnie też jakoś dziwnie bok bolał i lekarz mówił ze to normalne.

Co do tego posiewu to jak Lila pisze - każdy gin który jest na bieżąco powinien wiedziec ze takie badanie sie zleca. ja chodziłam do lekarza prywatnie, wiec i za to badanie zapłaciłam, ale było dla mnie oczywiste ze musze je zrobic.

Offline siva

• Szczęśliwa żonka.
  • uzależniony
« Odpowiedź #4848 dnia: 21 Listopada 2008, 22:21 »
no chyba tak zrobie ,moze to przez stresujacy dzien, w sumie to jeszcze tak bede sie bala kazdego dnia przez 3 tygodnie poki usg mnie nie uspokoi

doskonale Ciebie rozumiem. Ja miałam doła ok tydzień przed usg bo sie ciążowo nie czuje i sie strasznie bałam. Ale widziałam śliczne serduszko.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4849 dnia: 22 Listopada 2008, 00:34 »
Co do paciorkowcow to też miałam to badanie zlecane ok 35 tygodnia (wymaz z obu dziurek że tak to nazwę). W karcie przebiegu ciąży też jest miejsce żeby wynik badania wpisać więc musi być istotne.

Czy w karcie ciąży "Stan czystości pochwy" to chodzi o ten posiew ??? To jeszcze jedyne badanie jakiego nie miałam a jest wymienione ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4850 dnia: 22 Listopada 2008, 07:20 »
siva, ja też plamiłam i też brałam luteinę i duphaston - to w zasadzie to samo, ten sam hormon, tylko jedno się bierze doustnie a drugie "dowcipnie". Z pewnością trzeba ten hormon przyjmować dłużej niż tydzień, ja brałam od 8tc do 4mc. Piszesz, że boli Cię brzuch - ale jaki to ból? Niepokojące są bóle podobne do tych miesiączkowych - bo to może jakieś skurcze, wówczas nospa, magne b6, do wyrka, nogi do góry i leżeć, jak nie przechodzi to do lekarza albo szpitala. A jeśli to ból rozciągająco - szczypiący to raczej jest to normalne. A to plamienie to tak samo z siebie się wzięło? Bo u mnie po "przytulaniu", wiesz wszystko delikatnie, bez figlów z wyższej półki ....i masz....Wiem, że w CZMP w Łodzi w razie dużego plamienia i powstania krwiaka podają też kaprogest. Skoro nie masz tam opieki, pod którą czujesz się bezpieczna to odpoczywaj teraz jak najwięcej, nie dzwigaj, nie schylaj się, nóżki do góry i tylko siusiu i myjumyju i to też w niezbyt gorącej wodzie, chłopu na noc tylko buziola i grzecznie do podusi i lulu ;D

AAAA jeszcze, jakiego koloru są te plamienia?

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #4851 dnia: 22 Listopada 2008, 10:10 »
Witam weekendowo

Mnie w czwartek po południu zwinęło jakieś zatrucie pokarmowe, matko jak mnie sponiewierało ;) dopiero dziś czuję się w miarę, próbuję właśnie coś zjeśc, bo za te dwa dni ubyło mi 1,5 kg. Pomogła herbatka z sokiem z czarnych jagód :)

Idę nadrobic zaległości

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4852 dnia: 22 Listopada 2008, 10:51 »
Ja miałam usg kilka dni temu (klinika leczenia niepłodności robi tutaj zawsze w 7tc) A masz już wizytę z położna i w klinice przedporodowej? Bo ja tak, na 6 i 12.12

ja nie moglam sie doprosic pierwszej wizyty chodzilam 3 dni z rzedu do lekarza zeby mi dali jakis termin bo nie dalam rady chodzic do pracy z powodu zlego samopoczucia (ciągle gupili moje papiery wkoncu sie wkurzylam) i znalazl sie termin na nastepny dzien ,p.doktor zmierzyla mi tylko cisnienie zadala kilka pytan i tyle,kazała sie zgłosić na umowienie terminu przed 12 tyg,teraz jestem w prawie 9 tyg. to juz nie dlugo jak bedzie juz po usg i wszytsko bedzie dobrze będę spokojniejsza. Narazie każdego dnia sie boje ja juz chyba wariuje

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4853 dnia: 22 Listopada 2008, 10:55 »
anusia, ja mam w karcie pole "posiew w kierunku paciorkowców" i miejsce na wpisanie daty oraz wyniku.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline siva

• Szczęśliwa żonka.
  • uzależniony
« Odpowiedź #4854 dnia: 22 Listopada 2008, 13:33 »
Nikola ja miałam usg w 7tc, ponieważ leczylam się w klinice niepłodności tutaj, w uk i oni wykonują, żeby stwierdzic, czy to nie jest ciąza mnoga, czy nie jest pozamaciczna itp. Gdyby nie to miałabym normalnie jak większośc ok 12 tc. Ja jak poszłam do GP to uwierzył na słowo że jestem w ciąży, żadnych badań. Ja to wiedziałam bo pamiętam jak koleżanka zaszła w ciąże jak było na początku...  Do obowiązku GP należy zgłoszenie ciebie do położnej (ok12 tc. przyjdzie na wizytę domową) oraz zgłosic Ciebie do ante-natal klinic czyli kliniki przedporodowej. Do mnie przyszły dokumenty z wyznaczoną wizytą po ponad 3 tygodniach od wizyty u lekarza. Doskonale rozumiem co czujesz  :uscisk:
Skoro narzekamy to i ja sie przylączę.  :'( gardło mnie boli, uszy zaczynają i ropa z zatok schodzi  :'( Własnie się leczę mleczkiem z miodzikiem z czosnkiem.  

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4855 dnia: 23 Listopada 2008, 10:13 »
anusia, ja mam w karcie pole "posiew w kierunku paciorkowców" i miejsce na wpisanie daty oraz wyniku.

No to ja takiego czegos nawet w karcie ciązy nie mam  >:( >:( >:(

zuza witaj w klubie ja w czwartek wróciłam ze szpitala własnie z kuli dyskopatii ::)

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #4856 dnia: 23 Listopada 2008, 10:37 »
Bardzo dziękujemy za wszystkie gratulacje - niezmiernie nam miło :)

Od czwartku jesteśmy w domu (1 dzień dłużej zostaliśmy, bo mały miał żółtaczkę i noc spędził pod lampkami), na razie ogarniamy chaos. Docieramy się i na pewno będziemy zaglądać z niusami jak się trochę obrobimy :)
A to nasz maluszek 2 dni po porodzie:

Pozdrawiamy! :heej:

Offline KAHA

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4857 dnia: 23 Listopada 2008, 10:41 »
Beth - gratulacje!!! Patrzę na tego kawalera i nie mam pojęcia do kogo jest podobny.....ależ On ma włosiska!!!!

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #4858 dnia: 23 Listopada 2008, 10:42 »
Beth piękny synuś, i ten słodki uśmieszek!!!Aniołek po prostu, a te włoski...!!

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4859 dnia: 23 Listopada 2008, 10:46 »
Beth jeszcze raz gratuluję!!! Synuś ma świetny usmiech taki zawadiacki. Pewnie da Wam popalić (żartuję ;))  Trzymajcie się!!