Autor Wątek: Pozegnanie z pieluszką.  (Przeczytany 118039 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carollaa

• Chuck Norris
Odp: Pozegnanie z pieluszką.
« Odpowiedź #630 dnia: 21 Listopada 2013, 22:56 »
Siku robimy do sedesu, ale z kupą ma nadal problem - robi w gacie.
Co robić, jak tłumaczyć?

Przeczekać, tłumaczyć, tłumaczyć, tłumaczyć, nie złościć się, nie krzyczeć... My po prostu mówiliśmy,że załatwiamy się do toalety/nocnika i już. Wtedy nie używałam tego argumentu, ale możesz też powiedzieć, że nie jest już maluchem a maluchy robią w pampersy (patrz młodsze rodzeńsatwo).Wiem, łatwo mówić, ale sama przez to przechodziłam. Na podpowiedź męża spróbowaliśmy czegoś innego. Powiedzieliśmy K. że jak zrobi kupkę do toalety to dostanie lizaka. Efekt? T. zrobiła, dostała lizaka, a K. nie robiła kupy 3 dni. Bomba... Czułam od razu, że to zły pomysł, ale jak w końcu zrobiła i to do toalety po tych 3 dniach, dostała tego lizaka i poszło już spokojnie. Teraz załatwia się do toalety, a były momenty, że myślałam, że t się nie uda ( a laski do przedszkola szły od października) :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #631 dnia: 22 Listopada 2013, 20:50 »
Asiu my przez chwilę mieliśmy problem z tym u Nikodema. Za nic nie chciał zrobić kupy do kibelka (sikał na stojąco) i ostatecznie kilka razy zrobił kupę na... panele. Obejrzeliśmy ją, obgadaliśmy, porównaliśmy do kilku zwierzątek (oswoiliśmy się z jej widokiem ;) ) i zanosiliśmy do kibelka robiąc papa :P Mój mąż pukał się w głowę, ale po 3-4 razach problem znikł ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #632 dnia: 23 Listopada 2013, 13:44 »
Nocnik czy od razu podkładka na toaletę i stopień?
oto jest pytanie :drapanie:

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #633 dnia: 23 Listopada 2013, 17:38 »
Na nocnik dziecko usiadzie samo, na toalete niekoniecznie (trzeba sie odwrocic i scíagnac majteczki itd). Nasz podest mimo ze ma gume na dole antyposlizgowa to i tak na kaflach jezdzi,co jest niebezpieczne.

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #634 dnia: 23 Listopada 2013, 19:21 »
Moim zdaniem nocnik i podkładka równocześnie. Przynajmniej to się sprawdziło u nas. Podkładka była fajna bo Młoda mogła załatwiać się jak dorośli i była bardzo chętna, nocnik nie zawsze u nas był na topie  ;)
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #635 dnia: 23 Listopada 2013, 22:13 »
my ominęliśmy nocnik... fuuu. Użytkujemy taką nakładkę: i sprawdza się znakomicie. Generalnie jest tak, że chłopcy sikają sami na stojąco (Kajtek do niedawna używał podnóżka z ikei, ale już dorósł ;) ) a jeśli chcą kupę, to Nikodem sobie sam radzi z nakładką, a Kajtka sadzam, bo ten zazwyczaj już na ostatnią chwilę leci i obawiam się, że by nie zdążył się porozkładać ;) Dla Kajtka kupiliśmy n początku nocnik, bo miał w klubiku malucha, ale w domu i tak korzystał tylko z wc- nocnik pozostał awaryjnie jak obu panom w tym samym momencie chce się grubszej sprawy ;)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #636 dnia: 25 Listopada 2013, 13:27 »
carollaa dziękuję za odpowiedz, staram się jak najwięcej (bez krzyku, miłym tonem) tłumaczyć wyjaśniać. Prezentem też starałam się przekonać i nic  :(
dziubasek dziękuję za odpowiedz, to jest może dobry kierunek, spróbuje zrobić jak Ty, z tym oswajaniem kupy, jeszcze raz dziękuje
On 2011
Ona 2013

Offline Pamitka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2010
« Odpowiedź #637 dnia: 6 Grudnia 2013, 09:27 »
Ja niestety też ma problem z odzwyczjeniem od pieluchy.  :( Już zrobiliśmy postępy, bo mała siada na nocnik, jednak posiedzi około 30 minut i wstaje mówiąc "już" - a tam pusto.  Poza tym jak już siedzi na nocniku to jej tłumaczymy, żeby zrobiła siku, ona przytakuje, a i  tak nic nie robi.  No i zawsze musi się przykryć kocykiem (nóżki) bo mówi, że jej ziu ziu.  :)

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #638 dnia: 6 Grudnia 2013, 10:05 »
30minut?! nie za dlugo? To chyba dla niej bardziej zabawa niz zalatwianie potrzeb...

Offline Pamitka
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2010
« Odpowiedź #639 dnia: 6 Grudnia 2013, 10:45 »
No właśnie w tym jest problem.  :( Siedzi pół godziny na nociku i nie sika.  Jednak tutaj może być głębsza jakaś przyczyna.  Mała miała wcześniej problemy z układem moczowym i musieliśmy pobierać mocz do analizy.  Dla nas  masakra.  Za każdym razem sadzałąm ją na kolanach bez pieluszki (tak jak na wc) i ona załatwiała się dopiero po 3 godzinach.  Do pieluchy sika normalnie, jednak bez pieluchy tak jakby miała jakąś wewnętrzną blokadę.  :(

Offline joannaM
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #640 dnia: 6 Grudnia 2013, 13:42 »
Pamitka ile Twoja córcia ma lat?
On 2011
Ona 2013

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #641 dnia: 3 Marca 2014, 11:45 »
Zastanawiam się, kiedy zacząć odpieluchowywanie. Chciałabym się z tym uporać tego lata, ale nie wiem, czy będzie to możliwe, czy to nie za wcześnie? Adi właśnie zaczął pokazywać, że zrobił kupkę (do pieluszki oczywiście), pokazuje też, żeby mu zmienić pieluszkę jak ma dużo nasikane (automatycznie mu przeszkadza). Nie wiem od czego zacząć, bo on przeciez musi rozumieć, że chce, zanim zrobi, prawda? Jak się do tego zabrać?!

Offline eovina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #642 dnia: 4 Marca 2014, 16:47 »
dla mnie rok i trzy miesiące to zdecydowanie za szybko na odpieluchowanie. przynajmniej tak było w naszym przypadku,
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #643 dnia: 4 Marca 2014, 21:20 »
Rok i 3 miesiące to on ma. Dalej w mojej wypowiedzi było, że chciałabym to zrobić tego lata, jak będzie miał 20 miesięcy...  ;)

Offline eovina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #644 dnia: 4 Marca 2014, 21:25 »
Juz zakumalam ;) dziewczyny w dzieci owym wątku się rozpisaly na ten temat.
Jak dla mnie odpieluchowanie to temat na " po 2 urodzinach " ale dzieci sa różne wiec może warto na lato spróbować.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #645 dnia: 11 Czerwca 2014, 22:37 »
I wracam do wątku :D

Jak to jest z kupką do nocnika :D Adi robi siku 'na zawołanie', wysadzam go co jakiś czas, tzn. prowadzę do nocnika i w 10 sekund robi siku :D. Większość dnia, także poza domem chodzi bez pieluszki. W domu pokazuje, że chce siku, woła mnie, łąpie się za pieluszkę i odpowiada tak na pytanie, czy chce siku.

Ale kupka ląduje jeszcze w pieluszce lub w majtach. Mniej więcej są to stałe pory, więc po dwóch wpadkach zakładam mu na tą chwilę pieluszkę, ale np. dziś pokazał, że chce, poszliśmy, zrobił siku i jak zaczął się spinać, to nie wiem, wystraszył się? Mina w podkówkę i wyciągnął rączki do wstawania. Czy tu zaczyna się świadomość, że nie tylko siku robi?

Jak Wy postępowałyście tak w ogóle?

Offline joannaM
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #646 dnia: 12 Czerwca 2014, 15:01 »
U mnie od miesiąca zaczął robić kupę do ubikacji, wcześniej do majtek.
Z rok temu zrobił kupę do nocnika, zobaczył ją i od tej pory nie można go było przekonać do nocnika.
Nie pomogły tłumaczenia, nagrody ...
On 2011
Ona 2013

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #647 dnia: 18 Lipca 2015, 21:17 »
 ???

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #648 dnia: 20 Lipca 2015, 09:57 »
Dziewczyny, używacie lub używałyście majtek treningowych? coś takiego http://allegro.pl/majteczki-majtki-treningowe-12-24mies-12-16kg-i5087437206.html
Jakie wrażenia?

Offline annaann
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 2014.12.25
« Odpowiedź #649 dnia: 22 Lipca 2015, 20:09 »
niektóre dzieciaczki boją się robić kupę do sedesu bo boją się że wpadną do środka.  Najlepsze jest chyba pozytywne skojarzenie.  Jak skorzysta z toalety to dostaje lizaka lub cukierka.  Korzystanie z nocnika musi kojarzyć się z czymś przyjemnym.  Kolażanki córeczka miała cały zestaw zabawek i książeczek koło nocniczka i chętnie z niego korzystala