Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1651194 razy)

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #7350 dnia: 15 Października 2015, 22:15 »
Loona, miej świadomość, że to tylko z boku wygląda na takie proste. Każda decyzja o rozwodzie jest ciężka, nie podejmuje się jej ot tak, bez zastanowienia.

O to, to, to :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7351 dnia: 15 Października 2015, 22:20 »
Nie ma co uogólniać
czasami powód jest konkretny
czasami błachostka - w stylu - to jednak nie ta , mam wrażenie że czasami wygrywa tutaj moda na wesela, czasami jest nacisk ze strony osób trzecich  ::)

Moja kupmela była z chłopakiem 7 lat, zaręczyli się i zaczęło się sypać, poznała innego i nagle wielka miłość po 4 miesiącach zaręczyny, po roku ślub, a za rok rozwód
za kolejny rok zaszła w ciąże z innym, który ją zostawił  :-\

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #7352 dnia: 15 Października 2015, 22:22 »
Kurcze... mój mąż czasem w złości, kłótni wykrzykuje, że jak tak mi się nie podoba, to mam go zmienić na innego...
Ja mu wtedy  powtarzam, że przecież oboje mamy wady. Różnica polega na tym, że ja zawsze mówię o naprawieniu związku, a on o zakończeniu go.
Wtedy się opamiętuje i zaczyna normalnie rozmawiać.
Nie mówię, że nigdy się nie rozstaniemy (żeby nikt mnie pod nosem nie wyśmiewał), ale uważam, że masa ludzi rozwodzi się z wygody.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #7353 dnia: 16 Października 2015, 07:04 »
Też zauważyłam wzrost ilości rozwodów w małżeństwach o krótkim stażu. Kiedyś ogladalusmy z małym film z naszego wesela i policzylismy, że 8 par, które wtedy były małżeństwem już sąpo rozwodzie. W żadnym nie chodziło o zdradę. Wśród znajomych też na liczyła 7. To duzouwazam. Kolegą męża rozwodzi się z żoną, a jeszcze nawet rok nie minął od ślubu. Natomiast wśród starszego pokolenia, znaczy tak w wieku naszych rodziców i babc znam tylko 2 rozwodki.

Marcella chwal się zdjęciem.

Offline agu-s

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7354 dnia: 16 Października 2015, 10:23 »
A ja mam wrażenie, ze łatwo jest oceniać z boku... Bo piszecie, że wielu parom rozwód przychodzi zbyt łatwo.
A ja po prostu wiem, że co by nie było, jaka by nie była przyczyna, rozwód nie przychodzi łatwo. I to co następuje po rozwodzie też nie jest łatwe. Pamiętajcie, że pierwszą rzeczą jest droga do rozwodu (która nigdy nie jest łatwa), później zawsze przychodzi "po rozwodzie", czas, w którym trzeba się samemu odnaleźć w nowej rzeczywistości, do tego wszyscy z boku chcą wytłumaczenia (i nie, nie zawsze można powiedzieć, że to nie ich sprawa).
Pomimo tego, że byłam pewna swej decyzji, odbierałam to jako swoją życiową porażkę.
Rozstałam się z mężem ok. pół roku po ślubie. Zabrakło mi odwagi, żeby pewne rzeczy "całkiem" do mnie dotarły i żebym zadziałała kiedy jeszcze nie było za późno. Wcześniej człowiek ma nadzieję, że się ułoży, że coś się zmieni, że uda się to wypracować.
Po ślubie się okazuje, że jednak nie, a przecież ślub miał być na zawsze. To znaczy, że tak będzie już zawsze albo gorzej? I wtedy dociera do człowieka, że jeśli czegoś nie zrobi to zmarnuje sobie życie. Wtedy przychodzi ostateczne trzęsienie ziemi, ostatnia próba i ostatnia szansa. Albo się uratujemy albo będą ofiary. Ale wtedy zwykle jest już za późno.
Przecież to nie jest kwestia tego, że rozwody są takie fajne, modne albo nie wiem co. Za każdym rozwodem kryje się jakaś osobista tragedia, dla jednego mniejsza, dla drugiego większa. Ale wydaje mi się, że naprawdę nie można oceniać, czy to komuś przyszło zbyt łatwo.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #7355 dnia: 16 Października 2015, 11:02 »
agus-s napisała moim zdaniem kluczową rzecz - łatwo oceniać z boku...u  mnie do tej pory życie potwierdziło dwie znane maksymy "nigdy nie mów nigdy" i "tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono".....owszem, są pewne fundamenty związku, które dają mu  statystycznie większe szanse na przetrwanie, dziewczyny już wiele na ten temat poniżej napisały, ale życie zaskakuje na każdym kroku, często trudnymi czy wręcz tragicznymi wydarzeniami (nawet nie tyle  w samym małżeństwie, ale tez w najbliższej rodzinie) i to jest często poważna próba dla związku....i niekoniecznie ktoś, kto rozwodzi się po pół roku ma ku temu bardziej błahe powody niż po 20 latach....marcella chwal się ta fotką dla poprawy nastroju w wątku  :)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #7356 dnia: 16 Października 2015, 13:42 »
Nie mówię, że nigdy się nie rozstaniemy (żeby nikt mnie pod nosem nie wyśmiewał), ale uważam, że masa ludzi rozwodzi się z wygody.
Asiq to moje "pod nosem" nie było w żaden sposób złośliwe to taka moja reakcja no to jak wyglądają różowe okulary w zderzeniu ze zwykłym codziennym życiem.
Teraz ja mam się obrazić bo wg Twojej opinii rozwiodłam się  z wygody?
Nie, nie o to chodzi bo to tylko zwykła wymiana naszych przemyśleń :-)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Asiq
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7357 dnia: 16 Października 2015, 14:09 »
Ale ja się absolutnie nie obrażam i nigdzie nie napisałam personalnie o tej wygodzie ;-)  Tak mi się po prostu wydaje jak patrzę na niektórych. Zwłaszcza tych, którym się wydawało, że mogą dorosłą osobę "ulepic" pod siebie...To też nie jest skierowane do nikogo,  tylko tak sobie dumam.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7358 dnia: 16 Października 2015, 16:00 »
Ja wiem jedno... Nigdy nie mów "nigdy". ;D
Też nie wiem czy będę ze swoim mężem już całe życie. Na dzień dzisiejszy jest super, ale kto wie co się będzie działo za rok ???

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #7359 dnia: 16 Października 2015, 18:51 »
a ja powiem Wam ze po mojej ostatniej wizycie w UK mialam wrazenie ze nastala moda na zdrady... mlode malzenstwa zdradzaja sie na prawo i lewo. jak w serialu brazylijskim :/

tak wiec tylko czekac jak i u nas taka "moda" nastanie :/

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7360 dnia: 16 Października 2015, 20:44 »
to co? zakładać nowy nie-różowy wątek na e-wesele?
czekam na fajne pomysły na tytuł wątku ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #7361 dnia: 16 Października 2015, 21:25 »
pary z second handu  ;D ;D ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #7362 dnia: 16 Października 2015, 21:31 »
Z drugiej strony a propo zdrady - przypomniały mi się słowa Beaty Tyszkiewicz z jakiegoś wywiadu - że związek po zdradzie jest jak stłuczony wazon. Był piękny, po upadku trochę go posklejamy, ale już nie jest ani piękny, ani użyteczny, bo przecieka, postawimy więc go gdzieś z boku, niech tak stoi i się kurzy, a prawda jest taka, że kątem oka rozglądamy się za nową ozdobą...  8)

Ja znam przypadek pary, która mając dwójkę dzieci rozwiodła się 3 lata poslubie, a rok poslubie znów są razem... na szczęście ten cywilny to można sobie tak raz w jedną, raz w drugą... ;) Gorzej z kościelnym.

Prawdą jest, że nad związkiem trzeba pracować i musza to robić naraz dwie osoby.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7363 dnia: 16 Października 2015, 21:38 »
To może Małżeństwa rozwiązane  :)

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #7364 dnia: 16 Października 2015, 22:33 »
A ja się zastanawiam co pchnęło moja babcie do rozwodu (podczas wojny)? Niestety to temat tabu i osoby które cokolwiek mogły by powiedzieć milczą

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #7365 dnia: 16 Października 2015, 23:05 »
Racja, ludzie się teraz jakby "łatwiej" rozwodza. Nie mniej jednak taką prawdę ze każdy ma w rodzinie przynajmniej jeden przypadek małżeństw na siłę bo kiedyś się ludzie nie rozwodzili, moi dziadkowie udawali na ślubie córki ze wszystko jest ok, a w rzeczywistości mieli szafami podzielone mieszkanie, pamiętam ich wieczne kłótnie na starość byli jak wspolokatorowie poprostu i tak się klocac.... W obecnych czasach byliby po rozwodzie chociaż babcia nigdy kościelnego nie wzięła z dziadkiem co długo było tematem tabu

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #7366 dnia: 17 Października 2015, 07:35 »
Moi rodzice nie umieją żyć ze sobą i bez siebie.  Rozstawali się ze dwa razy , juz odobno mieszkali ze 3 lata...w tym czasie święta razem,  sylwester - ojciec szedl do mamy z szampanem no i w końcu moje wesele po ktorym rozstać się nie umieli.  Od tego czasu sa razem. Oczywiście kłócą się co drugi dzień,  groza rozwodem do którego nigdy nie dojdzie.  Sama nie wiem co jest lepsze. ..z drugiej strony jak potrzeba to sa dla siebie wsparciem.
Natalka 4.11.2012

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7367 dnia: 17 Października 2015, 10:39 »
Ja też nie wiem co trzyma moja mamę z ojcem...chyba tylko przyzwyczajenie....smutne to.

Ja od 8 lat nie wyobrazam sobie życia bez mojego męża...jest zawsze dla mnie mega wsparciem bez względu na wszystko. Nie wiem co musiałoby się stać abyśmy się rozwiedli.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7368 dnia: 17 Października 2015, 11:27 »
U moich rodzicow podobnie...
Juz mieli sie rozstawac, ale postanowili, ze beda dalej zyc razem. Tylko mama wyglada na nieszczesliwa, ale ze wzgledu na mojego brata tkwi w tym malzenstwie. Podejrzewam, ze to sie moze zmienic kiedy tylko brat wyprowadzi sie z domu.

Offline martusia-sc

• uzależniony
  • data ślubu: 02.06.2012
« Odpowiedź #7369 dnia: 17 Października 2015, 15:48 »
Moi są po rozwodzie od czerwca tego roku...ojciec zdradził
Brat po rozwodzie już 7 lat ...
Mam nadzieję, że chociaż moje małżeństwo będzie szczęśliwe...
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline Asiq
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7370 dnia: 17 Października 2015, 15:52 »
A moi 30 lat razem i jak tak na nich patrzę, to daliby się za siebie pokroić. Jasne, że czasem się kłócą, ale złość im szybko mija. Mam nadzieję,  że podobnie będzie ze mną i R

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #7371 dnia: 17 Października 2015, 15:55 »
moi teściowie są małżeństwem ale tylko na papierze bo w życiu,żyją ze sobą  gorzej jak pies z kotem ,

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #7372 dnia: 17 Października 2015, 17:30 »
U nas dziadkowie męża bez rozwodu mieszkają razem a wszystko osobno. Dwa mieszkania w jednym.. patrząc na nich szkoda ze kiedyś nie podjęli decyzji o rozwodzie..

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #7373 dnia: 19 Października 2015, 20:08 »
Odnośnie rozwodów, bardzo dobry film będzie dziś o 22:15 na tvp kultura - Take this waltz. Warto obejrzeć, popatrzyć trzeźwym okiem, że nowe nie musi być wcale lepsze od starego.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #7374 dnia: 19 Października 2015, 20:47 »
Na pewno na TVP kultura? Chciałam nagrać ale nie mogę tam znaleźć.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #7375 dnia: 19 Października 2015, 20:51 »
Łeee, wczoraj, nie odświeżyłam telemana ::) Sorki.

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #7376 dnia: 19 Października 2015, 20:52 »
No trudno ;)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7377 dnia: 19 Października 2015, 21:16 »
Odnośnie rozwodów, bardzo dobry film będzie dziś o 22:15 na tvp kultura - Take this waltz. Warto obejrzeć, popatrzyć trzeźwym okiem, że nowe nie musi być wcale lepsze od starego.

Widziałam, bardzo mądry film.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #7378 dnia: 19 Października 2015, 21:24 »
Ja mało znam par takich starszych, które dobrze ze sobą żyją.. Ja często wyobrażam sobie siebie i Marcina jako takich dziadków siedzących w parku na ławce i trzymających się za rękę.. i najbardziej się boję, że to nadejdzie szybciej niż myślę :) hehe :) Ale zdaję sobie sprawę, że to różnie w życiu bywa i nikogo nie oceniam... oduczyłam się tego już jakiś czas temu :)

No dobra to pochwalę się a co :) wkońcu to wątek o wszystkim :)
Tutaj link do zdjęć.. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153658898559727&set=a.10153610840189727.1073741864.703379726&type=3&theater Najbardziej jestem dumna z tego zdjęcia...

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #7379 dnia: 19 Października 2015, 21:28 »