Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1649426 razy)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #6060 dnia: 2 Czerwca 2015, 12:25 »
Nasza dzisiejsza wizyta u neurologa - Pani miała na wstępie 40 min spóźnienia, po czym w gabinecie jeszcze siedziała zanim przyjęła pacjentów, opóźnienie urosło do godziny a tu same maluszki zniecierpliwione...Przecież wie o tym ehhh

Pani doktor zapewne spóźniła się, bo oprócz poradni ma jeszcze pacjentów na oddziale... a Ci też wymagają uwagi...
i też chcą informacji odnośnie swojego zdrowia,
Wystarczy to, do tego wizyta z szefem, albo kłopotliwy pacjent, którego trzeba omówić z ordynatorem innym specjalistą itp.
A siedziała, bo na biurku oprócz kart pacjentów miała pewnie plik wyników badań, np obrazowych (KT, NMR), które spływają do poradni z pracowni diagnostycznych, które musi przejrzeć i podbić, że przejrzane i że nie ma tam czegoś co wymaga pilnego wezwania pacjenta...
Tak wyglądają realia na NFZ - łatanie dziur tym samym lekarzem pracującym na oddziale i oddelegowywanym do poradni...
Szczególnie w poradniach przy ośrodkach o wyższych stopniach referencyjności lub wysokospecjalistycznych.

W gabinecie prywatnym zasady pracy ustala sobie każdy sam, biorąc pod uwagę komfort swój i pacjentów;
Tam ma się spokój, czas i nikt nikogo nie goni.
Stąd różnica i to nie tylko dla pacjenta, dla lekarza też.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #6061 dnia: 2 Czerwca 2015, 12:36 »
Lilian ja wszystko rozumiem, wiem jak to wygląda od środka i naprawdę staram się nie denerwować, na szczęście Pani doktor wykazała się empatią i zrozumieniem, mimo wrzasku zmęczonego malucha :D
Co nie zmienia faktu, że tylko na NFZ mam takie akcje, prywatnie nigdy nie czekamy, to tak do dyskusji o prywatnej służbie zdrowia. My byliśmy w przychodni nie takiej przyszpitalnej ;) Wiesz pewnie po kolegach, że naprawdę różnie wygląda zrozumienie dla pacjenta jako dla człowieka ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6062 dnia: 2 Czerwca 2015, 12:47 »
Pacjentów na konkretną godzinę umawiać można na NFZ również - to w kontekście czekania... ale trafią się tacy co mając wizytę na 11-tą przyjdą o ósmej.  Nie piszę o tych co dojeżdżają z odległych miejscowości i mają jeden autobus na dobę i inaczej się nie da.

Natomiast trzeba się liczyć i z tym, że jeśli trafi się pacjent trudny, to 15 - 20 minut ustawowe na nie starczy i robi się obsuwa.
A ponieważ prawa Murphiego działają, to jak się trafi jeden trudny to zaraz za nim siedzi drugi i wtedy ma się obsuwę godzinną.
Ale wtedy spóźnieni są wszyscy, lekarz też...myślicie, że lubię wychodzić z roboty godzinę później? ...no uwielbiam po prostu...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #6063 dnia: 2 Czerwca 2015, 13:58 »
Hitem jest moj byly endo. Potrafil przyjac mnie po dwunastej w nocy! Takie obsuwy byly u niego. Tani nie byl. Umawial pierwszego pacjenta na 11, ostatniego na 20, przyjezdzal do gabinetu na 14 lub 15. ZAWSZE. Nigdy nie przeprosil.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6064 dnia: 2 Czerwca 2015, 14:17 »

Pani doktor zapewne spóźniła się, bo oprócz poradni ma jeszcze pacjentów na oddziale... 
tego to akurat nie wiemy ;)
Ja uważam że wystarczy zadzwonić i powiedzieć że się spóźni...każdy to zrozumie

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6065 dnia: 2 Czerwca 2015, 14:18 »
Ha! To mój gin jest lepszy. Prywatnie przyjmuje i jest jednym z najlepszym lekarzy u nas w mieście, ale....nie ma do niego zapisów. Formlanie przyjmuje od 13 do 17 w pon i czwartki. Fakt. Przyjmuje w pon i czwartki od ok. 12-13 - zalezy jak wyjdzie ze szpitala, aż do ostatniego pacjenta, a właściwie pacjentki. Więc siedzisz sobie w 36 tygodniu i czekasz 3 h. Ja zazwyczaj przychodze na 20 i jest ok. godzinki czekania. Ale wszystko rekompensuje swoja wiedzą i samym sobą - fantastyczny facet i lekarz.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #6066 dnia: 2 Czerwca 2015, 14:43 »
Pani doktor zapewne spóźniła się, bo oprócz poradni ma jeszcze pacjentów na oddziale... 
tego to akurat nie wiemy ;)
Ja uważam że wystarczy zadzwonić i powiedzieć że się spóźni...każdy to zrozumie

Jak się zna swojego lekarza to się raczej wie jakie ma obowiązki i dlaczego się spóźnia.
Piszę tu o swoim gastrologu do którego chodzę państwowo do przychodni przyszpitalnej. Doskonale wiem o tym, że do 14 jest na oddziale piętro wyżej i ma rozpisane zabiegi, również takie gdzie pacjent jest pod narkozą. Wiem jak to wygląda bo sam też nie raz wylądowałam na tym oddziale. Do głowy by mi nie przyszło wymagać od niego telefonów.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #6067 dnia: 2 Czerwca 2015, 15:03 »
anusiaaa, opisana przez ciebie sytuacja z ginem jest chora :( Mam wrażenie, że tylko lekarze mają przyzwolenie na pracę w innych godzinach niż napisane na plakietce na drzwiach.
Ciekawe co by było, gdyby nauczyciel przychodził do pracy kilka godzin później .....albo motorniczy wyjeżdżał pociągiem...... albo piekarz wsadzał chleb do pieca.....  Od razu ci ludzie straciliby pracę. A lekarzowi nikt oprócz wkurzonych pacjentów uwagi nie zwróci.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6068 dnia: 2 Czerwca 2015, 15:09 »
Ale dlaczego chora....mój gin przyjmuje w godzinach z tabliczki....a nawet dłużej. To prywatna praktyka, nie z NFZ.
Ja sobie bardzo to chwale, nie musze sie zapisywac, jade kiedy potrzebuje i wiem ze zawsze bede przyjęta.
A te czekanie...albo gadamy z babkami, albo film sobie zapodam, poczytam gazete...tylko kawki mi tam brakuje :P

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6069 dnia: 2 Czerwca 2015, 15:18 »
Po "jest chora" nie kliknęłam enter :)

Chora, bo to trochę dziwne, że nie ma rejestracji i każdy pacjent musi swoje odczekać. Nie wyobrażam sobie wizyt w takim gabinecie. Za bardzo szanuję swój czas. Do ginki umawiam się na konkretną godzinę (na NFZ) i nigdy nie spędzam godzin w poczekalni. A lekarka znana i dobra. Żadna tam pierwsza lepsza.

Offline japcio

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6070 dnia: 2 Czerwca 2015, 15:47 »
Z innej beczki - orientujecie się może, czy bankomaty Euronet są już płatne dla klientów Banku Pekao SA? Zapowiadali jakiś czas temu koniec darmowego wypłacania, ale nie miałam jeszcze możliwości osobistego sprawdzenia.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #6071 dnia: 2 Czerwca 2015, 15:53 »
Miało być od maja płatne ale u mnie mąż tylko kasę wypłaca więc nie wiem na 100%.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #6072 dnia: 2 Czerwca 2015, 17:01 »
Ja do gina też na zapisy i na godzinę i nie przypominam sobie zebym nie wiadomo jak długo czekała, zawsze przychodzi na czas, a mało tego zapisuje pacjentki od 15 a on przychodzi od 14 i ja tak jeździłam do niego z paniką w oczach w pierwszych tygodniach później normalnie zapisywali mnie od 15.
A nie wyobrażam sobie żeby u niego akurat nie było zapisów bo gdyby tak było to nie wiem czy do rana bym nie siedziała pod gabinetem, a dwa nawet te 3 h czekania pod gabinetem to dla mnie była katorga nie licząc że musiałam kawał drogi dojechać i często gęsto w aucie ponad 1h traciłam to chodzi mi o to że ja największa panikara gdybym miała tak czekać to chyba na zawał bym padła...

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #6073 dnia: 2 Czerwca 2015, 17:04 »
Kasia kjp to pewnie dr S.....cz? :) Tesciowa kiedys o godz. 4 rano wyszła od niego ::) Umawia pacjentki co 5min a siedza po pół godz lub dłuzej w gabinecie... Jednak jest naprawdę dobrym specjalistą...

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #6074 dnia: 2 Czerwca 2015, 17:46 »
Ja chodziłam do ginka, gdzie często wchodziło się w nocy po wielo godzinnym poślizgu.I kobiety w ciąży też czekały, masakra  ::) zapisywał co 10 minut a siedziało się godzine  ::)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #6075 dnia: 2 Czerwca 2015, 18:01 »
Tak, pan S. Czy dobrym? Mnie leczyl tak sobie. Niby dobrze ale przez 5 lat podstawowych badan nie zlecil. Moj wujek lekarz pol zartem mowi ze trzeba byc zdolnym by nie zaszkodzic ale tez klienta nie stracic ;) No ale na pewno na plus ze jest/ byl ordynatorem. teraz prowadzi mnie urbanski i jestem zadowolona z niego.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #6076 dnia: 2 Czerwca 2015, 19:32 »
o 4rano to ja bylam umiwiona raz do dentysty ;)
jak go znam to ostatni pacjent dzien wczesniej byl o 1w nocy (moj brat o takowej raz byl) no i pierwszy o 4tej :-D

wizyty prywatne ale i tak jakos rzadko sie u niego placilo  :drapanie: hmm pewni dlatego ze jednego zeba naprawiał miesicami ;)

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #6077 dnia: 2 Czerwca 2015, 20:15 »
Bozenka do dentysty to bym się bała, mój czasami zasypiał przy pisaniu recepty, więc balabym się czy mu się te wiertła nie omskną ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #6078 dnia: 2 Czerwca 2015, 20:39 »
Przy poradniach NFZ wybór lekarza bywa ograniczony, czasem wręcz niemożliwy, ale jak widać na rynku usług prywatnych jest szeroki wybór.
Można sobie wybrać takiego specjalistę, którego "kultura pracy" danemu pacjentowi odpowiada.
Jak widać preferencje są różne.  :)
— Richard M. Devos

Offline dagmaral
  • bywalec
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #6079 dnia: 2 Czerwca 2015, 21:23 »
Ja wypłacałam w maju z euronetu to nic nie płaciłam.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #6080 dnia: 2 Czerwca 2015, 21:40 »
Jak jest dobry lekarz to mogę czekać..

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #6081 dnia: 2 Czerwca 2015, 23:18 »

No sorry, ale 1 czy 4 w nocy to jakiś absurd jest!!!

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #6082 dnia: 2 Czerwca 2015, 23:29 »

No sorry, ale 1 czy 4 w nocy to jakiś absurd jest!!!

Też tak uważam...

Jesli chodzi o lekarzy na nfz... Niestety jak w większości 'państwówek' - na wszystko jest czas... Dostałam niedawno skierowanie do specjalisty, próbowałam dodzwonić się dwa dni... na trzeci spędziła 2 h w kolejce do rejestracji i byłam świadkiem tego, że telefon po prostu cały czas dzwoni, a pani nie odbiera go w ogóle. Gdy zapytałam dlaczego, jest podana także rejestracja telefoniczna, to odpowiedziała, że bo są ludzie w kolejce do rejestracji... No ok, ale jakoś pracę powinna sobie zorganizować, nie wiem, co drugi odbierac czy jak, ale ona nie odbierala w ogóle...

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #6083 dnia: 3 Czerwca 2015, 07:11 »
1 czy 4 w nocy to też uważam, że absurd... Zdecydowanie!

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #6084 dnia: 3 Czerwca 2015, 07:53 »
1 czy 4 w nocy to też uważam, że absurd... Zdecydowanie!
Nie wyobrażam sobie siedzenia u gina do takiej.godziny...

Selena ja jakiś czas temu szłam z Igorem do lekarza od momentu przygotowań Igora Dzwoniłam do przychodni nikt nie odbierał, cala drogę dzwoniłam ten nikt. Podchodzę pod przychodnie dzwoniąc drzwi otwarte i widzę że nikogo nie ma przy rejestracji a 2 paniusie siedzą i nie odbierają tel zajęte gadaniem wiec pytam się czemu nie odbierają a tu tekst bo papiery wypełniają. Siedzę w kolejce tel dzwoni no i dzieci jak to dzieci zaczęły być głośniej a pani z rejestracji od razu ze maja być cicho bo tel nie słychać a na to jedna matka Odpowiadała przecież i tak go nie odbieracie...

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #6085 dnia: 3 Czerwca 2015, 08:30 »
Na przeciwko mieszkania moich rodziców przyjmuje prywatnie lekarz psychiatra. Kolejki są takie, że grubo po północy w poczekalni widzę zapalone światła i kolejkę...

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #6086 dnia: 3 Czerwca 2015, 08:33 »
Asia i zawsze rozkmin8am fenomen tego lekarza..
Czy jest tak dobry czy wypisuje wszystkim.jak popadnie l4 itp..

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #6087 dnia: 3 Czerwca 2015, 10:14 »
Dobry Psychiatra to skarb, poszłabym nawet o północy

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #6088 dnia: 3 Czerwca 2015, 10:37 »
Asia i zawsze rozkmin8am fenomen tego lekarza..
Czy jest tak dobry czy wypisuje wszystkim.jak popadnie l4 itp..

Podobno jedno i drugie :)

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #6089 dnia: 3 Czerwca 2015, 10:44 »
Mój rodzinny tak zdyscyplinowal pacjentów i rejestratorki że kolejek nie ma. Można? Można :)
Te przyszpitalne to wiem że innymi prawami się rzadzą, ale na bioderka też babka w rejestracji kazała być przed 8 rano. Tylko nie powiedziałaże dopiero wtedy dostaniemy numerek. I siedzieliśmy z małym dzieckiem do 14 .... Wystarczyło uprzedzić to by mąż pojechał zajął kolejkę a my byśmy dojechali...