Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1651726 razy)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #5820 dnia: 27 Kwietnia 2015, 19:24 »
W sumie nic skomplikowanego :) wracając z przedszkola powiedziałam mu że jest już dużym chłopakiem a nie dzidziusiem i w domu ściągamy pampersa. Na początku nie chciał ale jakoś poszło, trzymał siuski do kąpieli i w wannie się wysikal. W przedszkolu nie wołał, coś posikal się w majty. W domu znów bez pampersa i zachciało mu się kupę. Krążył kilka razy aż w końcu udało mi się go przekonać żeby posiedzial to poczytamy książkę. Posiedzial, załatwił co trzeba
 On był bardzo dumny i my też, dużo dało mówienie mu że jest dużym chłopakiem i dalej już poszło :)

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #5821 dnia: 27 Kwietnia 2015, 19:42 »
Irminko jak Igorek?

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #5822 dnia: 27 Kwietnia 2015, 19:58 »
Irminko jak Igorek?

Poszłam do przychodni akurat tak.się złożyło ze nie było dzieci chorych tylko jakaś pani z synkiem bo dostał uczulenia. Osluchowo czysto, może być początek przeziębienia a może być alergia skoro nic innego nie ma. Mam podać sinecod i clemastil i do noska. No i od 15 zakaszlal po sinecodzie ale dlatego że nie dałam.mu popić od razu a to nie dobre w smaku. Troszkę wie zrobiłam bo poszłam kupić sinecod nie spojrzałam a mówiłam pani w aptece.ze.dziecko ma 15 miesięcy dala syrop a ja po 18 patrze w.domu a tam podawać.od 3 lat dopiero dobrze ze miałam.końcówkę kropli sinecodu. Jutro idę do apteki ciekawe.czy mi zamieni na krople?

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #5823 dnia: 27 Kwietnia 2015, 20:24 »
Ricardo gratulacje! :)
u nas dzis jakis regres bo byla kupa w majty :/ a nocnik metr dalej.. no ale mam nadzieje ze bedzie lepiej :P

Kurczaczek obawiam sie ze nie wymienia, bo z tego co kojarze jak juz wyjdziesz z apteki to po frytkach :/ tez tak kiedys tesc mi kupil nie to oczywiscie (a kartke nawet mial) ..cofnal sie ale juz mu nie wymienili. No chyba ze moze masz znajoma aptekarke

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5824 dnia: 27 Kwietnia 2015, 20:26 »
Super, ze czysto.
Jeśli nie otworzylas i masz paragon to musi wymienić.
Może faktycznie alergia?
Mój w wieku Igorka miał na pyłki czegoś i cały sezon brał zyrtec. Tylko on nie mial kataru, a oczka mu lzawily.

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5825 dnia: 27 Kwietnia 2015, 20:28 »
Wszystko zależy od człowieka z tą wymianą  8)

z drugiej strony czy ta babka zapytała o wiek dziecka ??

Możesz spróbować  ;) tak na dobrą sprawę nie ma zwrotów do aptek - takie jest prawo, ale różnie to bywa  8)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #5826 dnia: 27 Kwietnia 2015, 20:29 »
Otwarte nie jest i paragon mam. Mojemu K kiedyś wymieniła bo zamiast syropu prenalen kupił mi witaminy i tez miał paragon. No a jak nie to emek wypije bo on często ma kaszel jak wraca z pracy

Justynko ja mówiłam ze ma 15 miesięcy i nie wiem czy babeczka się zakrecila czy jak, ja nie spojrzałam od razu dopiero po spacerze w domu ale apteka juz zamknięta. Zobaczę jutro co mi powie.

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5827 dnia: 27 Kwietnia 2015, 20:32 »
Mi wymienia pod warunkiem, ze paragon i nie otwarte.
Nie wiedzialam, ze apteki nie muszą.

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5828 dnia: 27 Kwietnia 2015, 21:07 »
Dzieco po spacerzeok, ale ja mam chyba aangine. Nic przelknac nie moge go tego goraczka i jest mi zimno. Od godziny sie wygrzwam sie lozku po cieplej kapieli. Jutro rano obowiazkowo wizyta u internisty
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #5829 dnia: 27 Kwietnia 2015, 22:13 »
My na zap. płuc (a wcześniej oskrzeli) nie dostaliśmy antybiotyku, bo to wirusowe. Antybiotyk może pogorszyć sprawę. Leczę go samymi inhalacjami. Spacerować przy braku gorączki możemy.

Jestem w szoku. Na zapalenie oskrzeli nie dostaliście antybiotyku, zeszło na płuca i nadal bez antybiotyku?  ??? Cos chyba nie tak... Z tego co wiem zapalenie oskrzeli czy płuc to już oznaka tego, że z niewyleczonego wirusa zrobiło się nadkazenie bakteryjne i juz tylko antybiotyk... Ale lekarzem nie jestem .

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5830 dnia: 27 Kwietnia 2015, 22:21 »
Zapalenie oskrzeli tyljo 2 razy leczylan antybiotykiem u Zu. Wiele ich było wiekszosc wylrczona nebulzacja.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5831 dnia: 27 Kwietnia 2015, 22:25 »
O, czyli da się tak? Nie miałam pojęcia. Ale nebulizacją z czym, samą solą?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5832 dnia: 27 Kwietnia 2015, 22:39 »
Selena, jak nie ma gorączki to nie jest bakteryjne tylko wirusowe. A wirusowego nie leczy się antybiotykiem, bo może pogorszyć sprawę. Już mi raz tak córkę załatwili. Ale jeszcze wtedy byłam naiwna i wierzyłam ślepo lekarzowi. Później tylko i wyłącznie inhalacje, a chorowała dużo, nawet 10x w roku na zap. oskrzeli.
Synek mial pierwszy raz. I lekarka po rtg dała nam antybiotyk (sama przyznała, ze może nie powinna, ale daje ze strachu), ale pojechaliśmy do szpitala i tam nie kazali dawać. Mało tego. Mimo, iż miał inhalacje z 2 leków, kazali je odstawić i inhalować samą solą fizjologiczną. W szpitalu ponoć tak leczą.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #5833 dnia: 27 Kwietnia 2015, 23:16 »
u nas dwa razy były zmiany na pograniczu oskrzelowych jak to okresliła pediatra ze stanem podgorączkowym i tez wyszliśmy z tego samymi inhalacjami....trzeba tez odróżnić tzw. świsty w oskrzelach, bo one bez temp mogą swiadczyć o pochodzeniu alergicznym, zwlaszcza w okresie nasilonego pylenia drzew i traw

Offline MARTKA

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5834 dnia: 28 Kwietnia 2015, 06:23 »
Mój nigdy nie miał zapalenie oskrzeli ani płuc, ale koleżanką córkę z zapalenie płuc wyleczył a samymi inhalacjami.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #5835 dnia: 28 Kwietnia 2015, 07:35 »
Tak jest koleżanka była z synkiem w sanatorium w Karpaczu i lekarz powiedział że lekarze każda zmianę w oskrzelach/płucach traktują antybiotykiem bo tak łatwiej tymczasem większość można inhalacjami wyciągnąć tylko leczenie jest dłuższe

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5836 dnia: 28 Kwietnia 2015, 08:02 »
Dokladnie leczenie nebulizacjeami trwa zazwyczaj dluzej.
Selena przy zapaleniu oskrzeli nebulizuje sterydem, kyory w moim odczuciu nie rujnuje tak organizmu dziecka.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #5837 dnia: 28 Kwietnia 2015, 09:35 »
Anusia, steryd nie rujnuje  ::) daj spokój

Kiedyś pediatra uświadomiła mi, że wysokość gorączki może świadczyć o rodzaju zakażenia, chociaż to jedne z wielu czynników

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5838 dnia: 28 Kwietnia 2015, 09:40 »
Nie wziewny.

Rozmawiałam już z kilkoma pulmunologami, lekarzami i wszyscy są zgodni, że staryd wziewny nie rujnuje tak organizmu jak antybiotyk.

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5839 dnia: 28 Kwietnia 2015, 10:24 »
Przyszlam zie pozalic. Mam pierwszy raz w zyciu angine i to w ostrym wydaniu. Cala noc temp 39 stopni i zaden lek nie pomagal jej zbic. Mam antybiotyk i jesli do czwartku nie bedzie poprawy to znowu do lekarza po zmiane antbiotyku. Mam nadzieje ze pomoze bo niemam sily a dzis trojka dzieci w domu

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #5840 dnia: 28 Kwietnia 2015, 10:33 »
masumi85 współczuje i mam nadzieję, ze antybiotyk dobrze dobrany szybko zadziała...
w idealnym świecie najlepiej by było, zeby dzieci w ogóle nie chorowały.....ale wg naszej pediatry antybiotyk to też już ostateczność, poza tym steryd sterydowi nierówny  (zwłaszcza wziewny) i mimo wszystko podzielam opinie anusiii

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #5841 dnia: 28 Kwietnia 2015, 11:15 »
Też wole wziewny steryd niż antybiotyki jeden za drugim, u nas nebud daje radę na wszelkie mocniejsze kaszle

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5842 dnia: 28 Kwietnia 2015, 11:34 »
Poza tym np. Nebud u nas działa po 3-4 dniach.
Antybiotykiem faszerujesz min 10.

A i tak nie zawsze włączam Nebud. Często gęsto leczymy się solą dopóki Zu nie zaczyna się "zapowietrzać". Na szczęście co raz rzadziej.

Przyszlam zie pozalic. Mam pierwszy raz w zyciu angine i to w ostrym wydaniu. Cala noc temp 39 stopni i zaden lek nie pomagal jej zbic. Mam antybiotyk i jesli do czwartku nie bedzie poprawy to znowu do lekarza po zmiane antbiotyku. Mam nadzieje ze pomoze bo niemam sily a dzis trojka dzieci w domu

Współczuje. Nienawidzę tej choroby. Jedyna, która powaliła moją córkę na łopatki i położyła do łózka. spowodowała wymioty, bóle brzucha, gorączkę, lanie się przez ręce.
Na szczęście tylko raz i mam nadzieje, nigdy więcej.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #5843 dnia: 28 Kwietnia 2015, 11:57 »
W życiu nie miałam antybiotyku tak długo  :o
Oba leki są niebezpieczne i oba mogą zaszkodzić tak samo, tylko działanie mają inne.
Nie działają też zamiennie  ;)

Tak przy okazji

http://jestemrodzicem.pl/2012/02/o-antybiotykach-i-nie-tylko-wywiad-z-dr-robertem-smiglem/

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #5844 dnia: 28 Kwietnia 2015, 12:47 »
Masumi, współczuję. Wiem co to angina niestety... Nawet mam już skierowanie na wycięcie, ale jakoś nie po drodze mi do szpitala ;)
Co dostałaś?

Ktoś tu pisał, że jak już doszła gorączka do kaszlu to musi być to już zakażenie bakteryjne. No więc nie zawsze. Grypa np. objawia się wysoką gorączką a przecież to wirusówka.
Odpukać u nas syn miał tylko zakażenia górnych dróg, nigdy nic nie schodziło niżej. No ale szło często na uszy... Więc nie wiem czy to plus czy minus 8)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #5845 dnia: 28 Kwietnia 2015, 13:28 »
Masumi współczuję. Ja miałam anginę niedawno i antybiotyk. Przy tym gorączka 40,5 stopnia i ból gardła taki, że tylko płakać. Antybiotyk postawił mnie na nogi w 3 dni.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #5846 dnia: 28 Kwietnia 2015, 14:26 »
Masumi współczuję anginy, zdrowka.

Mi jednak wymienili syrop na krople, najpierw pani w aptece powiedziała ze syrop możemy podać (mimo że na ulotce jest ze dzieciom do 3 lat nie podawać) wiec zapytał się emek jak dawkowac pani coś zaczęła się moja i w końcu wymieniła bez problemów. No ja na swoją odpowiedzialność nie podam.leku jak nie ma dawkowania od lekarza albo na ulotce a 3 lata a 15 miesięcy dziecka to duża różnica.
Podałam dziś flegamine bo wieczorem przez sen troszkę pokaslywal i myślałam że będzie po niej mocno kaszlec a on ze 2 razy i cisza. Liczę ze przejdzie.

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5847 dnia: 28 Kwietnia 2015, 16:02 »
Masumi, współczuję. Wiem co to angina niestety... Nawet mam już skierowanie na wycięcie, ale jakoś nie po drodze mi do szpitala ;)
Co dostałaś?

Ktoś tu pisał, że jak już doszła gorączka do kaszlu to musi być to już zakażenie bakteryjne. No więc nie zawsze. Grypa np. objawia się wysoką gorączką a przecież to wirusówka.
Odpukać u nas syn miał tylko zakażenia górnych dróg, nigdy nic nie schodziło niżej. No ale szło często na uszy... Więc nie wiem czy to plus czy minus 8)

Dostalam Ospen ale w dawce wiekszej niz zalecana i tak przez 2 dni. Jak poczuje poprawe poo tych 2 dniach mam zmiejszyc dawke i przez 10 dni brac antybiotyk. Jeszcze jutro czeka mnie musowa wycieczka pod Warszawe i nie moge tego przelozyc. Na szczescie maz kieruje wiec luzik

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #5848 dnia: 28 Kwietnia 2015, 17:26 »
Kurczaczku, ale po co flegamine podajesz, ona jest wykrztuśna, nasila odruch kaszlu, jeśli oskrzela i płuca są czyste to bez sensu jest podawanie flegaminy, pisalam o tym wyżej... Lekarz przepisał flegamine, jak drogi oddechowe czyste?

Anusia, aż tak nie jestem w temacie, ale traktowałam sterydy na równi z antybiotykami... W każdym razie Adi na zapalenie oskrzeli dostał antybiotyk na 3 dni.

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
« Odpowiedź #5849 dnia: 28 Kwietnia 2015, 20:05 »
Lekarz kazał bo powiedział ze katarek może splywac i żeby pomóc odkrztusic. Na razie nie odkrztusza nic podałam 2 razy w kropelkach flegamine i tylko 1 zakaszlal.