Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1649121 razy)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
Odp: Rozmowy dniem i nocą :-)
« Odpowiedź #4800 dnia: 12 Marca 2015, 08:31 »
Dziewczyny, znacie kogoś kto miał powikłania po częstych anginach ropnych?
Moja mama miała często anginę ropną i przy tym wysoką gorączkę i od tej goraczki ma chorobę tarczycy Hashimoto.

Znam, ale to nie jest wesoła historia ::)

Co do nazwiska - Karol wypowiada je od dawna, miał niespełna 2 lata, a większość dorosłych ma problem z naszym nazwiskiem , niektórzy jeszcze twierdza , ze na bank takie nie jest i on zle mówi  ::) twierdza ze brakuje samogłoski.
Dodam ze wszystkie certyfikaty ze szkoleń miałam do poprawy, bo każdy wpisujący je przekrecal, trochę to irytujace :p

Mojego nazwiska nikt nie potrafi wymówić, chociaż dla mnie wydaje się całkiem normalne. Jak je pierwszy raz uslyszałam od męza w ogole nie wywarło na mnie wrażenia ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4801 dnia: 12 Marca 2015, 09:03 »

Tak więc dziewczyny głowa do góry, bo dobre przedszkole to prawdziwy skarb dla całej rodziny.
jak ja Wam zazdroszczę przedszkola...bo my prawdopodobnie dopiero za rok :(
Ale za to dla pocieszenia syn mówi kosiana mama ;D

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4802 dnia: 12 Marca 2015, 09:05 »
Dziewczyny potrzebuję rzeczowej odpowiedzi :) mianowicie facet w grudniu 2014 zakupił w naszym sklepie kimono. Kimono jest używane, prane i teraz chce je oddać, złożył reklamację, opisał wady towaru: krzywe szwy, zdefasonowana górna częśc bluzy, na roznej wysokosci wszyte troki...Wnosi o wymianę lub zwrot gotówki. Teraz przepisy się pozmieniały, czy on ma prawo oddać używany towar?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4803 dnia: 12 Marca 2015, 09:08 »
Cirines pomoże pewnie w tej kwestii.
Ale dziwne ze dopiero teraz zauważył. Mamy juz marzec! ???

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4804 dnia: 12 Marca 2015, 09:09 »
no wlasnie Patka!   :)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #4805 dnia: 12 Marca 2015, 09:13 »
Dziewczyny, znacie kogoś kto miał powikłania po częstych anginach ropnych?
Moja mama miała często anginę ropną i przy tym wysoką gorączkę i od tej goraczki ma chorobę tarczycy Hashimoto.

Znam, ale to nie jest wesoła historia ::)

No nie jest wesoła ale innej nie znam

Dziewczyny potrzebuję rzeczowej odpowiedzi :) mianowicie facet w grudniu 2014 zakupił w naszym sklepie kimono. Kimono jest używane, prane i teraz chce je oddać, złożył reklamację, opisał wady towaru: krzywe szwy, zdefasonowana górna częśc bluzy, na roznej wysokosci wszyte troki...Wnosi o wymianę lub zwrot gotówki. Teraz przepisy się pozmieniały, czy on ma prawo oddać używany towar?

Nie mam pojęcia ale na logikę to nie powinien oddać jeszcze tak używanego, wcześniej wiem ze było tak że towar musial być z metkami....a jak używał to metki oderwane są.

Mojego nazwiska nikt nie potrafi wymówić, chociaż dla mnie wydaje się całkiem normalne. Jak je pierwszy raz uslyszałam od męza w ogole nie wywarło na mnie wrażenia ::)
[/quote]

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #4806 dnia: 12 Marca 2015, 09:17 »
W kwesti przedszkola ja moge powiedzieć moją, subiektywną opinie ;) To genialna instytuacja, widze po mojej 3 latce ile jej dało chodzenie do przedszkola jak się rozwineła zwłąszcza pod zwględem społecznym, stosunków z innymi dzieći. Poza tym jest grzeczniejsza, bardziej uporządkowana, potrafi sie trzymac wyzynaczonych reguł, zaczeła lepiej jeść. I uważam, że ogromna w tym rola Pań z naszgo przedszkola. W ogóle jak widze ile serca wkładają w prace z dzieciakami to jakbym mogła to bym je ozłociła.
Tak więc dziewczyny głowa do góry, bo dobre przedszkole to prawdziwy skarb dla całej rodziny.
aż zacytowałam całą wypowiedż, bo zgadzam się z każdym slowem - i to na podstawie obserwacji już dwójki własnych dzieci, największy lęk separacyjne to w tej kwestii przejawiają rodzice :P ale przecież kiedyś i tak następuje ten moment, że trzeba dziecko "wypuścić w świat"  :)
gosiaczekk gdyby w trakcie noszenia poszły szwy czy cos w tym stylu - czyli słaba jakośc, która wychodzi w trakcie użytkowania to wtedy reklamacja uzasadniona, ale te wady to byly chyba widoczne od razu??

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #4807 dnia: 12 Marca 2015, 09:20 »
Gosiaczku a o jaką kwotę się rozbija? Bo wiesz czasem dla dobra firmy lepiej ponieść koszt niż facet obsmaruje Cię później w necie..

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #4808 dnia: 12 Marca 2015, 09:21 »
Ja się cieszę, że mały już za rok idzie do przedszkola :) lęk separacyjny to chyba jest największy przy pierwszym dziecku ;)

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4809 dnia: 12 Marca 2015, 09:24 »
Moja nawet raz nie zapłakała w przedszkolu.. Chodziła już wcześniej do różnych klubików na parę godzin.. Przedszkole niesamowicie rozwija dzieci..

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #4810 dnia: 12 Marca 2015, 09:24 »
Dmonik większość dzieci przeżywa przedszkole, ale potem jest już super. Więc myślę, że nie rozważajcie od razu że ją stamtąd zabierzecie.

Anusiaaa a Twoje nazwisko wymawia się R Z czy jak Ż? Wiesz o co mi chodzi? :P

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #4811 dnia: 12 Marca 2015, 09:33 »

Gosiu Pan korzysta z rękojmi, ma na to 2 lata od momentu wydania rzeczy i niestety ma do tego prawo przez całe 2 lata. (Przez rok trwania odpowiedzialności sprzedawcy istnieje domniemanie, że stwierdzona wada lub jej przyczyna istniała już w momencie sprzedaży. Taka sytuacja ułatwia złożenie reklamacji, gdyż to przedsiębiorca musi udowodnić, że wada powstała z winy konsumenta.)
Pan zapewne uważa, że produkt jest obciążony wadą fizyczną i może żądać jednej z czterech rzeczy. Poczytaj sobie tutaj, świetnie jest opisane, http://www.prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/ w razie pytań zapraszam na PW :)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #4812 dnia: 12 Marca 2015, 09:38 »
Dokładnie tak, mało tego, rękojmia trwa dwa lata, ale od zauważenia wady jest jeszcze rok, a więc nie minął rok od zakupu, mało tego, pan mógłby zauważyć wadę w ostatnim dniu rękojmi, czyli po 2 latach i jeszcze miałby 1 rok na zgłoszenie reklamacji... Bo tu o reklamację chodzi, dlatego rzecz może być uzywana, z metkami itp to przy zwrocie / wymianie, ale to nie jest przymus, sklek może ale nie musi przyjąć pełnowartościowego towaru...

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4813 dnia: 12 Marca 2015, 09:42 »
dziekuje Ci ciriness wlasnie coś mi świtało że facet moze miec do tego prawo...
marcelko koszt kimona to 560zł.
z drugiej strony to chyba trochę krzywdzące te przepisy, bo jak kazdy po roku czy dwoch zacznie mi zwracać towar używany to ja ogłoszę bankructwo :D albo otworzę lumpeks :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4814 dnia: 12 Marca 2015, 09:45 »
to tak jak w castoramie- kupują w grudniu strój Mikołaja-zwracają po świętach, "bo szew był krzywy", brudne-sklep przyjmuje.
Kupują grille w maju- we wrześniu jest fala zwrotów, brudnych od węgla.
Klienci potrafią być bezczelni.

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4815 dnia: 12 Marca 2015, 09:50 »
No to nie mała kwota...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4816 dnia: 12 Marca 2015, 09:50 »
Gosiaczek - tak jak napisałam, zgłosić reklamację można nawet po 3 latach - 2 lata rękojmi i rok na zgłoszenie... Druga sprawa, że jeśli te szwy itp rzeczywiscie krzywe, to klient ma do tego prawo...

Dmonik, uważam tak samo, zapisujemy, jak się dostanie, to spróbujemy. Ja tez widze płusy przedszkola, martwi mnie  jedynie to, ze tez bym nie chciała, żeby tam siedział 8 czy 9 godzin, a nie wiem, czy takmożna zawsze odbierac po kilku godzinach...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4817 dnia: 12 Marca 2015, 09:55 »
selena, podstawa przedszkolna jest od 8 do 13, możesz odebrać wówczas dziecko,natomiast jeżeli potrzebujesz trzymać je dłużej, to nawet do zamknięcia przedszkola, pewnie w większości do 17 ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4818 dnia: 12 Marca 2015, 10:04 »
Ja tez jestem ze żłobka bardzo zadowolona. Jak w domu Antoś siedział ze mną teraz w domu to nie byłam w stanie poświecić mu tyle czasu na edukacje czy zabawę bo miałam tyle roboty w domu... A w żłobku pobawi sie z dziećmi, ma rożne zajęcia plastyczne i nie tylko i na spacer pójdą.
Tylko nie pomyślcie ze w ogóle bić z nim nie robie... ;) ale wiecie jak to jest ciagnąć etat mamy, kucharki i sprzątaczki na raz.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #4819 dnia: 12 Marca 2015, 10:04 »
gosiaczekk to juz chyba jakieś profesjonalne kimono, bo cena niemała...
selena teoretycznie to możesz dziecko zabrać nawet po 2-3 godzinach, szczególnie na poczatku, jeśli sie trudno aklimatyzuje...ale i tak w podaniu zaznaczasz te min 5 godzin bezpłatnej podstawy programowej, choć od razu podpowiadam, ze mając do wyboru z takimi samymi punktami dziecko na 5 godzin i powiedzmy 8 to dla dyrektora pod katem finansowym wybór jest oczywisty.....i uwierz mi, ze tam dzieci się nie nudzą, u nas min dwa razy dziennie wychodzą na ogród, sa zajecia dodatkowe, przygotowują się do różnych występów, w maluchach jest jeszcze lezakowanie - naprawde ten czas im szybko leci, ja nie raz od syna, a teraz i od  córki uslyszłam "czemu tak wczesnie mnie odbierasz" ;D gdy nawet miałam mozliwośc podjechać szybciej niz zadeklarowane godziny...

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4820 dnia: 12 Marca 2015, 10:07 »
no cóż moglabym tu sie z gosciem klocic bo wg mnie szwy nie są krzywe.. ale co tam...nie będę się użerać  :D
kimona są w rożnych od 80zł do 1000 nawet :)

Offline ciriness

• Chuck Norris
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #4821 dnia: 12 Marca 2015, 10:12 »
no cóż moglabym tu sie z gosciem klocic bo wg mnie szwy nie są krzywe.. ale co tam...nie będę się użerać  :D

Masz prawo odmówić, potem zostaje tylko sąd ;)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4822 dnia: 12 Marca 2015, 10:14 »
wlasnie ciri  gośc to policjant, więc domyslam się co mnie czeka :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4823 dnia: 12 Marca 2015, 10:16 »
wlasnie ciri  gośc to policjant, więc domyslam się co mnie czeka :)

A jakie to ma znaczenie ?

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4824 dnia: 12 Marca 2015, 10:30 »
W kwesti przedszkola ja moge powiedzieć moją, subiektywną opinie ;) To genialna instytuacja, widze po mojej 3 latce ile jej dało chodzenie do przedszkola jak się rozwineła zwłąszcza pod zwględem społecznym, stosunków z innymi dzieći. Poza tym jest grzeczniejsza, bardziej uporządkowana, potrafi sie trzymac wyzynaczonych reguł, zaczeła lepiej jeść. I uważam, że ogromna w tym rola Pań z naszgo przedszkola. W ogóle jak widze ile serca wkładają w prace z dzieciakami to jakbym mogła to bym je ozłociła.

Podpisuje się pod tym
Dodam ze moje dziecko od 2 tyg zostawało po 8-9 h , jakoś nie widzę w tym problemu :)
Karol zadowolony  ;)

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4825 dnia: 12 Marca 2015, 10:31 »
takie, że nie odpuści

Offline doksik86
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #4826 dnia: 12 Marca 2015, 10:32 »
Nie rozumiem ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #4827 dnia: 12 Marca 2015, 11:11 »
Zdarza się najlepszym  :P

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #4828 dnia: 12 Marca 2015, 11:12 »
kimona są w rożnych od 80zł do 1000 nawet :)
Miałam do czynienia z kilkoma kimonami jako osoba trenująca sport do którego ubiera się kimono i szczerze mówiąc o krzywych szwach pierwsze słyszę. Cena kimona 560zł jak najbardziej normalna. Mam takie prywatne pytanie, czy to jest kimono plecionka?

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #4829 dnia: 12 Marca 2015, 13:08 »
Gosiaczek, ale Ty te kimona szyjesz? Bo jeśli je zamawiasz, kupujesz, to reklamuj u producenta - on Ci wyda decyzję i taką możesz podac klientowi, skoro wg Ciebie są proste. Własnie chodzi o to, że to Ty jako sprzedawca musisz udowodnić, że sprzedałas pełnowartościowy towar. Ale wiadomo, ja patrzę także na to, czy stały klient itp.

Miśka, wlasnie wiem jak to jest w tymi godzinami i zastanawiam się jak temat ugryźć. Przedszkole państwowe, więc wpisać muszę 8-9 godzin, bo w dni, gdy oboje z mężem pracujemy, tyle Adi będzie w przedszkolu. A więc na umowie tez wpiszę przykladowo 8-16.30. Tylko ja pracuję w handlu, często mam dni wolne w tygodniu i przynajmniej narazie nie wyobrażam sobie, żeby w moje wolne dni Adi był w przedszkolu do 16, bo w dni gdy pracuję, wracam o 21, więc wiadomo, że chcę też trochę czasu spędzic z nim... I nie wiem jak to ugryźć :-D Jak na umowie będzie 8-9 h, to mogę sobie tak bez powodu go odbierac wczesniej?

Najważniejsze, żeby się dostał, potem będę myśleć  8)