Autor Wątek: Rozmowy dniem i nocą :-)  (Przeczytany 1630754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
Odp: Rozmowy nocą :-)
« Odpowiedź #1170 dnia: 9 Października 2014, 08:27 »
anusiaaa tzn. w sensie jakiegoś dłuższego pobytu, bo np. na zszywaniu brody z synem to już byłam  :) ale zdaję sobie sprawę, że mało chorujące dzieci to wielkie szczęście...
Marta mam nadzieję, ze osłuchowo bedzie ok i to tylko drobna infekcja

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #1171 dnia: 9 Października 2014, 10:54 »
Jest znaczna poprawa dziś.. I może jutro wyjdziemy :)  wszystko zależy od dzisiejszych wyników :)

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #1172 dnia: 9 Października 2014, 10:56 »
będą dobre, wierzę w to :-* :-*
dużo siły Marcelko :-* :-* jesteś wielka :-*

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1173 dnia: 9 Października 2014, 12:22 »
Dobrze ze pojechalam do lekarza bo Nikola jest bliska zapaleniu komórek sitowych (katar widać nawet w uszach)

Amelia osluchowo czysta. Mam jej mlekiem nos zakrapiac. I nieartwic sie ze nic procz mleka nie je bo ma na to masę czasu

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1174 dnia: 9 Października 2014, 14:52 »
Wyniki lepsze tak więc jutro do domku.. Szkoda, że nie dziś bo widzę po Adasiu że zdrowieje dziś w oczach... Ale przynajmniej będę wiedzieć czy bez leków dalej jest dobrze.. Jestem sama w pokoju.. Oby mi nikogo z nowym wirusem nie dołożyli.. Niestety łazienki nie mam więc na korytarz muszę wychodzić.. Ale staram się mało i unikam innych bo tu wszyscy kaszlą :)
Marta zdrówka dla dziewczyn.. To do kiedy masz czas na wprowadzanie pokarmu? Dziś dałam Adasiowi parę łyżek kleiku kukurydzianego z moim mlekiem..

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1175 dnia: 9 Października 2014, 15:06 »
Cieszę się że was wypuszcza jutro. Zuza pewnie steskniona

Lekarz powiedziala ze ogólnie z uwagi na zainteresowanie u dziecka i teoretyczne zmniejszenie szans na alergie fajnie gdyby się udało do 8 miesiąca, ale tez bez spinania sie., bo cyckowe mleko wystarcza. Amelia wazy ok 7 kg ;)

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1176 dnia: 9 Października 2014, 15:36 »
Jak mi sie uda to tez chcialabym zaczac rozszerzac diete po skonczonych 7 miesiacach. Jakos nie spieszno mi. Gluten dopiero wtedy gdy sam bedzie potrafil trzymac pietke i gryzc. Czyli musi miec zeby... czy ktoras z Was miala podobny system?

♡ Szymon & Leon ♡

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1177 dnia: 9 Października 2014, 15:42 »
To mój Adaś 6,440 a wydaje mi się taki drobny.. Wszystko co było dobre teraz na nim wisi.. Byłam się spytać czy wypiszą mnie dziś ale nie zgodzili się.. Oby tylko nikt do mnie nie doszedł.. Zuzia nie tęskni podobno ale ja już strasznie...
Kasiu dziecko nie musi mieć zębów żeby ciumkać piętkę lub biszkopta..

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1178 dnia: 9 Października 2014, 15:54 »
Kasia u mnie pewnie tak wyjdzie. Po rozmowie z lekarzem wiem ze tak można bez szkody dla dziecka ;) jak dzis uslyszalam mleko matki jest wystarczające i nie ma tak, ze po magicznych 6 miesiącach dziecku mleko matki juz nie starcza,, gdyby tal było to dzieci w Afryce by po umierały bo tam mleko matki jest długo jedynym pokarmem. Ja jestem spokojna i nie bede Dziecka męczyć. Raz na jakiś czas spróbuje cos podać ale bez pośpiechu. Na razie obu nam jest wygodnie

A no i mamy juz ostre dziaslo. Dolna lewa jedynka wita  8)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1179 dnia: 9 Października 2014, 16:16 »
Marcelka  super, że z Adasiem  lepiej i jutro do domu :)

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1180 dnia: 9 Października 2014, 16:59 »
Aniu super suwaczek  ;D
Z glutenem najlepiej trafić w jakieś okno immunologiczne które jest między 16 a 28 tygodniem i chodzi o to żeby karmić piersią jak się zaczyna podawać bo to pomaga zmniejszyć ryzyko nietolerancji i celiakli - informacje z netu  ;)

Offline Fiolka*

• uzależniony
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #1181 dnia: 9 Października 2014, 17:13 »
jak dzis uslyszalam mleko matki jest wystarczające i nie ma tak, ze po magicznych 6 miesiącach dziecku mleko matki juz nie starcza,, gdyby tal było to dzieci w Afryce by po umierały bo tam mleko matki jest długo jedynym pokarmem.

A no i mamy juz ostre dziaslo. Dolna lewa jedynka wita
To mnie zdziwiłaś, bo mnie wszyscy lekarze i "specjaliści" mówili, że właśnie 6. miesiąc jest magiczny :) No, ale moja Zuza całą sobą dawała do zrozumienia że jest gotowa i teraz pewnie wsuwa wszystko co jej dam :) Ale przynajmniej nie będę się schizować że jak czegoś jej nie dam lub jak za mało zje to coś się stanie, póki cyc na każde zawołanie (człek nie czuje jak mu się rymuje).

Przybyj piątkę, u nas też lewa dolna kłuje :D

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1182 dnia: 9 Października 2014, 17:27 »
Głównie chodzi o żelazo dla dziecka, zapasy ma średnio na pół roku, ale nie ma co schizować.Moja się gapi na jedzenie więc do końca miesiąca chcę wprowadzić gluten bo to trwa 2 miesiące i mi się pokryje z rozszerzaniem diety
A mam to konsultować z pediatrą, jak Wy robiłyście?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #1183 dnia: 9 Października 2014, 17:34 »
Ja po prostu podałam porcję kaszki manny jak był na to czas, nie wprowadzałam stopniowo, a już tym bardziej nie konsultowałam sie z lekarzem, skoro i tak już był na to czas ;) dzieci zdrowe, nie są alergikami, nie mają nic z brzuszkami ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1184 dnia: 9 Października 2014, 17:56 »
Doksik tylko nigdy nie wiesz czy masz zdrowe dziecko które nie ma skłonności do alergii.

Pediatra nic o żelazie mi nie mówiła. Co do glutenu i innych alergenów badania wciąż trwają by potwierdzić kiedy i czy podanie alergen u zmniejsza ryzyko alergii.

Amelia na jedzenie patrzy ale za wiele jeść nie chce. A mi jakoś chwilowo nie po drodze z rozszerzaniem diety.

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1185 dnia: 9 Października 2014, 18:03 »
Elemelka z tym żelazem to chyba nie prawda do końca.. To czemu mój Adaś miał anemię.. Bardzo szybko stracił zapas z ciąży a za wolno odbudował nowy.. Najgorsze że co chwilę coś zmieniają... Ja z glutenem jeszcze poczekam. Narazie wprowadzam kaszkę kukurydzianą i powoli owoce i warzywa..

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1186 dnia: 9 Października 2014, 18:19 »
Ja czytalam ze do roku dziecku nie potrzeba nic wiecej poza mlekiem a rozszerzanie diety kolo 6 mz to bardziej dla nauki i zabawy, zeby po skonczonym roku potrafil jesc cos poza cyckiem/ butla.
A tak na prawde wytuczne zmieniaja sie co chwile i najlepiej ufac swojej intuicji bo te badania ktore sa na bank zostana obalone przez inne za jakis rok, dwa.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1187 dnia: 9 Października 2014, 21:09 »
Ja dziś się dowiedziałam ze mam zapomnieć o tabeli zywieniowej i po prostu jak jem cos co maluch może i chce spróbować to mu dać  ::) wiec rozszerzanie diety Amelii będzie inne niż nikoli

Lekarz mi powiedziała ze ten 6 miesiąc to dlatego ze dziecko wtedy uczy się nawyków i można uczyć go ze je śniadanie obiad itd
Elemelka - ty chyba ostatnio pytałaś o inhalator lidlowy? Niestety nie mam już pudełka i nie mogę odnaleźć instrukcji :(

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1188 dnia: 9 Października 2014, 22:06 »
Jak mi sie uda to tez chcialabym zaczac rozszerzac diete po skonczonych 7 miesiacach. Jakos nie spieszno mi. Gluten dopiero wtedy gdy sam bedzie potrafil trzymac pietke i gryzc. Czyli musi miec zeby... czy ktoras z Was miala podobny system?

Kasia ja tak zrobilam przy Madzi.... bardzo na luzie, na spokojnie i z lekka systemem BLW...
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline kjp83

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1189 dnia: 9 Października 2014, 22:33 »
A z Milenka jakim systemem pojdziesz?
Strasznie podoba mi sie to spokojne, na luzie i lekko naturalne macierzynstwo :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1190 dnia: 9 Października 2014, 22:34 »
Wiecie, że ja też nie miałam parcia na rozszerzanie diety  ;D
Gdyby nie mój powrót do pracy to czekałabym dłużej. Wygodnie mi było karmić tylko piersią.
Lodówka na dwóch nogach ma sporo plusów   8)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1191 dnia: 9 Października 2014, 22:38 »
Jak to fajnie mieć dwójkę dzieci  ::) wczoraj zajmowalam się w nocy Amelia, dziś Amelia i Nikola bo kaszle jak gruzlik i budzi się z płaczem, a w aptekach które obskoczylam nie mieli przypisanego dla niej leku i zamówili mi dopiero na jutro

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1192 dnia: 9 Października 2014, 23:47 »
Kasia zrobię tak samo na pewno.... dłuższe karmienie piersią jest wygodne, współgra z moim lenistwem ;) ;)

"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1193 dnia: 9 Października 2014, 23:59 »
Oj tego spokojnego macierzyństwa Wam zazdroszczę... :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1194 dnia: 10 Października 2014, 07:08 »
Ja przy drugim czułam większy luz, zastanawiam się jak będzie przy trzecim :p

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #1195 dnia: 10 Października 2014, 07:46 »
A ja zaczęłam rozszerzać dietę przed skończonym 6 miesiącem - bo wszyscy naciskali!!! czemu jeszcze nic innego nie je? czemu nic jej nie dajesz? zacznij czymś normalnym karmić dziecko itp.!!! cały czas takie teksty słyszałam od każdego kto do nas przychodził ::) w sumie nie żałuję, ale wkurza mnie ta presja otoczenia! To moje pierwsze dziecko, mam mało doświadczenia, więc miałam ogromne wyrzuty sumienia, że krzywdzę dziecko podając mu tylko pierś! teraz byłabym mądrzejsza i wiedziała bym jak postępować...ale nie chcę już tego przechodzić ;)
Natalka 4.11.2012

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1196 dnia: 10 Października 2014, 08:23 »
Aniu ja przy drugim mam też większy luz... O inne spokój mi chodziło :)  ale już dziś stąd wychodzimy.. Czekam na obchód..
Mnie też cisneli o rozszerzenie i teraz też się pytają..

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #1197 dnia: 10 Października 2014, 08:30 »
Ja czytalam ze do roku dziecku nie potrzeba nic wiecej poza mlekiem a rozszerzanie diety kolo 6 mz to bardziej dla nauki i zabawy, zeby po skonczonym roku potrafil jesc cos poza cyckiem/ butla.

Bez przesady. W miarę normalnie dziecko je mając już 9-10 miesięcy...

Myślę, że najważniejsze to ufać matczynej intuicji, ale nie popadać w paranoję... Pewnie zobaczycie po dzieciach, kiedy będzie ten moment, gdy mleko nie będzie wystarczało.

Ale pamiętajmy, że od tego 7 miesiąca dziecko właśnie uczy się poznawać nowe smaki. Moja kuzynka karmiła tylko piersią do 10 miesiąca i teraz ma 4 latka niejadka, i ciągłą walkę, żeby zjadł cokolwiek... Robiła tak właśnie za namową pediatry. Nie wiem, na ile ma to wpływ, może mały i tak byłby niejadkiem, a może nie  ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1198 dnia: 10 Października 2014, 08:32 »
Mi raz w miesiącu zadają takie pytanie od 3 miesięcy ;) teście rzecz jasna

Kolejna czarująca noc za mną. Całą noc czarowalam obie panny by jedna drugiej nie obudziła kaszlem lub gada niem

Spalam 2x po 1,5h o ile można to snem nazwać  ::)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1199 dnia: 10 Października 2014, 08:48 »
Współczuję Marta...
U nas dzisiaj fajna noc. Młody zjadł o 22, później o 3 i 6.