Autor Wątek: NPR dla staraczków...  (Przeczytany 153727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #180 dnia: 30 Listopada 2006, 18:49 »
Cytat: "merkunek"
A jak sluz? bo to też wazna informacja, która pomaga w interpretacji...

A śluz jest od jakichś 4- 5 dni przezroczysty i rozciągliwy.

Cytat: "Vall"
monika~, tez bym obstwiła dzien 18, albo 19 jako skok  rózncia 0,2 wystarczy

Hmmmmm, no tak myślałam ale nie wiedziałam, ze taki schodkowy wzrost temperatury jest prawidłowy i może także wskazywać na owulację ......

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #181 dnia: 30 Listopada 2006, 23:36 »
Cytat: "~monika~"
A jak sluz? bo to też wazna informacja, która pomaga w interpretacji...

A śluz jest od jakichś 4- 5 dni przezroczysty i rozciągliwy.

To przyuważ teraz dokładnie, bo powinien się zmienic na nieprzejrzysty i nierozciągliwy.

Offline cafe

• zapaleniec
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #182 dnia: 1 Grudnia 2006, 09:06 »
Dziewczyny, czy Wam tez nie otwiera sie stronka 28dni? czy tylko ja nie moge wejsc na nią? :/
[/url]

Offline ~monika~

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #183 dnia: 1 Grudnia 2006, 09:38 »
To przyuważ teraz dokładnie, bo powinien się zmienic na nieprzejrzysty i nierozciągliwy

Dziś już zaczyna być taki lekko białawy ...
Dziś temperatura znów skoczyła o krechę, 36,6 :)

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #184 dnia: 1 Grudnia 2006, 10:06 »
To przyuważ teraz dokładnie, bo powinien się zmienic na nieprzejrzysty i nierozciągliwy

Dziś już zaczyna być taki lekko białawy ...
Dziś temperatura znów skoczyła o krechę, 36,6 :)

to obserwuj dalej i zapisz wieczorem, ważne bo wtedy oznaczysz szczyt objawu sluzu, czyli dzień, w którym śluz miał jeszcze jakiekolwiek oznaki śluzu "płodnego".

A temp. rosnie, to super :-)

Lea, a co u Ciebie?

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #185 dnia: 1 Grudnia 2006, 10:14 »
Cytat: "cafe"
Dziewczyny, czy Wam tez nie otwiera sie stronka 28dni? czy tylko ja nie moge wejsc na nią? :/

u mnei chopdzi bez zastrzeżeń!!

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #186 dnia: 1 Grudnia 2006, 10:15 »
No dzisiak tempka 36,25..czyli niewielki skok...zobaczymy..no i śluzu nie jestem pewna ...bo jest rozciągliwy...chyba... :oops: :oops: bo Rysiu jest i to może pozostałosci.. :oops: :oops:...wieczorkiem zaobserwuję czy cos się zmieniło...No może powoli sluz płodny mi się zaczyna...zobaczymy..

A skok tempki niewielki...no, ale może rosnąć...zobaczymy (wczoraj wypiłam 1 piffko więc to chyba nie ma większego wpływu...????)

No i mam problem :(:(:(
Zawsze mierzę tempkę o 4.30 (ze względu na to,że przeważnie mam 1 zmianę w pracy...jak mam 2 to po prostu wstaję o danej godzince, mierzę i dalej lulu :P:P)

Tylko,że od niedzieli zaczynam nocki (a to nowość w naszej firmie!!!!) i będę w domku ok.7   Jak mam mierzyc tempki?? o KTÓREJ??? jAK ZAZNACZYĆ ZMIANY W WYKRESIE??? :hmmm:
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Vall

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #187 dnia: 1 Grudnia 2006, 10:23 »
Cytat: "Lea"
Tylko,że od niedzieli zaczynam nocki (a to nowość w naszej firmie!!!!) i będę w domku ok.7 Jak mam mierzyc tempki?? o KTÓREJ??? jAK ZAZNACZYĆ ZMIANY W WYKRESIE???

o to jzu sprawa skomplikowana, tylko Asia moze pomóc :) Musi byc conajmniej 3 godzinny odpycznek, spanie..wie cnie wiem jak mozna to rozwiązać!!

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #188 dnia: 1 Grudnia 2006, 10:36 »
uuuuuuuu...to czekam na Asienkę....
3h spania..czyli ok.12 badanko (znając mnie jak przyjdę do domu to się krzątać zacznę i pójdę spać ok.9)...a jak o 12 mierzenie tempki tzn.prawie 8h później niż zwykle....uuuuuu...długo....

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #189 dnia: 1 Grudnia 2006, 10:47 »
No i mam problem :(:(:(
Zawsze mierzę tempkę o 4.30 (ze względu na to,że przeważnie mam 1 zmianę w pracy...jak mam 2 to po prostu wstaję o danej godzince, mierzę i dalej lulu :P:P)

Tylko,że od niedzieli zaczynam nocki (a to nowość w naszej firmie!!!!) i będę w domku ok.7   Jak mam mierzyc tempki?? o KTÓREJ??? jAK ZAZNACZYĆ ZMIANY W WYKRESIE??? :hmmm:

Nie wiem jak to wyjdzie w praktyce, ale napisze co wiem na ten temat...

Najpierw co nie co o PTC (podstawowej temp.ciała), mianowicie odchylenia PTC do 1 godziny nie odgrywają własciwie żadnej roli. Wieksze znaczenie ma to, żeby mierzyć temp. zaraz po przebudzeniu, niż żeby trzymać się ścisle okreslonej godziny. Im wcześniej mierzona temp. tym jest niższa, istnieją bowiem dobowe fizjologiczne wahania PTC:
*najniższa we wczesnych godzinach (3-5)
*poprzez dość szybko wzrastającą pomiędzy 6-8
*do stopniowo sięgającej szczytu w godz. 15-19

Od godziny 6-8 (no może 9) temp. podnosi się średnio co 0,1st.C co godzinę (więc łatwo można zrobić korektę, która będzie miarodajna).

Kobiety, które pracują w nocy uzyskuja bardziej wiarygodne pomiary gdy mierzą PTC tuż po odpoczynku (nawet gdyby był on rótki, a dobrze by trwał min. 2 godziny), niż bezpośrednio po pracy.

Według mnie do niedzieli powinnaś miec już skok temp. (a masz póki co niskie tempki, bo mierzysz bardzo wcześnie, więc cały wykres automatycznie będzie na niższym poziomie) i jesli skok nastąpi to będzie super, bo nawet jak zmieni się obraz wykresu, to nie utrudni interpretacji.
Zrób tak, po powrocie do domu połóz się koło 7 tak na dwie godzinki i po tym czasie zmierz w granicy godz. 9 temp. i koniecznie zanotuj, ze masz nocki i o której mierzysz i po jakim odpoczynku, dzięki temu będziesz wiedziała skąd zmiana, bo przypuszczam, że wykres zmieni swój poziom ze względu na późniejsze mierzenie.
Nie wiem jak to w praktyce wyjdzie, bo sama nie maiłam takiej sytuacji, ale myślę, że powinno być oki.

A co do piwka, to czasem ma znaczenie, więc po prostu zaznacz, ze było :-)

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #190 dnia: 1 Grudnia 2006, 10:58 »
Asieńko kochana :uścisk: :uścisk:
Zobaczymy..czyli w poniedziałek pierwsza tempka będzie z korektą...
AA to dlatego mam takie niskie tempki- a już myślałam,że jestem zimnokrwista baba (a zawsze mi powtarzano,że gorąca kobieta ze mnie..  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen: )

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #191 dnia: 1 Grudnia 2006, 11:05 »
No może powoli sluz płodny mi się zaczyna...zobaczymy..

Aha, Lea rozrysowałam sobie Twój wykres i coś mi tu nie gra...tzn. co do temp. to jest oki i wydaje mi się, że jutro powinna wyjść ponad poziom 36,35 (może pojutrze) no chyba, że nie będzie owu...
Nie gra mi natomiast sluz, piszesz, ze chyba zaczyna się "płodny", a on powinien się powoli kończyć  :roll: tak sobie pomyślałam, że może masz kłopot ze śluzem, zdarza się, że kobiety mają ten rodzaj śluzu np. w cyklu tylko przez godzinę, dwie i dlatego mają kłopot z zaciążeniem, wtedy dokładnie trzeba obserwować sluz i wstrzelić się w dobry moment, bo sprawa jest taka, że przy braku tego sluzu żołnierzyki w kryptach szyjki nie przeżyją, nie będą miały szans dojść do jajeczka...

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #192 dnia: 1 Grudnia 2006, 12:50 »
Lea rozrysowałam sobie Twój wykres i coś mi tu nie gra

...dla mnie to czarna magia...
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline BETI

• maniak
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #193 dnia: 1 Grudnia 2006, 12:50 »
Dziewczyny,powiedzcie mi co to jest ten wisiołek.gdzie go kupic i o co mam poprosic w aptece zeby go dostac??Kiedy go stosować??A termometr do mierzenia tempki to trzeba kupić jakiś specjalny??Jak tak to jaki najlepiej??

Offline Vall

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #194 dnia: 1 Grudnia 2006, 13:22 »
Cytat: "BETI"
A termometr do mierzenia tempki to trzeba kupić jakiś specjalny??Jak tak to jaki najlepiej??

mozna każdym - ale sa bardziej dokładne np. termometr lekarski owulacyjny, ale lepszy jest Microlife (elektroniczny) :) (ok 21-22 zł) ma bardzo dokładną podziałkę :)

ja co prawda stsouje zwykły elektronicnzy i też wystarcza :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #195 dnia: 1 Grudnia 2006, 13:34 »
Cytat: "BETI"
Dziewczyny,powiedzcie mi co to jest ten wisiołek.gdzie go kupic i o co mam poprosic w aptece zeby go dostac?

WISIOŁEK CZY WIESIOŁEK ??

60 szt. kosztuje ok 17 zł.
Działanie:
WIESIOŁEK NATURKAPS jest preparatem zawierającym olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje swoje naturalne wartości i aktywność biologiczną. Olej ten jest naturalnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu gamma-linolenowego (GLA).
NNKT odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu (regulacja przemian lipidowych) właściwy stan skóry i włosów (udział w powstawaniu niezbędnych elementów skóry - ceramidów pełniących funkcję bariery ochronnej).
Olej z nasion wiesiołka łagodzi stany alergiczne skóry, objawy napięcia przedmiesiączkowego oraz zapewnia prawidłową przemianę tkanki tłuszczowej.
Jednoczesne stosowanie oleju z wiesiołka z preparatami cynku, magnezu oraz witaminami E, B6, C i PP zwiększa jego skuteczność.

O to chodzi ?? Jesli o to to po prostu popros o wiesiołek :)

Offline Vall

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #196 dnia: 1 Grudnia 2006, 13:35 »
O to chodzi ?? Jesli o to to po prostu popros o wiesiołek

wydaje mi sie, ze albo pomgaa w kwetsii sluzu, albo cos..w kazdymr azie wspomgaga ewetualne staranka :)

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #197 dnia: 1 Grudnia 2006, 14:20 »
Cytat: "Vall"
O to chodzi ?? Jesli o to to po prostu popros o wiesiołek

wydaje mi sie, ze albo pomgaa w kwetsii sluzu, albo cos..w kazdymr azie wspomgaga ewetualne staranka :)

no dokładnie wiesiołek (olej z wiesiołka) wpływa na wydzielanie sluzu, ale brac się go powinno z tego co wiem tylko do owulacji, bo potem nie ma dobrego wpływu na macicę, gdzieś czytałam, że może powodować jej delikatne skurcze, czy też przeszkadza w zagniezdżeniu się zarodka, ale o to dokładnie to już gina trzeba pytać...

Aha, podobne działanie ma siemię lniane.

Offline Vall

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #198 dnia: 1 Grudnia 2006, 14:21 »
ale brac się go powinno z tego co wiem tylko do owulacji,

tez tak czytałam :)

Offline ~monika~

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #199 dnia: 1 Grudnia 2006, 20:08 »
Aha, no to będę dziś oglądać przed spaniem ;)

koniecznie :-)  :wink:

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #200 dnia: 1 Grudnia 2006, 23:20 »
Wiesz Asiu....Ja w tym cyklu jeszcze nie miałam rozciągliwego śluzu!!! Ani razu!!!
A nigdy nie miałam z tym problemu(kiedyś tylko po sluzie wiedziałam czy mam dni płodne czy nie)....

To co ja mam sobie teraz myśleć?? :hmmm:

Offline ~monika~

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #201 dnia: 2 Grudnia 2006, 08:47 »
Ja w tym cyklu jeszcze nie miałam rozciągliwego śluzu

Hmmmm ..... mnie się wydaje, że jaknie ma rozciagliwego śluzu (jak białko kurze) to nie ma owulacji ............ ale to tylko ja tak myślę, możliwe, że się mylę .....

U mnie temperatura z uporem maniaka nadal wędruje w górę ..... dziś znów oczko wyzej, czyli 36.7 :)

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #202 dnia: 2 Grudnia 2006, 09:23 »
Wiesz Asiu....Ja w tym cyklu jeszcze nie miałam rozciągliwego śluzu!!! Ani razu!!!
A nigdy nie miałam z tym problemu(kiedyś tylko po sluzie wiedziałam czy mam dni płodne czy nie)....

To co ja mam sobie teraz myśleć?? :hmmm:

Spokojnie, skoro nie masz kłopotu z obserwowaniem tego objawu, to po prostu obserwuj dalej :-) mozliwe, że był b. krótko i nie wyhaczyłaś tego, albo też będzie :-)  

Offline ~monika~

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #203 dnia: 4 Grudnia 2006, 17:44 »
Ale ze mnie matoł :evil:  :evil:  :evil:
Pojechaliśmy na weekend do znajomych za miasto, żeby sie troszkę oderwać od szarej codzienności i ....... Monia rano schodzi na śniadanie u przyajciół i sobie nagle przypomina, ze nie zabrała termometru i nie zmierzyła temperatury!!!!!
A tak chciałam, zeby wykres był kompletny i dokłądny  :evil:  :evil:  :evil:  Wrrrrrrrrr ........... I nie wiem jaka była temp. w niedzielę rano .......

Za to wczoraj po południu i wieczorem 37,2, dziś rano 36.7, a teraz dalej 37,2.

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #204 dnia: 5 Grudnia 2006, 07:47 »
Asieńko mierzę tempkę o 10.30 czyli 6h później niż zwykle, więc odejmuję 0,6stopnia...
Dobrze?????

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #205 dnia: 5 Grudnia 2006, 10:25 »
Asieńko mierzę tempkę o 10.30 czyli 6h później niż zwykle, więc odejmuję 0,6stopnia...
Dobrze?????

Teoretycznie dobrze, ale myślę, że lepiej byłoby zaznaczać temp. normalnie (wiedząc dlaczego jest wyżej), a korektę ew. pod tym ołówkiem...

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #206 dnia: 6 Grudnia 2006, 07:47 »
No wiesz....bo mi jakoś tak dziwnie wychodzi.....Masz rację...zmienię i wpiszę korektę... :cmok:

Offline ~monika~

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #207 dnia: 6 Grudnia 2006, 09:50 »
A u mnie przez tydzień temp. wędrowałam w górę stopniowo, a dziś w 25 dc spadła z 36,8 na 36,6. Oświećcie mnie poroszę, czy to normalne???

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #208 dnia: 6 Grudnia 2006, 09:56 »
A u mnie przez tydzień temp. wędrowałam w górę stopniowo, a dziś w 25 dc spadła z 36,8 na 36,6. Oświećcie mnie poroszę, czy to normalne???

Normalne, czasem temp. w fazie lutealnej tak sobie skacze, te najniższe z nich tworzą linię charakterystyczną dla każdej kobiety...

Offline ~monika~

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #209 dnia: 6 Grudnia 2006, 10:48 »
Normalne, czasem temp. w fazie lutealnej tak sobie skacze, te najniższe z nich tworzą linię charakterystyczną dla każdej kobiety...

Merkunku, dziękuję, jesteś niezawodna ;););)