Autor Wątek: NPR dla staraczków...  (Przeczytany 154236 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #30 dnia: 3 Listopada 2006, 12:16 »
Cytat: "Vall"
Cytat: "Lea"
...i nic!!!!

hmmmm... nie dobrze, wiem, ze z neta mozna sobie ściągnąc takie arkusze!!

Taaaa??? O to muszę poszukać.. :D:D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline cafe

• zapaleniec
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #31 dnia: 3 Listopada 2006, 12:51 »
Lea Na tych stronkach internetowych co podała Merkunek jest ładby wykresik do wydrukowania w PDF-ie, ja własnie takie sobie podrukowałam i segregatorek i bedzie git :) Tylko musze popczekac do @ a to jeszcze kurde ok 10 dni musze czekac
[/url]

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #32 dnia: 4 Listopada 2006, 14:13 »
mam małe pytanko. jestm dość niedouczona co do kwestii NPR, ale interesuje mnie jedno co się teraz ze mną dzieje (może któras z was to jakoś zinterpretuje). za jakieś 4 dni powinnam mieć @, a moja temperatura wacha się od 37,2 - 37,4 i wogóle nie spada. czy to coś może znaczyć ??

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #33 dnia: 4 Listopada 2006, 14:30 »
Przy ciąży temp. jest taka , ale nie wiem czy przed okresem tez .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #34 dnia: 4 Listopada 2006, 16:37 »
Cytat: "s.aga"
mam małe pytanko. jestm dość niedouczona co do kwestii NPR, ale interesuje mnie jedno co się teraz ze mną dzieje (może któras z was to jakoś zinterpretuje). za jakieś 4 dni powinnam mieć @, a moja temperatura wacha się od 37,2 - 37,4 i wogóle nie spada. czy to coś może znaczyć ??

I tak i nie...wszystko zależy od tego jaką masz temperaturę w fazie lutealnej (podwyższonej temp) zazwyczaj, bo może to być dla Ciebie akurat normalne, aczkolwiek może też wskazywać ciążę. Musisz poczekać :-)

Offline cafe

• zapaleniec
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #35 dnia: 4 Listopada 2006, 17:53 »
s.aga Ja np mam własnie taka tempke w fazie lutealnej a na dzien przed dostaniem @ spada do 36,9 takze nie masz innego wyboru jak cierpliwie poczekac te 4 dni jeszcze :( Ale zycze Ci powodzonka, aby jednak ta tempka znaczyła zupelnie co innego ;)
[/url]

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #36 dnia: 4 Listopada 2006, 18:00 »
Ale zycze Ci powodzonka, aby jednak ta tempka znaczyła zupelnie co innego

też mam taką nadzieję. ale boję się, że nerwy też robią swoje i ta temperatura od kilku dni to właśnie ciągłym myśleniem jest spowodowana.

Offline cafe

• zapaleniec
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #37 dnia: 4 Listopada 2006, 18:12 »
Zobaczysz, te 4 dni szybko miną i bedziesz wiedziała na czym stoisz :) A poki co to zrelaksuj sie troszke, choc pewnie to trudne i badz dobrej mysli :)
[/url]

Offline cafe

• zapaleniec
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #38 dnia: 4 Listopada 2006, 18:15 »
http://www.callme.nm.ru/

Prosze, cos na poprawe humorku  :D  Włącz głosniki, wpisz swoje imię i GO  :D
[/url]

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #39 dnia: 5 Listopada 2006, 10:21 »
Cytat: "s.aga"
za jakieś 4 dni powinnam mieć @, a moja temperatura wacha się od 37,2 - 37,4 i wogóle nie spada. czy to coś może znaczyć ??

musisz poczekac jak nie spadnie przed @..i nie pojawi sie @ to jak tempka sie utrzyma do teścik, albo beta :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #40 dnia: 5 Listopada 2006, 15:58 »
czytam i czytam... i postanowiłam zacząć się obserwować i badać od przyszłego cyklu. Co prawda "staraczkiem" jeszcze nie jestem, ale chciałabym poznać bliżej siebie i swoje ciało... aby w przyszłości móc spokojnie zaplanować sobie dzidziusia :)

Mam tylko pytanko, jaki termometr jest najbardziej odpowiedni do pomiarów? elektroniczny? zwykły? polecicie jakiś konkretny?

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #41 dnia: 5 Listopada 2006, 17:21 »
cafe, :hahaha:...dobre...
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #42 dnia: 5 Listopada 2006, 18:09 »
czy w moim przypadku - chodzi mi o kursowanie tydzień w tydzień na trasie szczecin - poznań - NPR ma sens?czy te ciągle podróże nie będą fałszować "wyniku" obserwcji?

Offline Vall

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #43 dnia: 5 Listopada 2006, 19:17 »
Cytat: "dziubasek"
jaki termometr jest najbardziej odpowiedni do pomiarów? elektroniczny? zwykły?

nie jestem specem, ale powiem tak  - termometr standardowy jest dokłądniejszy..ale praktyczniejszy jest elektroniczny..mierzenie trwa 1 min, a nie 10 :)

Cytat: "Anusia-szczecin"
NPR ma sens?czy te ciągle podróże nie będą fałszować "wyniku" obserwcji?

jeżeli będzies zmierzyć o tej samej porze..czyli na tyle wczesnei, zby wyjazdy nie zakłóciły pomaiarów to why not :)

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #44 dnia: 5 Listopada 2006, 22:22 »
Cytat: "Vall"
Cytat: "dziubasek"
jaki termometr jest najbardziej odpowiedni do pomiarów? elektroniczny? zwykły?

nie jestem specem, ale powiem tak  - termometr standardowy jest dokłądniejszy..ale praktyczniejszy jest elektroniczny..mierzenie trwa 1 min, a nie 10 :)

NPR ma sens?czy te ciągle podróże nie będą fałszować "wyniku" obserwcji?

jeżeli będzies zmierzyć o tej samej porze..czyli na tyle wczesnei, zby wyjazdy nie zakłóciły pomaiarów to why not :)

Dokładnie tak :-)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #45 dnia: 6 Listopada 2006, 10:22 »
Ja ma elektroniczny, tylko musi mieć dwa miejsca po przecinku i nie każdy nadaje się do stosowania w NPR. Mój mierzy tempkę w kilka sekund po czym ogłasza to wszem i wobec piskiem :mrgreen: . Zapamietuje też dwa oststnie pomiary i jak np. ktoś (czytaj małż) zapomni zapisać (czytaj zrobić kropkę) tempkę to mogę sprawdzić np. wieczorem. Przy zwykłym termomoetrze musisz zanotować od razu. To jest jakies utrudnienie, szczególnie w wolne dni kiedy chcesz jeszcze pospać.

Ja też kursowałam do Poznania do szkoły i stosowałam wtedy NPR, nie zauwazyłam żadnych odchyleń. Problemem mogłaby być wyprawa w inną strefę czasową ale takie "podróże" nie są przeszkodą.

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #46 dnia: 6 Listopada 2006, 10:37 »
Ja przez 5 lat mierzyłam termometrem z jednym miejscem po przecinku i to w zupełności wystarczyło, wazne by term. był dokładny i miał powtarzalność pomiarów, a nie ze 3 pomiary robione pod rząd i trzy rózne temperatury...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #47 dnia: 6 Listopada 2006, 10:58 »
jeżeli będzies zmierzyć o tej samej porze..czyli na tyle wczesnei, zby wyjazdy nie zakłóciły pomaiarów to why not

Cytat: "Maja"
Ja też kursowałam do Poznania do szkoły i stosowałam wtedy NPR, nie zauwazyłam żadnych odchyleń. Problemem mogłaby być wyprawa w inną strefę czasową ale takie "podróże" nie są przeszkodą.

no tak ale ja dziś wstałam o 3.30 jesli to miałabyc moja godzina na mierzenie tempki to ja dziękuję...w weekendy czasem o tej porze jeszcze nie śpię  :mrgreen:
zaopatrzę się w termometr i od następnego miesiaca zacznę coś kombinowac z NPR

Offline Vall

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #48 dnia: 6 Listopada 2006, 11:04 »
ale ja dziś wstałam o 3.30 jesli to miałabyc moja godzina na mierzenie tempki to ja dziękuję...w weekendy czasem o tej porze jeszcze nie śpię

No to faktycznie - taka por abyłaby "niehumanitarna"  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
Musisz wypracowac jakas własna metode..i spróbwoac sie do niej stosować :)

Offline AnetaM

• uzależniony
  • data ślubu: 10.09.2005
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #49 dnia: 6 Listopada 2006, 17:58 »
no ja mierzę elektronicznym ale nie mam takeigo co mu 1 min pomiar zajmuje, faktycznie pierwszy raz pisa po 1 min ale całe mierzenie trwa ok 10 min, co chwila wzrasta temp ja mierzę do momentu aż przestanie piskać przez ok 2 min.  :mrgreen:
czekam aż szczęście powróci...

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #50 dnia: 6 Listopada 2006, 22:47 »
Cytat: "AnetaM"
no ja mierzę elektronicznym ale nie mam takeigo co mu 1 min pomiar zajmuje, faktycznie pierwszy raz pisa po 1 min ale całe mierzenie trwa ok 10 min, co chwila wzrasta temp ja mierzę do momentu aż przestanie piskać przez ok 2 min.  :mrgreen:

A co to za termometr? Nie słyszałam...

Offline Vall

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #51 dnia: 7 Listopada 2006, 08:37 »
Cytat: "AnetaM"
no ja mierzę elektronicznym ale nie mam takeigo co mu 1 min pomiar zajmuje, faktycznie pierwszy raz pisa po 1 min ale całe mierzenie trwa ok 10 min, co chwila wzrasta temp ja mierzę do momentu aż przestanie piskać przez ok 2 min.

no mój te zpiszczy ale w instrukcji pisz ez ejka zacznie to koniec..wteyd jest prawidłow atempak, a dlaje zawsze wzrasta...
wg mnei jak zapiszcyz nalezy wyjąc!!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #52 dnia: 7 Listopada 2006, 08:43 »
Uuu, to jakies nie takie te termometry - jak tempa może wzrastać? Przecież on ma mierzyć moją temperaturę, taką jak jest a nie dodawać sobie. Ej dziewczyny albo coś pokręciłyście albo termometry niedobre.
Mój mierzy, jak zmierzy to piszczy i gotowe. Mogę mierzyć kilka razy i zawsze jest taka sama i nic nie rośnie ....

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #53 dnia: 7 Listopada 2006, 09:43 »
Cytat: "Maja"
Mój mierzy, jak zmierzy to piszczy i gotowe. Mogę mierzyć kilka razy i zawsze jest taka sama i nic nie rośnie ....

i mój taki jest, dlatego się zdziwiłam...

Offline AnetaM

• uzależniony
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #54 dnia: 7 Listopada 2006, 11:14 »
no to ja nie wiem, ale np mierzyłam jak byłam chora popołudniu on pierwszy raz piszczy jak ma ok 35,5 więc to trochę nie normalne, a stabilizuje się tak tzn. jak konczy mierzyć na normalenj temp i jak zmierzylam dwa razy taka samam wyszła. Moze jest mniej profesjonalny cos innego musze kupić  :roll: mimo wszystko wychodzi mi wzrost temp przed owu i spadek, więć jest chyba ok. wogóle to dodatkowo obserwuję ciało tzn wygląd śluzu itd głównie po tym i bólach owulacyjnych pooznaję kiedy następuje owulacja, i wydaje mi sie ze odbrze to rozpoznaję bo w tym miesiącu nawet poszłam na usg potwierdzić i wszystko się zgadzało....zatem dlaczego nadal nie jestem w ciąży...????  :roll:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #55 dnia: 7 Listopada 2006, 11:26 »
Dziewczyny jeden jedyny termometr elektroniczny jaki moze być stosowany w NPR to MICROLIFE MT 1622.
Pozostałe elektroniczne mają za duży rozrzut pomiedzy jednym a drugim pomiarem (za dużą tolerancję błędu).
Pamietam, że jak szukałam termomenru dla siebie to znalzłam min to na stronach poświęconych NPR

Do pomiaru podstawowej temperatury ciała można używać dobrego termometru elektronicznego.  Nowoczesne, dobre termometry elektroniczne takie jak np. elektroniczny termometr lekarski "Microlife MT 1622" (którego precyzja pomiarowa wynosi ok. 0,01oC), posiadają pamięć i krótki czas pomiaru.
Elektroniczny termometr lekarski "Microlife MT 1622" jest dostępny w aptekach, cena ok. 25,00 zł
.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline AnetaM

• uzależniony
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #56 dnia: 7 Listopada 2006, 11:34 »
no to wszystko jasne trzeba się zaopatrzyć w dobry termometr  :wink:

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #57 dnia: 7 Listopada 2006, 11:43 »
Cytat: "liliann"
Dziewczyny jeden jedyny termometr elektroniczny jaki moze być stosowany w NPR to MICROLIFE MT 1622.
Pozostałe elektroniczne mają za duży rozrzut pomiedzy jednym a drugim pomiarem (za dużą tolerancję błędu).
Pamietam, że jak szukałam termomenru dla siebie to znalzłam min to na stronach poświęconych NPR

Do pomiaru podstawowej temperatury ciała można używać dobrego termometru elektronicznego.  Nowoczesne, dobre termometry elektroniczne takie jak np. elektroniczny termometr lekarski "Microlife MT 1622" (którego precyzja pomiarowa wynosi ok. 0,01oC), posiadają pamięć i krótki czas pomiaru.
Elektroniczny termometr lekarski "Microlife MT 1622" jest dostępny w aptekach, cena ok. 25,00 zł
.

wszystko się zgadza, no może oprócz tego, ze jedyny ;-) jest kilka dobrych termometrów, ja osobiście polecam digitalix-dom, z tym że ciężko go kupić...służył mi pięć lat i pomiary miał bezbłędne i powtarzalne :-)

Ale super, ze zapodałaś dziewczynom nazwę, przyda się :-)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #58 dnia: 7 Listopada 2006, 11:48 »
Ja mam chyba Microlife  :roll:

Offline merkunek

• Chuck Norris
NPR dla staraczków...
« Odpowiedź #59 dnia: 7 Listopada 2006, 11:53 »