Autor Wątek: "No to pięknie". Fiolka mamą, czyli życie nabiera nowych barw.  (Przeczytany 112523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: "No to pięknie". Fiolka mamą, czyli życie nabiera nowych barw.
« Odpowiedź #90 dnia: 17 Listopada 2013, 11:34 »
u mnie się tak zdarzyło, że wylądowałam na l4 w zasadzie w dniu  w którym się dowiedziałam ::) najpierw zaczęłam krwawić, więc pojechałam do gina, który po usg zapytał tylko czy pracuję i wystawił l4 na 3 tygodnie ::) potem zmieniłam lekarza i on też kontynuował l4, stwierdził, że w mojej sytuacji (ciąża po 3 latach starań, na lekach i po 4 inseminacji) to najlepsze wyjście (unikanie dużych skupisk ludzi), potem jeszcze krwiak się przyplątał i musiałam leżeć. Ja nie wymiotuję, ale bardzo szybko się męczę, jestem senna i często mnie boli brzuch co wywołuje we mnie obawy czy wszystko dobrze, dlatego staram się dużo leżeć ::) już nie jeden raz pisałam u siebie, że podziwiam kobiety, które pracują ;) sama pracuję w biurze i myślałam, że dam radę co najmniej do połowy, ale rzeczywistość okazała się inna ::) bo były u mnie dziewczyny, które pracowały do 7-8 miesiąca :) tyle, że ja nie miałam żadnego problemu u szefostwa, po wizycie serduszkowej byłam u szefowej i ona stwierdziła, że to też lepsze rozwiązanie dla nich bo mogą zatrudnić osobę na zastępstwo ;)

Offline lolalola

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.10.10
« Odpowiedź #91 dnia: 17 Listopada 2013, 14:54 »
Rób jak uważasz.
Jeśli mam chęć pospać dłużej i poleniuchować to idź na zwolnienie.
Aktywna można być na wiele sposobów i wcale nie trzeba do tego pracy.

Offline basimir

• Chuck Norris
  • (*)25.06.2015
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Listopada 2013, 11:29 »
To zależy jak się czujesz, jeżeli jesteś bardzo zmęczona, to może faktycznie idź na l4.
Przecież nikt Cię nie będzie potępiał. W końcu matka wypoczęta, to i dziecko spokojniejsze :)

Łobuziak 21.11.2013
Aniołek (*) 25.06.2015

Offline Fiolka*

• uzależniony
  • data ślubu: 11.09.2010
« Odpowiedź #93 dnia: 18 Listopada 2013, 14:00 »
Heh, dzięki, pewnie, że zrobię, jak uważam :) Chciałam się tylko spytać, jak to było u innych przyszłych mam, kiedy szłyście na zwolnienie, czy było to spowodowane "widzimisiem", czy np. w pewnym momencie bateryjka siada i nie da się co rano popylać do pracy?
Bo ja to taki troszkę leń jestem i jak rano dzwoni budzik to mam ogroooomną ochotę zostać w domu ;) No i tak mnie kusi, ale z drugiej strony nie wiem, czy to nie przesada będąc zdrową, dobrze się czującą, iść na, jakby nie było, chorobowe... No takie rozkminy mam, co poradzę :D
I oczywiście wiem, że można być aktywnym nawet nie pracując, ale ja tu mówiłam o aktywności zawodowej :)

A właśnie, drugie pytanie do bardziej doświadczonych, brzuchatych forumek: od kiedy zapisać się do szkoły rodzenia? I jak lepiej - samej czy z partnerem?

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Listopada 2013, 14:11 »
Ja pracowalam do 8 miesiaca(ale to pewnie dlatego ze mam wlasna dzialalnosc i wtedy musialabym na pelny etat zatrudnic pracownika i wiadomo mniej kasiorki w portfelu ;) ;)) jakbym miala umowe to pewnie od razu bym poszla bo szczerze powiedziawszy juz pod koniec marzylam o tym :) :)
chociaz ogolnie sie wysypialam bo do pracy przyjezdzalam po 11, dziewczyny ktore u mnie pracowaly duzo mi pomagaly, dzieki nim tyle przetrwalam :) zreszta dzieki temu tez szczegolnie duzo nie przytylam, dopiero jak ostatni miesiac siedzialam w domu to osiagnelam maksimum bo az 5 kg na plusie...ale wtedy rozne zachcianki od razu mialam z nudow wiec sobie pozwalalam ;)

jezeli nie chce Ci sie wstawac itd to idz na zwolnienie, odpoczniesz sobie, po porodzie juz nie bedziesz miala takiego luksusu, pierwsza ciaza daje Ci tylko taki luksus ze lezysz sobie i odpoczywasz do woli, jeszcze Ci bedzie tego brakowalo ;) ;)

jezeli chodzi o szkole rodzenia to nie podpowiem, poniewaz nie korzystalam :)
:*:*:*

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Listopada 2013, 14:27 »
jezeli nie chce Ci sie wstawac itd to idz na zwolnienie, odpoczniesz sobie, po porodzie juz nie bedziesz miala takiego luksusu, pierwsza ciaza daje Ci tylko taki luksus ze lezysz sobie i odpoczywasz do woli, jeszcze Ci bedzie tego brakowalo ;) ;)
O to to to ;) Ten argument najbardziej mnie przekonuje ;) Kurczę, chyba na wizycie 9.12. poproszę o zielony świstek...  :drapanie:

Offline basimir

• Chuck Norris
  • (*)25.06.2015
« Odpowiedź #96 dnia: 18 Listopada 2013, 15:05 »
Spokojnie bierz L4, jesteś w połowie ciąży, przyda Ci się trochę odpoczynku...
Do szkoły rodzenia można się już zapisywać ok 24 tygodnia (z tego co pamiętam).

Łobuziak 21.11.2013
Aniołek (*) 25.06.2015

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #97 dnia: 18 Listopada 2013, 15:30 »
Od 21 t.c. można iść do szkoły rodzenia na NFZ, tylko czy ja wiem czy jest sens tak wcześnie, ja właśnie byłam i tak uważam , że to szybko. Wiele rzeczy zdąży się zapomnieć a i na wiele może być szybko z decyzją i tak my się teraz głowimy gdzie rodzić a tyle czasu przed nami. U nas były dziewczyny 25-38 t.c. Myślę, że taki 30 t.c. jest już najfajniejszy, brzuch jeszcze nie ciąży a wiele rzeczy staje się istotne.
Od 21 t.c. masz na NFZ możliwość darmowych spotkań z położną lub/i w tej szkole rodzenia, tam jest chyba 20h przed porodem z tego co pamiętam ale wpisz w jakieś google. Dwa razy bodajże możesz zmienić bezpłatnie położną w ciągu roku.

A czy sama czy z partnerem to od Was zależy. U nas były ciężarówki tylko z partnerami bo dużo było słów do nich (zresztą aktualnie opisałam co tam robiliśmy na szkole rodzenia w wątku). No i uczyli się jak kąpać, przewijać, jakie są oznaki porodu, często faceci zadawali więcej pytań niż babeczki, no bo one bardziej wyedukowane gazetami czy książkami a oni byli jak widać ciekawi :)

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Listopada 2013, 09:33 »
U mnie w mieście szkoła rodzenia jest własnie bezpłatna i chyba faktycznie zapiszę się na kurs styczniowy. I zaciągnę męża, jemu tez się przyda trochę wiedzy :)

A chcecie zobaczyć moją Zuzkę? Mam jedno zdjęcie z USG, gdzie widać prawie całego buziaka:

Offline shar3ware

• M&D&M
  • Chuck Norris
  • Jaś +13.06.2012 [*]
  • data ślubu: :i_love_you:
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Listopada 2013, 10:56 »
Śliiiczna! :D

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Listopada 2013, 11:08 »
 ;D super ;D i do kogo podobna ;D?
rany, już się nie mogę doczekać, kiedy i ja będę miała takie zdjęcia ;D

Offline basimir

• Chuck Norris
  • (*)25.06.2015
« Odpowiedź #101 dnia: 20 Listopada 2013, 12:06 »
Jaka śliczna buźka :)
A na szkołę rodzenia zabierz koniecznie męża :)

Łobuziak 21.11.2013
Aniołek (*) 25.06.2015

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #102 dnia: 20 Listopada 2013, 13:48 »
 :Serduszka: :Serduszka: :Serduszka: :Serduszka: :Serduszka: :Serduszka: :Serduszka:

Offline lolalola

• Chuck Norris
« Odpowiedź #103 dnia: 20 Listopada 2013, 14:44 »
Śliczna Zuzka ;D
I jaka wyraźna buźka ::)

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #104 dnia: 20 Listopada 2013, 21:20 »
ale słodka Zuzka uwielbiam takie zdjęcia  :)

co do l4 ja bm na twoim miejscu poszła. Pierwsza ciąża tak naprawdę już nigdy w życiu ci się nie trafi taki czas który będziesz mogła poświęcić tylko sobie. Może to egoistyczne podejście ale uważam, że kobieta w ciąży jeśli tego chce należn się odpoczynek i tyle.

Ja w pierwszej ciąży byłam  od początku na l4 bo miałam plamienia a jak już teoretycznie mogłam wrócić to zatrudnili na moje miejsce osobę na zastępstwo więc na zwolnieniu byłam do koca ciąży. Potem po urlopie macierzyńskim ta sam prac czekał na mnie. a teraz pracowałam do 24 tc i uważam, że to naprawdę wystarczy. Tez musiałam wstawać o 5 dojeżdżać daleko .

a co do skzoły rodzenia ja polecam i to koniecznie z mężem. Takie zajęcia z reguły dają więcej mężczyźnie niż kobiecie  ;)
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #105 dnia: 22 Listopada 2013, 00:58 »
Hej, to i ja sie dolacze jesli moge :)

My nie korzystalismy z tradycyjnej szkoly rodzenia, mielismy taka z internetu, ale na niewiele sie to zdalo w naszym przypadku, bo niczego nie wykorzystalismy.

Offline Barka

• Gosia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #106 dnia: 25 Listopada 2013, 10:23 »
To i ja się przyłączę.  My chodziliśmy do szkoły rodzenia i mi osobiście bardzo się przydała.  Tym bardziej, że nasze zajęcia po za teorią czy praktyką związaną z dzieckiem czy porodem miały jeszcze ćwiczenia z jogi i super wyciszające i relaksujące seanse.  Tak więc zajęcia trwały 2,5 godz, z czego ostatnie 45 min były to ćwiczenia.

Jeśli się kogoś kocha, to się go kocha, a gdy nie ma już nic, co można by mu zaoferować, wciąż daje się miłość.

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #107 dnia: 25 Listopada 2013, 11:59 »
Marta082008 i barka, witajcie!

Dzięki za wszystko opinie o rady co do zwolnienia i szkoły rodzenia. Ja to zawsze mam jakis problem ::) W sumie podjęłam decyzję, że w grudniu pójdę na to L4, ale tydzień później, niż chciałam, bo okazało się, że koleżanka z działu idzie na urlop i moja nieobecność nieźle by namieszała... ech... no nie mogę tak tego zostawić, zagryzę zęby i wytrzymam jeszcze te trzy tygodnie :-\

Ostatnio coraz więce dyskutujemy z moim P. i resztą rodzinki nad imieniem dla małej. Tak jak mówiłam, ja to bym chciała najbardziej Zuzę, ale okazuje się, że mój mąż to już niekoniecznie... Tak więc temat jest otwarty i na razie zbieram propozycje, odrzucając te niedorzeczne i wpisując na listę te bardziej znośne. I tak, obecne zestawienie "Potwencjalnych Innych Imion Dla Zuzanny" (w skrócie PIIDZ) się ma:
Julia
Maja
Barbara
Aleksandra
Karolina
Paula
Kaja
Klaudia

Co to tym myslicie? Może jakieś małe głosowanie, żebym miała argument w ostatecznej rozgrywce? ;) Małż najbardziej obstaje za Barbarą (po moim trupie - to imię jego pierwszej miłości >:( ) i za Paulą (bo on chciała syna Pawła Juniora, więc z braku laku niech chociaż Paula będzie). Mnie z powyższych chyba najbardziej pasują Ola i Paula... no i Zuzia of course, tak łatwo skóry nie sprzedam :P

PS. Ostatnio coraz gorzej sypiam... Nie wiem, czy to przez coraz większy brzuchol, czy co innego, ale po prostu nie mogę znaleźć wygodnej pozycji godzinami i jak zombie snuję się pół nocy po domu. Mam "rogala" do spania, ale niewiele on pomaga. Macie jakieś sprawdzone sposoby na sen?

Offline AlicjaEwa

• Chuck Norris
  • Ja kocham tylko Ciebie, Ty jesteś moim niebem :*
  • data ślubu: 03.08.2013
« Odpowiedź #108 dnia: 25 Listopada 2013, 12:11 »
Barbara :Serduszka: :Serduszka: :Serduszka: :Serduszka: jeżeli będę w ciąży z córcią to będzie Basia.

ale rozumiem , dlaczego nie chcesz.

Zuzanna.

Mój typ.

Offline Barka

• Gosia
  • użytkownik
  • **
  • data ślubu: 10.10.2009
« Odpowiedź #109 dnia: 25 Listopada 2013, 12:21 »
Barbara  :serce: tak ma na imię moja córcia.  Ale rozumiem dlaczego odpada. 
Z pozostałych wybieram Paulę.

Jeśli się kogoś kocha, to się go kocha, a gdy nie ma już nic, co można by mu zaoferować, wciąż daje się miłość.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #110 dnia: 25 Listopada 2013, 12:24 »
Barbarę też brałam pod uwagę ale moja mama to Basia więc jedna w rodzinie wystarczy  ;D

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #111 dnia: 25 Listopada 2013, 14:36 »
Barbary bym nie wziela bo moja tesciowa ma tak na imie :P :P
wiesz ja bym chyba wziela inne imie niz np Zuzia powiem tak..."kazda" dziewczyna ktora dowiaduje sie ze jest w ciazy daje corce na imie Zuzia.., normalnie tak patrze na fejsa i wsrod znajomych to same Zuzie beda ;) ;)to jest oczywiscie moje zdanie :)
Paula mi sie podoba ;)Paulina juz nie :P :P :PKaja i Klaudia tez mi sie podoba...

rozumiem ze macie dylemat...moje dziecko w szpitalu dwie doby bylo bezimiennie bo nie moglismy sie na zadne imie zdecydowac...
:*:*:*

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #112 dnia: 25 Listopada 2013, 14:41 »
Z rogalem nauczyłam się spać w III trymestrze dopiero...II też miałam najgorszy jeśli chodzi o spanie, nie mogłam zasnąć, ciągle się budziłam, nie mogłam znaleźć pozycji...Mam nadzieje, że Ci przejdzie! No ale w ciąży bywa różnie ze spaniem, u mnie zależy od nocy.
Ja się opatulałam kołdrą, kawałek wkładałam między nogi i jakoś spałam.

Mi się niezmiennie Zuzia podoba, z tego co podałaś właściwie wszystkie tak samo ;)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #113 dnia: 25 Listopada 2013, 15:21 »
Cudownosci :-)

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #114 dnia: 25 Listopada 2013, 18:01 »
z tych imion najbardziej podoba mi się...Zuzanna ;)

dziś w nocy odkryłam, że najlepszym rogalem jest...mój Mąż ;D chociaż tego zastępczego mam w planach ;) kupiłaś na allegro> z motherhood czy inny?

Offline lolalola

• Chuck Norris
« Odpowiedź #115 dnia: 25 Listopada 2013, 21:23 »
Aleksandra lub Kaja.
Choć Maja i Julia tez cudne,ale tak mega popularne w Pl,że ja osobiście nie chciałabym mieć córki jako jednej z wielu w klasie, tak jak było za moich czasów z moim imieniem.

3 tygodnie szybko miną,a potem błogie lenistwo,święta,same przyjemności ;)

Offline Fiolka*

• uzależniony
« Odpowiedź #116 dnia: 26 Listopada 2013, 09:25 »
elemelka - mój mąż byłby najgorszym rogalem, bo narzeka, że odkąd jestem w ciąży to jestem gorąca jak piecyk i unika mnie bo mu za ciepło :P A poduszkę kupiłam na Allegro, o tu: http://allegro.pl/poduszka-dla-kobiet-w-ciazy-i-do-karmienia-rogal-i3726729789.html , bo mieli najładniejsze wzory (ja mam fioletową w kropki). Jest całkiem fajna, tylko te kulki w środku strasznie szeleszczą przy każdym ruchu i mąż się budzi :D

Już gdzieś pisałam, że popularność imienia nie jest dla mnie przeszkodą. W mojej klasie, obok mnie, były 4 Aśki, 5 Anek i 5 Pawłów i nikomu to chyba życia nie złamało... Na pewno nie mnie. Już gorsze uważam nadanie dziecku wymyślnego, cudacznego wręcz imienia tylko po to, żeby się wyróżniało, i "było wyjątkowe" ::) Znam kilka takich "wyjątkowych" osób i one miały bardziej przerąbane w szkole niż te casualowe Kaśki... Poza tym charakter dziecka determinuje wychowanie, środowisko i geny, a nie imię. Dlatego moja córka będzie miała imię wg mnie ładne, pasujące do nazwiska i nieprzekombinowane. O. :)

Kłopotów ze snem ciąg dalszy, a jeszcze gorsze mam problemy ze wstawaniem rano... Oby te trzy tygodnie szybko zleciały, bo już nawet w pracy przysypiam i nie myślę o niczym innym, jak o swoim własnym łóżku :]

Offline basimir

• Chuck Norris
  • (*)25.06.2015
« Odpowiedź #117 dnia: 26 Listopada 2013, 15:48 »
Jakoś przetrzymasz ten okres :)
Mnie osobiście podoba się Ola, obecnie chyba mało kto daje tak na imię ;)
A taka poducha - rewelacyjna sprawa :D

Łobuziak 21.11.2013
Aniołek (*) 25.06.2015

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #118 dnia: 28 Listopada 2013, 09:55 »
Kochana to moze idz na jakis urlopik na pare dni albo na krotkie zwolnienie?
A ja przegapilam, powiedz Kochana czy czujesz ruchy?

Offline ciriness

• Chuck Norris
« Odpowiedź #119 dnia: 28 Listopada 2013, 13:54 »
Jeszcze troszkę i sobie odpoczniesz  :przytul: