Autor Wątek: Rybka bedzie MAMUNIA!  (Przeczytany 88675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #780 dnia: 27 Listopada 2006, 14:41 »
Marta - bo podobno wszystko juz jest do ciazy przystosowane, bo organizm juz to przerobil i nabierze ciala szybciej.... Jakos tak to tlumaczyl.

Tajusiu - wiesz ze nie wpadlam na allegro! Zaraz tam lece!

Gosi sama jestem Ciekawa co tam u babla. Ostatnio bylo za malo wod plodowych i nie mial jak sie ruszac, ale to bylo miesiac temu!

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #781 dnia: 27 Listopada 2006, 18:17 »
Wrocilimy do domu po wizycie i sytuacja ma się następująco:

- bąbel rozwija się prawidłowo, wg USG jest to 17 tydzien, termin na 6.05 9troche się przesunął).
- wód płodowych jest wystarczająco, więc moja dieta jest ok
- dostalam skierowanie na morfologie, mocz, pozim glukozy naczczo i po godzinie od spozycia 50 g - wszsytko zrobie jutro rano.
 - do tego skierowanie na badanie serca płodu - też jutro postaram się umówić.

Do tego lekarz mi zmierzył jakąś odległośc od kosmówki do acicy, czy samą szyjke i powiedział że za 3 tyg musimy to powtórzyć. Nie wiem po co. Ale i tak mam u niego wizyte 21 grudnia wiec zrobimy to.

Niestety bąbel siedział bokiem i nie chcial nam się pokazać przodem, ale lekarz obiecał za te 3tyg troche go pomęczyc żeby nam sie ujawnil.

Cisnienie w normie wiec jestem zdrowa :) Bąbel też :)

Zobaczymy jeszcze jak te jutrzejsze badania wyjda, i moze, ale tylko może uda mi się jutro zdobyc zdjęcie usg bąbla :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #782 dnia: 27 Listopada 2006, 18:32 »
Cytat: "rybkawiedenka"
jestem zdrowa  Bąbel też  

nie mogło byc inaczej  :D to najwazniejsze bopewnie jestes spokojniejsza nawet nie czujac ruchów:)

nabierze ciala szybciej....

ale szybciej nie znaczy WIĘCEJ ?  :mrgreen:
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #783 dnia: 27 Listopada 2006, 18:37 »
Mam nadzieje ze nie :) Chociaz nie powiem, jak porownuje siebie z tej i poporzedniej ciąży to teraz wygladam już jak sloń!

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #784 dnia: 27 Listopada 2006, 18:38 »
Czy kros wie jak duzy powinien byc płod w 17 tyg? Moze jest gdzie taka tabelka wzrostu?

Eva*
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #785 dnia: 27 Listopada 2006, 21:53 »
Na tym forum jestem jedna z mlodszych mam...

hej, a ja.......?? Prezcież miałam ledwo 18 jak rodziłam :wink:  :mrgreen:

rybkawiedenka, dopiero co dokopałam sie do Twojego wątku i z oczkami na zapałkach dojrzałam Twoje przeurocze zaokraglenia :mrgreen:  :serce:  i ładne spodenki :mrgreen:  
Co do Twojego bąbla, to jak na mój gust to na dniach powinnaś poczuć jego ruchy :wink:  w końcu to twoja druga ciąża...Boze jak ja Ci zazdroszcze :wink:  :oops:  :cry:  :mrgreen:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #786 dnia: 27 Listopada 2006, 22:05 »
no rybenko ślicznie wyglądasz!!!
jeśli chodzi o rajstopki to ja już mam bo z racji mojego wzrostu nie mogę już kupić większych (noszę 4) są bardo fajne wyglądają tak samo jak zwykłe mają różne grubości różnią się tylko tym że mają taki jakby worek na brzuch i sięgają aż po cycki  :D ale są bardzo wygodne i cieplutkie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #787 dnia: 27 Listopada 2006, 22:41 »
Czy kros wie jak duzy powinien byc płod w 17 tyg?

Rybko właśnie sprawdziłam w jedne jz książek którą mam, że w 16 tygodniu dziecko ma ok.12cm długości i waży ok 130 g. Napisane jest także że na tym etapie nie czuje się ruchów dziecka..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #788 dnia: 28 Listopada 2006, 07:16 »
Cytat: "elisabeth81"
Napisane jest także że na tym etapie nie czuje się ruchów dziecka..

takie pierwsze, delikatne ruchy dzidzi poczułam w przedostatnim dniu 19 tygodnia (a był to sobotni, leniwy poranek  :mrgreen: )  ale to moja pierwsza ciąża. żeby było śmiesznie poczułam je 4 dni po wizycie u lekarza. I sam w tedy stwierdził, że może być za wcześnie na odczuwanie ruchów. Napiszę jeszcze, że należę do tych szczuplejszych osób, więc niby też powinnam poczuć je wcześniej.

Myślę Rybeńko, że już niedługo poczujesz. Nie martw się.

Czy kros wie jak duzy powinien byc płod w 17 tyg?

Rybko czy ty dowiedziałaś się jak wysoki test twój bąbel ? Ja ostatnio nie, bo niby trudno było zmierzyć....teraz zastanawiam się czy lekarz nie ma za słabego sprzętu usg.  :? A zważyć też się jeszcze nie dało  :evil:

A tak poza tym to cieszę się, że u WAS wszystko porządeczku i że maleństwo ma już basenik odpowiedniej wielkości.  :mrgreen:
Do tego lekarz mi zmierzył jakąś odległośc od kosmówki do acicy, czy samą szyjke i powiedział że za 3 tyg musimy to powtórzyć. Nie wiem po co. Ale i tak mam u niego wizyte 21 grudnia wiec zrobimy to.

Też tak miałam. Bardzo długie badanie szyjki macicy....podobno mniej więcej ok. 20 tyg.  szyjka lubi się skracac czy rozwierać i dlatego się ją sprawdza.

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #789 dnia: 28 Listopada 2006, 07:47 »
Eva - piszac "jeda z " miala dokladnie Ciebie na mysli..... Z ta różnicą że ja dziś jestem od Ciebie starsza i staż "mamy" mam dłuższy :)

Jagódko - myslę że będę się musiała właśnie za takimi rozejrzec. mam dzis wolne więc to dobry moment.

Elizabeth - dziekuje. W mojej książce nie ma akich informacji.

Gosieńko wg USG bąbele ma 11,5 cm (od pupy do czubka głowy). Chciałam sprawdzić czy to tak w normie, ale wygląda na to że tak. Co do tego badania macicy to dziekuje Ci za wyjaśnienie.

Wogóle powiem wam ze wczoraj dotarło do mnie jak inaczej podchodze do tej ciąży w porównaniu z poprzednią. Bardziej świadomie. Zastanawiam się czy to może mieć wpływ na uczucia jaie będą mnie łączyły z dzieckiem, czy będąróżne do tych do Kasi??

Tak ogóleni to widzicie jak to sięna wolnym można wyspać. Kasia z M pojechali właśnie do szkoly a ja powoli szykuje się do kliniki na te badania, zrobie to dziś i będę miała z głowy...ale się nie wyśpie.

Eva - jeszcze jedno - nie ma co zazdrościć, poczekaj jeszcze chwilke az dostaniesz prace i umowe i wtedy...... 8)

Offline Tajusia

• Chuck Norris
  • data ślubu: 17.09.2005
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #790 dnia: 28 Listopada 2006, 09:46 »
Gratuluję takiego dużego dzidziunia  :mrgreen:
Teraz lada dzień/tydzień poczujesz już swojego Bąbelka  :mrgreen:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

Offline merkunek

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #791 dnia: 28 Listopada 2006, 09:57 »

- dostalam skierowanie na morfologie, mocz, pozim glukozy naczczo i po godzinie od spozycia 50 g - wszsytko zrobie jutro rano.

Cieszę się, że wsio w porządku :-)

Dziwi mnie tylko test obciążenia glukozą, to się robi po 24tc...dziwne...

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #792 dnia: 28 Listopada 2006, 10:59 »
:cry:  :cry:  :evil:  :evil:
Gosieńko wg USG bąbele ma 11,5 cm
:evil:  :evil:
czyli mój lekarz ma kiepskie usg...ja się zabiję  :cry:  :cry:

Cytat: "merkunek"
Dziwi mnie tylko test obciążenia glukozą, to się robi po 24tc...dziwne...

no właśnie też mnie to dziwiło, a skierownie na test dostałam w 18/19 tygodniu, czyli podobnie do Rybki. Na razie mam  skończony 21 i jeszcze go niezrobiłam. Ale przed wizytą pewnie zrobie  :roll:

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #793 dnia: 28 Listopada 2006, 12:06 »
rybko fajowe spodnie
ja ostatnio dorwałamjeansy w vero modzie za 65 zł to dopiero okazja ( już mam 2 pary więc myślę że mi starczą)
a co do rajstop
to koleżanka która już rodziła sprzedała mi patent że kupowała normalne rajstopy z klinem i zakładała je odwrotnie czyli tam gdzie jest tył to zakładała na brzuch i ponoć nic jej nie cisnęło
a i rajstopy taniej wychodziły niż takie specjalne ciążowe

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #794 dnia: 28 Listopada 2006, 12:30 »
patent dobry z tymi rajstopami, będę paietać w razie co, bo moja przyjaciółka kupowała zwykłe i przecinała je na szwie z przodu ;)
Rybeczko, nastepnym razem jadę 8 grudnia więc, jak tylko Ci się uda to w katowicach może przelotem na dworcu się zobaczymy, a jak nie, to napisz mi keidy będziesz w moich okolicach, albo zadzwoń jak będziesz się wybierać, z przyjemnoscia i to ogromną się z Tobą spotkam :)!!!

gosia_kwiecień życzy miłego dnia :)

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #795 dnia: 28 Listopada 2006, 13:16 »
ale Ty Agnieszko korzystnie w ciąży wyglądasz..daje Ci dużo uroku..
Cytat: "agulkaaa"
to koleżanka która już rodziła sprzedała mi patent że kupowała normalne rajstopy z klinem i zakładała je odwrotnie czyli tam gdzie jest tył to zakładała na brzuch i ponoć nic jej nie cisnęło

już gdzies to słyszałam..podobno bardzo dobry sposób..trzeba będzie wypróbować ten patent..
Cytat: "gosia_kwiecień"
nastepnym razem jadę 8 grudnia więc, jak tylko Ci się uda to w katowicach może przelotem na dworcu

Gosiu, ale Ty sie najeździsz po tym kraju :)

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #796 dnia: 28 Listopada 2006, 14:56 »
Cytat: "oosta"
siu, ale Ty sie najeździsz po tym kraju

chciałabym tak poswiecie ;)
mam nadzieję, ze tak  kiedyś będzie i to w niedalekiej przyszlości, a nie jako starsza pani ;)

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #797 dnia: 28 Listopada 2006, 18:17 »
Merkunku co do tego badania to podobno klasycznie robi sie w okolicy wlasnie 18 tyg, tak mi tez dzis polożna w klinice powiedziała, ze to "najlepszy moment". Wiec już sama nie wiem....

Gosiu może nie ma złego usg tylko dzidzia się rzeczywiście zle do pomiaru ułozyła....

Agulko - w vero modzie ciążowe? Ja niestety nie moge miec jeansow bo do biura mi ich nosić nie wolno więc wole wybierać spodnie innego typu.
Ten numer z rajstopami rzeczywiscie niezły, musze wypróbowac....

Oosta - jak miło cię widizeć! Dawno cie nie było.....Dziekuje za komplemet :)
Gosi - ja jade do Krakowa teraz 16 i 17 grudnia. Mam zajęcia. To jest sobota i niedziela. Ale postaram się 8 wpaśc na dworzec...

Offline gosia_kwiecień

• maniak
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #798 dnia: 28 Listopada 2006, 23:20 »
Agusiu, to ja bardzo chętnie spotkam się z Tobą teraz :). Daj mi jakieś info na priva, kiedy i gdzie :)

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #799 dnia: 29 Listopada 2006, 10:36 »
Rybko spodnie bombowe....

Wiesz dojrzałam tam obok tej choinki Wasze zdjęcie ślubne...razem z M i z Kasią....cudne....

A Twój brzuś....wzruszyłam się...

Co do mam....Ja mam 25 lat i też nie mam dzidzi...ale aż tak staro się nie czuję...
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #800 dnia: 29 Listopada 2006, 11:29 »
LEA DZIEKUJE! Spodnie fajne, ale dojrzalam w H&M jeszcze ladniejsze! musze w sobote jechac na zakupy :)

Tak, masz racje, pod choinka stoi nasze "rodzinne "zdjecie, jeszcze wtedy nie wiedzielismy ze Babel byl juz z nami....

Co do wieku, ja tez sie staro nie czuje...ale jak sie spotykam z mamami innnych dzieci z Kasi klasy to mam wrazenie ze jestem jeszcze bardzo mloda....

Offline Tajusia

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #801 dnia: 29 Listopada 2006, 11:45 »
mam wrazenie ze jestem jeszcze bardzo mloda....

kochana bo Ty jesteś jeszcze bardzo młoda  :mrgreen:
i ani mi się waż mówić co innego - zwłaszcza że ja za miesiąc z haczykiem będę dokładnie w Twoim wieku  :lol:  :lol:  :lol:
"...Jest na ziemi jedno moje małe miejsce, gdzie poza biciem serca nie liczy się NIC więcej..."

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #802 dnia: 29 Listopada 2006, 11:48 »
tajusiu dziekuje, ale musisz sobie wyobrazic mnie z osmiolatka na spacerze, wtedy zdaje sobie sprawe ze ja mam DOROSLE dziecko!

Offline Tajusia

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #803 dnia: 29 Listopada 2006, 12:11 »
tajusiu dziekuje, ale musisz sobie wyobrazic mnie z osmiolatka na spacerze

to właśnie jest fajne :) masz już taką dużą dziewczynkę (co do dorosłości to mam nieco odmienne zdanie  :wink: ) a teraz będziesz mogła znów się cieszyć maluszkiem, super że Kasia ma taką młodą Mamusię, wiem że napewno musiało być Ci ciężko i że napewno musiałaś wydorośleć szybciej niż Twoje rówiesniczki ale z drugiej strony kilkanaście lat temu to było całkiem na porządku dziennym  :mrgreen:

wyobraź sobie jak za kilka latek będą mówili że Kasia to Twoja siostra :) bo przecież niemożliwe że córcia, i będziecie sobie pożyczać kreacje na sylwestra  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #804 dnia: 29 Listopada 2006, 13:33 »
Co do wieku, ja tez sie staro nie czuje...ale jak sie spotykam z mamami innnych dzieci z Kasi klasy to mam wrazenie ze jestem jeszcze bardzo mloda....

wierze..u mnie z kolei będzie odwrotna sytuacja..zanim moje dziecko będzie w wieku Twojej Kasieńkii, to ja będę miała co najmniej 38 lat :) już babcie zdarzają się w tym wieku :) ale cóż, takie życie..

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #805 dnia: 29 Listopada 2006, 13:55 »
Gosiu może nie ma złego usg tylko dzidzia się rzeczywiście zle do pomiaru ułozyła....

hmmm..narazie tego się trzymajmy....zobaczymy co będzie za tydzień  :twisted:

Merkunku co do tego badania to podobno klasycznie robi sie w okolicy wlasnie 18 tyg, tak mi tez dzis polożna w klinice powiedziała, ze to "najlepszy moment". Wiec już sama nie wiem....

taaaak ?? To mi trochę ulżyło. No ja je zrobię w poniedziałek  :mrgreen:

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #806 dnia: 29 Listopada 2006, 15:58 »
Taram! Poczulam kopnięcie!!!!!!!!!!!!!!!!  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Rewelacja!

Teraz ide zjesc nalesniki z nutella i bananem - M robi :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #807 dnia: 29 Listopada 2006, 16:13 »
Taram! Poczulam kopnięcie!!!!!!!!!!!!!!!!

kurcze to super wspaniała wiadomość wiesz ze ja juz sie nie moge doczekac
a opisz mi proszę jakie to odczucie co się czuje?

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

rybkawiedenka
  • Gość
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #808 dnia: 29 Listopada 2006, 16:34 »
Jakby Ci sie soc w brzuchu przewrocilo.... Nagle takie "hop" i czujesz jak tam sie coś kreci...

Offline merkunek

• Chuck Norris
Rybka bedzie MAMUNIA!
« Odpowiedź #809 dnia: 29 Listopada 2006, 20:13 »
Taram! Poczulam kopnięcie!!!!!!!!!!!!!!!!  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

suuuuuperowo!!!!!