Autor Wątek: Być FIT - oto jest wyzwanie  (Przeczytany 1502625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline _patka_

• Chuck Norris
Odp: Być FIT - oto jest wyzwanie
« Odpowiedź #7800 dnia: 15 Stycznia 2015, 21:17 »
Tu nie wyglada to atrakcyjnie, ale jak Tobie sie podobalo to najwazniejsze :)

Ja na crosie dzisiaj bylam. :)

Postanowilam, ze kupie sobie tanite :) sama bede sie mierzyc w domu :)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #7801 dnia: 15 Stycznia 2015, 21:26 »
smoczyca moje dzieci by się na to łapały, bo uwielbiają trampoline ;D
ja od poniedzialku dzielnie przeplatam trening silowy (no ala siłowy - na razie  z mniejszymi cięzarkami) z bieganiem i dziś już miesnie az tak nie dawały o sobie znać...
Ewelina jak przy bieganiu może być zimno ;) u mnie na 2-3 km cialo tak sie rozgrzewa, ze wręcz się rozbieram :P
ciriness widze u Ciebie przypływ pozytywnej energii, tak trzymaj :ok:
patka a jaki koszt tej tanity? jakby co wprosze sie do ciebie co jakis czas na kawe z pomiarem  ;)

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7802 dnia: 15 Stycznia 2015, 21:48 »
Oooo...trampolinki ;D juz kiedys polecalam...dla mnie super tylko chodzilam na takie bez trzymania :P

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7803 dnia: 15 Stycznia 2015, 22:11 »
mysle nad taka:
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2021, 20:37 wysłana przez zibi »

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #7804 dnia: 16 Stycznia 2015, 17:28 »
Na basenie mi zimno bo pływać nie umiem.

A biegac nie lubie...

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7805 dnia: 16 Stycznia 2015, 17:56 »
Ewelina no to wiele wyjaśnia :) ale jest tyle różnych form aktywności ruchowej, że można wybrac coś dla siebie....
patka nawet nie jest to cudo takie drogie ;) jakby co daj znać, czy pomiary faktycznie miarodajne...
jeszcze trochę nie w temacie, ale wiem, że tyle fajnych osób tu zagląda, że można liczyć na Waszą pomoc...
ja co roku zbliża się czas rozliczeń PIT-ów, jeśli chcecie przy okazji zrobić dobry uczynek i pomóc dzielnej Martynce, która walczy każdego dnia o swoją sprawność, to wpisujecie poniższy KRS http://fundacja-sloneczko.pl/frame/pokaz_opis.php?ida=165/D z góry bardzo dziękuje  :-*

Offline smoczyca
  • maniak
« Odpowiedź #7806 dnia: 16 Stycznia 2015, 20:03 »
smoczyca moje dzieci by się na to łapały, bo uwielbiają trampoline ;D

No właśnie też się czułam jak dziecko, które skacze na tej wielkiej "poduszce" nad morzem  ;D

Na basenie mi zimno bo pływać nie umiemiem

Zimna woda też mnie zniechęca. mam traumę ze studiów - pływaliśmy dosłownie w lodowatej wodzie, a prowadzący jeszcze otwierali wszystkie okna, bo im było gorąco  ::) Teraz wchodzę do wody "na masochistę" - wskakuję od razu na dużą głębokość, nie tam żadne powolne wchodzenie do wody.

Prawdopodobnie następną zimę spędzę trenując na basenie, więc podejrzewam, że będzie ciekawie  ;D Pływanie o 6 rano w zimnej wodzie, brrr..

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7807 dnia: 16 Stycznia 2015, 21:36 »
miśka28[/b}] wiem wiem...

Wiem ze temat był pewnie już wałkowany ale potrzebuje butów do ćwiczeń, zarówno fitness (rózne ćwiczenia) jak i bieżnia na siłowni, palą mnie nogi i w zasadzie boli mnie kośc skokowa przez kolejne 2 dni od treningu...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #7808 dnia: 17 Stycznia 2015, 12:30 »
melduję progres treningowy...  ;D ;D
właśnie zaczęłam czwartą dziesiątkę treningów personalnych  ;D

też sobie muszę buty nowe kupić... ::) ::)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline smoczyca
  • maniak
« Odpowiedź #7809 dnia: 17 Stycznia 2015, 12:44 »
no to lliann nieźle dajesz ;)

Ewelina, jak będziesz kupować buty to zwróć uwagę na to, żeby miały szerszą podeszwę, a nie profilowaną. Czasami mam klientki w  takich butach i później się gibają w różne strony  ::) NO i jak chcesz na bieżnię to z jakąś małą amortyzacją.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7810 dnia: 17 Stycznia 2015, 13:02 »
smoczyca wrzuć fotki jakiegoś buta sensownego co???
będę mieć wzór
póki co oglądam buty mojej trenerki  :)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7811 dnia: 17 Stycznia 2015, 14:22 »
Tez potrzebuje jakis wzór co mam kupic. ???

Offline smoczyca
  • maniak
« Odpowiedź #7812 dnia: 17 Stycznia 2015, 17:13 »
Trzeba poprzymierzać trochę butów, poczyta recenzje, żeby zobaczyć co by nam najlepiej pasowało

smoczyca wrzuć fotki jakiegoś buta sensownego co???

Zależy co dla kogo jest sensowne ;)

Ja mam coś takiego:

Nike Dual Fusion Lite. Brałam go z działu butów fitness, a dopiero teraz zauważyłam w necie, że jest sklasyfikowany jako biegowy - nie wiem jakim cudem, bo do biegania to bym ich raczej nie wzięła  ::)  Chyba że na jakieś małe pitu-pitu na bieżni, na krótki trening. Pamiętam, że jak je kupowałam to rozglądałam się za takimi szerszymi w okolicach śródstopia, ale chyba moda się zmieniła na te węższe, bo trudno było je dostać. Albo z kolei kolory były jakieś takie zbyt jaskrawe, albo powalały różem  :P

Dla porównania moja klientka miała kiedyś buty z taką podeszwą:

Pracujemy z nią m.in. nad poprawą równowagi i koordynacji. Zasugerowałam jej zmianę butów, na takie bardziej stabilniejsze. Pojawiła się w innych i naprawdę była różnica podczas wykonywania ćwiczeń. 

Kiedyś, zanim zaczęła się w ogóle na poważnie cała moja przygoda z fitnessem, to ćwiczyłam w butach z podobną podeszwą. Amortyzacji to-to to ma praktycznie zero, więc bolały w nich po ćwiczeniach stawy skokowe. Podeszwa jest profilowana, więc czułam się niestabilnie i czasami gibałam się na boki - bardzo prosta droga do kontuzji.

Wszystko zależy od tego, jakie treningi są wykonywane. Jeżeli ktoś chodzi tylko na zajęcia ABS i ABT i do tego np. na rowerek, to myślę, że nawet takie buty z profilowaną podeszwą są ok. Ale jeżeli ćwiczy się np. z dużymi ciężarami to warto, żeby podeszwa była "pełna", żeby np. nie gibnąć się na bok w trakcie wykonywania przysiadu. W przypadku jak ktoś w treningu ma dużo podskoków lub dużo biega na bieżni, to warto, żeby but miał jakąś amortyzację.

Dla mnie hitem są buty do biegania. Są mega wygodne, mają szeroką podeszwę, sprężynowanie w okolicach śródstopia, dzięki czemu przetaczanie stopy po podłożu jest bardzo płynne.

Podeszwa z butów biegowych:

(Są takie czyste, bo póki co czekają w kolejce, aż moje dotychczasowe się rozwalą :P).

Mogłabym ćwiczyć cały czas w tych butach, a nawet w nich chodzić po mieście, ale buty biegowe są dla mnie świętością i służą mi wyłącznie do biegania. Taka moja osobista zasada ;)

« Ostatnia zmiana: 23 Października 2021, 20:38 wysłana przez zibi »

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7813 dnia: 17 Stycznia 2015, 20:49 »
ja mam Pumy z Lidla....kupiłam na próbę, bo nie wiedziałam, że aż tak wsiąknę...

ale nie tak wąskie jak te, które ma Twoja klientka...
zdecydowanie za wąskie... przy wypadach ze sztangą już bym leżała, tym bardziej, że mam poprzykurczany biodrowo-lędźwiowy po lewej i mnie znosi okrutnie...

— Richard M. Devos

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7814 dnia: 17 Stycznia 2015, 20:50 »
Ja uwielbiam STep i to co zwiazane z tańcem choreofit +abs,i bieżnia,   jakos nie jestem przekonana do ABF bo po 20minutach cwiczen nogi mam jak z galarety i nie moge wykonywac pewnych ćwiczen co mnie irytuje.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7815 dnia: 17 Stycznia 2015, 21:14 »
...nie jestem przekonana do ABF bo po 20minutach cwiczen nogi mam jak z galarety i nie moge wykonywac pewnych ćwiczen co mnie irytuje.

a mnie własnie kręci...bo przynajmniej wiem co muszę wypracować... :)

zrezygnowałam z rowerów...
jadę donikąd, splam kalorie i do niczego to nie prowadzi...

wolę ogólnorozwojowe cardio ze wzmacnianiem, dzisiaj na step shapie spociłam się jak świnia i było cudownie...
patrzyłam jak koleżanka z tyłu wymięka i nie robi wszystkich powtórzeń...
dotarło do mnie co przez ten rok zrobiłam...
chociaż klęłam pod nosem...
— Richard M. Devos

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7816 dnia: 17 Stycznia 2015, 21:32 »
To jest właśnie fajnie, jak ćwiczysz coś reguralnie i pamiętasz jak męczyłaś się na początku, a teraz robisz to z "czystą, nieukrywaną przyjemnością" :D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7817 dnia: 17 Stycznia 2015, 21:38 »
a żebyś wiedziała... ;D ;D :terefere: :terefere:
tym bardziej, że kumpela twierdziła, że "ćwiczy z Rysiem" - naszym szefem siłowni, który jest mega-świetnym personalnym...
no to się obija najwidoczniej...
bo ja się nie obijam ćwicząc z Kasią   ;D
biorąc pod uwagę, że z WF zawsze miałam 4 naciągane z 3, żeby mi średniej nie psuć  :) i generalnie jestem pierdoła sportowa, to jest GIT... chociaż więcej przede mną jak za mną...

a wracając do butów...
to teraz nad takimi dumam
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2021, 20:39 wysłana przez zibi »
— Richard M. Devos

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7818 dnia: 18 Stycznia 2015, 12:41 »
zwracam honor koleżance...
stara się baba jak może... PEŁEN SZACUN... widocznie z ciężarami ćwiczy krócej ode mnie...

dzisiaj na BS już tylko stała ekipa...
postanowienia noworoczne wymiękły... ;)

— Richard M. Devos

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7819 dnia: 18 Stycznia 2015, 12:53 »
liliann gratuluje progresu :) a nie możesz po prostu zapytac tej Twojej personalnej, jakie  buty rekomenduje?
smoczyca jak zwykle fachowa analiza  :) ja zrobiłam podział, buty do biegania z lidla właśnie do ćwiczeń domowych, a te profesjonalne to tylko bieg w terenie ;D a propo dzisiejszy city trail sponsorują podbiegi w błocie i gratisowe wejściówki na mecz piłki ręcznej  :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7820 dnia: 18 Stycznia 2015, 13:02 »
liliann gratuluje progresu :) a nie możesz po prostu zapytac tej Twojej personalnej, jakie  buty rekomenduje?

nie rekomenduje nic...
Kaśka ma na nogach coś podobnego jak to co wrzuciłam w linku...
tyle, że "najki"...

ja chcę buty crossfittowe
— Richard M. Devos

Offline smoczyca
  • maniak
« Odpowiedź #7821 dnia: 18 Stycznia 2015, 15:23 »
dotarło do mnie co przez ten rok zrobiłam...

Do mnie czasami dociera ile zrobiłam przez 2 lata. Nawet miałam u siebie ostatnio post na ten temat. Miałam to samo co ty - byłam pierdoła z WFu. W życiu bym nie powiedziała, że będę biegać i pracować w sporcie.

liliann, ja właśnie chciałam takie buty, jak pokazywałaś - są szersze niż te moje i moją fajną podeszwę. Ale nie mogłam ich znaleźć, albo były jakieś kolory do d..y.

smoczyca jak zwykle fachowa analiza  :)

A tam fachowa. Po prostu obserwacje i doświadczenie własne ;)

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #7822 dnia: 18 Stycznia 2015, 16:09 »
Ja ćwiczę od niedawna w takich...

jestem zadowlona, są nieco wyższe, mają żelową wkładkę... o niebo lepiej niż moje poprzednie Reeboki... choć nie powiem  - jak ćwicze w domu (programy bez maty) to czuje, że podłoże nie jest odpowiednie, bo się ślizgają trochę...

Poza tym nabyłam również na ew. zmianę jakieś dunlopa w biedronce i powiem Wam, że tez bardzo fajne ;)

ps. któraś z Was wybiera się na warsztaty E.CH?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7823 dnia: 18 Stycznia 2015, 16:11 »
Ja moja zmianę stylu życia zawdzięczam ciąży i synkowi. Tez jestem w szoku ze zrobiłam licencje na instruktora i wyciskam ciężary ;D
I fajnie ze inni tez się sportem zarażają . ;D

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #7824 dnia: 19 Stycznia 2015, 16:14 »
Wracam i ja do meldunków. ;D
Nie było o czym pisać,ciągle tylko rowerek a przy okazji Świąt i Nowego Roku przymusowa przerwa.Teraz znów rowerek,ale bardziej intensywnie,ciężarki odkurzone,kilka innych sprzętów też  ;) sztanga czeka,więc ruszam z kopyta. ;)

Trochę problemów ze zdrowiem przy okazji zaliczam,najpierw onkolog (mimo nie wykrytych zmian,nadal czuję się niepewnie i zastanawiam się,gdzie iść,by sprawdzić coś ponownie),teraz mama wmawia mi białaczkę  8) - mam leukopenię,terminy do hematologa baaardzooo odległe + dojazd,bo w pobliżu nie ma.Jest też plus - wyszłam wreszcie z anemii,jestem w dolnej granicy normy,ale jednak w normie.Tyle,że nie wiem,czy odstawiać żelazo,czy jednak nadal je suplementować.

Skoro temat butów jest na tapecie to może ktoś mi podpowie,jak samodzielnie rozpoznać typ stopy?

Do ćwiczeń polecam

Czy ktoś już miał okazję zapoznać się z artykułem napisanym przez Smoczycę? :) W mojej wsi takich gazet się nie uświadczy. :-\
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2021, 20:39 wysłana przez zibi »

Offline smoczyca
  • maniak
« Odpowiedź #7825 dnia: 19 Stycznia 2015, 19:04 »
Nie wiedziałam, że masz takie problemy ze zdrowiem  :( Zdrówka ci życzę  :-*

Typ stopy można rozpoznać wykonując tzw. test wodny. Przesyłam Ci już linka na priv.  Co do artykułu - mogę zrobić zdjęcie i Ci wysłać :)

Tak w ogóle to chciałam się poskarżyć :( Mam pewien problem z brzuchem i może któraś z Was miała podobny problem lub u kogoś o nim słyszała. Generalnie mam coś takiego, że u mnie każdy posiłek zaczynający się od obiadu (czyli, w zależności od dnia, gdzieś od godz. 15) kończy się mega wzdęciami. Myślałam, że to kwestia produktów, które jem, ale nie. Bez względu na to, czy jem ryż, makaron, czy kurczaka z warzywami, praktycznie ZA KAŻDYM RAZEM kończy się u mnie wzdęciem  :( I tak mnie trzyma do wieczora. Teraz to jest ok, bo brzuch ukrywam pod swetrami, ale latem to jest jakaś masakra - nie idzie się normalnie ubrać. Co  tego, że mam płaski brzuch, skoro wyglądam jakbym była w ciąży? Trenowanie z takim brzuchem to jest masakra. Dosyć, że to wygląda to jak wygląda, to najzwyczajniej w świecie boli :(

Rozpatrywałam to, czy nie jest to jelito drażliwe, ale innych objawów oprócz wzdęć nie mam.

Nawet jak teraz piszę, to mam mega brzuch wydęty :P

Może spotkałyście się z czymś takim?

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7826 dnia: 19 Stycznia 2015, 19:24 »
sandra  z tą  sztangą to ostrożnie  ;) i pamietaj, złego diabli nie biora, więc jeszcze trochę pożyjemy  :P
smoczyca to ja też poproszę ten słynny artykuł :) przy okazji chcialam zapytac, czy wy na swoim city trail też macie obszerna fotorelację? bo u nas az miło było sobie dziś popatrzeć, fotografowie odwalają kawał dobrej roboty  :ok:
ze wzdęciami nie pomogę, może nasza pani doktor coś podpowie?

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #7827 dnia: 19 Stycznia 2015, 21:41 »
Monika dzięki za wsparcie ;D tyle,że ja chodzące dobro jestem. ;) No ale tak czy siak,czasu na choroby brak. :)

Smoczyca,dziękuję za link :) zapomniałam,że czytałam o stopach u Ciebie,dobrze było sobie przypomnieć,ale pytania i tak mam. ;) Stopy raczej mam neutralne,lekko supinujące (fleki zawsze zdzieram od zewnętrznej strony),chodzę i biegam na palcach (tak lubię a i gdy "trenowałam" lekkoatletykę uczono mnie,że tak jest efektywniej i bezpieczniej).Biegać chcę po równo,i po asfalcie/szutrze,i po polach,lasach,łąkach. ;) Zatem jakie buty wybrać?Jakie cechy mieć powinny?Nie mam szans na wizytę w specjalistycznym sklepie,pozostaje tylko net.
I oczywiście poproszę o zdjęcie artykułu,chętnie przeczytam. :)
Odnośnie wzdęć popołudniowych nie pomogę,może Liliann coś podpowie.Jedyne co zrobić mogę to połączyć się w bólu,wiecznie mam brzuch wydęty,zabieram się teraz za "literaturę fachową" ;) i testy alergiczne,bo niedługo wszystko u mnie będzie na zakazanej liście jedzeniowej.

Aaaa,właśnie sobie przypomniałam,że tutaj mignęły mi wiadomości o jakichś fotkach efektów ostatnich miesięcy ćwiczeń ;D muszę mówić,że chętnie takowe przygarnę na priv,by się pozachwycać i dodatkowo zmotywować? ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7828 dnia: 20 Stycznia 2015, 22:49 »
smoczyca....to może być jelito drażliwe, ale nie musi...
ja mam drażliwe, ale wzdęcia mam okazjonalnie...zależy od diety i od tego jak spokojna jest moja głowa...

wykluczyć nietolerancję pokarmową w tym na gluten...
trza by dobrego gastrologa...
— Richard M. Devos

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #7829 dnia: 21 Stycznia 2015, 12:56 »
Ja meludje, że dalej codziennie wytrwale jeżdże na orbitreku 50- 60 minut. Jestem z siebie dumna a co  ;D
A tak na serio to zauwazyłam u siebie poprawe kondycji, na początku moje maks to były 20 minut a teraz nawet nie wiem kiedy godzina mija.
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014