Autor Wątek: wątek starających się o dziecko  (Przeczytany 57534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline merkunek

• Chuck Norris
wątek starających się o dziecko
« Odpowiedź #1230 dnia: 7 Grudnia 2006, 22:05 »
Cytat: "Lea"
Ja mam dostać @ 15 grudnia...ale mierzę sobie tempki i tera taaaak mi skacze ten wykres...a jak ciąża to temp powinna być podwyższona, tak??? Jesli tak- to ja już wiem,że u mnie nic z tego.. :(:(:(:(

już Ci napisąłam w NPR czekaj i obserwuj :-) to, że skacze nic nie znaczy, jak chcesz to napisz dalszy ciąg temp. do tych co już były w NPR to looknę na wykres...

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #1231 dnia: 8 Grudnia 2006, 14:05 »
Dziś święto

Niepokalanego Poczęcia NMP :serce: :serce:
Pomodliłam się do Matki Boskiej.....Mam nadzieję,że mnie wysłucha....
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline martha101

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1232 dnia: 8 Grudnia 2006, 14:20 »
Miejmy nadzieje, oby Cie wysluchala :) Daj znac, bede czekac z niecierpliwoscia  :serce:

Marthulka

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
« Odpowiedź #1233 dnia: 8 Grudnia 2006, 14:46 »
martha101...dziekuje.. :przytul:
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #1234 dnia: 9 Grudnia 2006, 12:25 »
Witam czy kltoś może przyblizyć mi na czym polega batdanie bety i kiedy wykazuje ono ciążę?Z góry dziękujęi pozdrawiam wszystkie starające się przyszłe mamy - jestem jedną z Was!!

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1235 dnia: 9 Grudnia 2006, 12:31 »
Badanie polega na wykryciu w moczu hormonu - gonadotropiny kosmówkowej, określanej w skrócie HCG (w badaniu tym wykrywa się tzw. podjednostkę beta tego hormonu).
Obecność HCG w surowicy krwi i w moczu jest swoistym wskaźnikiem potwierdzającym lub wykluczającym ciążę. Wynika to z faktu, że krótko po wszczepieniu (implantacji) zapłodnionej komórki jajowej do śluzówki macicy, rozwijające się łożysko rozpoczyna wydzielanie tego specyficznego hormonu.

CZEMU SŁUŻY BADANIE?
Celem badania jest stwierdzenie, czy kobieta jest w ciąży. Wykonuje się je zarówno w sytuacji, gdy nastąpiło zatrzymanie miesiączkowania w okresie rozrodczym lub przedmenopauzalnym, jak i u kobiet, u których stwierdzono wcześniej ciążę, lecz zaistniała możliwość naturalnego poronienia. Test powinno się także wykonać u kobiet w II połowie cyklu miesiączkowego, u których zaistniała możliwość zapłodnienia - przed badaniami z zastosowaniem promieniowania jonizującego lub rozpoczęciem terapii mogącej mieć wpływ na rozwój płodu.
Należy pamiętać, że dostępne w aptekach testy ciążowe charakteryzują się bardzo wysoką czułością i specyficznością - pozwalają na wykrycie HCG w moczu jeszcze przed terminem spodziewanej miesiączki. Stwierdzono, że 50-70% wczesnych ciąż obumiera w pierwszych dniach po zapłodnieniu. Dlatego też należy przyjąć, że diagnostycznie pewne są wyniki testu ciążowego uzyskane w 5-7 dniu od pierwszej miesiączki po zapłodnieniu, gdy istnieje znaczne prawdopodobieństwo, że ciąża się utrzyma.

Poziom HCG

3 tydzien - 5 - 50
4 tydzien - 3 - 426
5 tydzien - 19 - 7.340
6 tydzien - 1.080 - 56.500
7-8 tydzien - 7.650 - 229.000
9-12 tydzien - 25.700 - 288.000
13-16 tydzien - 13.300 - 254.000
17-24 tydzien - 4.060 - 165.400
25-40 tydzien - 3.640 - 117.000

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1236 dnia: 9 Grudnia 2006, 12:40 »
A i jeszcze jednostka w jakich poziom jest podawany ( mIU/ml ).

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1237 dnia: 9 Grudnia 2006, 14:51 »
jest taki wątek chyba nawet w tym dziale :)
a dokładnie tutaj
https://e-wesele.pl/forum/viewtopic.php?t=3781
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1238 dnia: 9 Grudnia 2006, 15:46 »
No fakt ale ze mnie gapa  :roll:  I dane bardziej dokładne :)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #1239 dnia: 9 Grudnia 2006, 17:01 »
Dziękuję bardzo za wyczerpujące informacje!!Trzymam mocno kciuku za wszystkich starających sie - za siebie też!!Swoją drogą szkoda że nie można stwierdzić ciąży np. dzien po zapłodnieniu!!Chociaż to podobno sie czuje  :roll:

Offline martha101

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1240 dnia: 9 Grudnia 2006, 19:10 »
Hey dziewczyny, czy ktoras z Was orientuje sie po ilu dniach od stosunku (przy zalozeniu ze jest sie w ciazy) wystepuja poczatkowe objawy??

Marthulka

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #1241 dnia: 11 Grudnia 2006, 10:53 »
Martha - często kobiety, którym wydaje się, że zaszły w ciążę podświadomie zauważają u siebie jej objawy. Wg mnie na pewno nie można o nich mówić do 4 tygodni po zapłodnieniu, chociaż tutaj też nie ma reguły - niektóre kobiety wcale nie odczuwają mdłości, zgagi czy wrażliwości na zapachy w początkowych i późniejszych stadiach ciąży. A z kolei symptomy zbliżającej się miesiączki też można łatwo pomylić z ciążą. Dlatego nie ma reguły i nie ma się co sugerować przeżyciami innych.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1242 dnia: 11 Grudnia 2006, 12:27 »
masz racje Beth, niektóre dziewczyny wigóle nie mają typowych objawów ...a wiele objawów jest podobnych do oresu także jak juz nadejdzie czas miesiączki najlepiej zrobic test i wtedy juz wszystko wiadomo :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline martha101

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1243 dnia: 11 Grudnia 2006, 12:41 »
najsmieszniejsze jest to ze ja jak mam dostac @ to w ogole nie odczuwam zadnych boli, (jak to nie ktore dziewczyny maja na kilka dni przed spodziewana @). Dopiero w dniu kiedy mam dostac @ boli mnie brzuszek i nic wiecej mi nie dolega.

Marthulka

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1244 dnia: 11 Grudnia 2006, 13:21 »
Cytat: "martha101"
Dopiero w dniu kiedy mam dostac @ boli mnie brzuszek i nic wiecej mi nie dolega.

Farciara. Ja mam dostac @ 12 a od 3 dni jestem na ketonalu i to forte bo zwykły juz mi nie pomaga :( Nospe to moge jest jak lentilki  :evil: Moj lekarz mówi ze te bóle przejdą mi po pierwszym dziecku ...

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1245 dnia: 11 Grudnia 2006, 15:39 »
Cytat: "martha101"
Dopiero w dniu kiedy mam dostac @ boli mnie brzuszek i nic wiecej mi nie dolega.

u mnie było dokładnie tak samo tylko jak już przyszedł ten ból to chodzić nie mogłam
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #1246 dnia: 12 Grudnia 2006, 08:28 »
A ja niewytrzymałam i zorbiłam test.Wyszedł ujemny!!! @mam dostać jutro....wiec juz jestem przygotowana.....wyć mi sie chce,ja juz dłużej tego nie wytrzymam!!!!!!!!!!!

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #1247 dnia: 12 Grudnia 2006, 08:39 »
BETI, nie wiem co Ci powiedzieć...Mocno tulę Cię do serduszka...musi być w końcu dobrze...zobaczysz będzie kochana...Dla każdego w końcu zaświeci piekne słońce...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline ~monika~

• Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2006
« Odpowiedź #1248 dnia: 12 Grudnia 2006, 08:49 »
Cytat: "BETI"
A ja niewytrzymałam i zorbiłam test.Wyszedł ujemny!!! @mam dostać jutro....wiec juz jestem przygotowana.....wyć mi sie chce,ja juz dłużej tego nie wytrzymam!!!!!!!!!!!

Wiem, ze to koszmarnie trudne ale poczekaj spokojnie do @. Testy też sie czasem mylą.
a jeśli jednak,  ..... to musisz się trzymać i wierzyć, ze i na Ciebie przyjdzie pora. życzę Ci tego z całego serca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1249 dnia: 12 Grudnia 2006, 09:00 »
Beti, nie zawsze jest tak jakbyśmy chciały - może w święta coś zmajtrujecie. Taki okres świąteczno-noworoczny pozwalan na odprężenie i może wtedy coś zakiełkuje....

Offline martha101

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #1250 dnia: 12 Grudnia 2006, 10:15 »
BETI, nie martw sie na zapas. Poczekaj az dostaniesz @, jesli w ciagu 2-3 dni sie nie pojawi zrob powtornie test, zdaza sie ze testy sa czasem wadliwe. Trzymaj sie cieplutko  :serce:

Marthulka

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #1251 dnia: 12 Grudnia 2006, 12:39 »
Beti, nie martw się. Uda się :wink:
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1252 dnia: 12 Grudnia 2006, 12:40 »
Dziewczyny, kiedy najlepiej(najbezpieczniej) zacząć starania o dzidziusia po odstawieniu tabletek?
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
« Odpowiedź #1253 dnia: 12 Grudnia 2006, 12:51 »
Cytat: "nadzieja"
Dziewczyny, kiedy najlepiej(najbezpieczniej) zacząć starania o dzidziusia po odstawieniu tabletek?

Ja to samo pytanie zadałam mojemu ginowi i powiedział... hmmm nawet miesiąc po odstawieniu, a z kolei inny mówił o 6 miesiącach.
Myśle, ze to wszystko zależy od organizmu kobiety :)

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1254 dnia: 12 Grudnia 2006, 13:03 »
Tym miesiącem się zdziwiłam. Z tego co pamiętam na ulotce od tabletek, napisano coś o 6 miesiącach. :?  To trochę długo. Biorąc pod uwagę,że jestem w pierwszym miesiącu przerwy wcale mnie to nie cieszy :(

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1255 dnia: 12 Grudnia 2006, 13:06 »
nadzieja, my starania zaczęlismy jeszcze pod koniec pierwszego miesiąca po odstawieniu tabletek... co prawda nie udało się nam od razu, ale teraz dzidzia cała i zdrówa siedzi u Mamusi w Brzuszku i pieknie sie rozwija :D Moja szwagierka zaszłą w ciążę w tym samym miesiącu, co odstawiła tabletki, Klaudia urodziłą się zdrowa i piekna :D

jak dla mnie sześć miesięcy to ogrom czasu...ale to pewnie jeszcze zależy od tego jak długo wcześniej je brałaś... Najlepiej zapytaj gina- to bhędzie fachowa porada :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1256 dnia: 12 Grudnia 2006, 13:11 »
Dziękuję Demko! Pocieszyłaś mnie. Z tymi ginekologami to jest tak: ile ich jest tyle opinii. Zaufam swojemu organizmowi. Dam mu odpocząć po prawie 10 latach "ładunku hormonów" i jak wszytko będzie dobrze to kto wie :mrgreen:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #1257 dnia: 12 Grudnia 2006, 13:11 »
Wszystko zalezy też od tabletek, jakie brałaś. Mój gin powiedział, że można od razu ale ja taka szybka nie jestem. Już prawie rok na NPR i w kwietniu oststnie szczepienie, a potem zobaczymy.

Offline demka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1258 dnia: 12 Grudnia 2006, 13:15 »
Cytat: "Maja"
Mój gin powiedział, że można od razu ale ja taka szybka nie jestem.

ja byłam bardzo szybciutka :D

Cytat: "Maja"
Już prawie rok na NPR

szczerze...to ja bym się chyba bała stosować tą metodę jako metodę antykoncepcji, wiem, że wiele luidzi ją stosuje i nie zachodzi, ale ja jakos nie mam zaufania...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
« Odpowiedź #1259 dnia: 12 Grudnia 2006, 13:21 »
Cytat: "demka"
szczerze...to ja bym się chyba bała stosować tą metodę jako metodę antykoncepcji, wiem, że wiele luidzi ją stosuje i nie zachodzi, ale ja jakos nie mam zaufania...

Czuje dokładnie to samo.... Jakos trudno byłoby mi się chyba przemóc i zaufać....

Chociaż wspaniale mozna poznać swój organizm i sygnały które wysyła....:)