Autor Wątek: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było  (Przeczytany 2290934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline merkunek

• Chuck Norris
Odp: urządzamy się - czyli co i jak aby miło w domku było
« Odpowiedź #690 dnia: 19 Września 2007, 11:06 »
Asiu - a czy u Ciebie przypadkiem to nie jest MDF własnie :?:

Tak.

Hmmm, czyżbym czegos nie doczytała... ::) ;D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #691 dnia: 23 Września 2007, 00:28 »

u nas byla babka. W czwartek do niej idziemy. Ja sobie tak nie dam, jak powiem, ze chc tak to tak ma byc:)

Martynko i jak??

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #692 dnia: 25 Września 2007, 10:18 »

u nas byla babka. W czwartek do niej idziemy. Ja sobie tak nie dam, jak powiem, ze chc tak to tak ma byc:)

Martynko i jak??

kuchnia zamówiona :) teraz najgorsze czekanie. Wkurzylo nas tylko, ze ona najpierw podaje cenę mebli, do tego ponad 1000 zł montaż a na końcu dowiadujemy sie, że do ceny montazu musimy dodac jeszcze VAT  :-\ no i za zamontowanie AGD biorą osobno kasę, kuchenka 50zł, zmywarka 80zł, płyta 40 zł itp. Wzięlismy bez tego, sami sobie zamontujemy, albo poprosimy kogoś, kto zrobi nam to za darmo. Ale cóż i tak jest dobra cena jak za kuchnię w drewnie.

Pozdrawiam

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #693 dnia: 25 Września 2007, 14:50 »
Koleżanki doradźcie mi czy do ścian takich wiśniowych jak ma nadziejka (będa takie same u nas w sypialni :) ) pasować będą takie kinkiety i zyrandol? Ten kolor bursztynu jest przypuszczam bardziej pomarańczowy i dlatego zastawiam się czy to nie będzie sie gryzło:

tu kinkiety:

to zyrandol:

i jeszcze lampka stojąca:

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #694 dnia: 25 Września 2007, 21:39 »
hmm  Gosiu szczerze pisząc średnio mi się to widzi.... choć zdjęcia przekłamują nieco kolory....

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #695 dnia: 25 Września 2007, 21:42 »
no własnie tez caly czas sie nad tym zastanawiam. Kinkiety i lampa same w sobie są piekne, ale chyba nie do tej ściany :( Sama juz nic nie wiem.

Offline Beth

• maniak
  • Master of disaster!
  • data ślubu: 02.09.2006
« Odpowiedź #696 dnia: 26 Września 2007, 09:37 »
Gosiaczku - do ścian wiśniowych absolutnie te kinkiety nie będą pasować. Są wg mnie w ogóle za ciężkie i kolorystycznie niedopasowane.
Na wiśniowych ścianach to ja bym widziała delikatne metalowe ozdoby, tonacja srebrna bardziej. I wydaje mi się, że to muszą być lekkie rzeczy, żeby nie przytłaczały. Przy takich kolorach ścian trzeba bardzo uważać, żeby nie przesadzić z dodatkami.

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #697 dnia: 26 Września 2007, 09:38 »
Wydaje mi się, że Beth ma racje co do tego jak powinny wyglądac kinkiety przy wiśniowych ścianach...

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #698 dnia: 26 Września 2007, 10:01 »
Beth chyba masz rację - teraz juz wiem co mi tu nie pasowało. Dzieki :)

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #699 dnia: 26 Września 2007, 15:50 »
Lemmy wracajac do Twojego "odkrytego wieszaka/szafki" (nadrabiam zaleglosci) to mozna dookola "zamknac" ja jakims bialym plotnem... jak znajde fote to wkleje - wyglada przepieknie ;)

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #700 dnia: 26 Września 2007, 16:03 »
Rajdówka dzięki :)
Jednak na razie się wstrzymamy. Moja siostra wyniosła się z szafy tzw. ogólnej, więc mamy tam miejsca wystarczająco. Przywieziemy sobie na razie starą szafkę, małą, która leży na strychu u moich rodziców. Stwierdziliśmy, że nie będziemy teraz kupować mebli do mniejszych pokoi, bo nie wiadomo, jak się wszystko ułoży za rok czy dwa, jak będziemy kupować łózeczko dla dziecka itp. Z jednej strony fajnie byłoby, żeby moja siostra się już wyprowadziła i tam byłby dziecęcy pokój, z drugiej namawiam ją do rozsądku, skończenia studiów i przemyślanej decyzji.

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #701 dnia: 26 Września 2007, 16:47 »
I ja dołączam do tego wąteczku, jako, ze jestem na etapie remontu: w sumie od ponad miesiaca ;), najpierw codzienne objazdy po całym miescie i wizyty w sklepach "remontowo-meblowych" oraz wybór i koncepcja całego "nowego" mieszkania: zajłęo mi to ok 2-3 tyg i było to strasznie angazujące i czasochłonne zajęcie.
A obecnie trwa remont, jak Wam opiszę na czym polega to chyba zaczniecie mi współczuć i zastanawiac się co ze mną nie tak ;)
Otóż po licznych konsultacjach dotyczących tzw robocizny, kiedy to ceny oscylowały od 3,5 do 5 tys za łazienkę (sama robocizna!!!!!!!!, ale wymiana wszystkiego, łącznie z wszystkimi rurkami itp) zdecydowaliśmy się na fachowca z polecenia, robociznę widziałam: IDEAŁ, w super cenie bo 2 tys, ale moze przychodzić tylko w soboty: wiem, ze teraz chwytacie się za głowy ;)
I ja tak 3 tydzień z rozgrzebaną łazienką, tzn wszystko skute, łącznie z klejem: ściany i podłoga ( to była pierwsza sobota), zrobiona cała kanalizacja i wymnienionne wszystkie rury, łącznie z pionem, zrobienie "kanałów "  wiertarką udarową w ścianach i podłodze na ukrycie wszystkich rur, zeby nie zmniejsać łazienki ( to była druga sobota),
przeniesienie podłączeń na zlew i zmywarkę do pokoju, bowiem zmieniam połozenie kuchni ( przenoszę ją do pokoju 10m2, a komuterowy pokój znajdzie się w dotychczasowej kuchni), zalanie betonem połowy podłogi z instalacjami w łazience ( to była trzecia sobota)
Tearz czekam na czwartą ;), mają być robione sufity podwieszane, wylana reszta podłogi, nowa elktryka i część kafli ( na szczęscie duże 30x60 cm, więc niby szybko, ale jako, z e chcę szlifowane (a mam w łaznience pion i 2 uskoki top tych sszlifowanych kafli trochę będzie, więc czasu to zajmie...)
zastanawiacie się pewnie jak ja funcjonuję z moim Mężusiem ;), otóż nie najgorzej, bowiem mamy 4 pokoje i dlatego cała graciarnia jest w tym 4 najmniejszym, który jest zamknięty, więc niby remontu nie widac w mieszkaniu, bo stara kuchnia nadal funkjonuje,  nie zlikwidowałąm jej, a w łazience co prawda umywalki nie ma, ale za to jest sedes stary ( ma być geberirit) i zawsze nasz p. Krzysiek podłącza nam na tydzień na srodku brodzik, a że mamy głęboki bo 26 cm, więc za wanne robi spokojnie ;)

Teraz czas napisac coś o kosztach..., sa koszmarne, ale mam się za absolutną mistrzynię swiata, bowiem wszytsko kupowane jest 1 gatunku, polskich firm, oprócz  baterii ( te są LAGE, model BOSTON stal szczotkowana i jest to jedyna "chińszczyzna" w mojej łazience, ale na 5 letniej gwarancji i pewnie jesli widziałyście kampanię billboardową tego lata tej firmy, to się dziwicie, ze to chińczyzna, ja też byłam zdziwiona ;)
Gres mam z Opoczna Genova cream na sciany i podłogę, brodzik Sanplast, kabina Cersanit, podobnie jak sedes, deska i umywalka naszafkowa libra,
szafka przesliczna drewniana, bejcowana na kasztan, drzwi sosnowe zabejcowałąm na ten sam odcień co szafka, klamka podobnie jak baterie, halogeny i kinkiet ze stali szczotkowanej.
Mnóstwo pieniędzy poszło na kleje bo musiały być specjalne i fugę SOPRO oraz płyty karton gips i rurki, złączki, trójniki itp, itd..., sama hydraulika to ponad tysiąc złotych...
Oprócz hydrauliki i wszystkich tych klejó itp pozostałe rzeczy poza brodzikiem ( 508 zł) i szfką (300 zł) "wylatałam" okazyjnie i zaoszzcędziłąm spokojnie 1000 zł. Kafle, oczywiście nie na całe ściany np : końcówka kolekcji 25 zł za 1m2, kabina za 600 zł w promocji itp, itd.
W każdym razie koszt materiałów na całą łązienkę z nowymi drzwiami i instalacją do kuchni wyniósł nas 5200 zł, co uważam za mistrzostwo swiata...
Rozpisałąm się o łazience, choć jak widzę większość z Was jest bardziej w temacie kuchni ;), ja zamierzam się nią zająć za jakieś 3 tyg kiedy to skończę z łązienką, w każdym razie też z kasą nie zaszaleję ;), tylko jak zwykle "wylatam" i sposobem sobie zaradzę ;) W końcu kończyłam kurs projektowania wnętrz i uwielbiam etap wstępny czyli projektowanie i szukanie po sklepach  :)
Rozpisałąm się okrutnie, ale jak dotąd gbyłąm bardzo powściągliwa w opisywaniu moich "remontowych" przygód ( a było ich nie mało ;), wiec mam nadzieję, ze mi wybaczycie :)

gosia_kwiecień życzy miłego dnia :)

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #702 dnia: 27 Września 2007, 08:39 »
Wybaczone - wczytałam się jak w dobrą lekturę ;D ja też mam większośc z polskich firm, wierna jestem patriotka ;) tylko u nas baterie szczotkowane odpadły w przedpiegach bo za bardzo się paluchy odznaczają, jak dla mnie...Gosiu a kolorek jaki bedzie w łazience tzn.na bezkaflowych ścianach :?:

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #703 dnia: 27 Września 2007, 11:06 »
to jak będę miała więcej czasu, to opiszę swoje przygody remontowe, np 2 razy wymieniany brodzik, tydzień czasu bez ciepłej wody i noszenie w garach gorącej wody do brodzika itp itd ;). To dopiero jest lekturka ;)

Kolorek na ścianach bedzie o 2-3 tony jasniejszy od kafli, czyli taki jasniuchny krem ( zrobię go z pomieszania farby do łazienek białej i herbaciana róża w stosunku 3:1 i farba będzie miała efekt delkiatnego tynku strukturalnego na scianach bezkaflowych oraz na suficie, oczywiście, zeby zaoszczędzić na tynku, który jest koszmarnie drogi to wybrałam opcję oszczędną, czyli kupiłam w Leroy takie specjalne a la trocinko-granulki, ,które się dodaje do farby i maluje i jest efekt tynku strukturalnego, opakowanie kosztuje koło 19 zł i powinno wystarczyć na całą łazienkę. Ogólnie każda ściana będzie w kaflach, żeby się łatwo podłogę zmywało, tylko, ze np w niektórych miejscach bedzie to 1 rząd, w innych 4 rzędy, a na 2 ścianach, w tej częsci, gdzie jest kabina, to bodajże 7 czyli zabudowana cała kabina. Poza tym kupiłam 4 kafle dodatkowo z serii genova w kolorze piasek i brąz i nasz fachowiec na swojej "służbowej" maszynie wodnej pociął mi dekory, czyli różnej długości paski, które mają szerokość 3 cm, bo tej szerokości są dekory mosiężne, które kupiłam i one będą "przemykać" w mojej wymyslonej listwie dekoracyjnej i tym sposobem zamiast płacic ok 30 zł za jeden element listwy, wsystkie elementy kosztują mnie ok 10 zł plus koszty dekorów mosiężnych : 1 szt 5 zł, będę ich potrzebować chyba z 15 szt, na razie kupiłam 10 może się zmieszczę ;)

Ja uważam, ze polskie firmy mają super jakość, design, a cena do jakości i wyglądu np vileroy, grohe ma się nijak,  po prostu są sztucznie napompowane, a swego czasu robiłam i to 2 łazienki w tej włąsnie drożyźnie ;)

A ja właśnie wybrałam stal szczotkowaną, bo moim zdaniem nie widac na niej "paluchów", testowałam różen wykończenia: od chromu, który mi się nie bardzo podoba, po satynę i stal i włąsnie na stali były najmniejsze slady, a nawet polewałąm wodą mineralną ;)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #704 dnia: 27 Września 2007, 11:11 »
Gosienko a jakie foteczki cos teges ? :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #705 dnia: 27 Września 2007, 11:26 »
wlasnie wlasnie?

ja to mam lazienke kolorowa na to wychodzi.. ale nie mam zamiaru jej zmieniac - jedyna czesc mieszkania nie do zmiany :los:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #706 dnia: 27 Września 2007, 11:29 »
Karolcia to daj fotki :)

Offline rajdowka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #707 dnia: 27 Września 2007, 11:33 »
jak wysprzatam lazienke i cykne cosik ;D

dodam, ze lustro wielkie sciagnelam ze spa ;D

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #708 dnia: 27 Września 2007, 11:35 »
a co tam :) praw autorskich  nie zastrzegli :P

Offline merkunek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #709 dnia: 27 Września 2007, 11:35 »
fotki kochane, fotki! ;D

Offline agatkaz

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.07.2007
« Odpowiedź #710 dnia: 27 Września 2007, 11:45 »
Gosia blagam o fotki. Jestem na etapie planowania lazienki i nie wiem od czego zaczac, tym bardziej ze mieszkamy za granica a chcielibysmy wiekszosc rzeczy przywiesc z Polski

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #711 dnia: 27 Września 2007, 11:59 »
Kochane moje :)
ja głupia nie zrobiłam fotek "przed", natomiast mogę oczywiście zrobić fotki "teraz" ;) efekt też będzie, jak sie porówna je z "po" ;)
Tylko, że będę musiał poprosić o pomoc Karolcię, Maję albo Merkunka, gdyż mimo, ze weteranką forumkową jestem, to niestety nie umiem wklejac zdjęć,  gdyz po poczatkowych licznych niepowodzeniach, dałam sobie na luz i już nawet nie próbuję się uczyć, co ogólnie w moim przypadku jest zadziwiające, gdyż ja na "stare lata" uwielbiam się uczyć, mogłam non stop rozpoczynac kolejne studia, studiowac, kończyć je i na nowo inne ;). Poza tym jak już za coś się wezmę to zawsze rozgryze, choć czasami dłuuuuuuuuuugo mi to zajmuje, wiec nie rozumiem tej swojej porażki w klejaniu zdjęć, chyba że wytłumaczę ją jako wyjatek potwierdzający regułę ;)

Co do porad, to one wszystkie zależą od gustu mieszkającego, finansów, koncepcji i "wartości nadrzędnych", a przezde wszystkim od tzw "prania", czyli wszystko wychodzi w praniu i stąd wielość zmian, ale oczywiście w ramach ogólnej koncepcji i finansów ;)

Offline agatkaz

• nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 21.07.2007
« Odpowiedź #712 dnia: 27 Września 2007, 12:37 »
Czekamy ;D
 jeszcze jedno, jakiej firmy meble kupowalas? Bo mi sie marza drewniane, ale to kosztuje jakies straszne pieniadze.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #713 dnia: 27 Września 2007, 12:49 »
Gosia to możesz mi podesłać a ja wlepię ;)

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #714 dnia: 27 Września 2007, 12:52 »
Majuniu, jak mój M wróci to Go poproszę o zgranie na komputer i Ci podeślę, ale się załamiecie obecnym widokiem mojej łazienki..., ze my możemy w niej normalnie funkcjonować ;)

szafka to seria AMBER, nie wiem jakiego producenta, ale do dostania w Praktikerze i Liroy

• Chuck Norris
« Odpowiedź #715 dnia: 27 Września 2007, 13:25 »
Ooo, widzę, ze "moj" temat wałkujecie:) my wybraliśmy narazie kafle, wczoraj wymyslalam, jak je przykleimy. Bierzemy kolekcję Tajga z Tubądzina oto fotka:

ale jest taki wybór z tej kolekcji różnych kafli, że nie wiemy jeszcze które wersje dokładnie weźmiemy. Kabinę chcemy kupic z głębokim brodzikiem i dyszami do masażu. Zobaczymy jak wyjdzie.
Przed nami masa roboty, bo remontujemy całe mieszkanie od początku. Łącznie z burzeniem ścian, łączymy łazienkę z WC.

Zamówilismy kuchnie, czas oczekiwania 8-10tygodni, drzwi wejściowe, okna ok 3 tygodni, drzwi wewnętrzne 6 tyg  :-\ Przeraża mnie to wszystko!!

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #716 dnia: 27 Września 2007, 13:31 »
Dobrze Gosiu - to ja czekam ;)

Martyna, niech Cię to nie przeraża ja przeżyłam i wiele innych osób też a u nas było jeszcze lepiej bo my naszą kuchnię i łazienke po prostu dobudowaliśmy ;D nie podobał mi się układ domu i postanowiłam, że tak zrobimy i tak będzie lepiej więc wiem co czuje osoba przy generalnym remoncie - ja miałam dziurę w ścianie w salonie :D
U nas w łazience na początku tez miała być tajga ale później było kilka zmian - jeśli nie kilkanascie ;) i staneło na Paradyżu Penelopa/Odyseusz

Offline gosia_kwiecień

• maniak
« Odpowiedź #717 dnia: 27 Września 2007, 13:34 »

Przed nami masa roboty, bo remontujemy całe mieszkanie od początku. Łącznie z burzeniem ścian, łączymy łazienkę z WC.

to tak jak my ;), choć "w praniu" wyszło, ze jednak jednej ściany nie będziemy wybijać, ale wymiana wszystkich futryn na drewniane będzie...

jako, z e ja "majster klepka", to kuchnię zrobię "nową' kombinowaną, te korpusy, które mam wykorzystam, zmienię tylko frony na drewniane i zakupię korpus szafki narożnej, której nie posiadam, a potrzebuję, bo teraz będę mieć zabudowę w kształcie litery L,  a serwantkę, w której będę prezentować serwis świąteczny zrobię z nadstawki kredensu od teśció,a jest to mebel "poniemiecki" i superos bedzie mi do nowych frontów i okuć pasować ;)

aha i to link na kafle, choć kolor w realu jest inny jasniejszy i bardziej smietankowo-kremowy ciepły, na zdjęciu wpada w szarość

• Chuck Norris
« Odpowiedź #718 dnia: 27 Września 2007, 13:35 »
Bardzo ładna. Ja bym juz wybrala inną, ale mojemu mężowi, bardzo się podoba, to niech ma:)

nie mam tylko pomysłu na tzw. fartuch w kuchni i kafle na podlogę...chyba musi być coś w bezu, bo taki będziemy mieć blat.

Musimy to przezyc :) ja wyjadę do rodziców na czas burzenia scian, żebym pylicy nie dostała i moje dziecię :)

Offline gosia_kwiecień

• maniak