Autor Wątek: Menu  (Przeczytany 105568 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kora29

• entuzjasta
  • data ślubu: 30.08.2008 r.
Odp: Menu
« Odpowiedź #210 dnia: 18 Listopada 2007, 12:22 »
aga8207 jesli macie w cenie napoje i alkohol - tak jak napisałas , bez ograniczeń, to cena jest akuratna. Macie baardzo duzo apetycznie brzmiącego jedzonka.Super bo o nic nie musicie się martwić.

Izabell26mniam mniam...uwielbiam kluski sląskie, skoro sami wybieracie - to napewno bedzie jedzenie wypasik - takie są plusy!!!Swojskie jedzonko....mmmh...trochę gonitwy bedzie..ale jak piszesz skoro ci pomagaja!!!Dacie radę!!!
AAA...ja też chce przeczytać menu(gdzie???)....pewnie ślinotoku dostanę!!!!JA CHCE KLUSKE!!!!
 :'( :'( :'(

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
  • data ślubu: 09.08.2008
« Odpowiedź #211 dnia: 18 Listopada 2007, 12:53 »
a dwie strony wczesniej masz moje menu tylko jeszcze nie wpisalam klusek..ja tez chce kluski :tupot: :tupot: :tupot:

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #212 dnia: 18 Listopada 2007, 16:10 »
Ja już się węcej nie oddzywam..ośliniłam się...z tego wszystkiego...Izabell - Menu imponujące...Trochę mnie wystraszyłaś...u mnie nawet połowy tego nie ma...
KURRRCZAKI!!!!!!!!
Najgorsze jest to,ze ja się nie potrafię przejmowac takimi rzeczami....ale muuuszę coś wymysleć...jutro wpisze tu swoję menu...pszukam (bo zdążyło mi zginąć)...tylko się nie śmiejcie...  :'( :'( :'( może przesadzam??? ??? ???

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
« Odpowiedź #213 dnia: 18 Listopada 2007, 16:38 »
tylko wez pod uwage ze ja mam wesele z poprawinami..wszyscy mowia ze jest to bogate menu..nawet moja mama..ale ja wole wiecej niz ma zabraknac..

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #214 dnia: 18 Listopada 2007, 17:10 »
Ja też mam z poprawinami.. ??? ??? ??? ???
Pocieszam się bo byłam już na takim weselu, tzn dokłanie w tym miejsu z tym menu...i było, moim zdaniem fuuuul...ale jak sobie przypomnę swoją"biedną" kartkę...to zaczynam się obawiać...Bo wyglądało to naprwadę skromnie ("na kartce")...Musze jej poszukac...domówię najwyżej...

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
« Odpowiedź #215 dnia: 18 Listopada 2007, 17:22 »
tylko nie szalej..ja sie sugerowalam tym, ze cieply posilek powinien byc podawany nie rzadzeij niz co 3 godz- wiec ja mam 4..zimna plyta to jest standard u tej kucharki- ja napewno bym wywalila wszelkie ozory, zoladki itp.ale wiem ze goscie to lubia..zastanawiam sie tylko nad zamianą flakow na zurek..

Ja nie mam doswiadczenia w menu, pierwszy raz bede na takim samemu robionym..ale jak Ty bylas juz w tej testauracji i starczylo jedzenia, a do tego Ci odpowiadalo, to nie widze powodow, bys miala cos zmieniac..zreszta..wrzuc je tu, to obadamy :Kucharz: :Kucharz: :Kucharz:

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #216 dnia: 18 Listopada 2007, 17:29 »
Postaram się je odszukać - a jak nie to poproszę żeby mi faksem puscili... ;D ;D ;D
Ja wim,że to  dziwne ale ja uwielbiam taka tradycyjną kuchnię...nie wiem wprawdzie co to ozorki, ale i tak mnam mniam...EEEEEchhh....
To wynika z tego,ze nie jadam "tradycyjnych"obiadów, tylko zywimy się przybytkach tzw. "żywienie zbiorowe", nie mam babć...Czasmi u mamy coś sie trafi, ale ona i tak gotuje już tak nowocześnie...np. dziś był mielony.... w otrębach. Pyszny...ale....
Pozdrawiam.

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
« Odpowiedź #217 dnia: 18 Listopada 2007, 17:39 »
Ja znowu  z zasady jestem tradycjonalistka..we wszystkim..i dlatego nie tylko ze wzgledu na funduasze ale i z zasady postawilismy na zrobienie takiego wiejskiego wesela, wlasnie z takim menu..chos pewnie fajnie wygladaloby tez cos plonącego, ale nie mozna miec wszystkiego:-) w kazdym razie czekam na btwoje menu z niecierpliwoscią:-)

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #218 dnia: 20 Listopada 2007, 21:17 »
Mmmhh...mam menu..:
"na ciepło":ziemniaki, kotlet schabowy z serem i pieczarkami, zestaw surówek, rosół
kurczak pieczony
zraziki w sosie
zupa gulaszowa
barszcz czerwony z pasztecikami
swiniak pieczony
flaki
Zimne przekąski: szynka wedzona, baleron, polędwica, boczek faszerowany, mięsa pieczone
sałatka garnierowana (CO TO JEST????), sledz w oleju, ryba w occie,schab w galarecie
pomidor, ogórek, papryka, pieczarki
dipy do mięs
tort weselny, ciasta kawa i herbata
barszcz
Poprawiny:zurek, szaszłyki, bigos, szynka pieczona, gulaszowa

Chyba nic nie przeoczyłam...
Jedzenie jest świeżutkie i paaachnące...Tylko jak patrzę na Twoją ilość...to się zastanawiam...a moze cosik domówić???
z drugiej strony wiem, bo byłam, widziałam, jadłam...i wystarczyło...
Czekam na odpowiedz i radę.Pozdrawiam. :tupot: :tupot: :tupot: :tupot:

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
« Odpowiedź #219 dnia: 20 Listopada 2007, 21:52 »
nie widze zebys miala salatki w zimnej plycie, a to zawsze idzie, szczegolnie latem, gdzie schodzi mniej miesa, reszta mysle jak najbardziej git..oj, wpadlabym na ta pieczona swinke :Obiad: :Obiad:

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #220 dnia: 20 Listopada 2007, 21:56 »
no... jest tam ta sałatka "garnierowana" - ale nie wiem co to....możę zamienię tego śledzia na sałatkę... ??? ??? ???

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
« Odpowiedź #221 dnia: 20 Listopada 2007, 22:08 »
to jest b.dobry pomysl, nawet na taka np.jarzynowa z majonezen czy grecka- co kto lubi..w kazdym razie tego bym dodala i byloby dla mnie git..pyyycha..ide cos zjesc

Offline Agnieszka1

• forumowicz
  • data ślubu: 07.06.2008
« Odpowiedź #222 dnia: 23 Listopada 2007, 12:17 »
Ja własnie nie wiem czy nie zamienić zamiast jarzynowej dać jakąś inna??? Myślę że jarzynowa jest za bardzo pospolita . Przeważnie jest tak ,że na weselach jarzynową rzadko kto je.

Offline izabell26

• kolorowe życie
  • entuzjasta
« Odpowiedź #223 dnia: 23 Listopada 2007, 16:59 »
ja ci powiem, ze uwielbiam jarzynowa i zawsze jem..faktycznie ludzie podchodza do tego roznie, bojac sie jesc majonez z niepewnego zrodla..jak nie chcesz to moze maja z makaronem lub ryzem jakas salatk? ja bede miala z makaronem i mieskiem..

Offline Agnieszka1

• forumowicz
« Odpowiedź #224 dnia: 23 Listopada 2007, 20:34 »
musze czegos poszukac, może coś wymyśle ale co do zmian w menu mam jeszcze troche czasu. Pewnie z miesiąc przed będę coś negocjować ;D ;D ;D Ja w zasadzie lubie jarzynową ale właśnie jak bywałam na weselach to nie szła ta sałatka.

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #225 dnia: 23 Listopada 2007, 22:50 »
Ja myślę o "czymś" lekkim..przecież to będzie lato, kolorową "jakąś",własnie - może grecka, a może taką zwykłą - chyba "mista" się nazywa" ogórek, sałata, kuku...itp..z sosem vinegrette...do wędlin- jak "ta lala"!!!!!!!!!! ;D ;D ;D ;) ;D

Offline Agnieszka1

• forumowicz
« Odpowiedź #226 dnia: 24 Listopada 2007, 11:22 »
Grecka to podstawa ale !!!!!!

Offline sunflowerka83

• forumowicz
« Odpowiedź #227 dnia: 2 Stycznia 2008, 21:51 »
Bardzo proszę o ocenę mojego menu weselnego.  Koszt 180 zł osoba (na rok 2009).

Dodatkowo musimy kupić alkohol (prawdopodobnie kupimy w restauracji - zapłacimy tylko za każdą otwartą butelkę), napoje (nie mam pojęcia ile tego kupić :-( ) oraz tort i ciasta (na stół i jako prezent dla gości po weselu).
Wesele będzie w sierpniu, ale w restauracji jest klimatyzacja, więc nie martwię się o galarety.  Dekoracja restauracji oraz bus odwożący gości weselnych gratis.  W prezencie od restauracji mamy także apartament dla nowożeńców.

moje menu:

OBIAD
rosół z makaronem
rolada wołowa
schab ze śliwką
filet z indyka w przyprawach
kluski śląskie
kluski tarte
kapusta zasmażana z pieczarkami
kapusta czerwona
kapusta młoda
kompot

DESER
kawa, herbata (bez ograniczeń)
lody z bitą śmietaną

ZIMNA PŁYTA
schab w galarecie
tymbaliki z drobiu
pieczeń faszerowana
pasztet z zająca podawany z żurawiną
galantyna z drobiu
półmisek mięs na zimno
swojskie wędliny
ryba w sosie greckim
kulki rybne w occie
rolmopsy
szwajcarska deska serów żółtych i pleśniowych
sałatka jarzynowa podawana z kiełbaskami na ciepło
sałatka z anansem
rulon z łososia
przepiórcze jaja z kawiorem
pomidor, ogórek zielony i konserwowy, papryka świeża i konserowa, pieczarki, oliwki

KOLACJA 1

barszcz z pasztecikiem
schab zapiekany z serem i pieczarkami
filet z kurczaka w cieście
zapiekane ziemniaki
frytki
zestaw surówek

KOLACJA 2 - ostatni planowany posiłek ok.  1. 00

pieczony prosiak (niespodzianka dla gości, wyjedzie na sale z fanfarami w specjalnej muzycznej oprawie)

i teraz nie wiem, moze powinien być jeszcze jeden posilek na cieplo, mysle ok.  3. 00 jakiś strogonow lub żurek z kiełbaską
proszę doradźcie coś, bo nie chce zeby moi goście byli głodni ;-)

Offline Kora29

• entuzjasta
« Odpowiedź #228 dnia: 2 Stycznia 2008, 23:09 »
Menu wypasione.....mniam..... :P

Offline mk.mika
  • maniak
  • data ślubu: 6 czerwca 2009
« Odpowiedź #229 dnia: 3 Stycznia 2008, 09:39 »
Ja mam oprócz obiadu jeszcze 2 ciepłe posiłki jeden z nich jest pełny tzn zupka i drugie danie natomiast na koniec jest chyba strogonoff chociaż moge to zmienić. Też martwiłam się że to może być za mało ale z tego co wiem nikt jeszcze głodny nie wyszedł z tej restauracji, napewno jeszcze mojej mamy zapytam się czy to wystaczy (ona pamięta ile było posiłków u mojego brata) więc napewno tym też bede się sugerować. Ale powiem Wam że jak ostatnio byłam na weselach to jest tyle jedzenia że aż cięzko człowiekowi się ruszać więc dla mnie 4 posiłki gorące to stanowczo za dużo - a należe do ludzi którzy chętnie jedzą ;) . Poza tym ważna jest również zimna płyta, a ty z tego co widze masz sporo dań.
Aha tylko jeszcze zależy od której masz wesele i do której. Ja chce dosyć późno, bo sam ślub chciałabym około 16.30, tylko nie wiem czy ksiądz się zgodzi na tak późną godzinę, ponieważ na śląsku jest zwyczaj taki, że śluby są dużo wcześniej.

Moje oczy są nadal zielone w moim oknie wciąż kwitnie nadzieja

RELACJA

Offline sunflowerka83

• forumowicz
« Odpowiedź #230 dnia: 3 Stycznia 2008, 15:45 »
no co TY!!! ja tez jestem ze śląska i planuję ślub na godzine 17;)Wszytskie sluby na krtorych bylam (na slasku) zaczynaly sie o tej godzinie.

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #231 dnia: 3 Stycznia 2008, 15:55 »
Śląsk czy Zagłębie? Bo to jest spora różnica.

RELACJA

Offline sunflowerka83

• forumowicz
« Odpowiedź #232 dnia: 3 Stycznia 2008, 15:59 »
mk. mika zdradź gdzie masz wesele:-) bo widzę ze mieszkamy blisko siebie. 
Ja ciagle szukam wymarzonej sali.  Poki co typujemy Imperium w Pikarach, ale jeszcze jedziemy zobaczyć parę miejsc (Pogoria- Catamaran, Shuma, Laguna i Jubilat w Będzinie).  Bardzo zalezy mi na tym zeby sala byla gustownie przystrojona, elegancka, a jedzonko tradycyjne, ale nie typowo jak na wiejskim weselu.

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #233 dnia: 4 Stycznia 2008, 09:26 »
sunflowerka83 - wesele będzie w Katowicach - Giszowiec w "Dworku pod lipami", moje menu tutaj jest na którejś stronie, więc spokojnie możesz przeczytać. Wybrałam tradycyjne menu chociaż są tam też inne dodatki jak deski serów i pałeczki kurczecia w orzechach. Poza tym współpracują z bardzo dobrą cukiernią w Kostuhnie.
Dworek pod lipami Katowice - Giszowiec - poszukaj takiego wątku w lokalnych Śląsk i Zagłębie, tam sa fotki.
Pozdrawiam

RELACJA

Offline mckr

• Małgosia ;-)
  • bywalec
  • data ślubu: 28.06.2008
Moje menu weselne
« Odpowiedź #234 dnia: 10 Stycznia 2008, 11:35 »
Hej Forumowiczki,
proszę o poradę co do mojego menu weselnego.  To jest narazie przykładowy jadłospis ale przerażają mnie podane porcje.  Czy oby na pewno starczy???

Obiad:
zupa:rosół z makaronem
miesa: kotlet schabowy z pieczarkami,karkówka faszerowana, zrazy wołowe zawijane, dewolaje, udko z kurczaka pieczone łącznie 200g na osobe
dodatki: ziemniaki z wody, kluski śląskie łącznie 250g na osobe
surówki: z bialej kapusty, z buraków, z pora, kapusta czerwona po śląsku łącznie 150g na osobę
deser lodowy

Zimna płyta:
mięsa: schab w galarecie, karkówka pieczona, rolada z boczku, pieczeń z dzika, tymbaliki, pasztet z dzika z zurawinami, pstrag wedzony, carpacio z łososia, krewetki, pstrąg w galarecie, ryba po grecku, sledz w oleju łącznie 200g na osobę
sałatki: grecka, nowoorleańska, jarzynowa łącznie 150g na osobę
owoce:5 rodzajów łącznie 150g na osobę
dodatki: pieczywo, sosy itp

Podwieczorek: barszczyk czerwony z krokietem, szaszłyk płonący po jednej porcji na osobę

Kolacja: flaczki 250ml na osobę

Napoje: kawa, herbata

Offline mk.mika
  • maniak
« Odpowiedź #235 dnia: 10 Stycznia 2008, 13:52 »
Wydaje mi się, że to chyba jednak jakies bardzo małe porcje.

RELACJA

Offline mckr

• Małgosia ;-)
  • bywalec
« Odpowiedź #236 dnia: 10 Stycznia 2008, 14:32 »
 no własnie :( i co ja mam teraz zrobić??

Offline sunflowerka83

• forumowicz
« Odpowiedź #237 dnia: 10 Stycznia 2008, 14:35 »
A ja znowu jestem w punkcie wyjścia jeżeli chodzi o menu. Zmieniliśmy restauracje z Imperium na Impresję. W Impresji będziemy ustalać menu na jakieś 3 tyg. przed ślubem. Menu możemy sobie wybrać  jakie tylko nam odpowiada:-) a nie z określonych 3-4 propozycji do wyboru, tak jak w innych restauracjach.
Wiem na pewno, ze będzie strogonow i kluski śląskie, mniam mniam;0

Offline mckr

• Małgosia ;-)
  • bywalec
« Odpowiedź #238 dnia: 10 Stycznia 2008, 14:36 »
Cena za te menu to 120zł od osoby do tego we własnym zakresie cisto, tort, napoje, alkohol

Offline sunflowerka83

• forumowicz
« Odpowiedź #239 dnia: 10 Stycznia 2008, 14:39 »
mckr Ja tam się nie znam na tych porcjach, ale jak dziewczyny piszą, że małe to może faktycznie tak jest...hmmmm
To może pogadaj z restauracja, czy nie dałoby sie zwiększyć tych porcji i jak toby wyglądalo cenowo.

btw moja restauracja liczy 0,5 litra napojów bezalkohol. na osobę i już wiem, ze to będzie mało jak na sierpien