Autor Wątek: Jak stara panna zamienia się w pannę młodą ;-) nie tylko gra słów;-)  (Przeczytany 124244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
Odp: Jak stara panna zamienia się w pannę młodą ;-) nie tylko gra słów;-)
« Odpowiedź #1740 dnia: 23 Lutego 2012, 15:11 »
Ja tak wyszczególniałam, ale to było tylko i wyłącznie do naszego wglądu ;) rodzicom po prostu podawaliśmy sumy za ubrania dla PM, alkohol, salę, zespół. Wszystko tak razem do kupy ;)

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1741 dnia: 23 Lutego 2012, 15:20 »
hhmmm...trza to przemyśleć....

s_erduszko, a dlaczego nie ?

wiecie co, ja to widzę tak: zestawiamy wszystkie możliwe koszty - nawet najdrobniejsze, mamy jakąś sumę i gromadzimy kasę, aby ją osiągnąć... Ja nie uważam, że powinien być podział - ty płacisz za to, ja za to itp. Przecież prawda jest taka, skoro mówimy o kosztach, pieniądzach, że pieniądze, które dostaniemy od gości, będą wspólne, nie będziemy dzielili - ty włożyłeś ( czy twoi rodzice) tyle, to masz teraz taką częśc kasy od gosci, a ja tyle., zatem mam taki procent....Wszystko będzie wspólne, zatem koszty ślubu, wesela też powinny być wspólne... Tak mi sie wydaje, skoro już mowa o kwestiach finansowych. Mylę się? Jak uważacie? Nie chcę oczywiście, aby to wyglądało, jak jakiś rachunek zysków i strat, bo wiadomo, ze nie kwestie finansowe sa tu najważniejsze, no ale są w jakis sposób istotne, stąd moje rozważania... :D

nusiaku współczuję kłopotów z ortodontką...no i kosztów dodatkowych...przed weselem jest wydatkow tyle, a tu dodatkowo ortodonta, masakra .... Ja wydaje kosmiczne kwoty na gastrologa i leki  :-\
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #1742 dnia: 23 Lutego 2012, 15:31 »
ja mialam w exelu taka tabelke gdzie wpisywalam najmniejsze wydatki na wesele, tylko ze ona byla tylko do mojej wiadomosci bo my slub sami organizowalismy i za niego placilismy
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • :-D
« Odpowiedź #1743 dnia: 23 Lutego 2012, 15:36 »
bo my slub sami organizowalismy i za niego placilismy

my tak samo, więc sie nie strącam, ale wątpie, że teścia interesuje suknia slubna +dodatki kosztu 3 tyś zl  ;)

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1744 dnia: 23 Lutego 2012, 15:42 »
w kosztorysie który mam dla siebie, też jest wszystko dokładnie rozpisane - nawet najdrobniejsze wydatki, ale  myslę, że może dla Taty P. lepiej to jakoś uogólnic...bo głupio moze wyglądać zapis: bielizna ślubna Moniki ...  chyba  ;) :D
kurcze, bo z moimi Rodzicami nie ma takiego problemu, im mogłabym o najgłupszym i nadrobniejszym wydatku powiedziec, a z Tata P. to już tak z dystansem nieco...

anka332 i s_erduszko - macie rację, nie zainteresuje go wydatek typu suknia ślubna, bizuteria, fryzjer i makijaz, ale  zeby synowa przyszła olśniła wszystkich to by chciał z pewnością.... a nic za darmo nie ma przecież, nawet olśnienia  ;) :D

oj tam, sama sobie mogę zapłacić  :Dmimo ze jestem biedna nauczycielką :D
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1745 dnia: 23 Lutego 2012, 15:43 »
my z macka rodzicami dzielimy koszty ale wlasnie bez ubiorow mojego i Macka, sami za to placimy ;) oprocz tego sami placimy za obraczki, podziekowania dla rodzicow, swiadkow, no i wiazanki.

Offline SarCia11122

• bywalec
  • ' ..Z Tobą przez świat za rękę iść..
  • data ślubu: 29.09.2012
« Odpowiedź #1746 dnia: 23 Lutego 2012, 22:11 »
i ja dołączam  mogę ? :D

co do wydatków ... powinny byc po równo, robimy "nasze" wesele to za wszystkich płacimy równo ;)

My z moim Maćkiem płacimy sami za wszystko :)
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2012, 10:10 wysłana przez Maja »

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #1747 dnia: 23 Lutego 2012, 22:30 »
Monia
nam sponsoiruja wesele w prezencie slubnym heheh ;p
jak zwal tak zwal ale..
wtsepnie zroiblam kosztory naszego wesela... wyszlo 30 tysi.. powiedzialam mamuśkom  postanowily ze placa po 15 tysi ;p
teraz wychodz ok 34 tysie... i.. wiem ze dolozylyby mamy po 2... ale jesli kup0imy mieszkanie co sie okaze na dniach to bedziemy je prosic o dolozenie ejsli nei kupimy to sami sobie dolozymy ;)
ja mam rozpiske na prawie wszystko i czasem pokazuje ja mamie czy etsciowej ale one nie sa zainetersowane.. mowia to wasz slub robcie co chcecie byle sie zmiescic w kwocie i byle bylo dobre jedzeinie i wodki nie braklo ;p reszta co chcemy to robimy

nigdy nie chcialabym zeby dzielic koszty np ja za alko ty za jedzienie ... dzziwnie tak...v  bynajmneij dla mnie

Offline malinowa__mamba

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1748 dnia: 23 Lutego 2012, 22:47 »
u nas wszystkie koszta dzielimy na pół oprócz "wyglądu"...czyli ubiór, fryz itp....za wesele płacą rodzice też jako 'prezent ślubny' (zresztą my jesteśmy biedni bezrobotni studenci ;) )
z jednej strony M. ma dużo mniej gości niż ja, z drugiej przecież prezentów nie będziemy dzielić 'ten od moich gości więc mój, a ten Twój'  :|| :||

Offline ela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1749 dnia: 23 Lutego 2012, 23:05 »
i ja dołańczam  mogę ? :D
No proszę Cię .  dołączam a nie dołańczam
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline aniolek86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: :Serduszka:18.08.2012r. :Serduszka:
« Odpowiedź #1750 dnia: 24 Lutego 2012, 07:50 »
U nas jest tak, że Arek za większość płaci sam, a mi rodzice pomagają finansowo ;)
A wiadomo, że po ślubie nikt prezentów na pół nie będzie dzielił :P

Offline Pandi
  • maniak
« Odpowiedź #1751 dnia: 24 Lutego 2012, 08:24 »
U nas to tak troche inaczej jest. Pracuje, ale koszty wesela rodzice moi pokrywają. Jedynie placę za suknie i dodatki do niej, chociaz buty to juz mam wziela na siebie:). Natomiast czesc K jest i tak wspoldzielona, czesc on czesc jego tata. jakos sie tam dogadaja, ja sie nawet w to nie wcinam :] meskie sprawy - poza tym ode mnie jest 2 x wiecej gosci niz od mojego K :D.
Nie boje sie o finanse - akurat w tej kwestii jestem spokojna.

Offline Natysa

• To co na zawsze między nami, dodaje wiary w lepszy czas;*
  • uzależniony
  • data ślubu: 19.05.2012
« Odpowiedź #1752 dnia: 24 Lutego 2012, 09:47 »
U nas jest tak, że za kamerzystę orkiestry itd to rodzice płacą po połowie, jeśli chodzi o gości to moi rodzice placą za 80 gości a K za 120 gości  :)
A za nasz ubiór i obrączki płacimy sami  ;D ;D
Gabriela
Zofia

Offline SarCia11122

• bywalec
  • ' ..Z Tobą przez świat za rękę iść..
  • data ślubu: 29.09.2012
« Odpowiedź #1753 dnia: 24 Lutego 2012, 10:03 »
przepraszam za taki błąd ortograficzny !

Offline xanth

• entuzjasta
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #1754 dnia: 24 Lutego 2012, 11:24 »
My się jakoś podzieliliśmy rodzinnie,

sami płacimy za alkohol i żarełko
+ resztę (dokarcja, dj, bla bla bla)
teściowie zasponsorawali fotografa,

moi rodzice ubiorą mnie całą, płacą za transport i nocleg dla gości:)

trzeba przycisnąć o coś teściów jeszcze :P

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1755 dnia: 24 Lutego 2012, 17:18 »
U mnie każdy za swoich gości płacił, reszta kosztów na pół :)

Oprócz mojego ubioru (moi rodzice), garnituru, obrączek i innych pierdołek za które płacił K. :)

Offline przyszlazona
  • uzależniony
  • SPRZEDAM FIGURKĘ NA TORT I PODUSZKĘ NA OBRĄCZKI
« Odpowiedź #1756 dnia: 24 Lutego 2012, 17:29 »
my płacimy za wszystko sami, bo chcemy o wszystkim sami decydować i robić po swojemu i stąd ten pomysł, osobiście bardzo mi się to podoba, aż nie umiem tego wyrazić słowami :)

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1757 dnia: 24 Lutego 2012, 17:36 »
Dziękuję Wam za odpowiedzi  :D
witaj SarCia  :D

Ja chyba w sumie też płacę sama za swój ubiór... moja trzynastka poszła w koszty ślubne

zapłaciliśmy już 500zl zaliczki za salę, chyba 200 za kamerzystę, 100 za fotografa, 200 bryczka, 1000 zaliczka na sukienkę, 200 za suknie poprawinową, 180 butki slubne, 300 biżuteria, 150 bielizna moja, 350 nauki i poradnia, 350 zaproszenia i zawieszki już z wysłaniem, tzn, znaczkami i kasa od moich Rodziców, ktorą dostaliśmy na wesele, jeszcze nie ruszona... wszystko opłacone z bieżących pieniędzy

Stwierdziłam że na kosztorysie do Taty P. uogólnię "ubior Panny Młodej"+ uroda, bez wdawania się w szczegóły...

Swojego czasu myślalam, zebyśmy sami płacili, ale moi Rodzice powiedzieli, że niedoczekanie, że się nie zgadzają, uważają, że skoro ich stać, to są zobowiązani do wykształcenia dziecka i zapłacenia za wesele, tzn. za jego polowę  :D jeżeli dziecko decyduje się zakładac rodzinę  i chce ślub i wesele :D

Myślę że to dobre podejście, sama też będę chciała w ten sposób pomóc swoim dzieciarkom... :D

Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline przyszlazona
  • uzależniony
« Odpowiedź #1758 dnia: 24 Lutego 2012, 17:45 »
no i super ! my sami wolimy płacić, bo moja mama za bardzo woli stawiać na swoim,nie wiem czy tak by było przy ślubie, ale wolałam nie ryzykować :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #1759 dnia: 24 Lutego 2012, 17:53 »
Monika moja mama mowila od pocztaku tak samo

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1760 dnia: 24 Lutego 2012, 17:57 »
U mnie było tak samo u K. też. Nie było nawet mowy o płaceniu wesela samodzielnie ::) Nawet jak coś wspomniałam, to była wielka awantura, że przecież oni są rodzicami, ich obowiązek, bla bla bla bla :)

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1761 dnia: 24 Lutego 2012, 18:00 »
:D najważniejsze, zeby wszyscy byli zadowoleni  :D a skoro tak Rodzice chcą zapłacić na wesele, to przecież nie będziemy się wykłócali... :D żeby tylko taka sytuacja była z dwóch stron...zobaczymy w niedzielę... ;)

tak poza tym to bardzo się ciesze, że już weekend... :D P. ma dzis urodziny, ale jesteśmy posprzeczani nieco, zatem nie wiem, czy się spotkamy...choc odbyła się już wymiana pojednawczych smsów  ;)

I jeszcze coś - masakra!!!! wchodze do domu po pracy, zmęczona nieco, patrzę....Mój tępy kocur narobił na koc!!!!  :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3:
nigdy mu się to nie zdarzyło, myślałam że się wścieknę!!!! kuweta sprzątnięta - co mu odbiło????  ??? ??? ???wrrrr..... :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3:

zatem nie jest dziś moim słodziakiem Fiodkiem - Miodkiem, tylko tępym głupim niedobrym kocurem .... >:( >:( >:(
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline mkarolinka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1762 dnia: 24 Lutego 2012, 18:02 »
Kot moich rodziców raz w życiu nasikał na łóżko, ale wtedy wyszło, że za blokiem się budowa zaczęła, coś huknęło i ona się wystraszył ::)

Offline przyszlazona
  • uzależniony
« Odpowiedź #1763 dnia: 24 Lutego 2012, 18:03 »
hahahaha no nie mogę tepy kocur narobil na koc...myslalam,ze padne...współczuję hyhyhhy

miłego godzenia się z P. :D ;D

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #1764 dnia: 24 Lutego 2012, 18:12 »
moj kot zrobil na koc raz jak moj m zamknal toalete a w niej kuwete na noc, kot walil w drzwi od sypialni ale nie chcialo mi sie wstawac jak wkoncu sie przemoglam to mialam robote
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1765 dnia: 24 Lutego 2012, 18:22 »
nie wiem czego mógłby się przestraszyc - chyba własnego odbicia  ;)
a poważnie to naprawdę nie mam pojęcia, miał dostęp do kuwety; za sciana sąsiedzi troche wiercą, ale to już od jakiegos czasu, zatem się już przyzwyczaił... Mam tylko nadzieję, że to się nigdy więcej nie powtórzy, bo się wścieknę!!!!!  :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3: :diabel_3:

koc już w pralce się pierze, a tępy kocur gdzieś czmychnął... pewnie do szafy albo pod łóżko...

ja właśnie ze względu na niego nie mogę trzymać sukni ślubnej w domu i musze ją odebrać dzien przed ślubem, a i tak będę drżała z niepokoju, czy on nie zechce się na nią wdrapać...masakra z tym Fioduchem obsrańcem... :-\ :-\ :-\ :-\
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1766 dnia: 24 Lutego 2012, 18:32 »
Miłe powitanie Ci kochany kotek urządził  ;D ;D

A z kosztami ślubnymi, jestem jak najbardziej po stronie rodziców, Wam się kasa przyda, np. na podróż poślubną, więc niech płacą jak chcą i ich stać ;)

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1767 dnia: 24 Lutego 2012, 18:55 »
taaaa....Fioduch znalazł się kiedy tylko weszłam do kuchni....zaraz się pojawił...  ;) 

też myślę Anjuszko ze kasa się przyda... :D P. się chyba przekonuje powoli do podróży poślubnej, bo do tej pory nie chciał...tzn. niby chcial, ale nie wiadomo kiedy byśmy mieli jechac...zatem pewnie wcale

Inna sprawa to fakt, ze w tym roku mamy zacząć się budować, dlatego warto kase oszczędzać...Jednak myślę, że podróz poślubna zdarza się (oby  ;) ) raz w życiu i nie warto na niej oszczędzać.... Przecież nie musimy jechać nie wiadomo gdzie, mozemy nawet w nasze polskie góry - oboje  uwielbiamy takie całodzienne wędrówki po górach  :D chodzi o to, żeby we dwójkę pojechać i zapamiętać ten wyjazd jako szczególny... :D
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1768 dnia: 24 Lutego 2012, 18:59 »
Oczywiście, zobaczycie jacy będziecie zmęczeni tymi całymi przygotowaniami, taka podróż to świetny relaks ;) naprawdę warto :) my po weselu, w poniedziałek poszliśmy do biura i wykupiliśmy ofertę last minute, a w sobotę, czyli tydzień po weselu byliśmy już na Krecie :) ahhhh jakbym chciała jeszcze raz ;D

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1769 dnia: 24 Lutego 2012, 19:04 »
właśnie ja tez biora pod uwage te wyjazdy last minute - myślę że na dwie osoby znajdziemy coś bez probelmu w dobrej cenie

tyle że nam najlepiej wyjechać w poniedziałke po weselu od razu, bo wtedy jest w szkole wolny majowkowy tydzien, a piątek wolny mogę sobie wziać bo 2 dni przyslugują wolne z okazji slubu, a tydzień nam z powodzeniem wystarczy  :D

zatem za last minute warto się będzie rozejrzeć przed ślubem jeszcze chyba.... :D
Klara 2014r.
Dominika 2017r.