Autor Wątek: Panikę przedślubną czas zacząć :) 04 czerwca 2011  (Przeczytany 31729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madziaw

• bywalec
  • data ślubu: 02-07-2011
Odp: Panikę przedślubną czas zacząć :) 04 czerwca 2011
« Odpowiedź #120 dnia: 2 Marca 2011, 13:25 »
Ja tez zrezygnowałabym z rękawiczek. Oczywiscie bez urazy, staram sie tylko doradzić, ale moim zdaniem rękawiczki już raczej wychodza z mody. Mało kto jeszcze zaklada rękawiczki. Może mi się tylko tak wydaje. No nie wiem jak myślą inne dziewczyny. Może się wypowiedzą, doradzą. Może to tylko kwestia gustu, więc jak tylko chcesz je mieć to zakładaj. Ważne żebyś Ty czuła się dobrze. O bolerku myślę tak samo, ale jesli miałabym wybierać to na pewno wolałabym bolerko.

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
« Odpowiedź #121 dnia: 2 Marca 2011, 14:15 »
Ja bym zrezygnowała z rękawiczek i ewentualnie jakiś szal-nie bolerko  ;) ;) ;)

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #122 dnia: 2 Marca 2011, 15:02 »
hmm...a mnie sie wydaje, ze rekawiczki to dobry pomysl ale bez  bolerka, to juz zdecydowanie przesada bedzie...
a jesli koniecznie chcesz zakryc ramiona w kosciele to moze welonem zalozonym na boki...
mysle, ze nie warto sie kierowac jakas moda czy "to wypada czy nie wypada" tylko tak jak Tobie bedzie wygodnie ;)...
ja np. mam zamiar isc bez bolerka a i nad welonem sie zastanawiam...

Offline smoczyca
  • maniak
« Odpowiedź #123 dnia: 2 Marca 2011, 15:08 »
mi osobiście rękawiczki się bardzo się podobają. Ale jeżeli chcesz rękawiczki do łokcia i do tego bolerko... jakoś tego nie widzę  ::)  myślę, że jak już to lepiej będzie wyglądać bolerko z rękawiczkami do nadgarstka

Offline Precelek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 04.06.2011
« Odpowiedź #124 dnia: 2 Marca 2011, 15:38 »
No dobra to Wam wyjaśnię o co w tym wszystkim chodzi.

Rękawiczki muszą być, nie tyle ze względu na moje widzi mi się ile na pewnego rodzaju defekt mojego ciała, który to własnie rękawiczkami należy zakryć, tak więc jakby tu nie ma niestety dyskusji, znalazłam kilka fajnych rękawiczek, koronkowych, niestandardowych, które nie będą takie zwykłe.

Ja się nie zastanawiam czy bolerko czy rękawiczki. Tylko zdaję sobie sprawę, że i bolerko i rękawiczki to już przerost formy nad treścią. A jeśli chodzi o zakrywanie ramion w kościele to nie jest moda, tylko kwestia szanowania Kościoła i wiary. Czy to Watykanie czy w polskich kościołach nie powinno się wchodzić do nich z odkrytymi ramionami czy nogami. Zwróćcie uwagę, że latem, ale w niektórych kościołach przez cały rok, w gablotkach wiszą takie przekreślone krótkie spodenki i bluzki na ramiączkach. W obecnych czasach księża muszą o tym przypominać, bo ludzie zapominają. Kiedyś logicznym było, zę do Kościoła szło się odświętnie ubranym, obecnie przeciwstawimy się kanonom katolickim, podchodząc do wiary i Kościoła na zasadzie "niech się cieszą, że w ogóle chodzę do kościoła i nie mówią w co mam się ubrać". Takie czasy.  Dlatego zastanawiam się nad alternatywą dla bolerka, które średnio tu pasuje. Szal ? Nie mam pojęcia :(  Welon będę miała krótki, więc nie dam rady przykryć nim ramion.

Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline madziaw

• bywalec
« Odpowiedź #125 dnia: 2 Marca 2011, 16:32 »
no i wszystko jasne. rękawiczki na łapkę i zamiast bolerka to stawiam na szal. Myślę że fajnie jakby był spasowany z rękawiczkami, ten sam materiał, ewentualnie wzór, np koronka jeśli pasuje do sukienki, albo satyna

Offline beaberry

• uzależniony
  • Zakochana po uszy :)
  • data ślubu: 6 VIII 2011
« Odpowiedź #126 dnia: 2 Marca 2011, 17:02 »
Ok, to rozumiem. Rękawiczki muszą być. Jestem tego samego zdania co do szacunku i ubioru w kościele. Też mi chyba byłoby najładniej bez bolerka, ale jednak je założę. Jakieś małe, nierzucające się za bardzo w oczy. A może pasowałaby Ci etola z tiulu? Albo taki jakby-kołnierzyk... Wkleję później.

Offline smoczyca
  • maniak
« Odpowiedź #127 dnia: 2 Marca 2011, 18:39 »
a jakbyś np. miała bolerko z długim rękawem do kościoła, a na sali byś je zdjęła i założyła długie rękawiczki?

Offline madziaw

• bywalec
« Odpowiedź #128 dnia: 2 Marca 2011, 19:34 »
moze własnie taki szal, narzutka z tiulu, lekka zwiewna na lato? Okrywająca tylko ramiona, moze zwisać na rękach albo spięta jakąś srebrną broszką. Albo  sztywna z postawionym kołnierzem, np z tafty, satyny? Zależy od sukienki. Jak jest lekka zwiewna to może ten pierwszy, a jak jest bardzo elegancka to bardziej taki postawiony kołnierz.

Offline beaberry

• uzależniony
« Odpowiedź #129 dnia: 2 Marca 2011, 20:53 »
O taki kołnierz mi chodziło:

Uploaded with ImageShack.us

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #130 dnia: 3 Marca 2011, 05:51 »
Noo moje kochane, jak ja Was lubię za kopalnię pomysłów :)

Beaberry ciekawe rozwiązanie z tym kołnierzem, tylko nie wiem czy by pasowało, bo ja mam jedno ramiączko wyciągnięte z koronki, taka moja mała modyfikacja sukienki. A w ogóle gdzie takie coś można kupić ?

Smoczyca też fajny pomysł z tą podmianką :) Zaczynam się nad tym zastanawiać, zawsze to jakaś atrakcja :P

A teraz wkleję Wam kilka zdjęć rękawiczek, które mi sie spodobały.

Pomysł 1

Pomysł 2

i pomysł 3, który do mnie osobiście najbardziej przemawia. W ogóle dziwi mnie, że ma jedną rękawiczkę, nawet by mi tak pasowała ta asymetria :)

Noo to żem się nawklejała ;P

Offline Aneczq1987
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
« Odpowiedź #131 dnia: 3 Marca 2011, 07:57 »
Mnie się również rękawiczki nie podobają, ale jak masz taką potrzebę to czemu nie :)
Zamiast bolerka może jakiś szal... Myślę że jakiś delikatny i do tego delikatne rękawiczki i będzie ładnie :)

Offline mka

• Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
« Odpowiedź #132 dnia: 3 Marca 2011, 08:05 »
Pomysł 2 wygląda jak pończocha tylko na rękach  :D :D :D

Jeżeli już koniecznie rękawiczki to pomysł 3 właśnie w takiej asymetrii ::) ::) ::)

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2 lipca 2011
« Odpowiedź #133 dnia: 3 Marca 2011, 13:07 »
Zadne mi sie nie podobaja... Ale jak bym musiala wybrac, to pomysl nr 3...Cos innego :)

Offline Myszk@

• bywalec
  • data ślubu: 22.09.2012
« Odpowiedź #134 dnia: 3 Marca 2011, 20:08 »
szczerze, to mi też nie podobają się rękawiczki... ale propozycja nr 3 jest oryginalna ;)

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #135 dnia: 4 Marca 2011, 22:47 »
No trudno z tym podobaniem lub nie :) Jak trza to trza :)

Byliśmy wczoraj w mieście i odkryłam świetny sklep z dodatkami :) wszystko w przystępnych cenach i sporo butów. Sklep nazywa się Zdrowa Stopa i jest na ulicy Gdańskiej na wysokości Cieszkowskiego. W kwietniu to właśnie tam wybieram się po dodatki:)

Jutro jedziemy do rodziny na weekend porozdajemy zaproszenia. Generalnie już część w Bydgoszczy rozdaliśmy i póki co wszystkim się podobają :)
Także odezwę się po weekendzie i tymczasem Wam też życzę miłej soboty i niedzieli :)

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #136 dnia: 7 Marca 2011, 21:44 »
Załatwione:

1) Kościół
2) Sala
3) Wodzirej + Dj
4) Fotograf
5) Obrączki
6) Zaproszenia i zawiadomienia
7) Wódka + wino + szampan
8 ) Sukienka
9) Samochód
10) Świadkowie
11) Makijażystka zaklepana
12) Kolor dodatków wybrany - ciemny fiolet
13) Nauki zaklepane - 26 - 27 marca
14)   Odpis metryki chrztu
15)   Dokończenie strony ślubnej
16)   Zaklepanie zespołu do kościoła
17) Poproszenie znajomego księdza o udzielenie ślubu
18) Fryzjer (ja + świadkowa)
19) Rozplanowanie kto gdzie śpi (w 70% załatwione)

Do załatwienia:

1) Garniaczek - w trakcie
2) Dodatki do sukienki typu bielizna, welon, buty, bolerko i dodatki do garniaczka.
3) Kwiatki
4) Przystrojenie samochodu + tablice
5) Zamówić organtynę do zrobienia podziękowań dla gośći
6) Załatwienie transportu gościom
7) Zapewnienie i dogadanie, kto zajmuje się sypnięciem ryżem, kwiatkami itd.
8)   Winiety, zawieszki i numery stolików
9)   Rozsadzenie gości do stolików
10)   Zapisać się na kurs tańca
11)   Sesja narzeczeńska
12)   Dogadanie szczegółów z wodzirejem
13)   Ugadanie kosmetyczki na paznokcie (?)
14)   Iść na salę dogadać szczegóły

Na początek aktualizacja załatwionych rzeczy :) Dziś załatwiliśmy księdza - poprosiliśmy o udzielenie slubu znajomego księdza, i zaklepałam fryzjera. 02 kwietnia idę na próbną i umówiłam mnie i świadkową na dzień ślubu. Byliśmy też na sali, ale póki co nie jestem pocieszona całokształtem w sensie merytorycznym, zobaczymy co z tego wyjdzie. Postaram się napisać więcej jutro, może będę miała lepszy humor.

Offline madziaw

• bywalec
« Odpowiedź #137 dnia: 8 Marca 2011, 13:36 »
Dziewczyno, Ty masz praktycznie wszystko załatwione. Gratuluję a jednocześnie jestem załamana bo patrząca na Twój plan widzę jakie mam braki i opóźnienia, matko. Trzeba się spiąć. Dodajesz motywacji, dzięki ;)

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #138 dnia: 10 Marca 2011, 19:01 »
Jejku zaniedbałam swój wątek :(

Madziaw spokojnie, mamy załatwione te "duże" rzeczy, ale została jeszcze kupa małych, o których jeśli zapomnimy to może się wszystko sknocić.
Dziś dzwoniłam po nasze obrączki, i w zasadzie jutro lub pojutrze będą do odbioru, co mnie w zasadzie cieszy, bo już nie mogę się ich doczekać. To już nasza druga para, mam nadzieje, że ostatnia :)

Co do sali, to pani zarządzająca salą popsuła mi humor dość znacznie. Podpisywaliśmy wcześniej umowę przedwstępną z inną panią, później sala skończyła się budować, pani zarządzająca się zmieniła i nagle okazuje się, że za nasze umówione 150zł to my za przeproszeniem gówno mamy :( Tortu w cenie jednak nie ma, z ciastem pomyślimy "no i wiedzą państwo my możemy zrobić po 2 porcje mięsa w tej cenie" myślałam, że mnie ch.. strzeli. Umówiliśmy się na poniedziałek na ustalenie menu, bo skoro nagle ze 150 zrobi się 170 to nie wiem, chyba zaprzestaniemy rozdawania zaproszeń, bo jednak przy 100 osobach to będzie 2tys zł więcej, czyli z 15tys zł zrobi się 17tys!!!!! Chyba nic dziwnego, że miny nam się zepsuły troszku. Póki co po kilku dniach nastawiłam się bardziej pozytywnie z pomieszaniem nastawienia bojowego... ważne by poczekać do poniedziałek.

Smuci mnie jeszcze, że tyle zaproszeń jest do rozdania, mam nadzieję, że się wyrobimy :)

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2 lipca 2011
« Odpowiedź #139 dnia: 10 Marca 2011, 20:33 »
 :shock: Ale przeciez umowa powinna obowiazywac bez wzgledu na to, kto jest zarzadzajaca!!! Co za  :klnie:
Mam jednak nadzieje, ze jakos uda Wam sie dogadac z ta baba. Bo roznica to jednak spora jest :Kwasny:
No i bardzo chcialabym (mysle, ze nie tylko ja ;D ) zobaczyc obraczki, wiec czekam na zdjecia ;D

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #140 dnia: 10 Marca 2011, 23:42 »
Jak odbierzemy to wkleję zdjęcia :)

Offline Daisy87
  • uzależniony
« Odpowiedź #141 dnia: 18 Marca 2011, 10:42 »
Precious no i co tym menu? tez bym się wkurzyła jakby tak cenę podnieśli! przecież to nie fair bo spora podwyżka!

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #142 dnia: 18 Marca 2011, 19:22 »
Nie wiem jeszcze co wyjdzie z tymi cenami ... póki co ja zaprzestałam rozmów, oddałam "pałeczkę" narzeczonemu. Jutro idziemy ustalać menu, mam nadzieję, że pójdzie to w miarę sprawnie i dowiemy się wszystko co i jak. Ehh .. szczerze powiem, że nie mam siły już o tym myśleć.

Z rzeczy miłych to idziemy jutro odebrać obrączki także mam nadzieję, że uda mi się w weekend wstawić jakieś foto.
Generalnie sobota i niedziela wyhazdowe - rozwozimy resztę zaproszeń. Jakoś póki co nic pasjonującego sie nie dzieje, a to co się dzieje tylko mnie męczy. Mam marzenie wyjechać na parę dni  nad morze i zapomnieć o całym zamieszaniu. Już niedługo zbliża się pierwsza rocznica naszych zaręczyn, może wrócę myślami do tamtych chwil i opowiem jak to z tymi zaręczynami było ? Jeszcze chyba o tym nie pisałam, a to akurat coś mega miłego :) No ale ale to dopiero za jakieś dwa tygodnie (11. kwietnia), a po drodze jeszcze próbna fryzurka (2.kwietnia), moje urodziny (5.kwietnia) a no i jeszcze dobieranie dodatków (1.kwietnia). Oby wszytko poszło gładko :)

Offline Daisy87
  • uzależniony
« Odpowiedź #143 dnia: 18 Marca 2011, 22:33 »
więc początek kwietnia zapowiada się bardzo intensywny ;) ale u mnie tez sporo się bedzie działo bo przecież im blizej do ślubu tym więcej spraw do załatwienia ;) a ja urodzinki mam 3 kwietnia więc niedaleko Ciebie :)

czekamy na zdjęcia obrączek :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #144 dnia: 19 Marca 2011, 09:41 »
Precious czy mogę jeszcze dołączyć?
Przegapiłam twoje odliczanko :( to pewnie dlatego że je założyłaś 2 dni po moim ślubie...
Ale wszystko nadrobiłam!
Suknia przepiękna, bardzo podobna do mojej pierwotnej wersji hiszpańskiej sukienki z Romantiki...
Jeśli chodzi o rękawiczki, to ja też uważam, że muszą być i też mam "defekt urody", ale nawet gdyby nie było tego defektu, to mnie się rękawiczki podobają. Uważaj tylko z ich dobieraniem. Te, króte wkleiłaś są przepiękne, ale powinna być chociaż podobna koronka czy ozdoby, jak na sukni, albo zupełnie proste.
Ale was zrobili z tą restauracją! Przeczytajcie jeszcze raz dokładnie umowę, ale podejrzewam, że zastrzegli sobie, że ceny mogą się zmienić o ileś procent :(

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #145 dnia: 19 Marca 2011, 10:11 »
Witam anulka 80 :)
Właśnie cały problem polega na tym, że mamy ciulową umowę, a mianowicie mamy tylko przedwstępną, w której jest zapisana cena i nic więcej, w ogole umowa ma ze cztery punkty tylko. Zasięgnęłam już języka prawniczego i wiem, że ta umowa jest również zobowiązująca obie strony. Jednak babsko (wybaczcie) twierdzi, że to TYLKO przedwstępna i NIC nie znaczy. Cholera może człowieka na miejscu strzelić. Zobaczymy dziś.

daisy87 witaj w gronie baranków ;) Faktycznie coraz więcej rzeczy do pozałatwiania, urwanie głowy normalnie.

No nic idę się zbierać i ogarniać bo dziś nas czeka pracowity dzień, trzymajcie kciuki, zebym nie zrobiła pani kierowniczce sali krzywdy.
Miłej soboty :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #146 dnia: 19 Marca 2011, 10:29 »
Precious nie daj się! Przeczytajcie dokładnie umowę, poradźcie się kogoś kto się na tym zna, może znajdziecie jakiegoś haka na nich. A może zagrozić, że zrezygnujecie?  Wpłacaliście coś?

macie wesele w telimenie, tak? To chyba ta sama firma co Tango? My byliśmy na rozmowie w Tango gdy szukaliśmy restauracji. Pani nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Za bardzo jej zależało, żeby akurat u nich zrobić i tak jakby "wciskała mi" swoje usługi. Na wstępie powiedziałąm 2 terminy, które nas interesują. Okazało się, że były zajęte (jakiś bal karnawałowy itp.) więc powiedziałam "to dziękuję" i wychodzę. A ona wtedy za mną: "no niech Pani zrobi w piątek, dam Pani za 120 za osobę!". No dobrze, usiedliśmy, pogadaliśmy chwilę, ale i tak nie zdecydowaliśmy się na nich. Wiem, że nie ma to wiele wspólnego z twoją sprawą, ale jeśli to ta sama osoba, to nie dziwie się, że tak się zachowuje. Na mnie zrobiła wrażenie "cwanej". Musicie walczyć!

Offline Precelek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #147 dnia: 19 Marca 2011, 10:35 »
No właśnie ta sama!!! BO ją przenieśli z Tanga. Widzisz kochana, najgorsze jest to ,ze w tej umowie nie ma żadnych konkretów, haków  ani nic. Juz się pytałam osoby znającej sie na umowie i prawie, także wiem, ze ta umowa normalnie zobowiązuje. Wpłaciliśmy 600zł zaliczki. Martwię się, bo 2tys sobie z d.py nie wyciagne, jezeli wyjdzie 170 zl osobe, poza tym jakbysmy chcieli miec drogo to bysmy sobie zrobili w hotelu city albo nie wiem myślu w pałacu, tam ceny sie od 17o zaczynały. Ta kobieta jest naprawdę wkurzająca, w ogole nie moja bajka osoby. Poza tym po co mówią, że zrobia wesekle za 150zł jeśli poźniej wszystko zmieniają :( ehh.

Offline beaberry

• uzależniony
« Odpowiedź #148 dnia: 19 Marca 2011, 12:56 »
Ja też miałam "przygodę" z cenami sali. Przez telefon i przy wpłacaniu zaliczki była mowa o 180 zł, ale umowę mieliśmy podpisać kiedy indziej, bo babka była bardzo zajęta. Za miesiąc pojechaliśmy podpisać umowę, a ta jakby musiało być wpisała w umowę- ok. 190zł. Zwróciłam jej uwagę, że jak to tak, inaczej było mówione, a ona że co roku się zmienia cena bo inflacja. Z tego zaskoczenia i faktu, że inne sale były już dość obłożone, podpisaliśmy. A teraz się trochę boję, ile zażąda ostatecznie, bo "około 190" to może być równie dobrze 200 :-\ Opinie o tej sali i współpracy z nimi są dość dobre. Mam nadzieję że nie odstawią na koniec jakiegoś cyrku >:(

Offline Myszk@

• bywalec
  • data ślubu: 22.09.2012
« Odpowiedź #149 dnia: 19 Marca 2011, 13:55 »
ja bym chyba na miejscu tam wszystkich rozniosła jakby mi wycięli taki numer  :P ale mam nadzieję, że uda Wam się wszystko jak najbardziej pozytywnie załatwić :) trzymam kciuki!