Autor Wątek: Martaxyz11 będzie Mamusią !!!!!  (Przeczytany 76956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Agnieszka32

• phpBB Moderator
  • uzależniony
Martaxyz11 będzie Mamusią !!!!!
« Odpowiedź #90 dnia: 10 Marca 2006, 22:16 »
Marta...cholercia jasna.....prawie biegłam przez ten temat, zeby napisać jak bardzo Ci gratuluje....na początku total radocha, a potem mnie zgasiłas...rozumiem nerwy, ale nie możesz mysleć pesymistycznie....Twoja Fasola tam jest i nie ma to tamto :mrgreen: GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I wszystko bedzie OK!! :serce:

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #91 dnia: 12 Marca 2006, 15:04 »
Martuś ja też pochłonęłam ten temat ekspresem i cieszę się razem z Tobą tą radosną nowiną!! A że serduszka  :serce: jeszcze nie słychąc to nie powód żeby się bardzo tym przejmować :D Widocznie Maleństwo jeszcze nie ma ochoty wyciągnąć główki z bezpiecznego zakątka gdzieś tam u mamusi. Jak będzie jego pora to i się dumnie pokażde  :mrgreen:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #92 dnia: 13 Marca 2006, 10:23 »
ela,  oczywiście że będziemy :) cieszę się że też jest ktoś kto jest na poczatku :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #93 dnia: 13 Marca 2006, 10:30 »
Okruszku, długo myślałam nad tym czy i iedy powiedziec szefowi... tylko u mnie sytuacja jest inna - mój szef jest bratem ciotecznym mojego męża czyli szwagier :) to raz a dwa to to ze obiecałam mu że jak tylko będe w ciaży to mu powiem aby nie było takiej sytuacji że w 4 miesiacu odejdę nagle bo będę musiała pójść na zwolnienie. Sytuacja jest też o tyle trudna że w moim dziale były 2 osoby ja i kolega który odszedł w piątek i ja zostałam ze wszystki ... Wolałam powiedziec że jestem w ciąży ponieważ moja poprzedniczka zostawiła firmę w trudnej styuacji odchodząc z dnia na dzień...a ja nie chcę tak zrobić :)

Offline okruszek

• maniak
« Odpowiedź #94 dnia: 13 Marca 2006, 12:46 »
Marta, masz świetną sytuację z szefem - szwagrem. To już inna bajka ... :) Musi wiedzieć, z resztą nie utrzymało by sie to długo w tajemnicy!  :wink:  :mrgreen:
1 kwietnia 2006 - ślub cywilny

Będą bliźniaki :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #95 dnia: 13 Marca 2006, 12:49 »
okruszek,  tak to jest komfortowa sytuacja ;) ale tak czy inaczej jestem poważną osobą i jak się z kimś umawiam to staram się dotrzymać słowa :) bo mimo wszystko to jest jednak praca :) a z drugiej strony jak powiedziałam mu to jest mi lżej i już mogę szukać osoby która mnie zastąpi na czas ciąży i urlopu :)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #96 dnia: 13 Marca 2006, 22:09 »
Napisz szybko kiedy miałaś ostatni @ :D moze jesteśmy w tym samy co do dnia tygodniu ciaży :D
Ja miałam 6 lutego czyli licze tygodnie od 13 lutego...czyli dzisiaj jestem w 4 tygodniu :D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #97 dnia: 14 Marca 2006, 08:37 »
ela,  ja miałam 22 stycznia ale RACZEJ nie jestem w 7 tygodniu a w 3-4 :)
Beta-hcg wskazuje na 4....  na usg nic nie widać poza malusienką czarną plamą :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #98 dnia: 15 Marca 2006, 09:37 »
Dzewczyny jutro idę do lekarza ... Prosił abym przygotowała listę pytań do niego bo tak będzie łatwiej bo powie mi dokładnie to czego nie wiem...zastanawiam się o co powinnam go zapytać ?  :roll:  wiem że to powinny być moje pytania ale moze podpowiecie mi o co powinnam jeszcze zapytać bo moze o czymś zapomniałam  :) mam już takie pytania
1. co mogę jeść ? czego nie ? (sery pleśniowe, piwo a doładnie 3-4 łyki- bo na to mam czasami ochotę ),
2. jak spać ?
3. czy kąpiel w wannie czy prysznic ?
4. seks ? :oops:
5. jaki krem na rozstępy ?
6. coś na opuchnięte nogi ?
7. co robić jak pojawi się krwawienie ?
8. basen jakie ćwiczenia?
9. opalanie się ?
10. jaki lek przeciw bólowy ?
 i ??

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #99 dnia: 15 Marca 2006, 19:37 »
Super :D Musisz koniecznie po wizycie odpowiedziec na wszytskie pytania , które tu napisałaś bo też jestem ciekawa .
A co do dzidzi to u mnie tez niby cos widać ale lekarz powiedział , ze na 100 % nie powie mi , ze to dzidzia jak nie bedzie  pewny . No i za jakis tydzien mam isc ale pójde za 2-3 bo słyszałam , zę usg jest szkodliwe !!!
Napiszcie mi czy to prawda . Bo ja chciałam co miesiać sobie robić .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #100 dnia: 15 Marca 2006, 19:43 »
Aha Dopisze , ze dzisiaj doszły mi nowe objawy . Od rana cały czas mam dziwny smak w ustach !! Niby to jezyk mnie piecze , czuje jak bym była u dentysty . Czytałam , ze kobiety odczuwaja własnie taki "metaliczny" smak :D
Nareszcie cos sie dzieje :D

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
« Odpowiedź #101 dnia: 15 Marca 2006, 20:00 »
no, UsG jest szkodliwe. Nie mozna za dużo. najlepiej 3 razy w czasie ciązy

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #102 dnia: 15 Marca 2006, 20:28 »
szkoda :(  ja planowałam co miesiąć .
Już jedno miałam więc zostają moze 2 , 3 .
Za tydzień ide też do dentysty i miałam zrobić prześwietlenie , ale wole tez nie ryzykowac i nie będe sie "fotografować "

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #103 dnia: 15 Marca 2006, 20:36 »
Dziewczyny nie bójcie się aż tak USG. Normalnie robi się je 2-3 razy w trakcie ciąży, ale ja miałam już robione 6 razy (była taka potrzeba), a przede mną jeszcze 2 i żaden lekarz nie powiedział mi że to zaszkodzi dziecku.

Offline Ecia

• uzależniony
« Odpowiedź #104 dnia: 15 Marca 2006, 23:48 »
Z tym USG to się zdziwiłam trochę... Pisałam na temat tego badania taką krótką pracę (referat w sumie :P ). No i wszędzie gdzie bym nie czytała to właśnie zachwalane było jako nieszkodliwe i najbardziej przydatne w ginekologii i położnictwie. Ale może takiej drobince może zaszkodzić... Chociaż czytałam, że jest to na przykład jedyna dopuszczalna metoda do przezciemiączkowej obserwacji mózgu nienarodzonego dziecka. Nie wiem po prostu na ile wiarygodne były źródła, z których czerpałam infomacje :)

Może niech się jakiś ekspert wypowie na ten temat, bo ja dopiero studiuję hehe :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #105 dnia: 16 Marca 2006, 08:50 »
hmm czytałam już na ten temat na innym forum i dziewczyny mówiły że jak leżały w szpitalu przy jakiś komplikacjach to miały wykonywane usg CODZIENNIE a jedna była 30 dni!!! czyli 30 razy !! Pewnie to tak jak ze wszystkim co za dużo to niezdrowo :) Witaminy w nadmirnej ilości pewnie też szkodzą :) Zapytam dzisiaj mojego lekarza.
Ja osobiście chciałabym cześciej niż 3 razy w ciagu całej ciaży... tak chociaż 5 razy  :mrgreen:

Offline Ecia

• uzależniony
« Odpowiedź #106 dnia: 16 Marca 2006, 09:05 »
Nie dawało mi to spokoju i trochę poszperałam w necie. Oto co znalazlam na stronie dr n. med. L. Włodarczyka, specjalisty położnictwa i chorób kobiecych:

"USG - szkodliwe, czy nie?

Badając pacjentki (jako ginekolog-położnik zwykle spotykam się z tą piękniejszą częścią naszego społeczeństwa) bardzo często słyszę pytania o szkodliwość ultradźwięków. Na ten temat można napisać kilka grubych książek, krócej zaś rzecz można określić następująco:

* Znane są tzw. biologiczne efekty działania ultradźwięków, które w trakcie eksperymentów są w stanie spowodować działanie teratogenne, zahamowanie wzrostu płodów (mysich), obumieranie komórek czy organizmów jednokomórkowych, jednak dotyczy to ultradźwięków o bardzo dużej mocy, mocy której nie stosuje się w medycynie diagnostycznej tzn. w aparatach, którymi wykonuje się badanie pacjentów.

* Ultrasonografy diagnostyczne nie wysyłają ultradźwięków w sposób ciągły lecz robią to pulsacyjnie, w sposób istotny zmniejszając i tak już niewielką dawkę ultradźwięków.

* Płód jest w sposób szczególny chroniony przed działaniem ultradźwięków poprzez swoje duże oddalenie od głowicy aparatu emitującego fale ultradźwiękowe.

* Autorowi znane jest jedno, ale za to poważne działanie szkodliwe a mianowicie, wykonując badania od 15 lat nabawiłem się trwałej kontuzji prawego barku, ponieważ jestem praworęczny i głowicę aparatu trzymam zawsze w prawej dłoni. Nienaturalna i kilkanaście razy dziennie powtarzana pozycja mojej ręki w konsekwencji doprowadziła do rozwinięcia się u mnie "choroby zawodowej" ultrasonografistów czyli tzw. zespołu bolesnego barku. Innej szkodliwości ultrasonografii nie znam, oczywiście z wyłączeniem zupełnie wyjątkowej sytuacji, kiedy to często bardzo ciężki aparat może spaść komuś na głowę, co jest możliwe ale raczej tylko teoretycznie."

Więc spokojnie dziewczyny :)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #107 dnia: 16 Marca 2006, 09:33 »
no i właśnie  :D

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #108 dnia: 16 Marca 2006, 09:38 »
Dziweczyny a co z pytaniami do learza ? :) Postawcie się w mojej sytuacji i zastanówcie się o co Wy chciałbyście go zapytać :) plizzzz :):):)

Offline Aniołek

• uzależniony
  • data ślubu: 20-05-2006
« Odpowiedź #109 dnia: 16 Marca 2006, 09:56 »
ja bym zapytała o długie spacery... Badż co bądż, męcza...

I czy mozna malować włosy dosć czesto...

a poza tym to na pewno, jak już wspomniałaś o jedzonko i piwko!
A kieliszeczek winka?

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #110 dnia: 16 Marca 2006, 12:56 »
Martuś!!! dobrnęłam do końca! Uff.Mogę Ci wreszcie POGRATULOWAĆ. Wierzę,że jesteś w ciąży.To się czuje. U mnie lekarz też stwierdził ciążę dopiero jak juz byłam w 6 tygodniu-miał wtedy pewność.Ale na wizycie powiedział mi,że mam się zachowywać jak kobieta w ciąży. Także sie nie martw!! Maluszek rośnie u ciebie już pod serduszkiem.
Bardzo się cieszę Twoim szczęściem (i Eli również!!!!), bardzo ciepło wspominam ten okres, nawet mi go trochę brakuje, pomimo tego,że moja kruszyka juz jest obok :) i daje jeszcze więcej szczęścia.
Co do pytań, a raczej odpowiedzi - to mogę Ci powiedzieć- dużo odpoczywaj, nie siedź po nocach, dużo spaceruj, nie korzystaj z leków lepiej, ja wytrzymywałam bole głowy jakoś :), ja farbowałam włosy,ale starałam się to robić szybko i nie za często.I maluszek zdrowy. Basen-wskazany nawet do końca,jeśli basen jest czysty i nie ma zagrożenia ciąży. Seks-jak najbardziej do 6/7 miesiąca,byle bez jakichś strasznych harców  :D  i też jeśli nie ma zagrożenia(lekarz Ci powie).
CO do usg- ja miałam 5 usg podczas ciąży.Pozdrawiam i jeszcze raz GRATULUJĘ!!!

Offline asiek

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2004
« Odpowiedź #111 dnia: 16 Marca 2006, 13:00 »
aha,a co do  alkoholu, to jak juz byłam w ciąży, a nie wiedziałam o tym,to przesadziłam na imprezie z piwem!!! :D A potem po 2 dniach zrobiłam test,hihi i był pozytywny.Ale unikałam alkoholu.Czasem jakaś lampka, chciaż spotkałam się ostatnio z opinia,że nawet winka nie powinno się pić.To jednak alkohol....i niszczy komórki nerwowe....Ale to każdy wg swojego uznania czyni. Ja czasem łyk piwa mężowi ukradłam, czasem na język jakis likier.Ale bardzo bardzo rzadko.Po prostu miałam ogromną ochotę na piwko czy coś podobnego, bo nie mogłam,hihi.Jak to zakazany owoc...

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #112 dnia: 16 Marca 2006, 13:44 »
asiek,  dziękuję za wsparcie bo to zawsze raźniej jak jest ktoś kto nie straszy a daje pozytywną energię :):):) troszkę mi je potrzeba ....
Dzisiaj dowiedziałam się że moja koleżanka ( ta co zaszła w ciażę pomimo braku okresu pisałam wcześniej o niej) napsała mi że poczuła mały ruch dzidziusia...
A ja ! Nawet nie moge go zobaczyć... i musze czekać czekać czekać :( niedawidzę tego słowa!!

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #113 dnia: 16 Marca 2006, 15:13 »
Cytat: "Martaxyz11"
musze czekać czekać czekać

Martuś a pamiętasz jak czekałaś na własny slub :?: Popatrz jak szybko zleciał ten czas a dziś juz ponad dwa miesiące jak bawiłaś się na własnym weselu... Spokojnie doczekasz się :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #114 dnia: 16 Marca 2006, 15:18 »
demka, tak :) wiem o tym :) ale tak już bym chciała zobaczyć już coś.... :(
i wiem że sie doczekam ale dla takiego niecierpliwca jak ja to katusze... :):):)

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #115 dnia: 16 Marca 2006, 15:19 »
Cytat: "Martaxyz11"
ale dla takiego niecierpliwca jak ja to katusze...

wiem coś o tym, bo sama jestem bardzo niecierpliwa :mrgreen:
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #116 dnia: 16 Marca 2006, 19:04 »
Będę się łączyć z tobą w bólu :D Też nie mogę sie już doczekać ruchów i brzusia :D
Wyobraz sobie jak latem np.w sierpniu czylo ok 7 miesiąca będziemy miały super brzusie , a że będzie ciepło nie będziemy musiały ich ukrywać pod kurtkami , tylko pod cieniutkimi bluzeczkami :D Ale bedziemy ładnie wygladać :d już sie nie mogę doczekać :D

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #117 dnia: 17 Marca 2006, 09:00 »
Byłam wczoraj u lekarza :)
Po wczorajszej wizycie jestem w lepszym humorze... Nadal nie mam pojęcia który to tydzień ale
mam już założoną kartę ciąży i czuję się jak "pełnoprawna kobieta w ciąży" :):):)
Jutro idę na badanie krwi i moczu. Najfajniejsze jest to że mój lekarz pracuje w Instytucie Matki i Dziecka i teraz obsługuje aparat usg ale 3D :):):) w czwartek za tydzień ma pójść do niego w ramach NFZ :) na badanie bo powiedział że do tego czasu i na tym sprzęcie na 100% znajdziemy moje maleństwo :):):)
Mam też jeszcze w zanadrzu jeszcze jedno usg w Medicoverze ale to zwykłe dopochwowe zostawię sobie na później :)

Offline Agnieszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.08.2005
« Odpowiedź #118 dnia: 17 Marca 2006, 09:35 »
To super Marta, bardzo się cieszę :D

Teraz dbajcie o siebie :)

Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama..

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #119 dnia: 23 Marca 2006, 09:54 »
No i mamy kolejny dzień z mdłościami w roli głównej :(
A zaczynałam sie cieszyć w duchu że ominie mnie to .... Już chyba wolałabym zwymiotować i mieć święty spokój... Ale takie uroki ciąży :)

Chciałam powiedzieć, że jutro o 10.00 ide na usg 3D :):):):)
Troszkę się boję czy w końcu zobaczę moją dzidzię ... czy wszystko będzie ok... czy rośnie ...
Wkurza mnie to ze nawet nie mogę powiedzieć w którym jestem tygodniu... o założeniu suwaczka nie wspomnę ;)
jeszcze tylko dzisiaj przeżyć a dzień zapowiada sie straszny - przyjechał nasz generalny. Gdyby nie to słoneczko .... :):):)