Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4072090 razy)

Offline agulla1919

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #29100 dnia: 9 Listopada 2013, 21:21 »
A moja niunia dalej płacze przy piciu mleczka czy herbatki  :-[.
Nie wiem co jest grane ... a dzisiaj to już tak mało jadła ... o 9 - 100ml , 12-100ml ,15- 100ml i 18-30ml.Tu tak zanosiła się płaczem że w końcu padła ze zmęczenia :-[.
Macałam dziąsełka,ale chyba nic nie wyczułam ... ale jak moja mama zobaczyła tą akcje to powiedziała że wygląda jak by bolały ją dziąsełka.
Raczej brzuszek to nie boli bo czasem zaczyna płakać jak tylko przykładam smoczka z mlekiem do buzi.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #29101 dnia: 9 Listopada 2013, 21:31 »
Dziąsła już ją mogą boleć, nawet jak nic nie czujesz. U nas też tak wcześnie szły zęby, a spróbuj dać chłodniejsze mleczko, ciepłe często zwiększa odczucie bólu. My smarujemy calgelem przed jedzeniem, jak już wiem, że idą, i zjada bez problemu, bo tak to też marudzi nieraz.

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29102 dnia: 9 Listopada 2013, 21:33 »
Ok , dzięki za propozycję!
Kolejne mleczko zrobie chłodniejsze niż zawsze , ale wiesz ... i tak jak ona zjada to te mleko w koncu chlodniejsze się robi , a i tak nie chce jeść i płacze.Tzn chce jeść , ale wtedy płacze.No,ale zrobię jak piszesz może to coś da.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29103 dnia: 9 Listopada 2013, 21:39 »
My też calgelem smarowaliśmy i wtedy Tymko zasysał.
Dziękuję za propozycje książeczki :) A miał ktoś do czynienia z tą? http://www.empik.com/nocnik-nad-nocnikami-chlopiec-frankel-alona,prod19610133,ksiazka-p Coś mi się kojarzy, ze Forumki kiedyś o niej pisały ???

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #29104 dnia: 9 Listopada 2013, 21:46 »
Hania my mieliśmy kilka a jedna uważam że szczególnie nam "pomogła oswoić" temat, bo były w niej zdjęcia żywych dzieci na prawdziwych nocnikach,fajną według mnie.
Poszukam jaka to pozycja i dam znać  ;)
Mam i w jakiej fajowej cenie, ja niestety płaciłam kwotę sugerowana + przesyłka.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #29105 dnia: 9 Listopada 2013, 21:50 »
Nocnik nad nocnikami był i u nas. Jula bardzo lubiła tą książeczkę. Ale szczerze mówiąc nie wiem czy miała ona większy wpływ na odpieluchowanie... może pomogła w oswojeniu tematu... Na pewno dostarczyła jej rozrywki ;)
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29106 dnia: 9 Listopada 2013, 21:52 »
Właśnie na razie chodzi mi chociaż o oswojenie z tematem ;) Milcia, będę wdzięczna za info co to za książeczka, bo nic nie widzę ;)

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #29107 dnia: 9 Listopada 2013, 22:00 »
No tak się ucieszyłam że znalazłam, że zapomniał dodać link  ;)
Tu jest nowa - w świetnej cenie
http://allegro.pl/czas-na-nocnik-twoje-dziecko-bedzie-szczesliwe-hit-i3665179483.html
A ten sprzedawca dołączył kilka zdjęć jak tona wygląda w środku.
http://allegro.pl/czas-na-nocnik-praktyczna-mama-poradnik-i3689780945.html

Ta tablica motywacyjna na magnes, służyła nam jako alternatywa dla książeczek wszelakich podczas nasiadówek na nocniku, bo Tymeś układał sobie różne kombinacje   ;)
Jakoś tak nie bardzo sprawdzała się przy odpieluchowaniu, bo to za małe dziecko moim zdaniem.
Tablica jest OK moim zdaniem dla 3 -4 latka, jako forma wyegzekwowania jakiś nawyków czy zadań ale nie sikania, no jakoś tak nie moje dziecię  :D mamy teraz od września ale zadania z którymi na co dzień bywają kłopoty i takie żeby nie było mu za ciężko, al to zupełnie inny temat   :D
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #29108 dnia: 9 Listopada 2013, 22:43 »
dziewczyny czy mozecie polecic jakies ciekawe miejsca dla maluszka 9mcy w stargardzie szcz i okolicach? 

Bozena, pierwsze (i chwilowo jedyne) co przyszło mi do głowy, to kawiarnia z mini salą zabaw dla dzieci na Piłsudskiego za małym Tesco (chyba nazywa się Kaffka)- ale nie wiem czy Twoje dziecko lubi takie klimaty (mój przy starszej siostrze oswojony, czasem w kulkach siądzie, na koniu na biegunach się pobuja, a przede wszystkim ogląda innych w akcji).  Ciężko coś znaleźć dla takich maluchów...
o dzieki, zawsze to cos... a sala zabaw w nowym centrum handlowym? czy dla tekiego maluszka sie sprawdzi?

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29109 dnia: 9 Listopada 2013, 23:01 »
Dzięki Milcia :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #29110 dnia: 10 Listopada 2013, 09:39 »
Czytalam gdzies zeby dziecko ubrane sadzac na nocniku i sie na przyklad z nim wtedy bawic, ale czy to skutecznie iswaja, nie wiem

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #29111 dnia: 10 Listopada 2013, 10:09 »
Bozena, jeśli masz na myśli salę w galerii na starówce, to moim zdaniem nie dla takiego maluszka, tam nawet nie biorę jeszcze Julki (choć może teraz już byłoby ok - prawie 4 lata ma). Byłam tam z nią jakiś rok temu, dużo dzieci, sprzęty dla ciut starszych dzieci. Może teraz jest tam spokojniej...
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #29112 dnia: 10 Listopada 2013, 10:18 »
u nas bardzo długo nocnik służył do zabawy,
podczas samego wysadzania wymyślałam tysiące zabaw byle jak najdłużej na nim wysiedział
myślę, że u nas ten sposób bardzo pomógł bo od kilku sekund przeszliśmy do kilku minut
czasami udało mu się zrobić w tym czasie siku
stopniowo, pomału ale udało się go do niego przekonać choć trwało to bardzo długo  ::)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29113 dnia: 10 Listopada 2013, 14:10 »
Tymko mnie zaskoczył, bo całkiem chętnie zaczął siadać na ten nocnik. Na razie tylko 1 raz udało się zrobić siusiu, ale już chwilkę wysiedzi. A jeszcze niedawno było wyginanie i wyrywanie - wtedy zupełnie przestałam próbować, bo uznałam że jeszcze nie czas. A teraz i książeczkę jakąś obejrzy i pokaże gdzie się robi siusiu i skąd się robi siusiu ;D Wczoraj misiu miał z nim pogadankę o siusianiu ;) Miś zadawał pytania i sprawdzał czy leci siku ;) Akurat nie zrobił, ale już chwilę siedział. Myślę że to i tak nieźle w porównaniu do tego co było. Acha, i jak wczoraj powiedziałam, że idziemy zrobić siusiu na nocnik, poszliśmy do łazienki, zdjęłam mu spodenki i pieluchę, to sam na ten nocnik usiadł :o Bez mojego jakiegokolwiek słowa, bez wsadzenia go tam, bez namawiania itp. Byłam zdziwiona i szczęśliwa - no ale siusiu nie było ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29114 dnia: 10 Listopada 2013, 19:09 »
U Nas nie ma problemu z tym zeby Antek usiadl na nocnik. Juz pare razy cos w nim zrobil nawet  :) ale do odpieluchowania jeszcze duzo czasu, to jest takaforma przyswajania nocnika.  :)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29115 dnia: 10 Listopada 2013, 20:34 »
Bo Tymek jest bardziej kumaty od Antka i wie, że ja już na tym nocniku czegoś od niego chcę. A u Was "jak się trafi" ;) Np. dzisiaj (nie pierwszy raz zresztą) widziałam że chce mu się siusiu, i mimo że siedział na nocniku to nie zrobił. Już zaczął marudzić, więc nie przeciągałam tego siedzenia, tylko poszedł się kąpać i zaraz w wannie zrobił ::) Czyli że potrafi się powstrzymać - jakoś tam to kontroluje, tylko dlaczego nie chce zrobić do nocnika ???

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29116 dnia: 10 Listopada 2013, 20:40 »
tak chyba jest
w sumie nie pamiętam już jak było u nas  8)
najważniejsze ale Ty to wiesz  ;D nie naciskac a cały czas proponować  ;)

ja jeszcze korzystam z pieluch na noc i na wyjścia ale Karol kontroluje już to calkowicie, wychodzilismy do lekarza a On do mnie:
"mamusia mam piejuche " ?? odp że tak, " to moge tejaz sikać"  :D

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29117 dnia: 10 Listopada 2013, 21:06 »
Heh Justys Karol jest boski  :D

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29118 dnia: 10 Listopada 2013, 21:57 »
Heh Justys Karol jest boski  :D
Też tak myślę ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #29119 dnia: 11 Listopada 2013, 08:39 »
Ja mam pytanie do dziewczyn, które podczas porodu miały prywatną położną.

Czy warto w taką Panią zainwestować?

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29120 dnia: 11 Listopada 2013, 09:12 »

ja miałam i bardzo byłam zadowolona
była tylko dla mnie, na każde moje zawołanie, miałam założone znieczulenie przy 7 cm a ponoć "normalnie" tego nie robią
ja się czuła pewniej, dodatkowo położna którą miałam była/jest bardzo spokojna a mnie właśnie takiej osoby było trzeba, nawet nie zauważyłam, że mąż był ze mną ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline BOZENA28

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29121 dnia: 11 Listopada 2013, 09:22 »

mialam i przy nastepnaj ciazy tez bede miala na bank. nikt bez niej mnie na porodowke nie zaciagnie  ;D

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #29122 dnia: 11 Listopada 2013, 10:55 »

była tylko dla mnie, na każde moje zawołanie, miałam założone znieczulenie przy 7 cm a ponoć "normalnie" tego nie robią

Ja miałam 'tylko' męża, a znieczulenie też dostałam, mając właśnie 6-7cm.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29123 dnia: 11 Listopada 2013, 10:57 »
Tymko ma zapalenie krtani - mam pytanie do mamusiek doświadczonych w tym temacie. Od lekarza dyżurującego dostaliśmy wczoraj leki (syropy)
Fosidal 5 ml 3x dziennie i Diphergan 2,5 ml wieczorem. Do tego wit. C i hascosept na gardło. Na własną rękę robię inhalacje z soli fizjologicznej. Czy spotkałyście się z tymi lekami przy zapaleniu krtani? Nie podważam decyzji lekarza, bo się nie znam, ale dużo słyszałam o Pulmicorcie (m.in. od Was), a lekarz o nim nie wspomniał. Jutro mąż pójdzie z nim do naszej lekarki - pytać o ten Pulmicort?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29124 dnia: 11 Listopada 2013, 11:16 »
Dla mnie pulmicort to cudowny lek  :D i nie raz mnie wyciągnął z ostrych tarapatów i pozwolił uniknac antybiotyku. Ale może pediatra wie co robi, jeśli to ta choroba:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podg%C5%82o%C5%9Bniowe_zapalenie_krtani

...W lżejszych przypadkach- opieka ambulatoryjna. Do leków stosowanych w podgłośniowym zapaleniu krtani należą:
glikokortykosterydy drogą dożylną (przeciwobrzękowo): w lżejszych przypadkach można zastosować np hydrocortison w czopkach
leki mukolityczne
leki przeciwhistaminowe
Bardzo często w leczeniu podgłośniowego zapalenia krtani stosowane są chłodne inhalacje - para wodna (niekiedy z dodatkiem leków przeciwobrzękowych i mukolitycznych) nawilża i działa przeciwzapalnie, szybko przynosząc ulgę i zmniejszając duszność. Chłodne powietrze szybko łagodzi duszność. Ze względu na etiologię wirusową, stosowanie antybiotyków jest bezcelowe. Nie należy także podawać leków sterydowych typu budesonid (Pulmicort, Flixotide) w postaci wziewnej, gdyż nie działają one doraźnie.

czyli mukolityczne i przeciwhistaminowe dostał, a hydrocortizon zaleciła w razie duszności - tak jak pisałaś poradziła jechać na IP na zastrzyk.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29125 dnia: 11 Listopada 2013, 12:00 »
To nie była nasza pediatra, tylko lekarz dyżurujący - ogólny. Ale z tego co widzę wszystko się zgadza (to ta choroba którą wkleiłaś ;) ). Hmm, czyli ten Pulmicort jednak niekoniecznie od razu podawać...
Acha - lekarz nie powiedział czy możemy wychodzić na dwór (ale chyba tak ???) oraz jak długo przyjmować leki ::) Więc chyba warto wybrać się jutro do naszej pediatry? Czy zaczekać np. do środy/czwartku cały czas podając te syropy i robiąc inhalacje?

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29126 dnia: 11 Listopada 2013, 13:37 »
Syrop diphergan ma na noc, zeby wyciszyc kaszel (dziala p/kaszlowo, p/wymiotnie i uspokajajaco a do tego szybko). To nie swieze powietrze jest grozne,ale ludzie na nim przebywajacy. Dla krtani im chlodniej, tym lepiej, tak nam mowili w szpitalu,jak Tosia zachorowala. Nie bylo goraczki, mogla isc. Sol fizjol. nawilzy,ale moze nie wystarczyc.   
a ile Tymcio wazy? Nela ma 12kg i dostawala teraz dipherganu 4ml na noc, bo ja tak kaszel meczyl przy zapaleniu pluc,ze w dzien 2razy zwymiotowala bidula

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #29127 dnia: 11 Listopada 2013, 13:39 »
mialam i przy nastepnaj ciazy tez bede miala na bank. nikt bez niej mnie na porodowke nie zaciagnie  ;D

a rodziłaś w Stargardzie? Jeśli tak, to daj namiar na priv kto to był :)

Offline BOZENA28

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29128 dnia: 11 Listopada 2013, 13:47 »
niestety ale rodzilam w zdrojach, z fundacja. ze stargardu nikogo nie znam tak wiec nie pomoge...

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29129 dnia: 11 Listopada 2013, 14:34 »
Syrop diphergan ma na noc, zeby wyciszyc kaszel (dziala p/kaszlowo, p/wymiotnie i uspokajajaco a do tego szybko). To nie swieze powietrze jest grozne,ale ludzie na nim przebywajacy. Dla krtani im chlodniej, tym lepiej, tak nam mowili w szpitalu,jak Tosia zachorowala. Nie bylo goraczki, mogla isc. Sol fizjol. nawilzy,ale moze nie wystarczyc.   
a ile Tymcio wazy? Nela ma 12kg i dostawala teraz dipherganu 4ml na noc, bo ja tak kaszel meczyl przy zapaleniu pluc,ze w dzien 2razy zwymiotowala bidula
Tak tak - lekarz powiedział na co to, żeby nie wystąpiły duszności. Ale też nie kaszle jakoś szaleńczo dużo - tyle że brzydko. Waży 12,5 kg - wg ulotki powinien mieć większą dawkę, ale nie będę nic zwiększać bez wiedzy lekarza... Może też dostał te 2,5 ml dlatego, że to dopiero początek, szybko zareagowaliśmy, i kaszel nie jest jakiś bardzo częsty??