Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4015873 razy)

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #13800 dnia: 13 Kwietnia 2011, 20:02 »
A mój nadal na nocniku nie usiedzi nawet 3 sekund.... ::) Więc pieluchowania ciąg dalszy

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #13801 dnia: 13 Kwietnia 2011, 20:04 »
ja mam plan zacząć nocnikować w te wakacje. Mały będzie miał wtedy około 18 miesięcy... myślicie, że to zbyt wcześnie? Czy może jest szansa, że zacznie kumać. Gdzieś czytałam, że u chłopców ta "świadomość potrzeb fizjologicznych" rozwija się później niż u dziewczynek.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #13802 dnia: 13 Kwietnia 2011, 20:09 »
Za wczesniej na pewno nie  :D, zresztą ja uwazam im wczesniej tym lepiej  :P, moj siedzi na nocniku juz od ok 7-8 miesiąca i ladnie wola siku juz od dawna.
Wiadomo ze kazde dziecko jest inne i nie ktore dzieci odmawiają ale trzeba byc cierpliwym i probowac  ;)

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13803 dnia: 13 Kwietnia 2011, 20:16 »
Mój nie siedzi na niczym. Biega po całym domu cały dzień. On NIE SIEDZI wcale  ::) Siedzi jak go przypnę pasami na krzesełku do karmienia i tylko na jedzenie. Zje i zów biega ::)

Morgan
  • Gość
« Odpowiedź #13804 dnia: 14 Kwietnia 2011, 00:17 »
Moja tak samo jak synek Nikoli :) ja jestem zadowolona ... chociaz zdarzaly sie ucieczki z nocnika :)

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13805 dnia: 14 Kwietnia 2011, 10:41 »
mój Adaś od dobrych 3 miesięcy siedzi na nocniku i ZAWSZE cos na niego zrobi jest nauczony nawet tak że kupka jest zawsze na nocniku.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13806 dnia: 14 Kwietnia 2011, 10:43 »
Mój nie siedzi na niczym. Biega po całym domu cały dzień. On NIE SIEDZI wcale  ::) Siedzi jak go przypnę pasami na krzesełku do karmienia i tylko na jedzenie. Zje i zów biega ::)

Oponka, moja Mała też tak miała, dopiero od jakiegos czasu siada np. na kanapie, wczesniej nie bylo mowy, ale z nocnikiem o dziwo nie bylo problemu. Od poczatku ZASIADALA na tronie ;) A z kibelkiem probowalas?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13807 dnia: 14 Kwietnia 2011, 11:38 »
Anusiaaa jesteś pierwsza, której dziecko jest takie samo  ;D Bo często słyszę... a mój też/moja też. A jestem u nich i widzę co innego  ::) Mój teraz od jakiegoś tygodnia zaczyna posiadywać na narożniku jak leci jakaś bajka, którą lubi. To wtedy z 5-10 minut wytrzymuje :D

A na kibelek próbowałam... ale Klusio nie ma czasu :D :D :D

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #13808 dnia: 14 Kwietnia 2011, 12:48 »
Moja Paula też 30 sekund nie usiedzi, nawet jak je (no chyba, że siedzi się na nią). Chociaż na nocniku zdarza się jej wysiedzieć nawet parę minut (ale to w żłobku pewnie uczą).

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13809 dnia: 14 Kwietnia 2011, 15:56 »
Moj na nocniczku wysiedzi, ale zeby usiedzial gdzies na dupce to nie ma szans, on jest bardzo szybkim dzieckiem  ;D, zreszta podobno ja tez taka bylam, jak bylo za cicho to widzieli ze gdzies o szafe sie odbilam i leze  ;D, dobrze ze maly nie odziedziczyl  omdlen po mnie  ::)

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #13810 dnia: 14 Kwietnia 2011, 15:58 »
Nasza bardzo długo uciekała z płaczem z nocnika, a od jakiś 2-3 tygodni sama przynosi i traktuje to jako krzesełko. Zdejmuję jej pieluchę i sadzam, posiedzi chwilę, wstanie, znowu posiedzi, ale jeszcze się nie załatwi. Jednak liczę po ciuchu, że to jakiś malusi krok do przodu.

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #13811 dnia: 14 Kwietnia 2011, 16:39 »
A my możemy się pochwalić, że wczoraj jak położyłam Wiktora na brzuszku to trzymał pięknie główkę w pionie przez ponad minutę. Ale nic nam ti nie dało bo po dziesiejszej wizycie w ośrodku rehabilitacyjnym okazało się, że jednak będziemy chodzić na rehabilitację. Pani doktor stwierdziła, że mały jest trochę opuźniony ruchowo i jeszcze, że powinniśmy wcześniej trafić do nich jakiś 1,5 miesiąca temu :( a ja uważałam, że i tak wcześnie wyszedł problem bo w sumie ok miesiąca czekaliśmy na samo przyjęcie do ośrodka.

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13812 dnia: 14 Kwietnia 2011, 17:15 »
Martus pocwiczycie i nadrobi. Ja sie martwie ze mlody slabo reaguje na dzwieki. Po swietach mamy badanie sluchu. W szpitalu mu to badanie nie wyszlo dobrze, polozna mowila ze mogl miec wodami przytkane uszka ale i tak mam schizy... 3mcie kciuki...

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #13813 dnia: 14 Kwietnia 2011, 17:38 »
izulek mam nadzieję, że tak będzie. Chociaż i tak już jestem lepszej myśli jak widzę, że w przeciągu kilku dni zrobił taki postęp w trzymaniu główki na brzuszku, no ale wszystko się martwie bo lekarka mówiła, że będzie widać to, że jest opuźniony mam nadzieję, że mówiła o teraźniejszym czasie i najbliższym.
A co do słuchu to dzisiaj na tej wizycie to lekarka mi kazała go wołać, a on się gapił na lampe i nic żadnej reakcji :) też sobie pomyślałam, że wygląda choćby nie słyszał, ale wiem, że w domu reaguje i jak coś stuknie czy spadnie to się wystraszy, a jak by nie słyszał to by nie reagował i też jak mówię do niego mimo, że mnie jeszcze czasem nie widzi to widzę, że zaczyna się uśmiechać czyli jest ok. Będzie dobrze :)

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13814 dnia: 14 Kwietnia 2011, 18:41 »
Dziewczyny Michałowi wyskoczyły pleśniawki w buzi smaruje 3 razy dziennie Aphtinem na razie jakiejś znacznej poprawy nie widzę, wiecie może ile razy dziennie trzeba to stosować mam jeszcze gencjane jak aphtin nie pomoże to zastosujemy.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13815 dnia: 14 Kwietnia 2011, 18:57 »
Jezeli jest wiecej niz jedna plesniawka to ja bym poszla do lekarza, jakis czas temu mialam w buzi z 20 plesniawek i przy tym wysoka goraczke, a zaczelo sie od jednej nie winnej plesniawki ,napilam sie piwa z puszki  :-\.
Na szczescie dostalam antybiotyk , ktory w sumie nic nie pomogl ale za to masc Solcoselyr odrazu podzialala, nie wiem czy mozna stosowac u dzieci.

Offline Madziulka83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.09.2009
« Odpowiedź #13816 dnia: 14 Kwietnia 2011, 19:09 »
Nam lekarka dała recepte na  nystatyne, bo aphtin nie pomógł :-\ z tego co pamiętam to smarowaliśmy 3 razy dziennnie przez tydzień bodajże, ale nie pomogło, dopiero nystatyna :)

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13817 dnia: 14 Kwietnia 2011, 19:23 »
Nikola człowiek rzeczywiście pije piwo z puszki a one leżą w takim syfie nie raz :/ Nie pomyślałam. Szklanka od dziś  ;D

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13818 dnia: 14 Kwietnia 2011, 19:57 »
Misiek ma trochę na wargach, do lekarza pójdę w poniedziałek najwyżej jak aphtin nie pomoże, nasza lekarka daje antybiotyk w ostateczności więc narazie go przeleczę w ten sposób, na razie je normalnie krzywi się tylko przy ogórkach kiszonych i wit c.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #13819 dnia: 14 Kwietnia 2011, 20:20 »
Oby szybko te pleśniawki zeszły!

Oponko, dokładnie wiem jaki może być Twój Norbercik... nasz sąsiad Wiktor, z którym często się odwiedzamy to dziecko, które NIE SIEDZI. NIGDY. Dosłownie. Nawet jak ogląda bajkę to stoi i skacze  ::) a posadzony w krzesełku do karmienia tak się kiwa na boki, że trzeba to krzesełko trzymać, aby się przypadkiem nie wywalił razem z nim... W kończy 3 lata i nie ma czasu na nic. Nic nie mówi, zabawka zajmuje go najwyżej przez 10 sekund, chyba że jest to piłka, albo balon- za nimi może biegać kilka chwil ;) Mój Nikodem przy nim to oaza spokoju i cierpliwości... ;)
Generalnie moja sąsiadka była już tym faktem mocno zestresowana, bo faktycznie to nie do końca "dobrze" wygląda (szczególnie to zupełne niemówienie w wieku prawie 3 lat) ale w poradni psych-ped kazali się tym nie przejmować, dawać się mu wyszaleć i dać szansę na odnalezienie się we wrześniu w przedszkolu... ZObaczymy co z tym naszym Wiktorkiem będzie :) Zywe srebro to zbyt słabe określenie dla tego chłopca ;)
Nikodem z kolei potrafi się bardzo mocno skupiać przez wiele minut. Uwielbia układać puzzle i już teraz SAM układa 60-elementowe!! Na pudełku jest napisane, że są od 5 lat ;) więc generalnie pękam z dumy :P

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13820 dnia: 14 Kwietnia 2011, 20:42 »
Dziubasku... TAKI SAM ;D tylko on potrafi spokojny być nawet 15 minut ale musi mieć swoje dwa samochody i przesuwa je po narożniku jednym paluszkiem mega powoli i wpatruje się w kółka. On ma fioła, strasznie pasjonują go koła, jak się kręcą, jak samochód jedzie... Wtedy się wpatruje jak w obrazek. Ale to jedyna rzecz, która tak wygląda. Inaczej cały dzień biega, skacze i tańczy ;D Ja się cieszę bo jest żywy, wesoły... matkę ma taką samą :D A przynajmniej była taka bo teraz nie wszystko już mogę.  ;D

Dawaj znać jak Wiktorek się uspokoi  :D

Offline nikola/23

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13821 dnia: 14 Kwietnia 2011, 20:52 »
Nikola człowiek rzeczywiście pije piwo z puszki a one leżą w takim syfie nie raz :/ Nie pomyślałam. Szklanka od dziś  ;D

ja zawsze ze szklanki wszystko pije, nawet soki czy wode mineralna, ale ten jeden jedyny raz zapomnialam i odrazu mi wylazlo swinswto.
No niestety nie raz te puszki/butelki leza w takich miejscach ze szkoda slow, ale nie chce nikomu obrzydzac bo akurat cos na ten temat wiem wiecej  ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #13822 dnia: 14 Kwietnia 2011, 21:05 »
Dawaj znać jak Wiktorek się uspokoi  :D
Masz przed sobą jeszcze conajmniej rok :P Ja bym z takim "wiktorkiem" nie wyrobiła... przysięgam  ::) :P

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13823 dnia: 14 Kwietnia 2011, 21:16 »
hahaha :D To się teraz dowartościowałam ;D Jakoś dajemy radę. Biegam z nim po domu razem ale czasem wymiękam :)

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #13824 dnia: 14 Kwietnia 2011, 21:29 »
martusia - szczerze to ja bym taką lekarkę posłała w 3 diabły, ale to tylko moje zdanie
3 miesięczne dziecko ma reagować na wołanie?
nasze dziecko słyszy to co chce.... np. słowa że idziemy po mleko słyszy a że ma spać to nie "słyszy"... bo samego "pójścia" spać nie lubi
i nasze dziecko mając 3,5 miesiąca zaczęło podnosić i trzymać główkę... i żaden z lekarzy nie kazał nam iść na rehabilitację i nie mówił że Pati jest opóźniona.... może ja czegoś nie wiem, nie znam się ale byliśmy u wielu lekarzy....
myślałam nawet że mamy napięcie - dlatego kiedyś o to pytałam - ale nie.

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13825 dnia: 14 Kwietnia 2011, 22:08 »
dziewczyny a jak tak zmienie temat chodzi mi o paszport dla niemowlaka pewnie nie jedna z Was wyrabiala go dla swojego malucha. czy przy wyrabianiu tj przy skladaniu wniosku musza byc oboje rodzice? Bo chodzi mi o to ze paszport musze wyrobic a mojego meza jest w pracy za granica i nie wiem jak to wyglada czy raczej nie mam szans na wyrobienie paszportu?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13826 dnia: 14 Kwietnia 2011, 22:11 »
Muszą być oboje.

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #13827 dnia: 14 Kwietnia 2011, 22:12 »
ejotek tzn. na te wołanie nic nie mówiła tylko kazała mi go wołać i mówić do niego, ogólnie pytała się czy jest w domu kontaktowy, czy reaguje jak się do niego mówi. Na początku w ogóle stwierdziła, że jest zdrowy po tym jak na brzuszku trzymał ładnie główkę ale po późniejszych badaniach typu ciągnięcie za rączki, cz pytrzymanie w przysiadzie to stwierdziła, że nie jest do końca ok Mówiła, że dobrze iż mimo wszystko stara się i trochę kontroluje główke, ale trochę za bardzo mu się kiwa i na 3 miesiące powinien już bardziej ją trzymać.Ja się na tym nie znam, a jeśli już 3 lekarz mi zwraca na to uwagę i potwierdza, że coś jest nie tak to zaczynam już wierzyć w to, że tak jest. To jest moje pierwsze dziecko i nie mam zbytnio porównania, pocieszam się jak tu piszecie, że wasze dzieci też dopiero w tym wieku lub później trzymały główkę ale jednak wolę z nim chodzić na tą rehabilitacje niż później by miało się okazać, że faktycznie coś większego jest na rzeczy.  Ucieszyłam się bardzo jak wczoraj zaczół trzymać w pionie główkę na brzuszku czego wcześniej nie potrafił, ale widocznie te trzymanie głowki to nie wszystko bo jak za rączki się go ciągnie to mu dalej leci bardzo do tyłu.

A i wiecie co odstawiłam mu Nutriton żeby zobaczyć czy kupki wrócą i po 2/3 dniach od odstawienia kupka jest codziennie tak jak było wcześniej i teraz już nie wiem sama co mam robić  ??? chce się zapytać lekarki, ale ona pewnie mi powie, że mam przestać karmić piersią i podawać mleko z butli przeciw ulewaniu (bo ostatnio już mi tak mówiła jak jej powiedziałam, że mały nie chce łykać tego Nutritonu), a ja bym nie chciałą rezygnować z karmienia piersią. Nie wiem bo jak nie dostaje tego Nutritonu to znowu więcej ulewa ale kupy są regularnie, jak wrócimy to podawania to pewnie znowu go przyblokuje i co wy na to. Masakra czasami jest tak ciężko :(

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #13828 dnia: 14 Kwietnia 2011, 22:13 »
Ewentualnie notarialnie potwierdzona zgoda (chyba). Przy wymeldowaniu takie coś też jest niezbędne.

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #13829 dnia: 14 Kwietnia 2011, 22:16 »
ech :-(