Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4014539 razy)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #11760 dnia: 15 Listopada 2010, 08:36 »
yy to ja się zastanawiam jak to jest - mój maluch ma 11 miesięcy i wskakuje mi teraz w rozmiar 92 -góra i 86 dół. W sumie to wiele osób mówi nam, że jest wysoki, ale nie wiem dokładnie ile ma wzrostu. Jeszcze nie sposób go dokładnie zmierzyć. Zbyt ruchliwa bestia. Nawet jak sobie stoi - co robi coraz częściej - to za szybko zmienia pozycję i ciężko uchwycić dobry moment do pomiaru.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #11761 dnia: 15 Listopada 2010, 09:05 »
Lemmy no Klusio nosi górę z racji tego, że jest chudy 86 a dół i bodziaki 92. Niektóre rzeczy nosi 98 ale to jakieś pojedyncze sztuki raczej ;D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
« Odpowiedź #11762 dnia: 15 Listopada 2010, 09:14 »
Wiadomo, że z tymi ubrankami różnie jest. Ale spodenki 86 to u nas jeszcze od pach się zaczynają, hehe. Ale zakładam teraz, bo znowu 80 za małe jak siedzi w wózku i nóżki się odsłaniają :( A body niektore 80, niektóre 86. Tylko też wszystko za szerokie.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #11763 dnia: 15 Listopada 2010, 10:45 »
Moj ma 87 cm  ;), gore mu ubieram 80-86 ale on chudzinka(wazy 10kg)  , czasem nawet 74 (ale to ubranka z wojcika a one sa przewaznie wieksze niz na metce) , a dol 86
Ja w sumie tez wysoka "bylam" jak bylam mala ale pozniej jakos stanelam w miejscu i teraz mam tylko 164 , maz 176, takze moze mlody sie do niego ze wzrotem poda.

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #11764 dnia: 15 Listopada 2010, 17:32 »
A ja jestem w szoku jak szybko Łucja mi wyrosła z rozmiaru 80. :o

Szczególnie bodziaki i bluzeczki są przykrótkie, bo długie "złodziejskie" ;) ręce odziedziczyła po mamusi. No ale Mama Ani - młodszej Koleżanki - ucieszy się z ubranek ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #11765 dnia: 15 Listopada 2010, 21:14 »
a u nas znów choróbsko ::)
ona chyba jest już tak osłabiana przez te wszystkie wirusy i bakterie, że jak tylko ktoś kichnie to ona od razu się zaraża...
kaszle tak okropnie w nocy, że wczoraj aż zwymiotowała :(
do tego idą zęby. Dopiero co wyszły wszystkie czwórki, a dziś przebiła się kolejna dwójka...
szczepienie, które miało być w sierpniu wciąż nie zrobione ::)
kiedy ona w końcu przestanie chorować?
taka ładna pogoda, a my siedzimy w domu :(

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #11766 dnia: 15 Listopada 2010, 21:18 »
Basiu łacze sie w bolu bo u nas podobnie, nie dosc ze chorbsko, kaszel i katar, nie obylo sie bez lekarza, to jeszcze dolne 3 wychodza, i jeszcze maly mnie zarazil, dzis leze caly dzien z goraczka bo nie mam sily nawet nic zrobic, a katar to mi tak splywa ze juz 3 paczka (100szt) chusteczek poszla przez dzien  :-\

Basiu zdrówka dla Majeczki zycze

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #11767 dnia: 15 Listopada 2010, 21:23 »
Basiu zdrówka dla Was.. Moja nosi strasznie dziwnie te ciuszki.. spodnie 80, bluzy róznie 80-86, body i pajace 92 :)

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #11768 dnia: 15 Listopada 2010, 21:59 »
poradźcie mi jakoś dobrą taśmę do papieru, bo chciałabym posklejać Majki książeczki, które zdążyła już rozedrzeć, a niestety zwykła taśma za długo nie wytrzyma...
no i żeby nie była to jakaś brzydka taśma do oklejania rur ;D

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11769 dnia: 15 Listopada 2010, 22:10 »
to ja was dziewyny zastrzele. Po liczniku widzicie, że młodsze moje dziecię ma 7 miechów....i jaki rozmiar ubranek nosi ?? Odpowiedź brzmi srednio 80.
bodziaki po Zu na 80 cm są ciasnawe. body na 86 ma lekko długie rękawki. dresy do froterki na 80. jedyne na 74 cm co jest dobre to amerykańskie ogrodniczki i bluzki sztuk 2 z  H&M oraz pajacyki z Tesco (na styk).
Wiadomo, że nie chodzące dziecko powinno mieć dłuzsze spodnie niż takie biegające czy stojące ale mimo wszystko jak ubieram jej bodziaka na 86 cm (czyli na przeciętne 1,5 roczne dziecko) to mnie to rozbraja....

zdrówka chorowitkom !

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11770 dnia: 15 Listopada 2010, 23:05 »
Synek mojego brata ma 4msc.. a nosi juz od miesiąca ciuszki na rozmiar 74.... więc jego chyba nikt nie pobije.. śmieje się, że niedługo Zuzia będzie nosić ciuszki po nim a nie odwrotnie :)

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #11771 dnia: 15 Listopada 2010, 23:16 »
No to bedą wysokie dzieciaczki...moj smyk nosi rozmiar 86 czasem 92 ale zadko :)

Dziewczyny mam mały problem...nie moge oduczyć Alana spania w wózku ... jak idzie na drzemke usypiam go w wozku inaczej nie da rady ...to samo jest wieczorem .... próbowałam juz sposobu super niani ale nic nie dalo tylko wieli placz i lament. Znacie jakies sposoby ???
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline marcella

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11772 dnia: 15 Listopada 2010, 23:20 »
Ja Zuzie lulam na kanapie.. daję jej moją rączkę do zabawy, nogi ma na moich kolanach i śpiewam jej albo nucę :) w łóżeczku też mi za nic nie zaśnie..

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #11773 dnia: 16 Listopada 2010, 09:24 »
Basiu ja wziełam z pracy od męża wielki dziurkacz i potem przeciągnęłam wstążką :D radocha jeszcze większa z tej wstążki  ;D

Co do chorób to nasz póki co nie choruje a my szczęśliwi :D :D :D

Jeśli chodzi o usypianie to mój od miesiąca tylko w krzesełku do karmienia które mam rozkładane więc jest rewelacyjne. No i po 10 minutach przekładam go do łóżeczka ;D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #11774 dnia: 16 Listopada 2010, 09:50 »
A u nas się zaczęło chorowanie.
Mamy zrobić morfologię i kał na Wojciecha w Szczecinie. Orientujecie się może, czy to trzeba się umawiać jakoś? W ogóle w życiu nie byłam w tym szpitalu, więc nawet nie wiem, gdzie, co i jak.
No i na tydzień mam odstawić wszystkie mleczne pokarmy. Nie wiem jak Paula zareaguje na brak porannego i wieczornego mleczka.
I znów wolne od żłobka.
Ja się zastrzelę normalnie.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #11775 dnia: 16 Listopada 2010, 10:02 »
Anjuschka a gdybyś póki co poprosiła o receptę na bebilon pepti?Możesz do niego nieco kaszki ryżowej np. bananowej dosypać co poprawi smak tego mleka.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11776 dnia: 16 Listopada 2010, 10:05 »
Mam nadzieję, że uda nam się przetrwać tydzień bez żadnego mleczka. Paula pije mleko tylko rano i wieczorem. Także rano na śniadanko dostanie jakieś kanapki. Potem hmmm owoce, potem obiadek. Potem hmmm znów obiadek? Pewnie jakąś zupkę. A na kolację znów jakieś kanapki. I może uda się przetrwać.

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #11777 dnia: 16 Listopada 2010, 10:28 »
My mieliśmy taki tydzień jak Pola miała dwa lata, ciężko było bardzo ale daliśmy radę, Wam też tego życzymy!!!Na ten kał idźcie jak najszybciej bo na wyniki czeka się kilka dni.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #11778 dnia: 16 Listopada 2010, 11:20 »
Aniu, moja teściowa pracuje w laboratorium na Wojciecha- będzie dziś u mnie to zapytam, ale z tego co wiem idziesz ze skierowaniem do labolatorium i na miejscu pobierają małej krew (my tam zawsze chodziliśmy "od zaplecza" ale z tego co zaobserwowałam to tak właśnie było) no a kał to wiadomo- przynosisz w odpowiednim pojemniku.

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
« Odpowiedź #11779 dnia: 16 Listopada 2010, 11:27 »
Hej!
Biegnę Wam się pochwalić - mój Bartuś właśnie zaczął chodzić! Myślałam, że jak już zacznie to będzie robił dwa, trzy kroczki i siadał na pupę, a on zerwał się i przeszedł najpierw 2,5 metra, a zaraz potem całą szerokość pokoju czyli ze 4 metry było. Oczom nie wierzyłam. To chyba mogę wpisać 16 listopada jako ważną datę w kalendarzu nie?
Tak poza tym to chciałam zapytać jak nauczyłyście pić dzieci z kubeczka niekapka lub słomką? U nas niekapek jest dobry do gryzienia, a ze słomką w ogóle nie wiadomo o co chodzi :) Pomyślałam, że skoro są soczki w kartoniku ze słomką od 9 miesiąca, to widocznie takie maluchy już mogą nauczyć się tak pić.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11780 dnia: 16 Listopada 2010, 11:33 »
Aniu - dzięki. Tak mi się wydawało, że to pewnie idzie się ze skierowaniem i czeka na swoją kolej. Biedna Paulinka :(. Ale jak trzeba, to trzeba.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11781 dnia: 16 Listopada 2010, 11:37 »
morfologię robią z paluszka, także malutka nawet nie poczuje! Pani będzie "zbierała biedroneczki" i po krzyku ;) Nikodem ani razu nie zapłakał przy pobieraniu krwi... a teściowa "męczy" go tym co pół roku...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11782 dnia: 16 Listopada 2010, 11:38 »
Ewelina- gratulacje dla Bartusia!!

Offline Lemmy
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
« Odpowiedź #11783 dnia: 16 Listopada 2010, 12:01 »
Ewelina, gratulacje!!!!

Lilithgoth, nie usypiałam wprawdzie nigdy w łóżku małej, ale jakoże nie uśnie sama w łóżeczku też korzystam z innych sposobów. Różnie u nas to bywa: czasem zasypia sama na podłodze, czasem w trakcie jedzenia, a czasem kładę ją obok siebie w łóżku, wtula się, zasypia i ją wtedy przenoszę do łóżeczka. Mąż z kolei usypia zmeczoną Pat przed You Tube - siadają razem, on włącza muzykę,w  końcu Pat zasypia.
Ostatnio odgrzebaliśmy leżaczek, który był schowany od czerwca, odkąd Pat rozcięła sobie o niego łuk brwiowy. Teraz go bardzo polubiła i też czasem sama włazi, układa się i zasypia. Myślę, że musicie poświęcić kilka dni na znalezienie sposobu, który będzie odpowiadał Wam i Alankowi. Ale znajdziecie, na pewno.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #11784 dnia: 16 Listopada 2010, 12:02 »
Ja z kolejnymi dziećmi jestem o tyle już mądrzejsza,że żadna z bliźniaczek nigdy usypiana nie była
nigdy lulana, kołysana
wkładam do łózka i mówię:idziemy spać.Dobranoc
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Lemmy
  • Chuck Norris
  • Karolina i Patysia
« Odpowiedź #11785 dnia: 16 Listopada 2010, 12:13 »
Patyśka do ok. 11 miesiąca też ne była lulana i usypiana - kąpianie, jedzonko, spanie. A potem jej się odwidziało i żadne zostawanie w łóżeczku nie wchodzilo w gre. nie dzialaja rytuały, nic z tych rzeczy.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11786 dnia: 16 Listopada 2010, 12:33 »
My nosimy 80 - 86. Spodnie przeważnie 80 są dobre (chociaż teraz lepsze będą już 86), za to body czy bluzeczki muszą być 86, a nawet mamy jakieś 92.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11787 dnia: 16 Listopada 2010, 12:37 »
My "donaszamy" teraz rozm 86 i powoli wpadamy w 92. Nikodem ostatnio skoczył mocno w górę, nabrał masy (waży 11 kg) i w ogóle zrobił się taki doroślejszy... no ale pewnie to też za sprawą młodszego braciszka w domu, który wniósł inną perspektywę ;)
Co do spania- róbcie tak, aby było Wam wygodnie. Dla mnie wygoda= zasypianie w łóżeczku, ale z tym akurat NIkodem nie ma i nie miał problemu. Jednak zawsze, ktoś musi być przy nim i dać mu rękę do trzymania przy buzi. Bałam się jak to będzie jak Kajtuś się urodzi, ale obecność brata mu nie przeszkadza, byle nie płakał w trakcie usypiania ;)  U nas za to jest inny problem- budzenie się w nocy. Standardowo w okolicach 3 nad ranem Nikodem nas nawołuje i każe siedzieć przy łóżeczku dopóki na nowo nie uśnie... często bywa tak, że i ponad godzinę tak kwitniemy  ::)

Offline morgaina

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11788 dnia: 16 Listopada 2010, 12:43 »
U nas czasem też tak jest ale ja nie siedzę zabieram dziecię pod pachę i do swojego łóżka, na szczęście mam sporadycznie takie sytuacje.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #11789 dnia: 16 Listopada 2010, 12:44 »
Dziewczyny, Paula ma tydzień bez mleczny - zadam może głupie pytanie - czy do owoców ze słoiczka mogę dodać kleik ryżowy bądź kukurydziany? Żeby zagęścić? Albo kleik na wodzie z owocami?