małgosiak U nas wybór jest troszkę wcześniej niż przed samą Komunią , czy posyłać ,czy nie, bo zapisując do szkoły- czyli ok 3/4 roku życia, a niektórzy i wcześniej decydujesz się już na szkołę wyznaniową albo nie.....jeśli poślesz dziecko do szkoły katolickiej to jest wymierne z tym, że syn czy córka do Komunii przystąpi bodajże w 8/9 roku życia.....
Alan jest w szkole Katolickiej, na razie-( jest w Juniorkach) do Kościoła nie uczęszczają ,ale modlą się codziennie, zna już kilka modlitw, cała nauka o religii jest jednak w ciągu dalszym zabawą, tak fest zaczynają się przygotowywać chyba rok przed Komunią i wtedy są to już jakieś wizyty w Kościele i głębsze rozmowy;-) Co do Bierzmowania, to tu też inaczej jak w Pl, nie jestem pewna,ale chyba te dzieci nie mają 14/15 lat,a całą impreza wygląda czasem jak wesele;-) dziewczyny wystrojone w suknie balowe, sztuczne paznokcie i fryzury i tak chyba prosto z Kościoła przychodzą do mnie do sklepu- ot taka tradycja;-))) Niestety nic nie wiem jak to wygląda od strony formalnej , bo to już gimnazjum i nie mam jeszcze takich znajomych;-)))