Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4059740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline konefqa

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #39780 dnia: 29 Stycznia 2016, 15:40 »
My mieliśmy avent soothie 0-3 z misiem właśnie. Nadia miała ogromną potrzebę ssania, ale wszystkie smoki były fuj, dopiero ten jej podpasował (moze dlatego, że była wtedy na piersi, a on jest taki orkągły jak brodawka?). Teraz lovi dają radę

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #39781 dnia: 29 Stycznia 2016, 15:53 »
Wlasnie ich zaleta jest to, ze sa bardzo zblizone do ksztaltu sutka.
My mamy jeszcze taki, ale ten juz jest mniej lubiany

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #39782 dnia: 29 Stycznia 2016, 15:55 »
My od początku lovi i teraz nie możemy się z nim rozstać, wczoraj Igor włożył dwa smoki na raz do buzki :mdleje:

Offline emm-a

• Chuck Norris
« Odpowiedź #39783 dnia: 29 Stycznia 2016, 16:00 »
u nas Klara przymuszona do smoka, aventy są ok :-) za jakieś 2 mies. za radą mojej ortodontki zaczniemy odstawianie...może być cięzko ;-)
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #39784 dnia: 29 Stycznia 2016, 16:00 »
Hevea ma synek znajomych i wg. jego mamy różnica między rozmiarami niewielka.

Offline elemelka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 24.07.2010
« Odpowiedź #39785 dnia: 29 Stycznia 2016, 18:26 »
My się przez ten smoczek to w sumie odsmoczkowalismy.Mała kochała najzwyklejszego aventa którego dostałam do czegoś gratis i awaryjnie wzielam do szpitala, ale chciałam wymienić na coś lepszego.No i tak wymieniła, że olała smoczek :P
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2016, 18:28 wysłana przez elemelka »

Offline Vivka

• Chuck Norris
  • data ślubu: maj 2014
« Odpowiedź #39786 dnia: 29 Stycznia 2016, 19:59 »
Jejuuuu a my dzisiaj zaczynami naukę samodzielnego zasypiania wg. Dobranocki i jest to jednoczesne odstawienie od smoczka... na pierwszy ogień poszedł mąż... i od pół godziny prawie bez przerwy słyszę ryk z jej pokoju :( masakra...

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #39787 dnia: 29 Stycznia 2016, 20:12 »
Hm.A powiedz mi co było tak bardzo złego i męczącego, że się zdecydowaliscie na to?

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #39788 dnia: 29 Stycznia 2016, 20:13 »
Sandra cierpliwości życzę. .. I dobrych czytaj wyciszonych ścian bądź stoperow do uszu

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #39789 dnia: 29 Stycznia 2016, 20:16 »
Odkąd nauczyła się raczkować i wstawać przestała przesypiać noce i budziła się po 4-5 razy. Często nie można jej uśpić w ogóle z powrotem. Ląduje u nas w łóżku każdej nocy a my się we trójkę nie wysypiamy. Od 2 m-cy chodzimy jak zombie. Bardzo często są cyrki z samym wieczornym uśnięciem, usypiamy ją u nas w łóżku a mąż później ją przenosi do niej.

Madzia właśnie odpaliłam sobie youtuba to trochę zagłusza :D

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #39790 dnia: 29 Stycznia 2016, 20:23 »
Mi to dziś nic już nie pomaga.. mam takie nerwy na Bobo ze masakra... kulminacją było jak chciałam wieczorem w piżamke przebrać. . Ryk ze chyba cały blok słyszał. . Wił się jak dzdzownica byle mu nic nie ruszać. . Daje butle to nie nie nie i rękami macha... Wychodzę a patrze a ten przewraca się na bok przytula pana Brokułami - ulubiona maskotkę i śpi w pięć sekund...

Ciekawe o której pobudka bo dziś od 4 nie spimy

Offline elemelka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #39791 dnia: 29 Stycznia 2016, 20:27 »
No tak.Spanie to ciężki temat :P
Mam nadz, że pomoże :-*

Luśka też ma okresu gorszego zasypiania, zresztą też się skarżę ;) ale mam wrażenie, że to zawsze jest czymś spowodowane. Ostatnio jest spoko, tfu, tfu, tfu  :P

Offline Vivka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #39792 dnia: 29 Stycznia 2016, 20:56 »
U nas problemy z zasypianiem też są przez zęby bo niestety ząbkowanie naszego dziecka nie jest lajtowe...

Offline takakasia
  • bywalec
  • data ślubu: 6.09.2014
« Odpowiedź #39793 dnia: 29 Stycznia 2016, 22:05 »
a kiedy najlepiej zacząć naukę samodzielnego zasypiania w łóżeczku????? Nasz maluch skończył dwa miesiące i póki co muszę się z nim położyć dać cyca albo pośpiewać i dopiero jak zaśnie to go przenoszę do łóżeczka , a wiadomo w nocy zdarza się ze przysnę i śpi ze mną...

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #39794 dnia: 29 Stycznia 2016, 22:10 »
Do końca 3 miesiąca to w ogóle sobie tym głowy nie zawracałam. Mała zasypiała przytulona do mnie i dobrze nam było z tym. 4 miesiąc był taki pół na pół, a od 5 miesiąca Młoda zasypia sama w łóżeczku. Muszę do Niej czasem wracać, pogłaskać, poszuszać, ale koniec końców zasypia ładnie sama.

Offline takakasia
  • bywalec
  • data ślubu: 6.09.2014
« Odpowiedź #39795 dnia: 29 Stycznia 2016, 22:17 »
Do końca 3 miesiąca to w ogóle sobie tym głowy nie zawracałam. Mała zasypiała przytulona do mnie i dobrze nam było z tym. 4 miesiąc był taki pół na pół, a od 5 miesiąca Młoda zasypia sama w łóżeczku. Muszę do Niej czasem wracać, pogłaskać, poszuszać, ale koniec końców zasypia ładnie sama.

a jakaś metodę stosowałaś, czy po prostu kładłaś do łóżeczka i wychodziłaś?

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #39796 dnia: 29 Stycznia 2016, 22:41 »
A u nas Lenka sama zasypia. Nie liczac pierwszych tygodni, kiedy to obie nie spalysmy calymi nocami ::)
Odkad mamy wieczorny rytual, nie ma z tym problemu.
Zbliza sie pora spania, jest kapiel (ktora sama w sobie jest rytualem), pozniej karmienie, zanosimy ja razem do lozeczka, gasimy juz i tak przyciemnione swiatlo, troche poglaskam ja po glowce, szy szy szy i najczesciej wychodze. Czasami jak marudzi, to posiedze przy lozeczku i jej pomrucze. Tata sie w tym nie sprawdza, bo w trakcie sam zasypia ;)
Generalnie w dzien usypianie do drzemki wyglada tak samo. Mloda popatrzy sie w sufit, pomruczy i zasypia. U nas drzemka to swieta rzecz, jak przegapimy to jest nie do zniesienia. Sprawdza sie to co anusiaaa mi poradzila, po drugim ziewie rzucam wszystko i klade ja spac.
A usypianie w lozku odpada, kiedys tak zrobilam. Zamknelam na sekunde oczy i jak otworzylam to minely 3h 8)

Offline monijane

• maniak
  • data ślubu: 29.08.2009
« Odpowiedź #39797 dnia: 30 Stycznia 2016, 01:04 »
Moja dwójka zasypiała sama w łóżeczku od początku. Nie było noszenia, kołysania. Na samym początku to jest wyzwanie, zwłaszcza, gdy maluch budzi się w nocy co chwilę na karmienie. Nigdy nie zdarzyło mi się spać z noworodkiem w jednym łóżku, ale sama przyznaję, że bałabym się, czy nie zrobię maleństwu krzywdy przez sen  8)
Moje Szczęścia :-)
On 2011
Ona 2015
On 2017

Offline lebara

• maniak
  • data ślubu: 11.08.2012
« Odpowiedź #39798 dnia: 30 Stycznia 2016, 10:32 »
U nas jest tak samo jak u Edzi, chyba Leny tak maja :) my od początku mieliśmy swoja rutynę, plan dnia, od małego sama spi w łóżeczku, zresztą i tak nie lubi spać z nami. Nawet jak była jakaś impreza to my juz przed 19 uciekaliśmy bo kąpiel musiała byc o jej porze, bo wtedy była mega rozbita, czasami znajomi to śmiali się z nas że przesadzamy, ale mieliśmy to w nosie.
,,Geny to nie wszystko, zdrowie i mądrość Twojego dziecka zależą od Ciebie"

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #39799 dnia: 30 Stycznia 2016, 10:46 »
Ja jestem juz głęboko w tematach snu.
Zarówno dzieki Dobranocce, jak i innym blogom (polskim i nie tylko) dotyczącym snu.

Wszystko jest fajnie, jeżeli jak np. u Edzi dziecko nie ma problemów z samozasypianiem. Jezeli ma-robi sie problem.

Do 3 miesiaca jest taryfa ulgowa, wiadomo, dziecko musi sie oswic ze swiatem, ale samozasypianie to zasypianie : bez butelki, bez cycka, bez mamy, bez ręki od mamy itp. Moze towarzyszyc szum ale wtedy nie mozna go wylaczac przez caly sen.

U nas ze wzgledu na moj kregosłup zaczelam nauke zasypiania bez bujania miedzy 3 a 4 miesiacem. Jestesmy w trakcie.

Vivka dasz radę.
Moj ryczal mega jeden dzien. Teraz jest co raz leopiej, ale trzeba sie do wszystkiego stosowac, a szczegolnie do czasu....ja chodze z zegarkiem w reku, mam aplikacje Baby Connect, ktora mi wszystko liczy. Od dwoch tyg Tyc zasypia w lozku nie na rekach, a to juz dla mnie sukces. Pozniej bedzie nauka samozasypiania i wydluzania drzemek bo aby dziecko wypoczelo musi spac min. 30 min.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #39800 dnia: 30 Stycznia 2016, 10:55 »
Aaa no i wazne są rytuały:
Są dwa: wieczorny i przed senny - przed senny musi miec zachowaną sekwencje - zawsze to samo.
Wazne są slowa klucze.
Wazne są czasy czuwania.
U nas to mega ważne.
Tym, po 1:45 musi być połozony. Wtedy zasypia bez szemrania. Jeżeli zrobie to 15 min pozniej zaczynają się schody.

Warto posłuchac ciekawej audycji http://www.polskieradio.pl/18/4388/Artykul/1574314,Co-zrobic-gdy-dziecko-nie-chce-spac
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2016, 10:58 wysłana przez anusiaaa »

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #39801 dnia: 30 Stycznia 2016, 12:26 »
Rytuały przede wszystkim. Tak naprawdę istnieją u nas po dziś dzień. Nasze dziecko dalej najchętniej chodzi spać między 19 a 20. Położony później zasypia, ale na drugi dzień budzi się o tej samej porze co zwykle i brakuje mu tego snu. Gdy chodzi do przedszkola, często o 19 już śpi.
Od zawsze zasypial sam. Przez miesiąc albo dwa miał smoczek z którego sam zrezygnował.

W przypadku maluszka najważniejsze było zwrócenie uwagi na ziewanie. Ważne, by położyć maleństwo po drugim ziewnieciu. Dopóki tego nie wiedziałam, mały miał problem ze spaniem w dzień. Ale na szczęście ta regułę zaczęliśmy stosować praktycznie dzień czy dwa po wyjściu ze szpitala, wiec szybko mieliśmy spokój ze snem :-)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #39802 dnia: 30 Stycznia 2016, 12:32 »
Jeju jak tak Was czytam to modle się , żeby drugie było w kwestii spania takie jak pierwsze.
Zasypial wszędzie, nie straszny był mu hałas imprezy, muzyka , dużo ludzi.
Nigdy jako niemowlę nie był taki marudny ze cały dzień musiał być noszony , zabawiany.
Potrafił spać w rogu narożnika gdzie przy stole siedziało z 15 osób i gadalo.
Nigdy nie zwijalismy się z imprezy czy posiedzenia , bo musi być kąpiel itd bo inaczej będzie klops.

Offline Mysikróliczek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #39803 dnia: 30 Stycznia 2016, 12:45 »

a jakaś metodę stosowałaś, czy po prostu kładłaś do łóżeczka i wychodziłaś?

Nie stosowałam żadnej wyczytanej metody, raczej polegałam na intuicji. Nigdy nie odchodziłam od łóżeczka jak płakała czy była nerwowa (wydaje mi się, że dzięki temu udaje się póki co uniknąć kiełkowania wymuszania, nie ma płaczu więc nie ma reakcji płacz - przychodzi mama). Zostawiam ją taką spokojną z ulubioną przytulanką, włączam karuzelkę z kolorowymi światłami i kołysankami i to wystarcza. Czasem muszę wracać do niej, ale przeważnie 15 minut i śpi. Jasne, że bywają dni, że męczy się godzinę, ale w sumie rzadko.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #39804 dnia: 30 Stycznia 2016, 12:47 »
Nie wiem od czego to zalezy, ze niektore dzieci ucza sie wczesnie zasypiac same, a niektore nie. Mysle, ze to nie jest kwestia "szczescia " jaki egzemplaz nam sie trafi, tylko nieraz nieswiadomie nauczy sie tego szybko. Bo dziecko nie rodzi sie z umiejetnoscia samodzielnego zasypiania. To kolejny etap rozwoju, potrzebny pozniej w doroslym zyciu.
U nas czas aktywnosci pomiedzy drzemkami, to jakies 45 min. Ale sie powoli wydluza. Trzeba to zaobserwowac i nie przemeczyc dziecka, bo wtedy w ogole nie usnie.
U nas dzis nocka super. Spala od 7 wieczorem do 3 w nocy. Karmienie i spanie do 6. Teraz tez troche zjadla i jeszcze pospi.
Ja czytam teraz ksiazke Tracy Hogg, bardzo pomocna nie tylko jezeli chodzi o sen.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #39805 dnia: 30 Stycznia 2016, 12:57 »
Justyna :ok:
Mamy tak samo choć czasem trzeba pogonić do spania ale generalnie nie ma większych problemów.
Z tym, że kiedyś wzięłam sobie do serca zasadę naszego znajomego, ojca 5, jak chce dziecko spać to nich śpi, jak chce, gdzie chce, byleby spało.
Metoda usypiania 3 5 7 to dla mnie terroryzm. Jeżeli widzę, że Hania by usnąć musi się przytulić to niech się przytula nawet codziennie, najwyraźniej ma taka potrzebę.
Mysia - święte słowa, polegać na intuicji.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #39806 dnia: 30 Stycznia 2016, 13:19 »
Justyś, ja też mam nadzieję,że siostra Alana będzie potrafiłą funkcjonować w warunkach o jakich pisałaś;-)))Z Alanem si,ę ciaćkaliśmy ,teraz nie zamierzam;-)))) żadnego chodzenia na paluszkach;-))))

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #39807 dnia: 30 Stycznia 2016, 13:33 »
Moja Lena nigdy nie zasypia z placzem. Nigdy nie dopuszczam do tego, bo klade ja jak widze pierwsze oznaki zmeczenia.
A te metody, to nic innego jak Wasza intuicja ;) Moze niektorzy jej nie maja tak wyostrzonej i musza polegac na roznych zasadach.
Kazde dziecko jest inne, tak jak dorosly. Jedno potrzebuje s przytulic przed snem inne nie.
Wiec jezeli ktos nie kolysze/tuli/spi z dzieckiem w lozku, to nie znaczy ze jest terrorysta i najgorszym rodzicem na swiecie, tylko moze dziecko tego nie potrzebuje zeby zasnac?
Trzeba probowac roznych metod, napewno ktores zadziala.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #39808 dnia: 30 Stycznia 2016, 13:47 »
Edzia nie masz racji. Dzieci dziela sie na kilka typów.
Jedne Wrazliwczyki inne Anioly. Kazdy z nich ma inny charakter i inny sposób zaspokajania potrzeb np. Jednemu jest potrzebna mama do zasypiania a innym nie.
To nie sa przyzwyczajenia. 

Offline Edzia
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #39809 dnia: 30 Stycznia 2016, 13:51 »
Ale wlasnie to napisalam, ze kazde jest inne. Nie wszystkie potrzebuja przytulania i kolysania. Dlatego trzeba probowac rozne metody i sprawdzic, ktora odpowiada danemu typowi. Nie meczyc dziecka nauka jednego slusznego sposobu.
I o tych typach, to wiem wlasnie z ksiazki Hogg. Tam jest test i mozna sprawdzic jakim typem jest Twoje dziecko.
Ale zeby nie bylo, mam dziecko dopiero 13 tygodni wiec co ja tam wiem ;) Ucze sie dopiero.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2016, 13:58 wysłana przez Edzia »