Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4077895 razy)

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #32640 dnia: 11 Czerwca 2014, 11:07 »
te papkutki bardzo fajne jak dziecko nie sciaga- u nas po minucie ich juz na nogach nie bylo :P a mialam bardzo podobne, nawet wystarczylo noga o noge potrzec i juz spadaly :P
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #32641 dnia: 11 Czerwca 2014, 11:08 »
Justyna, zajrzyj do deichmanna, my tam kupiliśmy pierwsze buciki dla syna. Skórkowe i bardzo mięciutkie. Miał takie, ale wersja męska
http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/selected_category/00006001214308/p%C3%B3%C5%82buty*dzieci%C4%99ce.prod?r=5&c=3&q=Elefanten&st=PRODUCT
ale widzę, że rozm. od 18, czyi na jakieś 11cm stópkę. My chyba zaczynaliśmy od 19. Syn ma sporą stopę - 3 lata, a nosi 26 (16cm ma).

Kurczę, syn jest uczulony na komary :-X W poniedziałek został ugryziony między oczkami i dziś obudził się z zamkniętym okiem! A opuchlizna na pół twarzy. Dostaliśmy zyrtec, oxycort, altacet. Od wczoraj podaję mu też wapno. Widzę, że na łokciu też ma ślad po ukąszeniu i już się powiększa... Pamiętam, że ja również tak reagowałam, dodatkowo drapałam się do krwi :-\ Słaaaabo.

Martyna, jakiej firmy macie te odstraszacze?

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32642 dnia: 11 Czerwca 2014, 11:16 »
Ale jak się nie obudził, miał zamknięte oczy?
Ciemno bylo nie widzialam... :P

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #32643 dnia: 11 Czerwca 2014, 11:24 »
Pierwsze buciki rozm 18 mielismy Nike, tylko te byly dobre, reszta za wielkie.

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #32644 dnia: 11 Czerwca 2014, 11:34 »
A ile juz ma zebow Wasza mala Bozenko?
Moj chyba lunatykuje, to mozliwe w ogole w tym wieku? Ja lunatykowalam kiedys, a dzisiaj w nocy Abtek wyszedl jakims cudem z lozeczka i stal przy nim wlaczajac grajaca ksiazeczke. ::) w srodku nocy...
m mamy juz chyba ze 12 zabkow  ;D teraz zauwazylam ze lewa gorna 3 wychodzi  ;) szczerze, to juz nawet nie sprawdzam b gryzie knie skubana  :) ale na pewno mamy 6 zebow na gorze i na dole no i nowa 3ka  :)

szczebelki w lzeczku wyciagalam wylko w ciagu dnia, tak dla zabawy. gabi wtedy ma radoche  :) no i troche korci mnie  teraz wyciagnac na noc i zobaczyc co bedzie... ale sie nie odwazylam  ;)

dzisiejsza noc byla w miare. obudzila sie po 2 i kochany m zaczarowal ja ze zasnela spowrotem do 4,30 no i juz o 5 wstala z lozeczka i bylo koniec nasżego spania  :)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #32645 dnia: 11 Czerwca 2014, 12:04 »
Justyna, to ile cm ma Nadia stope? Mierzysz wkładke buta? Bo wkładka powinna  być o 1 cm większa.

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #32646 dnia: 11 Czerwca 2014, 12:12 »
U nas paputki super zdaja egzamin, wcale sie nie zsuwaja, fajne rozwiazanie po domu, zamiast skarpetek.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #32647 dnia: 11 Czerwca 2014, 14:39 »
dzięki za opinie, kupie ta moskitierę, chociaż na lozeczko. Do smyths mi trochę nie po drodze, chyba ze meza wysle  8) 

W Klaudii lozeczku nie można wyjac szczebelek, ale mysle ze może po 2gich urodzinach ja przeniosę do lozeczka dziecięcego (tzn mam cot bed, czyli to lozeczko, ktore się przerabia na lozko) .. wizja ucieczek wieczornych i gonitw przed spaniem mnie przeraza ;) nie będę się z tym spieszyć.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #32648 dnia: 11 Czerwca 2014, 15:30 »
Mój ma już 27 :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32649 dnia: 11 Czerwca 2014, 16:22 »
Lusi, niekoniecznie musza byc ucieczki.
My tez wyjelismy szczebelki, planuje przeniesc malego do doroslego lozka przed przyjsciem na swiat corci. Teraz trenujemy z otwartym lizeczkiem. Poki co nie wychodzi, a w dzien, kiedy idziemy na drzemke, sadzam go w jego pokoju na ziemi, zaczynam czytac, chwile sie pobawi i sam wlazi do lozka i zasypia, wmam nadzieje, ze tak pozostanie.

Apropos czytania, od kiedy dzieczaczyna czaic? Poki co czytam mu na przemian, raz bajke, a raz swoja ksiazke, tylko nie chcialabym mu poryc glowy ;) bo nie czytam normalnych ksiazek  ;) kiedy poprzestac na bajkach?

Drugie pytanie. Czy ktorejs dziecko przechodzilo ospe bardzo lagodnie? Moj byl juz przez przypadek 3 razy wystawiony na kontakt z dziecmi siejacymi - u nas akurat mala epidemia ;) no i w piatek dostal wysokiej temperatury, trwala niecale 3 dni, potem pojawilo sie kilka kristek na tulowi, ale dislownie z 5 i tak jest do dzis, czy to mozliwe aby to byla ospa?

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32650 dnia: 11 Czerwca 2014, 17:35 »
Marta moje dwa egzemplarze w po/trakcie ospy, Liwka przeszła bardzo łagodnie natomiast Jagoda ciężko pod każdym względem. Ja pamiętam swoją ospę w podstawówce parę korpek i na tym koniec.

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #32651 dnia: 11 Czerwca 2014, 19:30 »
mi sie wydaje że dzecko rozumie wecej niz myslmy. ja bym powaznych ksiazek ńie czytala malemu. niech najpierw nauczy sie moralow z bajek typu zawsze sluchaj mamusi  ;)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32652 dnia: 11 Czerwca 2014, 19:34 »
Oczywiście, że już rozumie, mój rozumie wszystko, co do niego mówię, to dlaczego miałby nie rozumieć czytania... Ma swoje ulubione książeczki, uczy się na pamięć momentów, onomatopei...

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32653 dnia: 11 Czerwca 2014, 19:39 »
Takie tez mu czytam, ale nie do spania ;) a czytacie na przyklad basnie braci Grimm? Ostatnio czytalam mu Klechdy Domowe, legendy polskie, ake tak sie zastanawiam, czy to nie za duzo, w koncu tam krew i zniszczenie na kazdym kroku...

Toco dokladnie czytacie? W dzien przy zabawie czytam mu glownie wiersze Brzechwy, Tuwima itd. Ale to sie nie nadaje na wieczor. Sadze, ze na wieczor dobre jest cos bez rymow i dluzsze, aby mozna bylo to czytac monotonnym glosem.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #32654 dnia: 11 Czerwca 2014, 19:42 »
Złotą encyklopedię bajek (moja jeszcze ;)) Julkę, Basię - bajki albo opowiadania z morałem

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32655 dnia: 11 Czerwca 2014, 19:54 »
A ja wszystko jak leci, i krótkie wierszyki z rymami i dłuższe historyjki.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32656 dnia: 12 Czerwca 2014, 10:36 »
Ja mojej Młodej czytałam bajki od urodzenia.
Nie podobają mi się bajki "Braci Grimm" więc zaprzestałam czytać.
Zuza się domaga bajki wieczorem, a jak siedzimy w domu i się nudzimy to też sobie za dnia czytamy.

Czytamy wszystko od bajek o Barbie  :P, po Kopciuszki, aż do Basiek i innych bajek z morałem.
Teraz namiętnie męczymy Smurfy ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32657 dnia: 12 Czerwca 2014, 13:03 »
Zazdroszczę Wam tego czytania  :) a raczej tych cierpliwych słuchaczy  :D Ja czytam, a właściwie próbuję czytac Mariecie codziennie, ale ona nie ma cierpliwości, żeby wysłuchać.
Jak była kilkumiesięczniakiem, to przynosiła mi książeczkę, ja przeczytałam 2 słowa, a ona przewracała kartkę i pokazywała, żeby gdzie indziej czytać... i tak co chwilę... a zaraz przynosiła kolejną książkę. Teraz też próbuje przewracać, żeby zobaczyć co jest dalej, chociaż już jakoś da się przekonać, że najpierw skończe stronę, ale co z tego, jak mi przerywa i zadaje tysiące pytań odnośnie obrazków  :D "mama, a czemu ona płace?" "mama, a to jest dzewko?", "mama a skąd to jest to?", "mama a to jest kolor celwony?".....  Mimo to uparcie codziennie czytam  :D ale przeczytanie jednej strony trochę zajmuje, bo jeszcze w między czasie muszę odpowiedzieć na wszystkie pytania  ;)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #32658 dnia: 12 Czerwca 2014, 13:10 »
Mam to samo co anulka :) od zawsze moje dziecko woli oglądać książki ale nie czytać! jak opowiem co dokładnie jest na każdej kartce (pokazuje palcem co chce wiedzieć) to przewija dalej...myślałam, że z czasem jej przejdzie, ale czytanie zupełnie ją nie interesuje ;D chyba, że na stronie jest naprawdę mało tekstu to wtedy dajemy radę np. lubi Piłkę i Chorego Kotka ( znam już na pamięć i czasami jak już zgasimy światło to jej opowiadam). A książki uwielbia :) ja też mam bzika i całkiem pokaźną kolekcję już mamy :)
Natalka 4.11.2012

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32659 dnia: 12 Czerwca 2014, 13:53 »
Ania pewnie pamięta, że swojego czasu i u mnie tak było. Ciekawsze było oglądanie i opowiadanie co jest na obrazku, przewracanie stron po paru sekundach, niż samo czytanie. Ale u nas się odmieniło. "Mama, ćytaj!" jest na porządku dziennym ;) Oczywiście komentuje też obrazki, ale poczytać spokojnie można, a przy końcu i tak zawsze jest "Jesce ćytaj" :P Jak Młody idzie na drzemkę (lub już wieczorem przed spaniem), stałym tekstem jest "Mama będzie ćytała bajkę" ;D I tak w ciągu dnia czytamy wszystkie Tymkowe książeczki jak leci, a przed spaniem mamy "Moje ulubione bajki"

a w środku od Kopciuszka, przez Śpiącą królewnę, Kota w butach i inne znane, aż po krótkie legendy. Już np. wiem dlaczego ocean nazywa się "Spokojny" ;)

Marta, co do ospy - mój Tymek BARDZO łagodnie przeszedł...

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32660 dnia: 12 Czerwca 2014, 14:05 »
Ja teraz mam dylemat czy moja ma łagodną ospę (była szczepiona) czy ją komary pogryzły  ::)

Z tym czytaniem to u nas jakiś czas było lepiej, ale jak się "rozgadała" to się zaczęło "100 pytań do..."
Pewnie też to są skutki tego, że dużo bawiłyśmy się takimi książeczkami, gdzie trzeba czegoś szukać na obrazkach i ja jej zadawałam pytania, a ona szukała i pokazywała. No i teraz ona mnie przepytuje  ;) Pewnie przejdzie niedługo... I tak czytanie jest fajne  ;)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #32661 dnia: 12 Czerwca 2014, 14:26 »
dziewczyny, czy w gorące dni dodajecie do wody do picia trochę wyciśniętej cytryny?

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32662 dnia: 12 Czerwca 2014, 14:45 »
A pytasz bo masz jakieś obawy? Ja czasami robię wodę z cytryną.

Pytanko, raczej do mam chłopców ;) Czy któraś jest zainteresowana kupnem "crocksów"? Kupiliśmy jakiś czas temu w ccc, ale Tymek nie chce w nich chodzić. Mamy dodatkowo jeszcze inną parę, do któej zresztą też jest niechętny, ale już bez metek, noszona 3 minuty po ogródku, więc ta z nami zostanie. Buty są nowiutkie, mam paragon, są z metką, bez jakichkolwiek śladów użytkowania, ale w ccc (ponoć już jakiś czas temu) zmieniły się przepisy i oddać lub wymienić towar można nie w ciągu 30 dni, jak myślałam, a w ciągu 7. Rozmiar 25, cena 20 zł, kolor niebieski ;) O takie: http://ccc.eu/pl/kids/catalog/all/328984

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #32663 dnia: 12 Czerwca 2014, 15:16 »
Nie, nie obawy. Tylko, że Hanka ostatnio nie chce mi pić wody a u nas ostatnio są duże upały więc pomyślałam, że może by tak jej zmienić odrobinę smak to zacznie chętniej pić ???

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #32664 dnia: 12 Czerwca 2014, 17:11 »
moj tez nie lubi czytania,ogladania ksiązeczek tylko on zaraz zamyka ksiazke i wklada do buzi :P
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #32665 dnia: 12 Czerwca 2014, 17:14 »
Lila też lubi książeczki zgadywanki ale jest zasada - w dzień możemy oglądać i czytać razem. Wieczorem tylko ktoś dorosły.
Czasami, jak jej czyta moja mama to Lila jej zabiera książkę  ;) i zasypianie trwa dłużej ;D

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32666 dnia: 12 Czerwca 2014, 17:42 »

Martyna, jakiej firmy macie te odstraszacze?

Raida.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
« Odpowiedź #32667 dnia: 12 Czerwca 2014, 17:46 »
Te takie, co z geranium też można kupić?
Mamy i też polecam - ale te bez geranium są skuteczniejsze. Normalnie mogę sobie poczytać na dobranoc przy otwartym oknie (mamy połaciowe) i nic nie wlatuje.
U Lili, w salonie, w kuchni i górnym przedpokoju mamy siatki w oknach zamontowane - razem z oknami zamawiałam.
Do łazienki bym chętnie dokupiła

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32668 dnia: 12 Czerwca 2014, 17:55 »
http://pamarfolie.pl/srodki-na-owady/754-raid-aparat-na-komary-plyn-30dni.html

Nie wiem co to geranium. Kupiłam w rossmanie i tylko taki był z płynem. Też mam włączoną lampę i okna otwarte.

Offline lusi251

• Chuck Norris
  • data ślubu: 28 04 2012
« Odpowiedź #32669 dnia: 12 Czerwca 2014, 19:08 »
a podajcie tytul książeczek, w której jest masa rzeczy do odnajdywania. Kiedys cos mi się takiego rzucilo w oczy w gazecie, (cala seria chyba jest) ale już nie pamiętam, a mysle ze jest dobry moment na taka zabawe.