Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4077896 razy)

Gabiś
  • Gość
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #32250 dnia: 17 Maja 2014, 19:46 »
Ale jak ona mi sie wyrywa I piszczy ze chce chodzic to co mam zabronic?

Moim zdaniem tak - albo inaczej ograniczyłabym to do minimum ;D Po 1 ze względu na własne lenistwo a po 2 ze względu na dobro dziecka. Wstanie jak ją zostawisz i się trochę powścieka że nikt jej nie wyręcza ;) Co do bucików to moim zdaniem najlepiej boso.

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #32251 dnia: 17 Maja 2014, 19:47 »
my parę dni temu kupiliśmy pierwsze buciki do chodzenia dla małego w Bartku. 189 zł zapłacilismy

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #32252 dnia: 17 Maja 2014, 21:05 »

Jak będzie chciała się pobawić nożem, to też jej dasz?  ;)

Wow, Beta, niezła cena. U nas pierwsze buty były na niecałe dwa miesiące. Kupiłam Befado, 35zł.

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #32253 dnia: 17 Maja 2014, 21:12 »
no wiem  >:( cena zaporowa..ale wydały się nam najbardziej solidnie wykonane

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32254 dnia: 17 Maja 2014, 21:21 »
A co to znaczy solidnie? :D Kopać piłkę w nich będzie? :-)

Ja się nie szczypię z butami, na zbyt krótko są. Adrian mi robi takie akcje, że noga mu rośnie o cm zaraz po zakupie nowych butów  8).

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #32255 dnia: 17 Maja 2014, 21:24 »
mój syn kopie piłkę...zażarcie...
nawet na treningi chodzi...zaczął tuż po roczku
taki klimacik  ;D ;D ;D ;D ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32256 dnia: 17 Maja 2014, 21:28 »
Będzie piłkarz  ;D. Nic to, mój będzie pisarzem lub jakimś kierowcą wyścigowym, bo książeczki magluje na zmianę z autkami wszelkiej maści  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32257 dnia: 17 Maja 2014, 21:32 »
może jednak nie :P
bo do tego wszystkiego dzięki Bogu ...i "czyta" ...i bazgrze ... i kocha samoloty oraz inne pojazdy

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #32258 dnia: 17 Maja 2014, 21:37 »
mają wkladkę wyprofilowaną. mam kuzyna ortopedę i powiedział nam żeby kupując pierwsze buty zwrócić uwagę na wkladkę, pięte sztywną i "giętkośc" buta. :) te wydały nam się idealne

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32259 dnia: 17 Maja 2014, 21:39 »
Tak dam noz jak nedzie chciala  ::) :P.

Nie chodzilo mi o to ze jak cos ona chce to tak musi byc tylko o to ze jezeli pcha sie do chodzenia to moze juz gotowa do tego jest ...

No wlasnie te buciki sa dosc drogie I to tylko na chwileczke ::).

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #32260 dnia: 17 Maja 2014, 21:47 »
Ja na butach nie oszczedzam ,  uważam,  że są bardzo ważne dla małych stopek.  Często mały ma droższe buty niż ja ,  ale jemu dopiero się kształtują. Starczaja na parę miesięcy,  ale co zrobić.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32261 dnia: 17 Maja 2014, 21:47 »
szkół ortopedycznych jest kilka...
"moi" ortopedzi dziecięcy po zbadaniu dwójki moich dzieci - nie jedno-czasowo oczywiście - kazali mi kupić buty ŁADNE ...a jak mi to poprawi samopoczucie to mogą mieć ową wkładkę...

i faktycznie okresowo owa wkładka poprawiała mi samopoczucie baaaardzo....
— Richard M. Devos

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #32262 dnia: 17 Maja 2014, 21:50 »

Hmm dla mnie I tak 50e to duzo jak za buciki ... nie kazdego stac na takie  ::).Zwlaszcza ze buciki na ile starcza?Dwa miesiace ??

no i dlatego ze ńie chcialam przeplacac w pl kupilam clarks online z przeceny w uk :-)
nie wiem cos sie tak uparla ze buty tylko w pl  :-\ na wyspach tez mozna dobre rzeczy kupic i za jeszcze lepsza cene niz w kraju.

a co do Julci, to Ty decydujesz czy mala stoi czy lezy... skoro sie wyrywa do stania to widocznie ktos jej tak pokazal  :-\ no i trzeba mala oduczyc i wszystkim domownikom o tej decyzji powiedziec...

zobaczysz co bedzie sie dzialo jak mala zacznie chodzic  ;D wtedy to juz obiadu na bank nie ugotujesz  ;D

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32263 dnia: 17 Maja 2014, 21:54 »
Agulla, gotowa będzie jak pójdzie sama  ;).

Beta, na giętkość oczywiście też zwracam uwagę, chyba najbardziej, na resztę mniej... Ja się w sumie markami nie kieruję, Befado mamy już drugie, ale w międzyczasie były i z ccc i z deichmanna 2 pary i jakieś jedne no name...

Mówisz o wkładce takiej co do podbicia dotyka? Jak jest wszystko w porządku to nie ma potrzeby takiej, chyba że są przesłanki ku temu...

Wszystko też zależy od tego jaką porą roku dzieć zaczyna chodzić, u nas zima była, więc na nóżkach na dworze za dużo nie chodził, wtedy jeszcze niestabilnie zresztą...
Jakby takie buty miały wystarczyć na jeden sezon chociaż, to ok, ale my kupujemy 2 pary na sezon średnio  8).

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #32264 dnia: 17 Maja 2014, 21:54 »
Tak dam noz jak nedzie chciala  ::) :P.

Nie chodzilo mi o to ze jak cos ona chce to tak musi byc tylko o to ze jezeli pcha sie do chodzenia to moze juz gotowa do tego jest ...

No wlasnie te buciki sa dosc drogie I to tylko na chwileczke ::).

jakby byla gotowa to by poszla sama bez twojej pomocy
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline BOZENA28

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32265 dnia: 17 Maja 2014, 21:58 »
ja mam pytanie z innej beczki, a mianowicie jaka jest zalecana pozycja ulozenia nozek dziecka w spacerowce? bo wszedzie dookola widze dziecie w spacerowce siedzace i nogi rozniez na prosto. no i sama juz nie wiem czy to jest zdrowe ulozenie czy nozki maja zwisac?

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #32266 dnia: 17 Maja 2014, 21:59 »
ja mam pytanie z innej beczki, a mianowicie jaka jest zalecana pozycja ulozenia nozek dziecka w spacerowce? bo wszedzie dookola widze dziecie w spacerowce siedzace i nogi rozniez na prosto. no i sama juz nie wiem czy to jest zdrowe ulozenie czy nozki maja zwisac?
no wlasnei na to dzisiaj fizykoterapeutka mi zwrocila uwage, ja mialam wlasnie prosto, a ona powiedziala, ze jak siedzi podnozek ma byc zgiety, tak zeby mial nogi zgiete, jak spi mam go wyprostowac
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline BOZENA28

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32267 dnia: 17 Maja 2014, 22:02 »
ania dzieki  :-* bo juz myslalam ze zle robilam z Gabi :-) uff

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #32268 dnia: 17 Maja 2014, 22:07 »
Selena ja też nie zwracam uwagi na marke. chodziło mi bardziej o to, że np w deichmannie był tylko jeden rodzaj butów w rozmiarze synka, nawet wkładki skórzanej nie miały więc poszliśmy do bartka. tam panie zmierzyły stópkę dziecka, dokładnie obejrzały, mały ubierał różne modele i w nich chodził po sklepie..panie wyciągaly wkładkę i sprawdzały jak układa się stópka dziecka. sama się na tym nie znam. a kuzyn mówił mi, ze na butach mam nie oszczędzać, więc nie oszczędzałam..

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32269 dnia: 18 Maja 2014, 06:50 »
ja macałam te w bartku i mi się wszystkie sztywne wydawały...

Agata, to że się 'rwie" to nie znaczy, że jest gotowa.
A jak się rwała do siadania to ją sadzałaś? Marieta się rwała od czasu kiedy miała 4 m-ce, a usiadła gdy miała prawie osiem.
Ktoś tu kiedyś wklejał RTG stopek niemowlaka... wszystkie kostki są osobno

Offline MARTKA

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.08.2008.
« Odpowiedź #32270 dnia: 18 Maja 2014, 07:50 »
Buciki polecam Ecco i Geox- warto kupić porządne buciki mimo ceny.

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32271 dnia: 18 Maja 2014, 08:17 »
Beta, ależ nie musisz się tłumaczyć :-). Pisałam o sobie :-)

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #32272 dnia: 18 Maja 2014, 10:26 »
a a propo ortopedy ,kiedy się powinno pójść  na jakąś kotrol? w Norwegii z tego co wiem nic takiego nie ma, Nadia miała badane bioderka jakoś miesiąc po wyjściu ze szpitala przez ortopedę i tyle , a tu za parę dni roczek i tak się zastanawiam jak to "działa " w PL

Offline BOZENA28

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32273 dnia: 18 Maja 2014, 11:13 »
u nas wygladalo to tak ze mielismy pare wizyt u ortopedy wlasnie ze wzgledu na bioderka. teraz dopiero ok 18mc zycia jak dziecko juz samodzielnie chodzi.
z tego co sie orientuje to jak wszystko jest ok sa tylko 2 wizyty. pierwsza zaraz po wyjsciu ze szpitala i druga jak juz dziecko chodzi.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #32274 dnia: 18 Maja 2014, 13:06 »
Dziewczyny, a odnośnie ortopedy, to mam pytanko, my się konsultowaliśmy w Polsce , bo młody ma płaskostopie widoczne gołym okiem, zresztą jest bardzo łatwy sposób aby to ocenić, młody od pierwszych kroków nosił buciki ok, pierwsze do nauki chodzenia z Clarksa, potem adidasy usztywniane, trampki tez z wyższej półki, zawsze zwracalam na to uwagę, ale w zeszłym roku pozwoliłam mu na to,aby lato przebiegał w gównianych croksach i co???? i noga wtedy zaczęła lecieć niestety......

Ortopeda z Polski ( starej daty) kazała korygować to bucikami ortopedycznymi ,no i tak rok się kulamy z bucikami fachowymi, ale żadnej poprawy jakby nie widzę.....kiedyś Hania wklejała tu program jak inny ortopeda, który często jest w Dzień Dobry TVN mówił,że teraz odchodzi się już od korygowania wad stopy bucikami ortopedycznymi......i teraz co mam robić??????

Teraz na lato kupiłam mu z Bartka buty, nie są sztywne, tylko mają tą wkładeczkę w środku, do niektórych butów- teraz do kapci domowych mamy włożoną wkładkę ortopedyczną, są to usztywnione kapcie ( najlepsze jakie udało nam się dostać w Ire, z ta wkładką) ,jakie macie podejście do sprawy???? któremu lekarzowi ufać????? przyznam szczerze,że w Polsce widziałam mnóstwo dzieci w bucikach ortopedycznych , a tu w Ire ani jednego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jakie mogą być konsekwencje tego,że na płaskostopie nie założy się bucika ortopedycznego????zbliża się lato, w letni bucik typu sandał ciężko mi będzie włożyć wkładkę.......kurcze nie wiem......doradźcie plisssssss

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #32275 dnia: 18 Maja 2014, 14:04 »
Daria poruszyłaś bardzo szeroki temat. Napisałaś, że : noga wtedy zaczęła lecieć. Ale jak lecieć? Pięta do środka? Bo wtedy jest koślawienie i z płaskostopiem nie ma wiele wspólnego CHOĆ często występuje razem.
Ortopeda w UK powiedział mi, że but ma trzymać kostkę(!) a nie piętę bo to nie pięta pracuje przy chodzeniu (jakkolwiek dziwnie to brzmi) a wkładka buta powinna być naturalnie wyprofilowana do krzywizny stopy. To, że pięta leci do środka jest winą słabych jeszcze mięśni nie radzących sobie do końca z utrzymaniem prawidłowej pozycji stopy. Pochwalił nas z bardzo dobre buty jakie Hania miała wtedy na nogach (dość wysokie trzewiki ecco). To tyle teorii lekarza z UK.
Hankę oglądał ortopeda w PL a nawet dwóch jak i ortopeda tutejszy. Oczywiście jak się domyślasz usłyszałam różniące się od siebie porady. Poszłam za ciosem ortopedy z UK i na lato kupiłam buty też dość wysokie elefanteny bo byłam akurat w PL ale tak to pewnie wzięła bym jakieś wyższe z clarks. Jeden z ortopedów w PL (oczywiście ten starej daty) też zaproponował mi buciki ortopedyczne. Okazało się, że całe szczęście, że się nie posłuchałam tego pana bo buciki były kompletną bzdurą. Jest też coś takiego jak płaskostopie fizjologiczne ale nie pamiętam do jakiego wieku. Może dziewczyny coś napiszą.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32276 dnia: 18 Maja 2014, 15:11 »
anulla, jest to typowe płaskostopie, czyli w prostym teście z mokra stópką u Alana nie ma tego wgłębienia.......jest proty ślad......
ortopeda ta w Polsce powiedziała,że to płaskostopie, a to fizjologiczne chyba znika ok 2 roku życia.....
nie wiem sama,co mam robić  no....tyle sprzecznych opinii.....ja chcę iść jeszcze tu do dobrego Polskiego ortopedy, każdy go chwali, ale Adam mnie stopuje, bo twierdzi,że chcę chyba usłyszeć, że można dziecku zakładać normalne buty- adidasy, trampki itp.....mnie po protu zbiła z tropu ta wypowiedź pana w DDTVN,że buciki ortopedyczne to przeżytek.......i szukam kogoś kto to dodatkowo potwierdzi???????
a znajdź mi proszę buciki dla chłopca z Clarks ,które uważasz za ok;-))) bo chciałabym zobaczyć co to znaczy trzymać kostkę ,a nie piętkę.......

ja jeszcze ci tylko pokażę jakie buciki zaproponowała nam pani właśnie w sklepie ortopedycznym, Alan ma takie http://www.aurelka.pl/Oferta-2-Jesienno_wiosenne-9-1010-120.html i niby to buty profilaktyczne, ale czy one trzymają kostkę?????

na jesień ma coś takiego http://www.aurelka.pl/Oferta-2-Jesienno_wiosenne-9-1001-31.html,ale niestety kupiliśmy większe i stoją w szafie......

wkładki z ortopedycznego to też sporawe, nie wejdą nawet w każdy but, bo bardzo podnoszą stopkę do góry....http://www.aurelka.pl/Oferta-2-Wkladki-93-WSiK-179.html

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32277 dnia: 18 Maja 2014, 15:41 »
tropu ta wypowiedź pana w DDTVN,że buciki ortopedyczne to przeżytek.......

Daria, ale z tego co pamiętam to dr mówił o sytuacji gdy dzieciom o zdrowych stopach zakłada się ortopedyczne obuwie bez potrzeby. Twierdził, że czuje się jak w butach narciarskich i aby umożliwić prawidłowy rozwój zdrowej stopy dziecko powinno mieć buciki giętkie, takie których się "nie czuje"... ale jednak jeśli jest jakaś wada, to powinno się dostosować odpowiednie obuwie do tej wady. Nie wiem czy przy płaskostopiu konieczne jest usztywnianie kostki, może tylko wkładka wystarczy?

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32278 dnia: 18 Maja 2014, 16:22 »
kurcze anulka, wiem,że to chodziło o Zawitkowskiego, ale nie mogę odpalić tego filmiku, mówił on o dzieciach z płaskostopiem, bo mówił też o ćwiczeniach i biegówce,że biegówka niby pomaga .....wiem,że to wstawiała hania........

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32279 dnia: 18 Maja 2014, 16:28 »
kurcze anulka, wiem,że to chodziło o Zawitkowskiego, ale nie mogę odpalić tego filmiku, mówił on o dzieciach z płaskostopiem, bo mówił też o ćwiczeniach i biegówce,że biegówka niby pomaga .....wiem,że to wstawiała hania........
on jest ekspertem na jednym forum na gazecie. Może zadaj mu tam pytanie?  ;)