Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4077893 razy)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #32670 dnia: 12 Czerwca 2014, 19:22 »
Nie, nie obawy. Tylko, że Hanka ostatnio nie chce mi pić wody a u nas ostatnio są duże upały więc pomyślałam, że może by tak jej zmienić odrobinę smak to zacznie chętniej pić ???

No to daj, ale skąd to pytanie właśnie? Nigdy nie piła nic poza czystą wodą, czy jak?  8)

My z cytryną i imbirem przez zimę piliśmy, teraz cytryna, mięta.

Wiecie co, mnie te "crocksy" nie przekonują, widzę, że są popularne, ale zastanawia mnie czemu?  ;)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32671 dnia: 12 Czerwca 2014, 19:56 »
Selena, u nas Tymek "normalnie" w crocksach nie chodzi - mamy do ogródka czy na działkę. Są wtedy wygodniejsze niż zwykły sandał, np. przy podlewaniu ;) W zeszłym roku chodził, w tym nie chce ::)

Ania, ja bym dała tą cytrynę i może miętę właśnie :)

Lusi,my mamy Disney Planes Look and find, o taką:

najprostsza nie jest, ale Tymek ją uwielbia (on w ogóle lubi takie rzeczy, jest dość spostrzegawczy ;) )

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #32672 dnia: 12 Czerwca 2014, 20:28 »
Martyna, o ten sam mi chodzi. Jest do niego zapas z geranium. Raz kupiłam i okazał się mniej skuteczny

o taki

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32673 dnia: 12 Czerwca 2014, 21:16 »
Nie, nie obawy. Tylko, że Hanka ostatnio nie chce mi pić wody a u nas ostatnio są duże upały więc pomyślałam, że może by tak jej zmienić odrobinę smak to zacznie chętniej pić ???

No to daj, ale skąd to pytanie właśnie? Nigdy nie piła nic poza czystą wodą, czy jak?  8)

My z cytryną i imbirem przez zimę piliśmy, teraz cytryna, mięta.

Wiecie co, mnie te "crocksy" nie przekonują, widzę, że są popularne, ale zastanawia mnie czemu?  ;)

Bo są wygodne

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #32674 dnia: 12 Czerwca 2014, 21:27 »
No to daj, ale skąd to pytanie właśnie? Nigdy nie piła nic poza czystą wodą, czy jak?  8)
He he no to dałam, piła lepiej ale szału nie było.
Selena to jest właśnie tak, jak sama wychowujesz dziecko. Żadnej rodziny na około a babcię dziecko widzi 2x w roku. Nikt Ci wtedy nie przemyca soczków i innych głupot (jak mama nie widzi) tak więc pije prawie tylko wodę. A z tą miętą świetny pomysł, jutro kupię miętę. Soków nie lubi, zresztą ona je tyle owoców, że masakra :o, czasem od wielkiego dzwonu wypije białą herbatę czasem zieloną.

Crocsy u nas tak jak u Hani, tylko na ogród szczególnie do zabaw z wodą i do basenu.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #32675 dnia: 12 Czerwca 2014, 21:33 »
Justyna, to ile cm ma Nadia stope? Mierzysz wkładke buta? Bo wkładka powinna  być o 1 cm większa.

Nadia ma 12 cm , ale wkładki tak robią ,że są wklejone i nie ma jak dobrze zmierzyć :/ , jak na razie butów jak nie było tak nie ma , mamy dl aniej też wspominane tutaj croksy wiec na razie do wozka i tyle do dreptania tych używamy ,ale i tak to nie rozwiazuje mi problemu :/

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32676 dnia: 12 Czerwca 2014, 21:38 »
Anulla, u nas też nikt nie przemyca i też do tej pory pił tylko wodę, zimą jak pisałam, z imbirem i cytryną. Kilka razy sok 100%.

A kilka dni temu przeczytałam skład Kubusia, widzę, że taki zwykły nie ma konserwantów, tylko ten kwas cytrynowy... No i cukier trzcinowy. Chyba kupię i rozcieńczę, bo skład ok, choć on i tak głównie soki marchewkowe babci pija teraz:D

Justyna, weź do sklepu miarkę, taką sztywną, budowlaną  ???. Wsuwasz w buta i mierzysz, da się dokładnie :). Wydaje mi się, że coś nie tak mierzysz, bo Adrian przy pierwszych butach miał stopę 11cm, a kupiłam mu buty z wkładką 12cm i to był numer 21 chyba. Albo 20, ale raczej 21. Teraz nosimy 24  ;D

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #32677 dnia: 12 Czerwca 2014, 22:11 »
Moj uwielbia sok marchwiowy, dawalam ten jednodniowy, bardzo mu smakuje. Sa tez takie soki do rozcienczaniak sunquick, czy jakos. Tam nie ma cukru, konserwantow ani nic takiego i sa smaczne, od kilku dni daje mu troszke do wody i smakuja, daje tez czasem herbaty rumiankowej rozcienczonej woda, lub wody z cytryna, lub wody z mieta, limonka, czasem z ogorkiem. Tak, zeby probowal roznych smakow.

Offline dagmaral
  • bywalec
  • data ślubu: 07.08.2010
« Odpowiedź #32678 dnia: 12 Czerwca 2014, 22:32 »
Wiem że temat szczepień był poruszany milion razy ale mam 2 pyt. nurtujące i może ktoś miał podobne doświadczenie zwłaszcza mamy wcześniaków więc proszę o inf.

1. Czy można podać jednego dnia  szczepionkę infanrix hexa rotarix i prevenar 13??
2. I czy ktoś korzystał z tych szczepień bezpłatnych dla wczęśniaków ACELULARNYCH, bo ja za bardzo nie rozumiem co to są za szczepienia? Bo to nie są standardowe co się dzieciom daje urodzonym o czasie i to też nie jest infanrix i niewiem co jest lepsze dla wcześniaka infanrix czy właśnie te szczepionki acelularne.

Bardzo proszę o pomoc. Bo do poradni ds szczepień są takie terminy że mi wcześniej wypada szczepienie.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32679 dnia: 12 Czerwca 2014, 22:34 »
Dagmaral, jak Twoja córeczka? Ja w szczepieniach nie pomogę, bo nie szczepiłabym wcześniaka, zwłaszcza w takim stanie jak była Twoja córka.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32680 dnia: 12 Czerwca 2014, 22:45 »
1. Czy można podać jednego dnia  szczepionkę infanrix hexa rotarix i prevenar 13??
Mój Tymek był tak szczepiony (waśnie sprawdziłam), ale zaznaczam, że nie jest wcześniakiem.

Offline dagmaral
  • bywalec
« Odpowiedź #32681 dnia: 12 Czerwca 2014, 22:53 »
Tydzień jesteśmy już w domku :) Póki co bez żadnych przygód, wypis dostaliśmy na 3 stronach w dniu wypisu dowiedziałam się dopiero że stan dziecka w pierwszych dobach był krytyczny. I pełno zaleceń m.in.  musimy zrobić kontrol słuchu i oczu bo te antybiotyki co dostawała były bardzo silne i mogą uszkadzać te narządy. No i jeszcze musimy iść do neurologa kardiologa i standardowo do ortopedy. Stan ogólny dziecka dobry wg lekarzy. Mała na szczęście miała odruch ssania i póki co radzi sobie i ciągnie tylko z piersi, bo w szpitalu karmili ją przez sondę a potem butlą. No i jak ją ważyłam to od wyjścia ze szpitala przez tydzień przybrała niby 300gr ale to biorę poprawki bo są różne wagi więc może być różnica na nast wizycie już bedzie bardziej wiarygodny wynik. Bo ze szpitala wypisali nas warunkowo bo w ost dobie pobytu jej jak się z nią położyłam i karmiłam tylko piersią to spadła na wadze 20g więc generalnie niezbyt chętnie chcieli nas wypisać.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #32682 dnia: 12 Czerwca 2014, 22:55 »
Oo, świetne wieści! Życzę jej dużo zdrówka i powodzenia na wszystkich wizytach.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32683 dnia: 13 Czerwca 2014, 09:22 »
Zdrowka dla malenkiej

Offline justyna85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 01.08.2009
« Odpowiedź #32684 dnia: 13 Czerwca 2014, 10:51 »

Justyna, weź do sklepu miarkę, taką sztywną, budowlaną  ???. Wsuwasz w buta i mierzysz, da się dokładnie :). Wydaje mi się, że coś nie tak mierzysz, bo Adrian przy pierwszych butach miał stopę 11cm, a kupiłam mu buty z wkładką 12cm i to był numer 21 chyba. Albo 20, ale raczej 21. Teraz nosimy 24  ;D

Dobrze mierze wszystko bez przesady, taka miarka mierzylam wlasnie np w ccc i buty mialy niby 12.5 cm a Nadia sie utopila w tym bucie rozm 19 a 18 byla na styk , szkoda wlasnie ze nie mozna wyjac wkladki bo mimo wszystko tak lepiej zobaczyc niz tylko tak z cm

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #32685 dnia: 13 Czerwca 2014, 11:16 »
Dla mnie zakup butów dla Natalii to najgorsza rzecz. Teraz kupowałam drugie sandałki z odkrytymi palcami i rozmiar 20 jest na styk, a 21 troszkę za duże, a niektóre 21 bardzo za duże ::) wczoraj po przymierzeniu 5 par wybrałam te 21, które były tylko odrobinkę za duże. Tyle, że w  sandałkach jak są dobrze zapięte to chyba nie przeszkadza? zresztą są z odkrytymi palcami , więc mam nadzieję, że jest ok.
Natalka 4.11.2012

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32686 dnia: 13 Czerwca 2014, 11:24 »
Czytalam, ze buty malucha powinny byc okolo 0,6 cm wieksze niz rozmiar stopy, aby palce sie swobodnie ukladaly. A swoja droga skad wiedziec ze dziecko juz wyroslo z butkow?  My teraz mamy takie usztywniane palce i nawet nie jestem w stanie sprawdzic jak sie ta noga tam uklada

Offline anka332

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009-09-05
« Odpowiedź #32687 dnia: 13 Czerwca 2014, 11:26 »
jejciu zakupo butow to dla mnie tez koszmar, a jeszcze moj nie chodzi :P

ja do tej pory mialam takie dla niemowlaczkow i okazalo sie ze maly wyrosl, tez nie umialam tego sprawdzic jak mial noge w bucie, ale przylozylam podeszwe do nogi pawla i mial na styk :P

Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #32688 dnia: 13 Czerwca 2014, 11:27 »
Mam pytanie.  Mój synek ma 8 miesięcy i zaczął nie tylko stać, ale też chodzi przy kanapie. Czy powinnam mu kupić jakieś buciki, czy lepiej jak pochodzi na skarpetkach?

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32689 dnia: 13 Czerwca 2014, 11:28 »
Czytalam, ze buty malucha powinny byc okolo 0,6 cm wieksze niz rozmiar stopy, aby palce sie swobodnie ukladaly. A swoja droga skad wiedziec ze dziecko juz wyroslo z butkow?  My teraz mamy takie usztywniane palce i nawet nie jestem w stanie sprawdzic jak sie ta noga tam uklada

O tak też się nad tym zastanawiam, ostatnio prosiłam tatę, żeby uciął patyk taki jak Natalii stopa i wkładałam do adidasa i mierzyłam ;) a wcześniej przy kapciach zobaczyłam, że jak pochodzi w bucie to jej się odciska materiał na stopie :-\
Natalka 4.11.2012

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32690 dnia: 13 Czerwca 2014, 11:34 »
Czytalam, ze buty malucha powinny byc okolo 0,6 cm wieksze niz rozmiar stopy, aby palce sie swobodnie ukladaly. A swoja droga skad wiedziec ze dziecko juz wyroslo z butkow?  My teraz mamy takie usztywniane palce i nawet nie jestem w stanie sprawdzic jak sie ta noga tam uklada

Zmierzyć stopę i wkładkę :-). Pół cm większe to za mało, przynajmniej u nas by to nie przeszło, Adrianowi bardzo szybko rośnie stopa, chwila i już buty są na styk.

Dmonik, malusią ma stópkę księżniczka :-). Dobre kupiłaś, u nas też w sandałach cm luzu jest i dobrze, szwagierka kupiła takie na styk, czubek dużego palca jest na równi z czubkiem buta, nie wygląda to dobrze, a i uderzyć w paluszka się łatwiej.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32691 dnia: 13 Czerwca 2014, 11:40 »
O to dobrze, bo już mnie wczoraj moja mama zaczęła na te mniejsze namawiać ::) a na koniec stwierdziła, że drugie sandałki nie są nam potrzebne ;)  ale ja wolę mieć drugie w zapasie, jedne podwórkowe drugie do ludzi ;) mała, małą nie wiem po kim bo ja mam 39/40 mąż 43/44 ale dobrze niech tak zostanie :)
Natalka 4.11.2012

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32692 dnia: 13 Czerwca 2014, 12:04 »
Mam pytanie.  Mój synek ma 8 miesięcy i zaczął nie tylko stać, ale też chodzi przy kanapie. Czy powinnam mu kupić jakieś buciki, czy lepiej jak pochodzi na skarpetkach?

Nie kupuj zadnych butow, niech noga luzno bedzie, niech sie uczy chodzic jak natura przykazala ;)

Ja dzis mojemu zmierze w takim razie, jemu sie tez skarpetka odciska, ale na calej stopie, bo mu dosc mocno zapinam

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.09.2014
« Odpowiedź #32693 dnia: 13 Czerwca 2014, 12:16 »
Dzięki Marta ;-) tak też myślałam.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32694 dnia: 13 Czerwca 2014, 12:44 »
Pewnie że lepiej w samej skarpetce :)

Ja pamiętam jaki miałam problem ze zmierzeniem butów zimowych... Wysokie to to, nieporęczne ::) Wzięłam jakiś tam drucik, upchałam do końca buta, poprowadziłam po podeszwie i zgięłam przy pięcie. Jak wyjęłam taki zagięty to mogłam na spokojnie przyłożyć miarkę i sprawdzić ile jest cm. Tadaaam ;D A Tymek to ma jakieś diwne nogi (jak ja :P ) Ma długi ten pierwszy palec, a resztę "ściętych", i tak gdy np. but 25 jest dobry (z zapasem takim jaki powinien być), to przy reszcie palców wygląda wręcz komicznie - jakby miał buty o 2 rozmiary za duże... ::)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #32695 dnia: 13 Czerwca 2014, 12:56 »
Dagmaral- ja mama wczesniaka namawiam cie abys zanim zaszczepisz swoje malenstwo jednak najpierw poszła do poradni szczepien.
Dzieki temu ze my sie wstrzymalismy i baardzo długo mlodego nie szczepilismy (tzn nadal nie jest zaszczepiony) to mozliwe ze uratowalismy jego uklad nerwowy.

Żeby któraś mnie zaraz nie jechała.  Jestem za szczepieniem ale nie ma sie co spieszyć w twoim przypadku dagmaral.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #32696 dnia: 13 Czerwca 2014, 13:17 »
Dagmaral- ja mama wcześniaka namawiam cie abyś zanim zaszczepisz swoje maleństwo jednak najpierw poszła do poradni szczepień

Jako mama wcześniaka dodam od siebie, że ze szczepieniami u wcześniaków nie powinno się śpieszyć a raczej wszystko zdecydowanie przesuwać i opóźniać. Zdecydowanie tzn przynajmniej o tyle o ile córka znalazła się wcześniej na świecie, to takie minimum.
I tak jak Sylwia napisała, najpierw poradnia szczepień.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32697 dnia: 13 Czerwca 2014, 13:40 »
Mierzylam, te co ma sa na styk, mam drugie, nby o tym samym numerze, a duuuuzo wieksze, zobaczymy czymu spadac nie beda. Ale wkurzahace te buty  ::)

Offline dagmaral
  • bywalec
« Odpowiedź #32698 dnia: 13 Czerwca 2014, 15:24 »
Dzięki dziewczyny za inf. to jednak dobrze że miałam wątpliwości co do tych szczepień.

A byłyście może w tej poradni ds szczepień na ul. Arkońskiej w Szczecinie czy jest jeszcze jakaś inna?

Ja generalnie się cieszę że córcia ładnie je ale boje się tak naprawdę przyszłości jej czy oby na pewno wszystko będzie dobrze ona jednak była pod respirator podłącozna ponad tydzień, miała też na początku te bezdechy, niewydolność oddechową PFO/PDA i zespół zaburzeń oddychania, które mogą niestety wpływać w późniejszym czasie na opóźnienie rozwoju umysłowego, problemy z motoryką, wady słuchu, wady wzroku i na wiele innych rzeczy. Dlatego jestem załamana jak czytam ten wypis ze szpitala.

Jak są jakieś mamy wcześniaków z doświadczeniem to proszę o inf najlepiej na priw na co zwrócić głównie uwagę przy takich dzieciach, będę wdzięczna.

I jak ktoś ma dobrego kardiologa i neurologa do polecenia dla takich maluszków to też bym prosiła o inf.

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #32699 dnia: 13 Czerwca 2014, 15:55 »
Dagmaral, nie czytaj internetu. Zamartwisz sie. Justynki Nadia rodzona w 30 tc. I zdrowa, takich przykladow sie trzymaj