Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1920 dnia: 26 Maja 2009, 11:35 »
mój obiad z wczoraj:
- bakłażan pokrojony w krążki i zgrilowany, na to plaster pomidora i plaster mozarelli
do tego grzanki z masłem czornokowo-paprykowym

pyyyyyyyyycha

a dziś będą klopski ze szpinakiem
- mięso zmielić i dodać podsmażony szpinak z czosnkiem; uformowac klopsiki (dodałam jeszcze jajko do miesa i szpinaku); do wody wrzucić marchew, pietruszkę, seler naciowy, chwilę zagotować,m wrzucić mięso i gotwać przez 15 min
do jogourtu naturalnego dodać kurkumę i łyżkę mąki - wymieszać i  dodać do warzyw
podawac z ryzem 

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1921 dnia: 26 Maja 2009, 15:37 »
kochane potrzebuję pomysłu na ciasteczka kruche - mam ciasto mrozone, taki cienki placek, rozwine go i co dalej? Ile piec?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1922 dnia: 26 Maja 2009, 16:07 »
Rybka. masz na myski ciasto francuskie? Ja kiedys kiedys robilam z musem jablkowym i cynamonem, zawijalam jak golabki i do piekarnika na ok 20 min.

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1923 dnia: 26 Maja 2009, 17:24 »
Mam coś to się nazywa ciasto kruche, zwoniete w rulonik w folii. Takie kupilam, na opakowaniu jest przepis na szarlotke, gdzie to można użyć jako spód ale ja np pomyslalam o ciastkach tylu markizy z dzemem w środku.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1924 dnia: 31 Maja 2009, 11:31 »
Cześć dziewczynki, dziś znów na naszym stole króluje kurczaczek na porach, a ze slodkości to:


By marta082008, shot with NIKON D40 at 2009-05-31


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1925 dnia: 31 Maja 2009, 12:43 »
MArta normalnie zaśliniłam klawiaturę  :P Śliczne i tak spieczone jak lubię  :D Nie lubię bladzizn  ;) :D


Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1926 dnia: 31 Maja 2009, 14:23 »
Marta co to za cudeńko ?? Ja chcę pzrepis ;D;D

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1927 dnia: 31 Maja 2009, 14:56 »
Kiedyś isiaczek wklejała link, nie wyszły mi takie jak z tego zdjęcia w linku, ale następnym razem będa ładniejsze.

http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/03/drozdzowki-fantazyjne.html


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1928 dnia: 1 Czerwca 2009, 08:50 »
Ale powiedz sama że te bułki są pyszne. Ja je ostatnio robiłam z budyniemni truskawkami. Poezja. i jaka fajna zabawa! A ciasto mięciutkie i pyszne. Piekne ci wyszły te buły.



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1929 dnia: 1 Czerwca 2009, 09:14 »
Bardzo pyszne, moje były z marmoladą różaną.
Trochę je powywijałam, żeby wygladały bardziej jak rogale, bo tak mi sie bardziej podobały ;D


Offline Betti

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1930 dnia: 1 Czerwca 2009, 12:58 »
Mam dziwne wrażenie, że te bułeczki będą u mnie w najbliższym czasie na podwieczorek :D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1931 dnia: 1 Czerwca 2009, 13:06 »
Betti! Ja odnoszę dokładnie takie samo wrażenie tyle,że rzecz tyczy się mojego stołu ;)

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1932 dnia: 1 Czerwca 2009, 19:32 »
Ja robiłam ostatnio te rogaliki maslane isiaczka... przepyszne!

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1933 dnia: 2 Czerwca 2009, 10:30 »
Rogaliki maślane? Podaj przepis raz jeszcze  :)

Dziewczyny, tylko Wam napisze że zmodyfikowałam przepis na te drożdżówki, oczywiście ciasto rosło nie w cieple tylko w lodówce, składniki te same. ;D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1934 dnia: 2 Czerwca 2009, 10:44 »
ostanio na kuchnia.tv widziałam jak laska piekła to ciasto
wyglądał mega smakowicie
sama się na nie czaję - moze dam truskawki i rabarbar  :)

Składniki
250 g malin lub mieszanki czerwonych owoców
125 g mąki z pełnego przemiału
75 g płatków owsianych
100 g roztopionego masła
1 małe jajko
50 g brązowego cukru
1 łyżeczka do kawy cynamonu w proszku
¼ łyżeczki do kawy soli

Przygotowanie
Rozgrzejcie piekarnik do 180º C (termostat 6). Zmieszajcie mąkę, cukier, płatki owsiane i cynamon, dodajcie do tego najpierw roztopione masło, a potem jajko. Wyrabiajcie do otrzymania ciasta o piaskowej konsystencji. Natłuśćcie formę do ciasta (średnica foremki ok. 30 cm) i wyłóżcie na nią połowę ciasta. Pokryjcie warstwą owoców, a te z kolei pozostałym ciastem. Wygładźcie jego powierzchnię dłoni, ale nie naciskajcie zbyt mocno, żeby ciasto nie wyszło zbyt zwarte.
Pieczcie 45 minut. Podawajcie z kremem angielskim.

RADA świeże owoce możecie zastąpić suszonymi. Przed dodaniem do ciasta, 200 g fig, śliwek i moreli namoczcie w gorącej herbacie.

oczywiście nie wiem co to krem angielski...przepis skopiowałam ze strony kuchnia.tv
moze uda mi się je zrobić w tym tygodniu to dam wam znać jak wyszło.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1935 dnia: 2 Czerwca 2009, 11:00 »
Brzmi smacznie i zdrowo  ;D I łatwe w wykonaniu  ;D Aniu piecz i daj znać jak wyszło  ;D


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1936 dnia: 2 Czerwca 2009, 11:19 »
ewa, jak tylko znajdę odpowiednie owoce ;-)

trochę dużo tego masła....a nie wiem czym mogę je zastąpić czy jakoś odchudzić ... bo ja też się zabrałam za siebie ...znowu  ;D czas zrzucić drugie  10kg

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1937 dnia: 2 Czerwca 2009, 14:51 »
Marto082008 oto przepis na rogaliki:
http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/01/rogaliki-malane.html


Kilka stron wcześniej znajdziesz też ich zdjęcia, choć nie wiem czy one cię zachęcą bo rogalików to ja zwijać nie umiem.. :(



Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1938 dnia: 2 Czerwca 2009, 16:23 »
isiaczek dzięki ;))

Offline Betti

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1939 dnia: 2 Czerwca 2009, 19:40 »
Stwierdziłam, że muszę się Wam pochwalić.. Wprawdzie nie wyszły mi tak przyrumienione jak Marcie, ale za to są przepyszne :D


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1940 dnia: 2 Czerwca 2009, 21:10 »
Betti przyprawiłaś mnie o klasyczny ślinotok  ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1941 dnia: 3 Czerwca 2009, 07:43 »
Betti gratuluję cudownych bułeczek. A z czym robiłaś?

Marto082008 a napisz jak to było z twoim ciastem na te bułki. Trzymałaś je w lodówce?



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1942 dnia: 3 Czerwca 2009, 10:05 »
No tak, juz dawno stwierdziłam że trzymanie drożdżowego w cieple jest strasznie czasochłonne, a do lodówki wstawiqsz i po pół godzinie podwaja swoja objetość, więc teraz kazde drożdżowe u mnie rośnie w lodówce ;D


Offline Betti

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1943 dnia: 3 Czerwca 2009, 10:11 »
@isiaczek: robiłam z budyniem waniliowym i jagodami (zostały mi z soku domowej roboty) :)
I wyszło mi z tej porcji więcej niż 15 :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1944 dnia: 3 Czerwca 2009, 10:19 »
ostanio na kuchnia.tv widziałam jak laska piekła to ciasto
wyglądał mega smakowicie
sama się na nie czaję - moze dam truskawki i rabarbar  :)

Składniki
250 g malin lub mieszanki czerwonych owoców
125 g mąki z pełnego przemiału
75 g płatków owsianych
100 g roztopionego masła
1 małe jajko
50 g brązowego cukru
1 łyżeczka do kawy cynamonu w proszku
¼ łyżeczki do kawy soli

Przygotowanie
Rozgrzejcie piekarnik do 180º C (termostat 6). Zmieszajcie mąkę, cukier, płatki owsiane i cynamon, dodajcie do tego najpierw roztopione masło, a potem jajko. Wyrabiajcie do otrzymania ciasta o piaskowej konsystencji. Natłuśćcie formę do ciasta (średnica foremki ok. 30 cm) i wyłóżcie na nią połowę ciasta. Pokryjcie warstwą owoców, a te z kolei pozostałym ciastem. Wygładźcie jego powierzchnię dłoni, ale nie naciskajcie zbyt mocno, żeby ciasto nie wyszło zbyt zwarte.
Pieczcie 45 minut. Podawajcie z kremem angielskim.

RADA świeże owoce możecie zastąpić suszonymi. Przed dodaniem do ciasta, 200 g fig, śliwek i moreli namoczcie w gorącej herbacie.

oczywiście nie wiem co to krem angielski...przepis skopiowałam ze strony kuchnia.tv
moze uda mi się je zrobić w tym tygodniu to dam wam znać jak wyszło.

zrobiłam wczoraj to ciacho i moje przemyślenia:
- jest bardzo smaczne
- mi tego ciasta z przepisu starczyło tylko na spód; musiałam dorabiac drugą porcję na górę  ???
- ciasto nie miało konsystencji "pisaku"; moze dałam za mało mąki? było mokre/tłuste


macie gdzies może jak przeliczać np. ilośc mąki w g na szklanki, łyzki? bo ja tu chyba zrobiłam błąd...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1945 dnia: 3 Czerwca 2009, 10:23 »
Te rogaliki maślane tez chcę zrobić, prezentują się ślicznie. Alejutro to robię ciasto z rabarbarem i truskawkami, mam znowu na nie ochotę  ;D


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1946 dnia: 3 Czerwca 2009, 10:42 »
Aniu najczęściej korzystam z tego:

http://www.smaczny.pl/przelicznik_wag


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1947 dnia: 3 Czerwca 2009, 10:43 »
Przed chwilą odkopałam jeszcze jeden:

http://kuchnia-polska.net/przeliczacz.php


Offline JoasiaOl

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 443
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1948 dnia: 4 Czerwca 2009, 13:16 »
Ja robiłam w weekend takie ciacho:

Składniki:
4 całe jaj
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenie.
Cukier miksujemy z jajami, następnie dodajemy pozostałe składniki. Na wierzch układamy truskawki (mogą być całe lub pokrojone w mniejsze kawałki). Pieczemy ok. 1 godziny w 200 stopniach.
Zamiast truskawek można dodać w zależności od sezonu: śliwki, wiśnie lub jabłka ze szczyptą cynamonu.


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #1949 dnia: 4 Czerwca 2009, 13:38 »
chętnie zobaczę to ciacho, ale niestety w pracy żadne zdjęcie nie chce mi się otworzyć.


Ale ale ja mam hicior:

http://kuchareczka.blox.pl/2008/07/Buleczki-rosna-kiedy-ty-spisz.html

oraz:

http://kuchareczka.blox.pl/2009/04/Zawijane-nocne-buleczki.html


Zgadnijcie co zjem w niedzielę na śniadanie. Musze je zrobić!!!