Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936629 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #870 dnia: 3 Czerwca 2008, 10:31 »
A ja dziś na śniadanko jadłam truskawki zmiksowane ze smiatanką z makaronem, pychota


Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #871 dnia: 3 Czerwca 2008, 16:08 »
klawiature slina zacvhlapałam....lecę po truskawki jutro z samego rana...bo dziś pierogi z truskawkami...
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #872 dnia: 3 Czerwca 2008, 16:52 »
Zrobiłam :)

Truskawki oczyściłam i pokroiłam w ćwiartki. pogniotłąm je takim gniotkiem do ziemniaków (metalowym) i dodałam śmietany. Makaron ugotowałam i na lekko ciepły polałam sosem z kawałkami truskawek i posypałam pognieciomym serem białym :)

Pycha! Zjedliśmy z M pół kg makaronu  ;D

Offline met

  • Młoda Żonka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4643
  • Płeć: Kobieta
  • Amor Vincit Omnia
  • data ślubu: [size=
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #873 dnia: 3 Czerwca 2008, 18:10 »
Łooooooooo. A ja właśnie świeżutkich truskawek z działki przyniosłam :D

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #874 dnia: 3 Czerwca 2008, 20:53 »
Normalnie zaraz sobie dogotuje makarony, bo sosik i ser jeszcze mam :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #875 dnia: 3 Czerwca 2008, 21:03 »
A ja z nudow upieklam własnie ciacho z rabarbarem :)
Niech ma mezus jak w pracy wroci :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #876 dnia: 3 Czerwca 2008, 21:36 »
Ja też się chciałam wykazac i mężusiowi obiad na jutro ugotowac...
Karkóweczka w sosie co prawda gotowa, ale tak sobie palec sparzyłam,że już mi się gotowania odechciało... Łamaga.

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #877 dnia: 3 Czerwca 2008, 21:42 »
A ja zdecydowałam że już się  nie bede starała, a  napewno nie bede piekła ciast bo ostatnio jak zrobiłam szarlotke to moj M nawet nie ruszył i rano po kilku dniach wylądowała w koszu. A jak chciał coś lekkiego bo sie niby odchudza to mu ugotowałam mięsko z warzywami to wypluł i powiedział że niejadalne.

Nie to nie.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #878 dnia: 3 Czerwca 2008, 21:51 »
Wybredna bestia :) Trza bylo po mojego zadzwonic :P
Ja sadze ze jutro bo blaszce ciacha sladu nie bedzie :) Ostatnio zrobialm zapiekanke i maz zjadl cala - 2 kg ziemniakow + dodatki :) Sama przyjemnosc gotowac.

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #879 dnia: 3 Czerwca 2008, 22:01 »
kupic ogorki gruntowe w IRE to wyczyn godny wpisu do ksiegi rekordow Guinessa ;)
ale sie udalo ...
i zonk - koper jedynie suszony, pokruszony i w woreczku (inaczej nie kupisz), o korzeniu chrzanu zapomnij ...
moj maz ma zagwozdke bo chcial malosolne ogoreczki zrobic ...
jakies pomysly??
zagotowac solanke z suszonym koprem o wygladzie bazylii??
hmmmmmmmmmmm



Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #880 dnia: 3 Czerwca 2008, 22:07 »
hmmmm nie wiem czy to wyjdzie...suszony koper jest mało aromatyczny....
Musiałabyś z Polski przywieźć takie gotowe zestawy do goróków kiszonych. To tez susz...ale jakoś sie sprawuje z tego co wiem.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #881 dnia: 3 Czerwca 2008, 22:11 »
hmmmm nie wiem czy to wyjdzie...suszony koper jest mało aromatyczny....
Musiałabyś z Polski przywieźć takie gotowe zestawy do goróków kiszonych. To tez susz...ale jakoś sie sprawuje z tego co wiem.


Lila z 20 sztangami fajek mnie perzepuscili a zywnosc konfiskuja jak jest selketywne sprawdzanie bagazy na lotnisku ... wiec ta kwestia odpada ...
ale coz - bob kupisz to i nasiona kopru tez ...
poki co bedzie zalewa solno koprowa :)



Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #882 dnia: 3 Czerwca 2008, 22:20 »
konfuskują??? nie żartuj...
Kurka a ja kiebłachę do IRE przewiozłam...widocznie farta miałam....

A moze w marketach poszukaj tej mieszanki, podobno jest coraz tam wiecej produktów polskich. A moze jakispolsi sklepik z żywnością ma??? Są takowe???
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #883 dnia: 3 Czerwca 2008, 22:30 »
hehe - nie kazdemu - ale jak robia np trzepanie w Cork to co 3 osobe potrafia sprawdzic - glownie po fali zatruc w zeszlym roku tak bylo ;)
mnie raz sprawdzali - ale Pawelka ze 3 ;0 ot widac na przywozacego miecho wyglada ;)


jest mnostwo Polskich sklepow - kielbase mozna wszelka kupic - kiszone ogorki tez - ale malosolnych nie maja - wytlumaczenie - ukisza sie w czasie podrozy ... fakt toz to 1800 km - tam wlasnie Pawelek ogoraski zakupil - ale zestawu do kiszenia nie mieli  :-\
cud ze ogorki mieli - w zeszlym roku na English Market nie bylo ... chociaz juz pod nas wieprzowine i dron miela, maja zoladki i serduszka i gdzyby ;) a nie tylko pieczarki ...
ale suszu niet ...
bedzie zalewa koperkowa ;)
dam znac jaki wynalazek :)



rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #884 dnia: 3 Czerwca 2008, 22:31 »
Nie wierze! Ja latam nie do IRL a do londynu i mam w walizce bigos, kabanosy, sucha krakowska i polędwice, albo jak dobrze pojdze to schab pieczony - zapasy siostrze robie i w życiu mnie nikt nie kontrolował - mam to w bagażu nadanym przed odprawą. I zawsze dolatuje całę :)

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #885 dnia: 3 Czerwca 2008, 22:35 »
Ryba widać nieświadomy ma szczęście...

A co do małosolnych..fakt ukisza się przez droge.....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #886 dnia: 3 Czerwca 2008, 22:52 »
Nie wierze! Ja latam nie do IRL a do londynu i mam w walizce bigos, kabanosy, sucha krakowska i polędwice, albo jak dobrze pojdze to schab pieczony - zapasy siostrze robie i w życiu mnie nikt nie kontrolował - mam to w bagażu nadanym przed odprawą. I zawsze dolatuje całę :)


Londyn a Ire to dwa rozne swiaty Rybko ... oj zupelnie :)
a cala reszte mozna kupic :) nawet w Tesco :)
wiec ja nie wiem po co ludzie to woza ...

a propos kontroli - potruli sie jakim miesem czy czyms i byl szal - bo bez ubezpieczenia etc - a teraz robia to wyrywkowo ... ale grunt ze fajek nie konfiskuja ;)

aaaa w kwestii UK - np w IRE angol krwi nie odda jako dawca ... nie przyjma BSE ...

Ryba widać nieświadomy ma szczęście...

A co do małosolnych..fakt ukisza się przez droge.....


hehe - mnie kontrolowali bo spotkalam znajomych ;)
i coz - mnie z fajkami puscili a skonfiskowali walowe ...
ide popatrzec Pawelkowi na rece :)




Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #887 dnia: 4 Czerwca 2008, 06:53 »
W Polsce podobnie...Angol też krwi nie odda.
Co więcej Polak, który w feralnych latach był w UK też jest dożywtonio zdyskwalifikowany jako dawca...
Logiczne skąd inąnd....kwestia ewentualnych późniejszych roszczeń
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #888 dnia: 4 Czerwca 2008, 07:26 »
Co do przeszukiwan to sie zgodzic moge - kuzynka siedzi tez w Cork i skonfoskowali jej swojska kiełbache .
Widocznie celnik miał smaka :P

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #889 dnia: 4 Czerwca 2008, 08:27 »
Antalis widzę,ze tu buszujesz od rańca
masz moze jakiś przepis na łatwe ciasto z truskawkami?
wczoraj zakupiłam kobiałkę...i co ja tam sama skubnęłam...?
a długo to stać nie moze...
będę wdzieczna... :-*
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #890 dnia: 4 Czerwca 2008, 08:41 »
Mariolka alez prosze bardzo

-kostka margaryny
-2 jajka
-3 lyzki wody
-szklanka cukru
-1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
-2 szklanki maki pszennej
-owoce

Margaryne roztapiasz z cukrem, dodajesz troszke wody.Jak to ostygnie dodajesz make, jajza i proszek do pieczenia. Miksujesz , wlewasz do formy i ukladasz owocki :) Pieczesz w 180-200 stopniach az ciacho zbrazowieje. Pozniej tylko cukrem pudrem mozna posypac i szamac :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #891 dnia: 4 Czerwca 2008, 08:42 »
aż zbrązowieje to mniej wiecej ile?
a wychodzi to ciasto?robiłaś?sprawdzone?
jak tak to wypróbuję
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #892 dnia: 4 Czerwca 2008, 08:48 »
Mariolka to ok 20 - 30 minut.
A czy sprawdzone ?? Ano pewnie - wczoraj je zrobilam z rabarbarem ale idealnie nadaje sie do wszystkich owocow :) No i jest proste i szybkie do zrobienia :)

Tak wyglada :)
« Ostatnia zmiana: 4 Czerwca 2008, 08:50 wysłana przez Antalis »

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #893 dnia: 4 Czerwca 2008, 08:49 »
dobra to robię...
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #894 dnia: 4 Czerwca 2008, 09:09 »
Czekamy na efekty :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #895 dnia: 4 Czerwca 2008, 09:27 »
ja patzrąc na twoje ciasto widzę,że ma dwie warstwy. Czyli co?wlewasz ciasto, na to owoce i potem znowu zalewasz ciastem?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #896 dnia: 4 Czerwca 2008, 09:35 »
Mariolka nie ma 2 warstw - po prostu pod wplywem temperatury ciacho rosnie a owoce sie zapadaja tworzac takie male rowki :) Truskawki moga troszke mniej "wpasc" bo sa lzejsze od rabarbaru
« Ostatnia zmiana: 4 Czerwca 2008, 09:37 wysłana przez Antalis »

Offline megan

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3559
  • Płeć: Kobieta
  • Miłość jak rewolucja - nie udaje się słabym.
  • data ślubu: 4 sierpnia 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #897 dnia: 4 Czerwca 2008, 09:54 »
Co do przeszukiwan to sie zgodzic moge - kuzynka siedzi tez w Cork i skonfoskowali jej swojska kiełbache .
Widocznie celnik miał smaka :P

bidaczka :)


hehe ogoraski zrobione - zalewa koperkowa Pawelkowi wyszla aromatyczna nawet :)
teraz czekamy :)


przpis na ciasto super :)
ale znajac mnie - brak talentu i cierpliwosci -  zakalec murowany hehe ale podziwam Antalis podziwiam

Lilla - ja oddaje krew regularnie - mam 0rh- i chetnei biora - ale pelen pakiet pytan o USA, UK i inne mozliwe kwestie przeszlam ...
Pawelka nie zakwalifikowali - powod - mezczyzna - spozycie wolowiny - pobyt w USA ... chcoc bylismy w stanach w tym samym okresie ...




Offline Antalis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6030
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #898 dnia: 4 Czerwca 2008, 10:13 »
Megan ja piec nie potrafie. Pieke tylko rzeczy ktorych spiprzyc nie idzie. Ja nawet biszkoptu upiec nie umiem :P

Offline AndziaK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7929
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.06.2007 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #899 dnia: 4 Czerwca 2008, 10:48 »
Kurcze dziewczyny czy dla starszego pana po operacji woreczka żólciowego mozna na obiad podać zupę kalafiorową z fasolką szparagową a na drugie łazanki z młodej kapusty?