Demko prosze :
Nalesniki z miesnym farszem
Przepis:
Farsz:- 450g miesa mielonego
- jedna czerwona papryka
- ok 2 szklanki czerwonej fasoli ( moze byc tez z puszki )
- mała puszka kukurydzy
- 20 dag pieczarek
- ok 2 plastry ananasa z puszki
- cebula srednia
- olej do smazenia
- pomidory w puszce ew.przecier pomidorowy
- troszke czosnku
- sol i pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- chili
- oregano
- slodka papryka
NalesnikiW zaleznosci od tego ile i jakie chcemy zrobic dodajemy
- gazowana woda mineralna
- maka zwykla
- jajko
- odrobina soli
Na wierzch beszamel:- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- ok 1.5 szklanki mleka
- gałka muszkatałowa
oraz - tarty ser do posypania
- mini kostka Knorr "Smazona cebulka" lub prazona cebulka
Przygotowanie:Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojona cebule,pieczarki i czosnek, chwile podsmazamy uwazajac by czosnek sie nie spalil, dodajemy mieso i mieszamy tak by sie nie zbilo w jedna grude.Gdy juz mieso bedzie ładnie "rozdzielone" dodajemy pomidory wraz z zalewa ( mozna dodac zamiast tego przecier pomidorowy - najlepiej z Pudliszek z ziolami ).Calosc przykrywamy mieszajac od czasu do czasu by miesko nie przywarlo do patelni.Mozna podlac odrobine woda.Gdy pomidory sie rozpadna dodajemy kukurydze bez zalewy, fasole wczesniej ugotowana ( lub z puszki bez zalewy ) , pokrojonego w kosteczke ananasa i papryke oraz przyprawy wg indywidualnego upodobania. Mieszamy i podgrzewamy, jesli do tego czasu caly plyn z potrawy sie nie zredukowal to mozemy dodac troche bulki tartej by farsz byl dosc gesty.
Skladniki na nalesniki mieszamy tworzac "zaczyn" o lejacej konsystencji.Uwazamy by nie zrobily sie grudki, mozemy dodac szczypte proszku do pieczenia.Nalesniki smazymy na margarynie lub oleju.Nie robimy ich grubych bo przy skladaniu beda sie"lamac".W tym czasie nastawiamy piekarnik by sie nagrzal do ok 180 stopni.
Powstale placki faszerujemy mieskiem i skladamy jak krokiety,ukladajac gotowe w naczyniu zaroodpornym lub podobnym wysmarowanym delikatnie maslem.
Gdy naczynie zapelnimy nalesnikami mozemy wziasc sie do robienia beszamelu.
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy.Dodajemy make wciaz mieszajac, nie przyrumieniamy,Gdy powstanie jednolita masa dolewamy odrobine mleka.Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza.Wtedy znow dolewamy mleke i mieszamy az do powstania sosu o konsystencji powiedzmy gestej smietany.Dodajemy starta galke muszkatulowa i od razu wylewamy na nalesniki,posypujemy serem i cebulka.
Wkladamy do piekarnika na ok 15-20 minut az ser sie ladnie roztopi a beszamel delikatnie zbrazowieje. I to chyba wszystko.
A co do lecza to ja robie tak:
Leczo z kiełbasą
• 75 dag papryki
• po 50 dag cebuli i pomidorów
• po 25 dag parówek i kiełbasy
• 2 łyżki oleju lub łyżka smalcu
• 2 ząbki czosnku
• natka pietruszki
• ostra sproszkowana papryka
• sól
Z umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Z parówek zdjąć osłonki. Cebulę, parówki i kiełbasę pokroić w talarki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę i parówki, potem paprykę. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 minut. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i sproszkowaną papryką. Gotową potrawę posypać natką pietruszki