Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2961018 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16290 dnia: 5 Września 2017, 13:48 »
Mnie wczoraj naszło na kopytka i dobrze że zrobiłam bo chłopaki też mieli ochotę:)
Dziś za to na szybko ogórkowa



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16291 dnia: 5 Września 2017, 14:40 »
Anusia co planujesz do tych domowych hamburger, chodzi mi o srodek:)

Pojęcia jeszcze nie mam :P
Może zrobie kotlety z kaszy jaglanej bo sa pyszne, albo coś z kurczaka bo u mnie wszyscy mięsożerni.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16292 dnia: 5 Września 2017, 21:27 »
miałam w planach na jutro placki ziemniaczane z cukinią a mąż mi przytargał ze sklepu wątróbkę  :P

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16293 dnia: 6 Września 2017, 10:06 »
a ja zrobiłam placki ziemniaczane a do tego sos kurkowy :D pyszne było :)



Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16294 dnia: 6 Września 2017, 17:49 »
U mnie robi sie pomidorowka dla mlodego.
A dla siebie robie https://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_z_cukinia/makaron_cukinia_szpinak/przepis.html
Na jutro plan placki z cukini z sosem bazyliowym czy jakos tak z thermomixa
[/url]
[/url]

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16295 dnia: 7 Września 2017, 09:13 »
u mnie dzisiaj kalarepka i kotlety mielone

kupiłam sobie pokrojone flaczki i chyba z tego przepisu będę robić https://przepisyjoli.com/2017/03/flaczki-po-warszawsku/

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16296 dnia: 7 Września 2017, 12:06 »
Buraczki,podobno mi wychodzą,więc napiszę jak my to robimy  (przepis prababci;)
-flaki wolowe (kupuję w takim przezroczystym op)myje i obgotowywuje ok 20min,przelewem zimna woda.
Mieso (karkówka,wolowina)kroję w cienkie paski.Wrzucam flaki i mięso do dużego gara  (z reguły robię na święta,imprezy itd)ścieram na tarce na dużych okach  marchew,seler,pietruche (lub włoszczyzna mrożone w paski) plus ząbek czosnku.Mięso z flakami gotuje się ok 2-3h na wolnym ogniu.Wtedy dodaje warzywa, lisc lurowy,ziele ang.Gotuje się do miękkości (Ale nie rozgotowania warzyw)sól,pieprz,przyprawa Kamis do flaczkow. Na suchej patelni przesmazam bułkę tarta (rumienie,na małym ogniu)-dosypuje do gotujacych się flaczkow,mieszając je jednocześnie.Dosypuje do smaku majeranku. Po 5 -10min zdejmuje z ognia.
Niektórzy dodają też mąki,ja nie.Od lat ten przepis się sprawdza u nas.
« Ostatnia zmiana: 7 Września 2017, 12:16 wysłana przez tete »
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16297 dnia: 7 Września 2017, 13:48 »
Mniam, jak ja bym zjadla flaki :P
Przepis zapisze, ale pewnie i tak nie zrobie bo Stary nie zje. Ale mozna mrozic, co nie?

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16298 dnia: 7 Września 2017, 15:25 »
Pewnie,że tak!flaki,bigos,gołąbki i pierogi mam zawsze awaryjnie w zamrażarce ;)
Flaki są najlepsze wg mnie na drugi dzień,jak się przegryza;)
Edzia,a flaki z boczniaków też nie przejdą?
Flaki,muszą mieć swojego amatora,do tego czuć na kilometr jak się je obgotowywuje,podobnie jak cynaderki:p
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16299 dnia: 7 Września 2017, 15:41 »
Ja flaki zjem tylko zrobione przez moją babcie, żadne inne, nawet zrobione samodzielnie tak mi nie smakują :)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16300 dnia: 7 Września 2017, 16:04 »
No wlasnie ten zapach przy gotowaniu ::)
Ja moze nie wygladam, a lubie. Za to P. nie ruszy nawet. Boczniakow to u nas nie doswiadczysz, moze z duzych portabella ???

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16301 dnia: 8 Września 2017, 09:01 »
tete dziękuję bardzo za przepis  :-* :-*

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16302 dnia: 8 Września 2017, 09:02 »
można zrobić flaczki z kurczaka  ;)

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16303 dnia: 8 Września 2017, 09:09 »
TETE  a jak sie robi flaczki z boczniaków?




Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16304 dnia: 8 Września 2017, 10:13 »
Vivko,to taka moja wariacja:boczniaki w paski,włoszczyzna w paski,cebula w kosteczkę drobna  (rumienie)dodaje pokrojone w paski boczniaki.Nastawiam wodę  (w zależności od preferencji robię typowo wegetarianski lub dodaje łyżkę bulionu miesnego).Wrzucam warzywa,boczniaki z cebulka. Gotuje ok 1h.Ziele ,liść laurowy,sol  i świeżo zmielony czarny pieprz.Plus odrobina majeranku.Nic wielkiego,a lubię je bardzo,może przez to ,że prawdziwych flaków nie jem.No ewentualnie sam wywar że sporą ilością pieprzu jeśli mam zespół dnia następnego po imprezie;)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16305 dnia: 12 Września 2017, 13:08 »
Dzisiaj na uropie wiec jest czas na gotowanie.
Zrobilam juz ketchup z cukini.Fajna baza do pizzy, makaronow.Tesciu zajada do kielbasy.
Zrobilam powidla śliwkowe z czekolada.Zobaczymy jak przestygna, bo narazie szalu nie ma.
Na obiad robie kurczaka w sosie pomidorowo paprykowym z kasza z kuskus feta i cukinia...kocham moj thermomix ;)
[/url]
[/url]

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16306 dnia: 12 Września 2017, 13:34 »
dzięki tete
muszę spróbować bo bardzo lubię boczniaki



Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16307 dnia: 12 Września 2017, 14:15 »
moje flaczki wyszły pyszne........ a tak dawno nie jadłam.........  :)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16308 dnia: 13 Września 2017, 07:56 »
Czy ciasto z kapustą kiszoną będzie miało jeszcze jakieś zdrowotne właściwości, czy wysoka temperatura wszystko wybije?
On 2011
Ona 2013

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16309 dnia: 13 Września 2017, 08:46 »
Poszperałam i odpuszczam to ciasto.
On 2011
Ona 2013

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16310 dnia: 18 Września 2017, 15:26 »
u mnie w pełni sezon jarzyn jesiennych

wyzbierałam buraki i zastanawiam się co z nimi zrobić bo udały się jak nigdy
pierwsza tura właśnie się gotuje i będą z chrzanem ale nie mam pomysłu co z reszta  ???

podrzućcie jakieś pomysły  :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16311 dnia: 18 Września 2017, 19:50 »
Kocham buraki.
Musze podjechac na rynek i chyba przerobie ze 30 kilo bo u nas ida jak woda.
Mam dwa przepuisy.
Jeden jutro wrzuce drugi moja mama musi mi podeslac.
Oba sprawdzone i pycha


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16312 dnia: 18 Września 2017, 22:09 »
Na chwilę obecną zrobiłam 16 słoiczków z chrzanem, na ogrodzie mam co najmniej 3x tyle co dzisiaj przerobiłam  :D

znalazłam fajny przepis http://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/przystawki-dla-doroslych/buraczki-na-zime/
ale taka forma buraczków kojarz mi się tylko z gazpacho  :drapanie:

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16313 dnia: 18 Września 2017, 22:40 »
Jedyne przetwory jakie robię to powidła ze śliwek, które nie mają grama cukru.

Podziwiam Was, serio.... jestem za leniwa :( Kocham pyszne ogórki kiszone, ale nie mam chęci ich robić. Może to jest pomysł na biznes? Dla takich leniwców jak ja wyjście idealne - przetwory jak u mamy i zero pracy  8)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16314 dnia: 19 Września 2017, 09:52 »
ja w tym roku po raz pierwszy zrobiłam ogórki kiszone i cukinię w zalewie octowej
standardowo - paprykę marynowaną
starzeję się ;)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16315 dnia: 19 Września 2017, 09:53 »
Mysia, daj przepis na twoje powidła śliwkowe

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16316 dnia: 19 Września 2017, 10:07 »
Aniu, śliwki musza być dojrzałe. Do garnka z grubym dnem wrzucasz śliwki (oczywiście wypestkowane), jeśli masz osuszone to na dno dosłownie dwie łyżki wody, jeśli są mokre od mycia (a u mnie często są) to już nie daję żadnej wody. No i na małym ogniu się je dusi/smaży zwał jak zwał. Proponuję sobotę, bo potrwa to cały dzień. Trzeba co jakiś czas przemieszać :)

A w zeszłym roku robiłam w thermomixie z ich przepisu i też w sumie cały dzień mi zszedł, bo musiałam robić mniejszymi partiami (do garnka tmxa wchodzi mało śliwek). Też bez grama cukru, wody i jakichkolwiek dodatków. Jeśli chcesz przepis do tmx to daj znać, poszperam co to było.

Offline Natysa

  • To co na zawsze między nami, dodaje wiary w lepszy czas;*
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1274
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.05.2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16317 dnia: 19 Września 2017, 11:45 »
Też robię te powidła  ;D tyle że ja smażę je 3 dni  :)
Gabriela
Zofia

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16318 dnia: 20 Września 2017, 12:47 »
Które mleczko kokosowe ma najlepszy skład?
Z tych gęstych.

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16319 dnia: 20 Września 2017, 13:05 »
Chyba to z Rossmanna