Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2909943 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16230 dnia: 28 Lipca 2017, 08:42 »
Sylwia może ja się na ta polędwiczkę skuszę :D

A jak sie robi sos kurkowy - pewno ze śmietaną, co?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16231 dnia: 28 Lipca 2017, 09:54 »
Niestety na smietance 18 %  :-\
Ale nozna ja jesc i bez sosu ;)
Ja zrobilam bo mialan duzo kurek i mega  na nie ochote :)

A dzis u mnie kalafiorowa zupa  a na drugie filet z indyka z grilla na szpinaku a do tego pieczone ziemniaki.

Kminie czy na week nie machnac gołąbków.
Tylko nie wiem jak u was ale moj maz zje dwa dni i juz kreci npsem a jednak to danie ktore mozna jesc i jesc .


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16232 dnia: 28 Lipca 2017, 10:06 »
Dzięki Asia.
Tak jest już lepiej ale 4 dni mnie trzymało, włącznie z gorączką... i właściwie sama nie wiem co mi tak zaszkodziło ale stawiam na sobotniego grilla...

a może wirus? Jelitóweczka jakaś? Współczuje ogromnie, bo miewam regularnie i wiem jak potrafi człowieka sponiewierać.
Po takich dniach zawsze mam ochote na jakiegoś fast fooda :P

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16233 dnia: 28 Lipca 2017, 10:13 »
sylwiq ile godzin dziennie spędzasz w kuchni?
przyznaj się  :D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16234 dnia: 28 Lipca 2017, 11:27 »
Godzinke ;)))


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16235 dnia: 28 Lipca 2017, 13:29 »
Sylwia, fajny pomysł na polędwicę. Lubię takie pomysły, bo można użyć każde mięso.
Mój R. robi roladę z innym farszem: szpinak, suszone pomidory i mozzarella, albo tylko te dwa ostatnie.

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16236 dnia: 28 Lipca 2017, 22:02 »
Sylwia po tym co piszesz to ciężko w to uwierzyć  8)
ale podoba mi się Twoje gotowanie,
w miarę szybko i smacznie  :D

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16237 dnia: 28 Lipca 2017, 22:24 »
Kurczę ale smaka robicie, a ja od wtorku na papkach po chirurgicznym usunięciu dolnej ósemki masakra...

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16238 dnia: 29 Lipca 2017, 14:10 »
Sylwia, czy ja mogę ta polędwiczkę zrobić wieczorem i upiec na następny dzień?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16239 dnia: 29 Lipca 2017, 14:28 »
Bez problemu


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16240 dnia: 29 Lipca 2017, 14:35 »
Dzięki :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16241 dnia: 30 Lipca 2017, 19:28 »
Sylwia, czaje sie na ta polędwiczki. Widzialam w lidlu takie podłużne kawałki. To mam to w poprzek pokroić i rozbić? Czy w mięsnym kupic jakis kawalek.
No i ser, to żółty tarty?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16242 dnia: 30 Lipca 2017, 22:52 »
Kasia te dlugie pydy z Lidla sa ok moim zdaniem, ja wszystko robie wlasnie z nich.



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16243 dnia: 30 Lipca 2017, 22:56 »
Taka dluga polędwiczka wieprzowa ok 300-500g.
Rozciac wzdluz i rozbic- wyjdzie prostokąt

A ser jaki masz ;)
Czysta improwizacja moze byc mozzarella starta, gouda itp


Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16244 dnia: 31 Lipca 2017, 08:42 »
nie mam jeszcze zadnego:)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16245 dnia: 31 Lipca 2017, 08:53 »
Ja mam na dzis polędwiczkę Sylwii :D

Dałam ser mozzarela biała - tylko to mialam w domu :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16246 dnia: 31 Lipca 2017, 09:04 »
ja dzis chyba zrobie taka zwykla w kawaleczkach z sosoem kurkowym.
ta wg przepisu Sylwi zrobie jak nikt nie bedzie wiedzial, ze obiad robie hehe w razie czego zrobie jakis makaron hehe'
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16247 dnia: 31 Lipca 2017, 09:05 »
A ja wstalam dzis lewa noga i hejtuje wszystko i wszystkivh w domu.
Obiadu nie bedzie  >:(


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16248 dnia: 31 Lipca 2017, 09:44 »

Obiadu nie bedzie  >:(

taaa o 12 będziesz pisać, że jeszcze dwa desery są :P



Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16249 dnia: 31 Lipca 2017, 10:56 »
jak juz w temacie deseru, to macie jakis przepis na ciasto z borowkami?
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16250 dnia: 31 Lipca 2017, 14:58 »
U mnie dziś na obiad http://przepisdlaciebie.pl/przepis_na_udka_z_kurczaka_pieczone_w_piekarniku_z_ziemniakami tylko zamiast pełnych udek tylko to mięso z ud bez kości, i zrobiłam bez okazji https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka tylko zamiast rabarbaru dałam wiśnie . No i jeszcze robi się galaretka dla dzieciaków i męża (kochają latem :)



Offline Dominika33
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 1
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16251 dnia: 11 Sierpnia 2017, 09:00 »
Wczoraj w końcu testowałam nowy granitowy kamień do pizzy.
Nie spodziewałam się, że w domu można zrobić tak profesjonalną i smaczną PIZZĘ! Dodatkowo pieczenie na kamieniu przyśpiesza ten proces.
Wszystkim smakoszkom włoskiego placka polecam kamień do pieczenia! :)
Przepis na ciasto wzięłam stąd: LINK USUNIĘTY
A kamień odebrałam stąd: LINK USUNIĘTY
Uwielbiam Włoskie smaki, więc  jako dodatki wybrałam rukolę, szynkę parmeńską, oliwki oraz świeżą bazylię.


« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2017, 10:45 wysłana przez ~Ania~ »

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16252 dnia: 11 Sierpnia 2017, 15:15 »
macie jakiś sprawdzony przepis na sok z aronii?

nigdy nie miałam takiej ilości i zawsze dodawałam do malin, w tym roku uzbierałam wiaderko 10 l  ::)

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16253 dnia: 16 Sierpnia 2017, 16:10 »
Dziewczyny wiem, że zabijecie mnie śmiechem, ale jak zrobić dobre, soczyste udka z kurczaka albo pałki z piekarnika. NIGDY tego nie robiłam ;) Jakie dajecie przyprawy, czy długo to się marynuje zanim wrzucacie na blaszce do piekarnika? Ile stopni? Jak długo?  :) :)

Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16254 dnia: 16 Sierpnia 2017, 21:12 »


Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16255 dnia: 17 Sierpnia 2017, 08:00 »



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16256 dnia: 17 Sierpnia 2017, 09:54 »
Jak maja byc soczyste to najprosciej wrzucić do worka i upiec.
Przyprawy u.mnie najczęściej sol,pieprz, paprki- ostra i slodka, czosnek granulowany.  Nacieram zostawiam ns kilka h w lodowce.
Jak maka byc chrupiace to bez worka a piekę na blasze z maslen klarowanym lub taka rama w plynie choc to margaryna do smazenia i nie wszystkim smakuje

Pieke ok 45min wtedy sa iekkie i soczyste
Piersze 10min 200st reszta 180-170


Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16257 dnia: 17 Sierpnia 2017, 13:10 »
Sylwia, ale jak z tym masłem klarowanym robisz? Co z nim robisz, ile dajesz? Jak to porcjujesz?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16258 dnia: 17 Sierpnia 2017, 15:19 »
Ja mega długo dochodziłam do pałek, jak j zrobic, zeby były dobre...nie zawsze wychodzą dalej idealne :P

Ale przyprawiam je w marynacie oliwa + przyprawy jak wyżej Sylwia. Zostawiam na całą noc.
Piękę w piekarniku z termoobiegiem na 180 stopni. Ok 20-25 min. Zawsze zaglądam jak sie ma skórka :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16259 dnia: 17 Sierpnia 2017, 15:37 »
Ja lubię peklowane w keczupie i miodzie. Na noc do lodówki. Potem 45min w 180 i są soczyste.