Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2909918 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16410 dnia: 25 Października 2017, 23:28 »
U nas też było makaronowo.



Offline Caipirania
  • Przyjaciele
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 966
  • data ślubu: 01.03.2001
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16411 dnia: 26 Października 2017, 00:12 »
a u mnie briami czyli zapiekanka z cukinia, ziemniakami, czosnkiem, papryka, parmezanem, ziolami, dorzucilam tez fenkula, bo mialam - z plastrem fety.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16412 dnia: 26 Października 2017, 11:32 »
Moj maz mowi ze to taki gulasz jednogarnkowy bez zaklepki ;)

Co to jest zaklepka?? Sylwia czy to jest zaciągnięcie mąką?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16413 dnia: 26 Października 2017, 12:00 »
Tak  ;D


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16414 dnia: 26 Października 2017, 13:11 »
forum uczy, forum radzi ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline morgaina

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3431
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16415 dnia: 29 Października 2017, 16:44 »
Marta daj przepis składniki zapiekanki brzmią smakowicie  :)



Offline Caipirania
  • Przyjaciele
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 966
  • data ślubu: 01.03.2001
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16416 dnia: 29 Października 2017, 18:46 »
Podam oryginalny przepis niezastapionej bajaderki - u mnie wystepuja rozne wariacje. Czesto wrzucam np. pokrojona grubo marchew, fenkula, czesto papryke.
Zdarza mi sie piec krocej (bywa ze juz po 1h lub 1h 10min jedzenie jest gotowe) i parmezan wrzucam z reguly na wierzch jakies 30 min przed koncem pieczenia.

5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm  plasterki
4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na  1/2 cm plasterki
5 zabkow czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki
2 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki
15dag parmezanu, pokrojonego w kostke*  (dodatkowe informacje ponizej)
1/3 szklanki oliwki
4 lyzki wody
2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego
1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej
1 lyzka swiezej kolendry lub zielonej  pietruszki (posiekanej)
sol i pieprz, do smaku

Rozgrzac piekarnik do 220ºC. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane!

* Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary ser
sie tylko roztopi i zmieni cala konsystencje zapiekanki.

Offline monczi
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 1
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16417 dnia: 7 Listopada 2017, 10:25 »
Cześć Dziewczyny!
Mam pytanie - może nie koniecznie powinnam je zadać w tym wątku, ale tyczy się również "gotowania" :)

Jaką kawę ziarnistą polecacie?
Dodam, że nie będzie ona przygotowywana w ekspresie, jedynie zmielona młynkiem i zalana wrzątkiem...
« Ostatnia zmiana: 7 Listopada 2017, 13:34 wysłana przez ~Ania~ »

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16418 dnia: 7 Listopada 2017, 10:57 »
Poszłabym do sklepu tchibo i powiedziała dokładnie to co tu napisałaś :) Oni polecą najlepszą kawę do takiego przygotowywania. :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16419 dnia: 7 Listopada 2017, 13:06 »
tchibo Fine Milde, albo Crema jeśli ma być łagodna.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16420 dnia: 7 Listopada 2017, 13:26 »
Tutaj nie trzeba pisać na czerwono ani czcionką 14pt.
Wszystkie uczestniczące w tym wątku osoby potrafią czytać ;D

Dziwne pytanie, mam wrażenie że zaraz wyskoczy kolejny wpis z reklamą kawy pt: "Patrzcie co znalazłam!"::)
Najpierw przydało by się określić swoje preferencje.
Moja ulubiona to Dallmayr.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16421 dnia: 7 Listopada 2017, 14:14 »
tchibo Fine Milde, albo Crema jeśli ma być łagodna.

Crema jest do ekspresów, lubię ją :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16422 dnia: 7 Listopada 2017, 14:21 »
tchibo Fine Milde, albo Crema jeśli ma być łagodna.

Crema jest do ekspresów, lubię ją :)

Ja też ją lubie :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16423 dnia: 7 Listopada 2017, 14:34 »
Niekoniecznie. Do zalewania zwykłego tez się nadaje :P

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16424 dnia: 7 Listopada 2017, 17:58 »
Jest też thibo crema rozpuszczalna. Jak na rozpuszczalną to jest naprawdę bardzo dobra :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16425 dnia: 7 Listopada 2017, 21:05 »
A dla mnie jezeli mowimy o rozpuszczalkach to najlepsza tchibo bialo czarne.

Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16426 dnia: 8 Listopada 2017, 10:34 »
anulla ja właśnie taką piję, to moja ulubiona :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16427 dnia: 8 Listopada 2017, 13:02 »
rozpuszczalna to nie kawa :P

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16428 dnia: 8 Listopada 2017, 13:39 »
Asiq tu masz racje:) mam ekspres na kapsulki i drugi co sam mieli kawe a czasami pije siuski rozpuszczalne. A marzy mi sie kolejny ekspres:)

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16429 dnia: 8 Listopada 2017, 14:18 »
rozpuszczalna to nie kawa :P
też tak uważam ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16430 dnia: 9 Listopada 2017, 10:15 »
Ktora z was robi szare kluchy?
Z czym.podajecie i jak to sie robi  ;)


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16431 dnia: 9 Listopada 2017, 10:27 »
U mnie w rodzinie podawało się z boczkiem i kapustą, ale myślę, że i z sosem będą dobre.

a tu dokładnie tak jak robiła moja babcia
https://www.mniammniam.com/Szare__prawdziwie_szare_kluski_ziemniaczane-1205p.html
« Ostatnia zmiana: 9 Listopada 2017, 10:29 wysłana przez Asiq »

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16432 dnia: 9 Listopada 2017, 10:40 »
Wlasnie z tego przepisy bede korzystac ;)
Tylko mam zamiar podac z kapusta kiszona zasmazona i boczkiem ;)
A dla babci chyba zrobie z twarogiem


Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16433 dnia: 9 Listopada 2017, 11:25 »
Moja teściowa robi z jakimś mięsem pieczeniowym, często wołowina i jakaś kapusta zasmazana albo buraczki. Boże rozmarzyłam się  :P


Offline Caipirania
  • Przyjaciele
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 966
  • data ślubu: 01.03.2001
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16434 dnia: 9 Listopada 2017, 12:01 »
o rany. zjadlabym...

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16435 dnia: 9 Listopada 2017, 12:23 »
W mojej rodzinie właśnie ze skwareczkami i kapustą się podaje.

A teściowa robi z twarogiem.

Uwielbiam obie wersje! :)



Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16436 dnia: 10 Listopada 2017, 10:00 »
Nigdy nie jadlam ale pomysl ciekawy  :D
Tylko nie wiem czy moje dziecko by sprobowalo ze wzgledu na kolor

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16437 dnia: 10 Listopada 2017, 11:10 »
Sylwia, wyszły?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16438 dnia: 10 Listopada 2017, 12:11 »
Moja teściowa podaje z roladą, sosem + jakaś kapusta często czerwona.
Dokładnie tak samo jak kluski śląskie.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #16439 dnia: 10 Listopada 2017, 15:53 »
A no ;)
Dzis byly super.
Wczoraj takie jalowe ale kapusta byla niedorobiona :p
Dzis petarda.

Byky z zasmazana kapusta z boczkiem i kielbasa