Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2911064 razy)

0 użytkowników i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15840 dnia: 27 Kwietnia 2017, 09:43 »
Do grilla polecam: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/246598/amerykanska-salatka-z-pomidorow.html
Warto cebulkę przygotować wcześniej i we większej ilości.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15841 dnia: 27 Kwietnia 2017, 09:49 »
Dziękuje dziewczyny za wszelkie propozycje, na pewno coś wybiorę :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15842 dnia: 27 Kwietnia 2017, 10:51 »
He he dzieki dziewczyny.

Co do pecorino.. Asia pamiętasz pewnego trolla ktory twierdzi ze w pecorino zawsze pustki w lokalu?
Co tam jestem to minimum 4 stoliki zajeta  ;D
Z 8 hehe


Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15843 dnia: 27 Kwietnia 2017, 10:56 »
Sylwia, dzięki Tobie też zamawiamy z Pecorino, bardzo dobrą pizze mają  ;D
Chociaż ostatnio znajoma od nich zamawiała sałatkę to jak za tą cenę to bez szału było. Ale pizza bez zarzutu  ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15844 dnia: 27 Kwietnia 2017, 10:59 »
Ja robilam juz rozne kombinacje tam..
I np nie polecam pizzy z pieczarkami...
Ale w kuluarach tez pieczarki psuja mi smak a ogolnie to moje ulubione warzywo ;D


Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15845 dnia: 27 Kwietnia 2017, 11:02 »
A ja lubię pieczarki  :P ;D
Ostatnio wzięliśmy u nich z kurczakiem i ze świeżymy warzywami. Pycha  :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15846 dnia: 27 Kwietnia 2017, 11:05 »
a własnie wczoraj z kuluarów jadłam z włoską szynką, oliwkami i rukolą.

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15847 dnia: 27 Kwietnia 2017, 11:12 »
Kuluary z dowozem są fatalne.  W lokalu nie jadłam.Jak będę w sznie to dam im drugą szansę.
Jeśli będziecie w Poznaniu, to w okolicach rynku jest Frontiera. Obecnie nr 1 dla nas.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15848 dnia: 27 Kwietnia 2017, 11:17 »
Slyszalam o tej z poznania.
Na takim blogu z zarciem z poznania.
Wygrywam z anoreksja.

Dla mnie najwieksza petarda byla bresaola ♡
Teraz m9ja polowke zawsze polewam oliwa czosnkowa:p

Gosia a w jaka dzielnice na dowoz Zamawiasz?

Dla mnie kuluary w dowozie ostatnio kuleje ale na miejscu nadal mega polecam


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15849 dnia: 27 Kwietnia 2017, 11:20 »
Gumience, więc kawałek mają.

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15850 dnia: 27 Kwietnia 2017, 11:21 »
no właśnie mi wczoraj przywieźli na Gumisie i było ok.

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15851 dnia: 27 Kwietnia 2017, 11:23 »
Sylwia, teraz chyba jej nie mają, tej Bresaoli?
Co w niej takiego było?

Offline Caipirania
  • Przyjaciele
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 966
  • data ślubu: 01.03.2001
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15852 dnia: 27 Kwietnia 2017, 11:31 »
Aniu, ja bym salatke makaronowa zrobila. Malo pracy i jest sycace.

Jak chce isc na prawdziwa latwizne, to kupuje ze 2 paczki gotowych tortellini - z serem albo z miesem, a czasem mieszam - gotuje je - to trwa kolo 2 minut, dodaje pokrojonego w kostke duzego ogorka i puszke kukurydzy. A jako sos biore kubek gestej smietany, do ktorego dodaje 1-2 paczuszki czegos w stylu sosu wloskiego Knorra albo cos podobnego, co akurat mam pod reka (mozna tez zrobic wlasna mieszanke z ziol, soli, pieprzu, musztardy etc) i gotowe, na koniec miele jeszcze dosc grubo swiezy pieprz. Robi sie w 5 minut. Fakt - wyrafinowane danie to to nie jest, ale jak jest malo czasu i weny, to jest jak znalazl.

Lubie tez salatke makaronowa z makaronem typu swiderki, do tego pomidorki koktailowe (lub suszone w oleju), jakies ziarna (najchetniej podprazone orzeszki pinii, ale sprawdzi sie tez np slonecznik), czerwona cebulka drobno pokrojona, wiorki parmezanu albo pokruszona feta, rukola (ktora mozesz dodac w ostatniej chwili), sprawdza sie tez awokado, i to wszystko mieszasz z sosem z oliwy i octu winnego, sola, pieprzem.



Offline Caipirania
  • Przyjaciele
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 966
  • data ślubu: 01.03.2001
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15853 dnia: 27 Kwietnia 2017, 11:51 »
Przepraszam, do tej salatki z tortellini uzywam tez majonezu. Pol na pol ze smietana.

... a ciasto tez zrobilabym takie, zeby sie absolutnie nie narobic. Nic co wymaga warstw, pieczenia na 2 razy czy ucierania w nieskonczonosc. Najlepiej proste ciasto z owocami sezonowymi albo nawet mrozonymi, z dodatkiem oleju, to sie robi wtedy naprawde blyskawicznie.
NA przyklad 4 cale jaja, zmiksowac z 3/4 szklanki cukru, dodac pol szklanki jakiegos neutralnego w smaku oleju, do tego dodac wymieszane 1,5 szklanki maki z 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia, mozesz dodac lyzeczke ekstraktu z wanilii albo kilka kropli jakiegos aromatu, to wlewasz do formy i na wierzch kladziesz (lekko wduszasz) dowolne owoce. Moga byc truskawki, jablka, co zechcesz, moga byc tez mrozone owoce, tylko wtedy wybierz te drobniejsze, zeby nie opadly na dno, i oprosz je wczesniej maka. I wtedy maksymalnie pol kilo owocow.
I to pieczesz okolo godziny w 170-180C, do suchego patyczka po prostu. Mozesz cukrem pudrem oproszyc, jesli ci sie chce ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2017, 14:35 wysłana przez ~Ania~ »

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15854 dnia: 27 Kwietnia 2017, 11:53 »
Jako ciasto polecam leniwca. Dawałam przepis chyba w swoim wątku. "Samo" się robi.

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15855 dnia: 27 Kwietnia 2017, 11:55 »
no właśnie mi wczoraj przywieźli na Gumisie i było ok.
Haha, fajne określenie, nie słyszałam. Mój mąż mawia "na Gumę" :)
No ale tak, zamówilismy 3szt i wszystkie były mokre i gumowate.

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15856 dnia: 27 Kwietnia 2017, 11:58 »
Ja niedawno poznałam "Gumisie". Kolega z pracy mi powiedział i tak mi się spodobało, że cały czas używam :D

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15857 dnia: 27 Kwietnia 2017, 13:42 »
Do grilla polecam: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/246598/amerykanska-salatka-z-pomidorow.html
Warto cebulkę przygotować wcześniej i we większej ilości.
Robiłaś może z małych pomidorków koktajlowych czy tylko z normalnych tak jak w przepisie?
Sałatki jak dla mnie powinny charakteryzować się łatwością nakładania na widelec ;D ;D


Jako ciasto polecam leniwca. Dawałam przepis chyba w swoim wątku. "Samo" się robi.
Asia to popatrz proszę w swoim wątku i zrób nam tu Ctrl + C / Ctrl + V  ;)


A ja polecę Wam przepis na ciastka z mąki gryczanej z MW http://www.mojewypieki.com/przepis/gryczane-ciastka-czekoladowe
Miałam kaszę prażoną, której nie lubimy i w sumie nie wiem jak ona się w domu znalazła. Myślałam, że będzie posmak kaszy czy coś ale nie, wszystko super. Tylko napiszę, że ten ciemny cukier muscovado naprawdę warto dodać bo ciastka zyskują na smaku. Te ostatnie 150 g gorzkich chocolate chips można sobie spokojnie odpuścić no chyba że ktoś lubi czekoladowe do bólu.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15858 dnia: 27 Kwietnia 2017, 13:45 »
a proszę :)

Bierzemy miskę i wsadzamy
5 jabłek pokrojonych w kostkę
zasypujemy
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyż. proszku do pieczenia
1 łyż. sody
2 łyż. kakao
4 wcześniej roztrzepane jajka
3/4 szkl oleju

JAK ROBIMY:
1. Wszystkie składniki zostawiamy w misce na 30min. Miska ma być przykryta ściereczką.
2. Po upływie 1/2h mieszamy całość łyżką i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Pieczemy 30-40 min w temp. 190st.
4. Gotowe ciasto dekorujemy polewą czekoladową. (Może być gotowiec albo czekolada rozpuszczona z masłem i odrobina mleka)

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15859 dnia: 27 Kwietnia 2017, 13:48 »
Asia, mężydeł mnie ozłoci za to ciasto ;) dzięki za przepis, bo niedawno mówił że u kogoś to jadł ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15860 dnia: 27 Kwietnia 2017, 13:57 »
Faktycznie samo się robi ;D
Robiłaś je też z innymi owocami?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15861 dnia: 27 Kwietnia 2017, 13:59 »
z gruszkami i dodałam posiekane orzechy

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15862 dnia: 27 Kwietnia 2017, 14:04 »
Przepraszam, do tej salatki z tortellini uzywam tez majonezu. Pol na pol ze smietana.

... a ciasto tez zrobilabym takie, zeby sie absolutnie nie narobic. Nic co wymaga warstw, pieczenia na 2 razy czy ucierania w nieskonczonosc. Najlepiej proste ciasto z owocami sezonowymi albo nawet mrozonymi, z dodatkiem oleju, to sie robi wtedy naprawde blyskawicznie.
NA przyklad 4 cale jaja, zmiksowac z 3/4 szklanki cukru, dodac pol szklanki jakiegos neutralnego w smaku oleju, do tego dodac wymieszane 1,5 szklanki cukru z 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia, mozesz dodac lyzeczke ekstraktu z wanilii albo kilka kropli jakiegos aromatu, to wlewasz do formy i na wierzch kladziesz (lekko wduszasz) dowolne owoce. Moga byc truskawki, jablka, co zechcesz, moga byc tez mrozone owoce, tylko wtedy wybierz te drobniejsze, zeby nie opadly na dno, i oprosz je wczesniej maka. I wtedy maksymalnie pol kilo owocow.
I to pieczesz okolo godziny w 170-180C, do suchego patyczka po prostu. Mozesz cukrem pudrem oproszyc, jesli ci sie chce ;)

rozumiem ze tam mialo byc 1,5szkl maki a nie cukru :)

cos podobnego robie bardzo czesto.. typowe ucierane,  u mnie w domu z uwagi na latwosc i czestotliwosc robienia nazywalo sie takie ciasto ciastem dyzurnym ;) na wierzch oprocz calych owocow moja mama dawala domowe przeciery owocowe a nawet galaretke porzeczkowa, mniam.

Offline Caipirania
  • Przyjaciele
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 966
  • data ślubu: 01.03.2001
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15863 dnia: 27 Kwietnia 2017, 14:05 »
Tak! 1,5 szklanki maki wymieszanej z 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia. Dzieki! :) Nie moge juz poprawic, ale moze ktos z modow sie zlituje.

Offline mkarolinka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10103
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15864 dnia: 27 Kwietnia 2017, 14:08 »
Asia Twoje ciasto jest tak proste, ze ja która nigdy nic nie upiekła chyba je zrobię :P muszę tylko jakaś blaszkę kupić :P

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15865 dnia: 27 Kwietnia 2017, 14:11 »
To ciasto uratowało mi tyłek w konkursie Walentynkowym w przedszkolu, kiedy zaniemógł pistolet na gorący klej. zamiast kartki Karola zaniosła właśnie ciasto w kształcie serca, ozdobione przytulonymi misiami Haribo.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15866 dnia: 27 Kwietnia 2017, 14:36 »
Dziękuje bardzo za wszystkie pomysłu, teraz już bez problemu wszystko zrobię :)

Marta poprawiłam na mąkę :p

Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15867 dnia: 27 Kwietnia 2017, 14:36 »
Ja też je uwielbiam. W zimę dodawalsm jeszcze cynamon i przyprawe korzenna


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15868 dnia: 27 Kwietnia 2017, 14:38 »
Dodatki dowolne. Myślę, że można dać też do jabłek rodzynki. Jeszcze nie próbowałam z rabarbarem.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #15869 dnia: 27 Kwietnia 2017, 14:38 »
Już bym je chętnie zrobiła ale zrobię w sobotę wieczorem :)